Цвеле1993 Написано Мај 2, 2010 Пријави Подели Написано Мај 2, 2010 Тај стих из Откривења се односи само на Откривење а не на остале књиге Новог Завјета. Видим... takeoff Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Мај 2, 2010 Пријави Подели Написано Мај 2, 2010 Ту се многи упецају,као и на стих из посланице Светог Павла Тимотеју:Сво је Писмо од БОГА надахнуто.....Али које писмо?Сигурно није Свето Писмо од 66 књига takeoff pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Мај 2, 2010 Пријави Подели Написано Мај 2, 2010 karadjordje шта мислиш о овоме? Када је научник светског гласа, водећи светски стручњак за библијска питања Барт Ерман (Барт Ехрман) кренуо да изучава библијске текстове на оригиналним језицима на којима су писани, веома се изненадио када је открио мноштво грешака и намерних измена начињених од стране њених ранијих преводилаца. У књизи Исус то није рекао, Ерман нам приповеда причу која лежи у позадини грешака и измена које су древни писари начинили у Новом завету, указујући на величину њиховог утицаја на Библију коју читамо данас. Свој приказ обогатио је и личном причом о томе како га је његово изучавање древних грчких рукописа нагнало да напусти своја ранија ултраконзервативна гледишта о Библији. Од тренутка када је изумљена штампарска преса и када је прецизна репродукција текстова постала стварност, међу људима се уврежило схватање како је оно што читају у Новом завету верна копија Исусових речи или списа светог Павла. А ипак су скоро хиљаду и по година пре тога ове рукописе својеручно умножавали писари који су били изложени снажном утицају културних, теолошких и политичких расправа свог времена. Сачувани рукописи обилују како грешкама тако и намерним изменама, отежавајући умногоме реконструкцију оригиналних Исусових речи. По први пут Ерман открива где и зашто су ове измене начињене, представљајући истовремено на један популаран начин различите методе којима се научници користе да би што верније реконструисали оригиналне речи Новог завета. Рафинирано, али и на један крајње изазован начин, Ерман износи доказе о томе како је пуно омиљених библијских прича и широко прихваћених веровања које се односе на Исусову божанственост, Тројство, божанско порекло и надахнутост Библије, настало као плод намерних и случајних измена начињених од стране древних писара - а ове измене су, пак, драматично утицале на све наредне верзије Библије. БАРТ Д. ЕРМАН предаје на катедри за религијске студије Универзитета Северне Каролине у Чепл Хилу. Он је ауторитет за историју Новог завета, рану цркву и Исусов живот. Осим неколицине популарних научних чланака написао је још Изгубљена хришћанства: Битка за списе и вере за које не знамо и Изгубљени списи: Књиге које нису ушле у Нови завет. Живи у Дархему, Северна Каролина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Мај 2, 2010 Пријави Подели Написано Мај 2, 2010 Живо ме интересује како је изучавао на оригиналним језицима кад оригинали Светог Писма нису сачувани takeoff Е то ти је кад Библију истргнеш из Предања које је тумачи.Да би се држао Библије и само Библије и ничег осим Библије мораш да будеш фанатик а кад се промијени такав став онда се ствара сензација како је неко слијепо вјеровао Библију па је касније напустио због грешака.Ето и сам каже:ултраконзервативна гледишта.У сваком фанатизму је лако наћи грешку.Зато у Светом Предању нема грешака јер оно није сведено на уске оквире. Тачно је да је било интерполација у Библији али не видим како то може утицати не вјеру. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Мај 2, 2010 Пријави Подели Написано Мај 2, 2010 Тачно је да је било интерполација у Библији... На пример...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Мај 2, 2010 Пријави Подели Написано Мај 2, 2010 Имаш онај дио код Јована Богослова:Јер је Троје што сведочи на небу:Отац,Ријеч и Дух.То је касније додато. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Мај 2, 2010 Пријави Подели Написано Мај 2, 2010 Имаш онај дио код Јована Богослова:Јер је Троје што сведочи на небу:Отац,Ријеч и Дух.То је касније додато. То знам... Јел има још? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Мај 2, 2010 Пријави Подели Написано Мај 2, 2010 Има.У Постању 9:4 кад се каже:``Не једите месо са крви``неко је додао ``а то му је душа``.У Вулгати стоји:Excepto quod carnem cum sanguine non comedetis-Осим меса са крви не једите. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука