Ignjatije Написано Јануар 7, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2017 Много моћан авион, а наш. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 On 7.1.2017. at 20:03, Ignjatije рече Много моћан авион, а наш. Нажалост, ОРАО је по много чему недовршен авион. Штета велика Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јануар 9, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 1 сат, Милан Ракић рече Нажалост, ОРАО је по много чему недовршен авион. Штета велика Спомиње се и он са осталим војним авионима у наредном периоду. Јуче сам поставио вест на другој теми http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 Нема од тога ништа. Продужење ресурса да, за један део. Оно што су замислили је са спекта струке неизводљиво. Мсм, да им није речено (политичарима) да Орао не може да врши "ер полисинг", ладно не би ни купили ове 29-ке... Толико су били "стручни"... Мсм, довољно је што министар одбране у НГ интервјуу помиње хелиХоптере... Толко о томе, у најкраћем... А штета заиста за ову машину... Немамо боље и тако је као је, али је могао заиста бити "лидер"... Овако, са три године у краљеву сам ишао на 4 СТС задатка извлачења посаде која се пала у њему... Не могу да тражим сада овде, има на Форуму, ал` ево ти моја ауторски текст са Видовдана, поводом 40-е обљетнице првог полетања... Ту су ти неке чињенице дате... http://vidovdan.org/2016/10/31/dan-kada-je-orao-poleteo-prvi-put/ александар живаљев, obi-wan, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јануар 9, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 1 hour ago, Милан Ракић рече А штета заиста за ову машину... Немамо боље и тако је као је, али је могао заиста бити "лидер". Мени се много засвиђао. Поготову како је презентован на клипу. Доста ракета и оружја може да понесе. Двомоторац, а и лепо изгледа без обзира што је стар. Када би се порадило на њему био би екстра. Интересује ме нешто. Питаћу те, можда ће звучати смешно вама који се разумете у летелице, да ли је Орао бољи од авиона Миг-21? Мени као чистом аматеру овако споља гледано изгледа јачи, има два мотора, крупнији је... Је ли бољи од Миг-21 ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 4 минута, Ignjatije рече Мени се много засвиђао. Поготову како је презентован на клипу. Доста ракета и оружја може да понесе. Двомоторац, а и лепо изгледа без обзира што је стар. Када би се порадило на њему био би екстра. Интересује ме нешто. Питаћу те, можда ће звучати смешно вама који се разумете у летелице, да ли је Орао бољи од авиона Миг-21? Мени као чистом аматеру овако споља гледано изгледа јачи, има два мотора, крупнији је... Је ли бољи од Миг-21 ? Нису иста класа, тј. исте намене. МиГ-21 је ловац, ловац-пресретач, док је Орао јуришник-бомбардер. Иначе, није поента у његовој старости. Све може да се унапреди, "апгрејдује" и "апдејтује". основни проблем код "Орла" је погонска група, која је у старту "промашена". Авион "Орао" је приликом пројетовања димензионисан тако да га погони јача погонска група, односно да у њега буду уграђени јачи мотори, од оних које нам је "Ролс-Ројс" на концу продао. Када су стигли ти мотори, онда је у најкраћем, све морало да се ради безмало од почетка, јер је у складу са тим моторима, авион био тежи за више од пола тоне. Потребно је било репројектовање; нешто се на моторима радило у рајловачком "Орлу", односно уграђена је комора за додатно сагоревање ("форсаж"), али је на крају то "килаво" испало. Такође, доста проблема је у пракси настајало због хидраулике (од поменута 4 која сам био судионик у Краљеву, два су пала због хидраулике-један због отказа команди-упао у "ковит" (пао у Дивостину), други буквално што није могла да забрави, убиј ме сад ал не могу да се сетим, да л` лева или десна нога стајног трапа, углавном, није могло да се слети и пилот је добио наредбу да оде над Книћко језеро и да се катапултира; један је такође имао проблем са командама, у фази полетања до 100 метара прираста висине је све текло нормално. Од тог момента је без обзира што је пилот ангажаовао палицу "на себе", тј. да настави пењање, авион је почео да снижава. Пао је у Мрчајевце. Четврти је пао због отказа мотора највероватније, на периферију Крагујевца. У прва три случја посада је преживела. У потоњем, пилот је погинуо). То је било 90-их. После тога су се десила још три трагична удеса. Опет у Мрчајевцима, опет у Книћком језеру и у Баранди... Ових случајева у Крагујевцу из 90-их би требао и @obi-wan да се сећа... Са друге стране, има летача који су имали сасвим лепа искуства са овом летелицом. Почев од највежћег броја борбених задатака на територији бивше нам земље и Космета где су се Орлови добро показали, па до рецимо пуковника Марјана Јелена, који је на њему пробио "звучни зид"! и као опитни пилот читав радни век летео на њему без већих проблема... Или сам генерал Филиповић (из овог видеа) Филе Мечка који је баш једаред изјавио (уби се претражујући му зид на Фесбуку, ал` не могу да нађем изјаву туи његову легендарну), ал` отприлике, "најнеисправнији авион, нма којем је најисправније летео". Само на њему преко 2000 сати... Како се коме заломило... Истина, сви ови удеси у протекле две деценије су отприлике били и данак недостатку средстава и проче. Али заиста, уз комкплет авионику и инструменте западног порекла, који су и даље актеулни, права је штета што за ту летелицу није добијен бољи мотор/и. obi-wan and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 2 часа, Милан Ракић рече Ових случајева у Крагујевцу из 90-их би требао и @obi-wan да се сећа... Naravno, 2 godine uzastopno, i to 1994. i 1995.-ta, ako se ne varam (ili tako nesto). Prvi put je pao dvosed, ali se ne secam vise da li "Orao" ili dvosedi "MiG-21"), i to u ataru sela Divostin, nadomak grada, kad je pilot izvukao avion u kukuruzno polje da ne padne u naselje (tu verziju sam cuo od mestana neposrednih ocevidaca). Taj pad sam i licno gledao iz daljine od oko 3-4 km (sticajem okolnosti, bio sam tu u blizini, kod ujaka), i to kako se avion usmeren nosem na dole okrece oko uzduzne ose i pravi isprekidani fijuk, pa onda pucanje piropatrona, i konacno sam video vatru i tamni dim nakon samog pada. Sledece godine, skoro pa u neko isto jesenje vreme (i ovo ako se dobro secam), na gotovo istom potezu povise sela Divostin, pao je jednosedi "Orao", ali pilot nije uspeo da se izvuce. Tad sam bio na dvomesecnoj mobilizaciji, i dok sam bas u tom naselju cekao prevoz, prosla je kolona sa kamionom koji je nosio ostatke aviona. Uglavnom, i meni se cini da je "Orao" solidan potencijal koji nije valjano iskoriscen. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 32 минута, obi-wan рече Naravno, 2 godine uzastopno, i to 1994. i 1995.-ta, ako se ne varam (ili tako nesto). Prvi put je pao dvosed, ali se ne secam vise da li "Orao" ili dvosedi "MiG-21"), i to u ataru sela Divostin, nadomak grada, kad je pilot izvukao avion u kukuruzno polje da ne padne u naselje (tu verziju sam cuo od mestana neposrednih ocevidaca). Taj pad sam i licno gledao iz daljine od oko 3-4 km (sticajem okolnosti, bio sam tu u blizini, kod ujaka), i to kako se avion usmeren nosem na dole okrece oko uzduzne ose i pravi isprekidani fijuk, pa onda pucanje piropatrona, i konacno sam video vatru i tamni dim nakon samog pada. Sledece godine, skoro pa u neko isto jesenje vreme (i ovo ako se dobro secam), na gotovo istom potezu povise sela Divostin, pao je jednosedi "Orao", ali pilot nije uspeo da se izvuce. Tad sam bio na dvomesecnoj mobilizaciji, i dok sam bas u tom naselju cekao prevoz, prosla je kolona sa kamionom koji je nosio ostatke aviona. Uglavnom, i meni se cini da je "Orao" solidan potencijal koji nije valjano iskoriscen. Јесте, 94, Јанаћко и Хвала пали у Дивостину у близини "Флореса", односно фабрике "Жуте осе"... А 95. мој добар друг, пор. Ивица Живковић, "држао" је авион докле год је могао, зачаио је и кућу, последњу у низу тада (вероватно се сада то изградило)... Да би избегао пад у насеље, тако држећи летелицу докле год је могао да управља, није се катапултирао... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 40 минута, obi-wan рече Tad sam bio na dvomesecnoj mobilizaciji, i dok sam bas u tom naselju cekao prevoz, prosla je kolona sa kamionom koji je nosio ostatke aviona. То је био отприлике недељни дан тог септембра 1995. године када си видео камион са остацима авиона, јер се Ивица срушио у петак... А у недељу смо Газелом возили пук. Филиповића (са снимка), који је Ивици био к-дант пука и к-даната аеродрома (Томашевића) за Београд на рапорт код к-данта корпуса. Па су они након полетања изразили жељу да Газелом надлете место удеса, а тамо доле организована моба, људи рашчишћавају рушевине и војна "лабудица" и дизалица подиже остатке летелице на приколицу, како би учесници мобе могли да приђу да рашчисте рушевине... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 31 минута, Милан Ракић рече То је био отприлике недељни дан тог септембра 1995. године Ima smisla da je bio nedeljni dan, imao sam vikend odsustvo, pa sam se vracao u kasarnu, zato sam i cekao prevoz na tom mestu. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука