Jump to content

о. Николај Гурјанов благосиља "иконом" Григорија Распућина

Оцени ову тему

Препоручена порука

Постоји ли званичан став Руске Цркве према Григорију?

Зна ли ко?

И молим вас да ово не окарактеришете као спам, јер је уско везано за тему.

Наравно да није спам...

Колико ја знам, Руска Црква на њега не гледа баш са благонаклоношћу - пре ће бити да га сматра за део своје историје који би најбоље било заборавити или прећутати...

Још за његовог живота Црква се према његовим наводним виђењима Богородице изјаснила да је у питању прелест, а када данас питаш некога од руских свештених лица о њему углавном ће реаговати као да си им под нос принео нешто што јако ружно мирише, а његово име се користи као погрда...

Популаран је само код руских екстремних наци(онали)стичких покрета и код зилота, који га сматрају за мученика који је свој живот дао за цара и отаџбину. Као што рекох, одувек је био предмет великих контраверзи...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Meni samo nije jasno po kojoj logici su oni mucenici kada su ubijeni iz politickih razloga, a ne zato sto nisu hteli da se odreknu hriscanstva. Po toj logici je i Djindjic mucenik...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Хммм...

Ни једном речју не поменуше Распућина...

Питам се зашто...

.mislise.

A sto tek mesijanski opis cara koji uzima na sebe grehe naroda mi je strasan - tzv. jeres carebozja (dobro, uzima grehe RUSKOG naroda pa je tu i etnofiletizam u igri)...
  • Волим 1

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Meni samo nije jasno po kojoj logici su oni mucenici kada su ubijeni iz politickih razloga, a ne zato sto nisu hteli da se odreknu hriscanstva. Po toj logici je i Djindjic mucenik...

Ko se maca lati od maca ce i da nastrada.

Mozda zato sto je djinjdic izdajnik.

Подели на овим сајтовима

Ko se maca lati od maca ce i da nastrada.

Mozda zato sto je djinjdic izdajnik.

Мислим да сте и ти и Беба погрешно разумели митрополита - то ко се мача лаћа се није односило на Ђинђића...

Подели на овим сајтовима

Мислим да ниси у праву - нити је Распућин био члан било које секте, нити је имао ишта са царицом.

Доста сам се распитивао о тој причи, и јако је тешко разлучити шта је истина, а шта пропаганда - било позитивна било негативна. Мени се чини да је Распућин био напросто авантуриста жељан провода, мада, истини за вољу, не обичан авантуриста.

Јесте одвукао у кревет пола Москве, али мислим да царицу ипак није, већ да је једноствано искоришћавао њен очај и лаковерност.

Подели на овим сајтовима

Pomazanik Božiji je Hristos, i samo je jedan Hristos. A jedan Nemanjić vredi mi više od stotinu Nikolaja Romanova. Zadnji nije hteo da čuje za jednog patrijarha, a koketirao je sa jednim Raspućinom iz one sibirske sekte Hljista koji je Bog zna šta sve radio sa njegovom ženom i njegovim ćerkama.. Okej, možda imam pokvarenu fantaziju, ali šta da traži seksualni manijak sam u sobama devojaka?

Nego što je Nikolaj postao simbol za propast ruskog carstva, odatle da su ga proglasili svetiteljem.

Mislim da su Romanofi kontroverzna tema i u samoj Rusiji, jer cak i tamo ima pravoslavaca koji se protive njihovom svetackom statusu... Na onom mestu gde su oni pobijeni, kada su gradili hram cini mi se da ga bas zbog toga nisu posvetili Romanofima nego Svima Svetima...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Nije pouzdano da je bio član sekte Hljista, ali vele da je imao slično učenje kao neki njihovi glavari, dakle da je barem imao kontakte sa ovima. Hljisti su verovali da Bog može da se ovaploti u svakom čoveku, te da je Hristos bio običan čovek do svoje 33. godine i onda je postao Bog kad je sišao duh Božiji na njega. Isus Hristos je, dakle, bio samo prvi Hristos, posle njega su sledili drugi Hristosi.. Sam Rasputin (ru. Григорий Ефимович Распутин) je odbacivao optužbe da je član bilo koje sekte, ali nije tajio da je protiv rita i običaja Pravoslavne Crkve.

Колико сам ја укапирао, није он имао никакво посебно учење - он је напросто био особењак, мистик, лудак, швалер и човек на своју руку.

E sad da li je nešto imao sa caricom i princezama, jedni kažu da, drugi vele ne i da je bila samo propaganda njegovih protivnika na carskom dvoru. Crkva je bila svakako protiv njega..

Његов однос са царском породицом је био јако компликован - час би га обожавали и обасипали почастима, час би га истеривали из куће и забрањивали му приступ палати. Царевић га је, у сваком случају, јако волео, због тога што му је после Распућинових посета, како кажу, заиста бивало боље. Како и зашто, има више теорија.

Ни однос Цркве према Распућину није био толико једногласан - већина га јесте сматрала за варалицу, али било је и оних који нису делили њихово мишљење.

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...
  • 5 years later...
On 12.4.2010. at 13:16, Искушеник рече

Познати руски старац Николај Гурјанов благосиља своје духовно чедо иконом Григорија Распућина и св. царевића Алексеја.

Шта мислите о овоме ?

Наглашава да се Распућину не моле људи, већ да се за Распућинову душу моле. И притом каже да то не треба да раде мирјани. Има овде дужи снимак на почетак стране бр.2

Сад га цитира бивши архим. Никодим... са пророчанствима о доласку Руског Цара који ће бити Патријарх и Световни Цар, по Николају Гурјановим у неком виђењу... Што Никодим и Николај Гурјанов сматрају канонским чином, иако то није канонски чин да световна и духовна власт буду под једног човека.

Дуго се није говорило о томе да Романови имају више наследника трона у Русији, углавном мушки потомци од рођеног брата, убијеног Цара Николаја Романова. Па самим тим ни архиви од Распућина нису отварани преко 100 год, јер је то одређено као државна тајна иако је због Николаја и сличних неки део папира изашо у јавност. Где се види да се радило о безбедносно-итнересантном лицу.

On 10.6.2011. at 6:50, Ратко :( рече

И што би ми сад веровали теби да Григорије није био монах, а Танету да не верујемо да јесте био монах?

Разрешен је био монашког послушања:dobro:. Али и то можмо некако прескочит, највише га обара то што је сплекткама протеривао високе црквењака из РПЦ. Да не говоримо о јуродивости до изопштавања из РПЦ. мсм. да он никад неће бити канонизован у Русији.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...