Милан Меденица :) Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Јакове, опростићеш ми, али мислим да вера сама по себи није крива, већ рат и оно што се дешавало пре, за време и после свега тога. не требамо генерализовати, искушења су човека свуда иста, ма које вере био. треба бити нептрпељив према греху, не и према човеку и његовој личности, па мислим да је зато Патријарх и повукао, паметан потез. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Nema šta da se oprašta, i ja isto tako mislim što se tiče greha i čoveka. Oprostio sam i muslimanima. Ali sam mišljenja, a rekoh to i u prethodnoj pisaniji, da se pogrešno shvata taj neki mogući dijalog sa muslimanima. Nema tu dijaloga. Ustvari ima nekog površnog zaključivanja sve dok ne dođe to njiovo vreme kad će sve da se tumači onako kako to Islam kaže. Islam koliko god to pisalo u Kuranu, nije uopšte tolerantna religija (to se vidi na hiljadu preimera) i ne trpi različitost u bilo kom obliku. Prema tome, nema produktivnog razgovora sa njima. Sve se na kraju svede na to da bude po njihovom (bilo kojim metodama) ili nikako.... A što se tiče Patrijarha našeg, on je povukao tu izjavu iz čistih političkih razloga, jer je sada takva klima u crkvi. Ne osuđujem to uopšte, samo kažem da ja ne bih to uradio. On sigurno bolje zna i tako mora biti. Npr. dok je bio Patrijarh Pavle, nije se pokretalo pitanje Vladike Artemija, ako ima ikakvog pitanja uopšte, niti pitanja o Papi (uskoro će verovatno i Vladika Kačaveda doći na red), itd Takav je P.Pavle ličnost bio. Sada su druga vremena, i u tom kontekstu ja svatam taj njegov gest.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 ајде молим те, ко да наша вера прихвата другу, па не бисмо онда исповедали Једну Саборну и Апостолску Цркву. док год је разговор квалитета а не квантитета има смисла, а што се не дружити или размењивати мишљења међу људима које год вере. рецимо, да се кандидује за неко место у Парламенту муфтија санџачки Муамер Зукорлић из Новог Пазара, био бих у искушењу да гласам за њега, колико су ми блиски његови политички ставови које гаји према нашим политичарима и шта они и на који начин раде. то што он имам неке друге радикалне ставове који су у суптротности са здравом логиком је већ друга ствар ... хоћу да кажем да једно не искључује друго нити га узрокује ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Nisam ja Medo došao do ovoga zaključka slušajući muslimane na televiziji ili čitajući njihove knjige, već ličnim iskustvom. Dzaba je ljudima u Srbiji to objašnjavati, kad nisu imali prilike da to osete na svojoj koži i hvala Bogu na tome. Naš patrijarh je to i osetio i znao i to samo govori koliko je pametna i duboka njegova izjava i misao. A razgovarati treba i nastojati, boriti se da ako ikako može bar nešto bude bolje. I nikoga osuđivati. Samo mišljenja sam da je to slepa ulica.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Samo mišljenja sam da je to slepa ulica....јесте, ако не чује или не жели да чује друга страна.ипак, не треба аутоматски да имамо изговор за своју лењост ка проповеди. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 ајде молим те, ко да наша вера прихвата другу, па не бисмо онда исповедали Једну Саборну и Апостолску Цркву. sHa_sarcasticlol Vidis, ovaj deo je po meni pogresno protumacen sa tvoje strane (sto ne znaci da je moje misljenje ispravno). Bilo bi najbolje da nam neki teolog malo objasni ovaj deo Simbola vere, jer ja ne mislim da sa ovim recenim Pravoslavna crkva ima pretenzije da nasilnim putem preobrati sve one koji nisu u Duhu Istine. Pravoslavlje je Blaga rec i nikada, nikada, bar da ja znam nije u svojoj istoriji, takvim putem pridobijala vernike. Kod nas je sve stvar slobodne volje covekove i njegovog izbora. Takav nacin je svojstven drugim religijama (Islamu, Katolicanstvu itd). Zato mislim da bi neko kompetentniji trebao nesto da kaze na ovu temu, jer pomislice neupuceni koji citaju da trpas u isti kos metode npr gorepomenutih religija sa Pravoslavljem .... Bez ljutnje, samo mislim da je ovo olako receno sa tvoje strane i treba objasnjenje .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Nema šta da se oprašta, i ja isto tako mislim što se tiče greha i čoveka. Oprostio sam i muslimanima. Ali sam mišljenja, a rekoh to i u prethodnoj pisaniji, da se pogrešno shvata taj neki mogući dijalog sa muslimanima. Nema tu dijaloga. Ustvari ima nekog površnog zaključivanja sve dok ne dođe to njiovo vreme kad će sve da se tumači onako kako to Islam kaže. Islam koliko god to pisalo u Kuranu, nije uopšte tolerantna religija (to se vidi na hiljadu preimera) i ne trpi različitost u bilo kom obliku. Prema tome, nema produktivnog razgovora sa njima. Sve se na kraju svede na to da bude po njihovom (bilo kojim metodama) ili nikako.... A što se tiče Patrijarha našeg, on je povukao tu izjavu iz čistih političkih razloga, jer je sada takva klima u crkvi. Ne osuđujem to uopšte, samo kažem da ja ne bih to uradio. On sigurno bolje zna i tako mora biti. Npr. dok je bio Patrijarh Pavle, nije se pokretalo pitanje Vladike Artemija, ako ima ikakvog pitanja uopšte, niti pitanja o Papi (uskoro će verovatno i Vladika Kačaveda doći na red), itd Takav je P.Pavle ličnost bio. Sada su druga vremena, i u tom kontekstu ja svatam taj njegov gest.... Auuuuuuuuuuuu, brate Jakove. Brate koliko je islam tolerantan sami ste i vi srbi dokaz tome.Vladasmo vama vjekovima sačuvasmo vaše bogomolje a vidite koliki vam je broj.Da nismo bili tolerantni prema vama vas danas nebi bilo.A što se tiče zadnjih desavanja uzmi brate brojke civila ubijenih djece ubijene žena silovanih, auuuuuuuuu brate! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Где си брате Енизе,што те нема? 0104_cheesy Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Nisam ja Medo došao do ovoga zaključka slušajući muslimane na televiziji ili čitajući njihove knjige, već ličnim iskustvom. Dzaba je ljudima u Srbiji to objašnjavati, kad nisu imali prilike da to osete na svojoj koži i hvala Bogu na tome. Naš patrijarh je to i osetio i znao i to samo govori koliko je pametna i duboka njegova izjava i misao. A razgovarati treba i nastojati, boriti se da ako ikako može bar nešto bude bolje. I nikoga osuđivati. Samo mišljenja sam da je to slepa ulica....A što se tiče govora vjerskih poglavara valjda bi oni trebali biti u duhu tolerantnosti vjere a ako misliš da nije treebao povući izjavu to znaći da onda hrišćanstvo nije tolerantna vjera.To znaći da je ipak ispravno što je porušeno preko 600 džamija u Bosni itd.Da li to znaći to ili? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Где си брате Енизе,што те нема? 0104_cheesyTu sam brate Petre.Hvala na pitanju.Životni proiblemi me malo udaljise sa neta ali privremeno.Tu sam! Nisam otisao sa foruma.Samo dok malo uredim svoje neke privatne stvari. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Где си брате Енизе,што те нема? 0104_cheesyTu sam brate Petre.Hvala na pitanju.Životni proiblemi me malo udaljise sa neta ali privremeno.Tu sam! Nisam otisao sa foruma.Samo dok malo uredim svoje neke privatne stvari. И код мене је слично,због школе.Још месец дана,а онда 1312_womens Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Е,да кад ће да "врате" Селкобу,нису га ваљда трајно бановали? 1312_womens Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Е,да кад ће да "врате" Селкобу,нису га ваљда трајно бановали? 1312_womens Мислим да није трајно банован. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Nema šta da se oprašta, i ja isto tako mislim što se tiče greha i čoveka. Oprostio sam i muslimanima. Ali sam mišljenja, a rekoh to i u prethodnoj pisaniji, da se pogrešno shvata taj neki mogući dijalog sa muslimanima. Nema tu dijaloga. Ustvari ima nekog površnog zaključivanja sve dok ne dođe to njiovo vreme kad će sve da se tumači onako kako to Islam kaže. Islam koliko god to pisalo u Kuranu, nije uopšte tolerantna religija (to se vidi na hiljadu preimera) i ne trpi različitost u bilo kom obliku. Prema tome, nema produktivnog razgovora sa njima. Sve se na kraju svede na to da bude po njihovom (bilo kojim metodama) ili nikako.... A što se tiče Patrijarha našeg, on je povukao tu izjavu iz čistih političkih razloga, jer je sada takva klima u crkvi. Ne osuđujem to uopšte, samo kažem da ja ne bih to uradio. On sigurno bolje zna i tako mora biti. Npr. dok je bio Patrijarh Pavle, nije se pokretalo pitanje Vladike Artemija, ako ima ikakvog pitanja uopšte, niti pitanja o Papi (uskoro će verovatno i Vladika Kačaveda doći na red), itd Takav je P.Pavle ličnost bio. Sada su druga vremena, i u tom kontekstu ja svatam taj njegov gest.... Auuuuuuuuuuuu, brate Jakove. Brate koliko je islam tolerantan sami ste i vi srbi dokaz tome.Vladasmo vama vjekovima sačuvasmo vaše bogomolje a vidite koliki vam je broj.Da nismo bili tolerantni prema vama vas danas nebi bilo.A što se tiče zadnjih desavanja uzmi brate brojke civila ubijenih djece ubijene žena silovanih, auuuuuuuuu brate! Niste vi vladali nama, nego Turci. Ako ne znas, vi ste poturceni Srbi.... Jeste da su poturice uvek bile gori gospodari od svojih gazda, ali to je nesto, bar po mim misljenju sa cim se ne bi trebalo hvaliti....Ne zelim da te uvredim sa ovim, ali ovo je opsta istorija.... Ne verujem da ste i ovo izbacili iz udzbenika i da nekako drugacije sad ucite..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Nisam ja Medo došao do ovoga zaključka slušajući muslimane na televiziji ili čitajući njihove knjige, već ličnim iskustvom. Dzaba je ljudima u Srbiji to objašnjavati, kad nisu imali prilike da to osete na svojoj koži i hvala Bogu na tome. Naš patrijarh je to i osetio i znao i to samo govori koliko je pametna i duboka njegova izjava i misao. A razgovarati treba i nastojati, boriti se da ako ikako može bar nešto bude bolje. I nikoga osuđivati. Samo mišljenja sam da je to slepa ulica....A što se tiče govora vjerskih poglavara valjda bi oni trebali biti u duhu tolerantnosti vjere a ako misliš da nije treebao povući izjavu to znaći da onda hrišćanstvo nije tolerantna vjera.To znaći da je ipak ispravno što je porušeno preko 600 džamija u Bosni itd.Da li to znaći to ili? Ovu pricu ti mozes prosipati naivnim Srbima iz Srbije. Ko je i jednom cuo sta Mustaf Ceric i njemu slicni govore i misle, zna o cemu se radi.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука