Jump to content

Јеретици-ранг листа

Оцени ову тему

Препоручена порука

Христос васкрсе! Да ли сте некада размишљали која је јерес највиша штете нанела Цркви? Ја јесам. Предлажем вам своју ранг листу јеретика, од најгорих ка најмање опаснима. Листа није хронолошка, него богословска (по мом скромном мишљењу). Дакле фаворити на јеретичкој листи су:

1.Мартин Лутер

2.Енглески краљ Хенри VIII

3.Мухамед

4.Несторије

5.Арије

6.Франачки цар Карло Велики

7.Диоскор

8.Аполинарије Лаодикијски

9.Савелије

10.Симон маг 

Подели на овим сајтовима

Христос васкрсе! Да ли сте некада размишљали која је јерес највиша штете нанела Цркви? Ја јесам. Предлажем вам своју ранг листу јеретика, од најгорих ка најмање опаснима. Листа није хронолошка, него богословска (по мом скромном мишљењу). Дакле фаворити на јеретичкој листи су:

1.Мартин Лутер

3.Мухамед

4.Несторије

5.Арије

7.Диоскор

9.Савелије

10.Симон маг 

Карл Маркс ! убедљиво , заправо материјализам.

Подели на овим сајтовима

1.Мартин Лутер

3.Мухамед

4.Несторије

5.Арије

7.Диоскор

9.Савелије

10.Симон маг 

Патријарх цариградски Анатолије, из записника Халкидонског сабора:

Диоскор није осуђен због своје православне вере већ зато што се није покорио Сабору и зато што је екскомуницирао Лава, папу римског

Саборска (Халкидонска) пресуда  Диоскору, патријарху александријском:

Диоскору,

Од великог васељенског и светог Сабора, сазваног милошћу Божијом и одлуком нашег побожног и богобојажљивог Цара, у Халкидону витинијском, у цркви славне мученице св.Ефимије:

Због:

1) Твог презрења црквених канона и

2) твоје непослушности коју си показао према светом Сабору кроз одбијање да се појавиш и након упућена три позива, а не наводећи и све друге твоје кривице,

Даје ти се на знање:

да те свети Сабор 13. октобра 451.године лишио твог епископског достојанства и прогласио те неспособним (неподобним) за испуњавање твојих црквених дужности

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Све у свему Диоскор је без обзира на то јеретик.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Римокатолике сте заборавили и њихове јереси ?  osamucen

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Све у свему Диоскор је без обзира на то јеретик.

Диоскор (и Север Антиохијски) јесте поменут заједно са другим јеретицима на, чини ми се 6.Васељенском Сабору. Пре тога, не. И тада када је поменут није наведено шта је то исповедао (за разлику нпр. од Арија или Несторија чије јереси су детаљно изложене и богословски побијене на Васељенским саборима.

Ово су нпр. Диоскорове речи:

"Бог Логос, једносуштан Оцу, због нашег спасења постао је у последња времена једносуштан људима у плоти, остајући при томе оно што је био пре"

или ово, када цитира св.Кирила Александријског

The Hypostatic Union of the Word of God with the flesh is like the union of the soul with the body and like the union of fire and iron: even as they are of two different natures, by their union they became one. Likewise, our Lord Christ is one Messiah, one Lord, and one Nature.

http://www.copticlibrary.org/library-news/feast-saint-dioscoros-25th-pope-alexandria-tute-7-september-17

п.с. Диоскор је у Халкидону РАШЧИЊЕН, а НЕ изопштен...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

1.Мартин Лутер

3.Мухамед

4.Несторије

5.Арије

7.Диоскор

9.Савелије

10.Симон маг 

Ала их истумба. Ако си већ хтео да пишеш о овоме, онда је требало да водиш рачуна о хронологији. Не може Симон Маг да буде задњи а Лутер први, не може Мухамед да буде пре Несторија и Арија јер он понавља управо мешавину њихове јереси, а и живео је вековима после.

Подели на овим сајтовима

mnoge jeresi su izašle iz rimokatoličkog ispovedanja vere,kao reakcija na rimokatolike....tako da pojedine i razumem zašto su hteli reformaciju...

pre svih lutera...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Лутер је имао добре намере. Он није хтео да прави некакву нову цркву, већ да реформише РКЦ, која је огрезла у новотаријама. Кап која је прелила чашу биле су чувене индулгенције. Међутим, Лутерова делатност, та лавина незадовољства које је понела многе народе, отишла је у другу крајност, добро нам познату. Плод те друге крјности су многе и многе секте, чији настанак траје и данас. И сам Лутер, када је видео у ком правсцу се ствари крећу, рекао је: "Да сам знао, не бих ово започињао ни да ме вуку са два пара волова."

Подели на овим сајтовима

Ја бих уместо Несторија, убацио Теодора Мопсуестијског.... Несторије је ипак био само "добар ученик" школе чије је темеље поставио Диодор Тарсијски, а зидове озидао Теодор.

Подели на овим сајтовима

Лутер је имао добре намере. Он није хтео да прави некакву нову цркву, већ да реформише РКЦ, која је огрезла у новотаријама. Кап која је прелила чашу биле су чувене индулгенције. Међутим, Лутерова делатност, та лавина незадовољства које је понела многе народе, отишла је у другу крајност, добро нам познату. Плод те друге крјности су многе и многе секте, чији настанак траје и данас. И сам Лутер, када је видео у ком правсцу се ствари крећу, рекао је: "Да сам знао, не бих ово започињао ни да ме вуку са два пара волова."

Колко знам из историје он није хтео да се купују те папириће које кад би их купили верници РКЦ греси би им били опроштени. Али било је више разлога негде сам читао ал немогу да нађем где .  

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Ја бих уместо Несторија, убацио Теодора Мопсуестијског.... Несторије је ипак био само "добар ученик" школе чије је темеље поставио Диодор Тарсијски, а зидове озидао Теодор.

И Теодор Мопсуестијски је био изузетан у многим стварима. Много тога је богословски беспрекорно код њега.

Подели на овим сајтовима

Колко знам из историје он није хтео да се купују те папириће које кад би их купили верници РКЦ греси би им били опроштени. Али било је више разлога негде сам читао ал немогу да нађем где .  

Да, било је много разлога, а индулгенције су биле кап која је прелила чашу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...