Jump to content

Komunizam i socijalizam

Оцени ову тему

Aurelije

Препоручена порука

Југославиа е била добра, знаш каква земља... Наибоље нешто на свету што е чоек икад измислио! И једну ствар неко да каже против ње ил против брацва и единсва, он е фашист, а са таквим нећу се дружим нит конвергирам!

А и комунизм - наибољи продукт човечанствета! И наша светла будућност, само људи нису били спремни за толико светло, па пали на пола пута до раја! Ал комунизм - наибоље светло!

А све што данас причају да није ваљало и да је морало да пропадне - лажу, семе им се затрло! Југославиа и комунизм - наибоља два изума од Срба што су икад изумишљена!

http://vukajlija.com/jugoslavija/621736

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, kordun рече

ne moras bas ko ustase da taj egzodus zoves traktorijadom, nije fer...

Bas sam ga zato i nazvao. Zato sto ga ustase koriste. Da vise docaram njegovo iskustvo. On je bezao da ne bude ubijen, a oni koji su ga proterali su to zvali nagrdno, podsmevajuce. 

Подели на овим сајтовима

Нисам читао Марксов Капитал, али овако што сам видјео да рационални и непристрасни људи говоре о њему, тачније о социјализму о којем је Маркс причао, је једна много реалнија слика и идеја од оне која је касније настала на основу те књиге. Нико да спомене како је Маркс заправо говорио да је социјализам природни еволутивни наставак капитализма, а комунизам социјализма. Наиме, капитализам је најбољи у стварању вриједности ( чудна ли чуда, отац комунизма је то признавао капитализму ), али дође тренутак када је створио толико вриједности и богатства са једне стране, а са друге је развио велике неједнакости унутар друштва  што и јесу одлике капитализма, тј. неолиберализма данас ) да ће доћи тренутак за промјену. Сад, Маркс је погрешно вјеровао да се до социјализма може доћи само оружаном побуном пролетеријата, што су у пракси показале скандинавске земље, али је био у праву да ће друштво у једном тренутку пожељети да мало заузда капитализам и обезбиједи макар неки минимални ниво сигурности за живот својим грађанима. А то је данас видљиво у Америци да се догађа - тамо се и даље води борба за пружање најосновније здравствене заштите на нивоу читаве државе ( док је у Европи то питање одавно ријешено ), али демократским путем, изборима и усвајањем нових закона.

Социјализам се заиста изграђује на основу капитализма, али никада неће капиталистичко друштво допустити да се створи прави Марксов социјализам са "власништвом радника над средствима производње", диктатуром порлетеријата и осталим забавним стварима. Највише се може доћи до социјалне и здравствене заштите, позитивне дискриминације заосталих мањина и "бесплатног" школства - што и није увијек толико лоше. Само треба га знати примјенити како треба.

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Ћириличар рече

велике неједнакости унутар друштва  што и јесу одлике капитализма

То је потпуно погрешно. Највеће неједнакости ствара социјализам - они који су на власти имају све, они који нису немају ништа.

Капитализам ствара богатство за све. "Сиромашни" у капитализму су богатији од "средње класе" у социјализму.

11 minutes ago, Ћириличар рече

што су у пракси показале скандинавске земље

Скандинавске земље нису социјалистичке. Оне немају никакве везе са оним што је Маркс булазнио. То су капиталистичке земље, са приватном својином и развијеним слободним тржиштем.

12 minutes ago, Ћириличар рече

да мало заузда капитализам и обезбиједи макар неки минимални ниво сигурности за живот својим грађанима

Ово је потпуно парадоксално што си написао... Капитализам ствара богатство и људима обезбеђује бољи живот. Како онда хоћеш да "зауздаш" управо оно што обезбеђује људима "сигурност" и просперитет? Ако "зауздаш" капитализам тиме људима одузимаш могућности и сигурност.

14 minutes ago, Ћириличар рече

А то је данас видљиво у Америци да се догађа - тамо се и даље води борба за пружање најосновније здравствене заштите на нивоу читаве државе

То си погрешно протумачио овај циркус око задравственог осигурања. Видиш, Канада има "најосновнију здравствену заштиту на нивоу државе", па кад се Канађанин озбиљно разболи он долази у САД да се лечи. Јер то што држава нешто "пропише законом" не значи да ћеш га и добити... Што грађани Србије ваљда добро знају...

17 minutes ago, Ћириличар рече

Социјализам се заиста изграђује на основу капитализма, али никада неће капиталистичко друштво допустити да се створи прави Марксов социјализам са "власништвом радника над средствима производње", диктатуром порлетеријата и осталим забавним стварима.

Социјализам се изграђује насиљем и отимачином, зато нико нормалан не жели да дозволи да идиоти дођу и отму му оно што је поштено зарадио и у току живота изградио. Не може неко да дође и отме моје "сретство производње". То је пљачка. Разбојништво. Ј... их "диктатура пролетериата" и остало марксистичко смеће. Кад ће људи да се опамете и схвате да је тај човек био обичан кретен и џабалебарош.

Реко сам да ме не вучете за језик... :pucpuc2:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Дефинитивно су имали исте корене и многе сличности у почетку...

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Зосима рече

Ако питаш било кога,ко је живео и радио у време Сфрј-а,укључујући и мене, срби никада,ни пре,ни после нису боље живели,плус су сви били у једној држави...

Извини, али ово болдовано није истина. Једна велика заблуда и лаж је да су Срби ,,одлично" живели у СФРЈ. Срби у Хрватској и на Косову уопште нису тако добро живели. Напротив, над њима је вршен терор, уз прећутно одобрење и подршку комунистичких властодржаца. То је чињеница. 

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Православни Србин рече

Извини, али ово болдовано није истина. Једна велика заблуда и лаж је да су Срби ,,одлично" живели у СФРЈ. Срби у Хрватској и на Косову уопште нису тако добро живели. Напротив, над њима је вршен терор, уз прећутно одобрење и подршку комунистичких властодржаца. То је чињеница. 

Има београђана који су веома кратковиди. За њих је Србија до Гроцке... Ово остало... бах...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Има београђана који су веома кратковиди. За њих је србија до Гроцке... Ово остало... бах...

Нажалост, то је проблем. Неки људи мисле (не кажем наравно да је Зосима један од њих) да ако је њима било добро, да је свима било добро и да су сви живели ко бубрег у лоју. А није баш тако. 

Подели на овим сајтовима

41 minutes ago, GeniusAtWork рече

многе сличности у почетку...

Не знам о чему је реч кад ово чујем. :) 

Мислим погледај ограду у нацистичком концентрационом логору и у логору комуниста, види се да разлике итекако постоје.

Нацистички стубови су бетонски, хелоу...

4054.jpg

Vorkuta_Gulag.jpg

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Grizzly Adams рече

Чим је та помоћ престала, пукли смо као звечке. Јер нисмо имали здраву, слободнотржишну економију.

Тачније речено, чим је ,,Југа" (као тројански коњ у источном блоку) изгубила свој смисао постојања, тај ,,рај на земљи" распао се као кула од карата.

Комунизам, поред зависти, одликује и тежња да се створи ,,рај на земљи", без Бога и против Бога. То је кључна разлика између нас, Хришћана, и комуниста. Јер тај њихов ,,рај" увек се претвори у пакао.

Слично је било и са нацизмом (,,рајем плавокосих Аријеваца") или са данашњим мондијализмом. Сви они имају тежњу стварања ,,раја на земљи". 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Grizzly Adams рече

То је потпуно погрешно. Највеће неједнакости ствара социјализам - они који су на власти имају све, они који нису немају ништа.

Капитализам ствара богатство за све. "Сиромашни" у капитализму су богатији од "средње класе" у социјализму.

Ви вежете капитализам за запад +уса,а капитализам је и цела јужна америка,африка...а тамо живе ко стока...

Енглеска може да живи а и живи од вишевековне крађе две трећина света, слично је и са осталим државама које су вековима имали колоније по свету...

Друга ствар,мање више сви ви овде који сте програмери или се бавите ит технологијама, зарађујете абнормално огромне паре,јер код нас просечан програмер није испод сома евра који раде за најскромнију страну фирмицу,могу само замишљати колико преко зарађујете и онда кењате какао је капитализам и либрализам добар...

То што знате,можете радити са било које тачке света и зарађивати одлично, ја могу само да вам завидим и честитам што сте на време провалили где је кинта,радили на томе и усавршили...

Моје питање је какве везе има капитализам и либералне идеје са програмиеањем,кад сам навео све ово горе?

п.с. Бре Звонко,сто година си на овим форумима,никад нас ниси ложио да се почнемо да се бавимо програмирањем , а радио си то и овде у бгд-у ?!

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

22 minutes ago, Зосима рече

Ви вежете капитализам за запад +уса,а капитализам је и цела јужна америка,африка...а тамо живе ко стока...

Што се тиче Јужне Америке, капитализам је у Колумбији, Перуу и Чилеу (можда сам једну земљу пропустио), остало је социјализам. У тим земљама људи попут тебе (радници у телекомуникационим компанијама) баш и не "живе као стока", већ боље него у Србији. Проблеми које те земље имају и због којих део људи "живи као стока" тешко да су узроковани тржишном привредом. 

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Зосима рече

Па није баш. Имаш ту гомилу социјалистичких држава, нпр. Венецуела. Ено види каква је то катастрофа тамо, немају ни WC папир... Они који су мало више "капиталистичкији" као Чиле нпр. живе доста добро.

20 minutes ago, Зосима рече

Друга ствар,мање више сви ви овде који сте програмери или се бавите ит технологијама

Никад се нисам позивао на то. Кад кажем да је капитализам добар то значи за све људе, без обзира чиме се баве.

21 minutes ago, Зосима рече

Моје питање је какве везе има капитализам и либералне идеје са програмиеањем,кад сам навео све ово горе?

Као што рекох - нема никакве везе.

21 minutes ago, Зосима рече

п.с. Бре Звонко,сто година си на овим форумима,никад нас ниси ложио да се почнемо да се бавимо програмирањем , а радио си то и овде у бгд-у ?!

Ех, па то се не ради... Ко још сам себи прави конкуренцију... ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, ☺︎ Juan ☺︎ рече

Што се тиче Јужне Америке, капитализам је у Колумбији, Перуу и Чилеу (можда сам неку земљу пропустио). У тим земљама људи попут тебе (радници у телекомуникационим компанијама) баш и не "живе као стока", већ боље него у Србији. Проблеми које те земље имају и због којих део људи "живи као стока" тешко да су узроковане тржишном привредом. 

А Бразил и Аргентина рецимо,тамо нема капитализма,тј шта је тамо ?

Чиме је узроковано сиромаштво јужне америке? 

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...