Deja Vu Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 10 minutes ago, Grizzly Adams рече Ствар је ту много једноставна. Банкари клијентима гарантују депозите, што значи да ако у банци имаш 1000 динара они ти гарантују да можеш у било ком тренутку да дођеш на шалтер и подигнеш 1000 динара. Међутим, није им требало дуго да укапирају да људи веома ретко долазе да подигну све паре са рачуна па су схватили да могу да прекрше то обећање и не чувају свих 1000 динара у сефу, већ их позајмљују другима за камату - што је супер лова, наравно. И онда се дешавало да људи дођу да подигну паре, а пара нема... Што је изазивало сасвим оправдан бунт клијената и покушај да подигну све што пре (bank run). Ту је главни проблем прекршено обећање, тј. превара. А држава је направила "решење" тако што је легализовала и подржала превару формирањем централне банке која штампа паре и тиме "покрива" неискрено пословање. Зато они кажу "централне банке су последица фракционог банкарства". Исправно би било - централне банке су последица одлуке да се сакрије и подржи превара фракционог банкарства. Samo sto su bankari ukapirali da niko osim njih ne zna koliko novca oni imaju, pa zapravo kada ti dodjes i das 1000 dinara na cuvanje, a ja dodjem i trazim 2000 za kredit, meni ce bankar dati 2000 iako zapravo ima 1000. Kako?! Pa lepo, izmisliće još 1000. Kada ti dodjes da podignes svoje pare, svojih 1000, banka ce ti to lepo isplatiti. E to je zapravo dovelo do centralne banke. Samim tim se može reći da i inflaciju ustvari izaziva frakciono bankarstvo koje saamo proizvodi izmišljeni novac, centralna banka to samo efikasnije diriguje. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 Управо сада, Deja Vu рече Samo sto su bankari ukapirali da niko osim njih ne zna koliko novca oni imaju, pa zapravo kada ti dodjes i das 1000 dinara na cuvanje, a ja dodjem i trazim 2000 za kredit, meni ce bankar dati 2000 iako zapravo ima 1000. Kako?! Pa lepo, izmisliće još 1000. Kada ti dodjes da podignes svoje pare, svojih 1000, banka ce ti to lepo isplatiti. E to je zapravo dovelo do centralne banke. Samim tim se može reći da i inflaciju ustvari izaziva frakciono bankarstvo koje samo proizvodi izmišljeni novac, centralna banka to samo efikasnije diriguje. Не могу да измисле, али могу следеће. Ако је закон, на пример, да морају да имају 10% депозита, они могу да од твојих 1000 динара дају некоме на кредит 900. Е сад, фора је што они тај износ уписују у књиге поново као депозит. Значи, на "рачуну банке" они сад кажу да имају 1900. Јер тај нови клијент им "дугује" 900 динара. Па онда од тих 900 они са могу да позајме 90%, тј. 810 дин. Који се опек "књиже" као депозит... И тако редом. И своди се на то што си рекао - они "производе измишљени новац". Само је штос у томе што то на тржишту не би могло да прође некажњено, јер клијенти пре или касније укапирају превару и дођу да подигну своје паре. Централна банка је "ефикаснија" само толико што омогућава да се читава та превара одвија дуже и направи већу штету људима. То је уједно и објашњење ових финансијских криза којима смо сведоци. Ignjatije and Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 Право решење је да престане превара и да банке буду транспарентне према клијентима шта раде са новцем. Ако неко жели да се његов новац користи за кредитирање, онда то носи одређени ризик и услове, да не може да буде подигнут у било које време ("орочен") итд. Ако не жели, онда је новац само "на чувању" и мора да буде у сефу у свако време. Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 1 minute ago, Grizzly Adams рече Ако не жели, онда је новац само "на чувању" и мора да буде у сефу у свако време. Зашто би они чували просто новац ако не могу неком да позајме за нешто и потенцијално имају више? What's in it for them? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 Управо сада, Господин Дареалис рече Зашто би они чували просто новац ако не могу неком да позајме за нешто и потенцијално имају више? What's in it for them? Услуга би се плаћала. То ти је у суштини исто као кад изнајмиш "safe deposit box". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 7 minutes ago, Grizzly Adams рече Право решење је да престане превара и да банке буду транспарентне према клијентима шта раде са новцем. Ако неко жели да се његов новац користи за кредитирање, онда то носи одређени ризик и услове, да не може да буде подигнут у било које време ("орочен") итд. Ако не жели, онда је новац само "на чувању" и мора да буде у сефу у свако време. Zli slugo znaš da žanjem gde nisam sejao... Grizzly Adams and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 Управо сада, Grizzly Adams рече Услуга би се плаћала. То ти је у суштини исто као кад изнајмиш "safe deposit box". Што би ми банка рентирала ј***** кутију? Превише је тривијално некако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 2 minutes ago, Господин Дареалис рече Што би ми банка рентирала ј***** кутију? Превише је тривијално некако. Па не мораш да држиш новац у банци ако нећеш. Купиш сеф и сам их чуваш. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 5 minutes ago, Grizzly Adams рече И своди се на то што си рекао - они "производе измишљени новац". Само је штос у томе што то на тржишту не би могло да прође некажњено, јер клијенти пре или касније укапирају превару и дођу да подигну своје паре. Samo što na tržištu i ti i ja dobijamo pogrešne informacije - da realnih para ima, pa stoga nemamo razloga da sumnjamo u prevaru (idi u banku i traži da ti iskeširaju sve što imaš na računu i iskeširaće ti). Jer ako pogledaš tu gore situaciju i ti i ja imamo istih 900 dinara. Kako? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 А како би биле могуће мултимилионске и милтимилијардерске инвестиције без фракционог банкарства? Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 3 minutes ago, Grizzly Adams рече Па не мораш да држиш новац у банци ако нећеш. Купиш сеф и сам их чуваш. Eee al tamo se novac ne ,,oplođava,,.Nema kamate.Bankarski sistem je upravo na tome zasnovan.Setimo se samo piramidalnih banaka kod nas i najezde ljudi željnih ,,oplodnje,, kapitala.neko je izvuko debele pare a neko je izgubio sve.Novac je u suštini bezvredno parče papira a njegova vrednost zapravo leži u našoj potražnji i željom za njim.Kada bi svi uradili ovo što ti predlažeš recimo to bi bio kolaps čitavog sistema. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 7 minutes ago, Grizzly Adams рече Па не мораш да држиш новац у банци ако нећеш. Купиш сеф и сам их чуваш. Шта је ту тачно превара? Моји нпр. држе неки новац у банци, савршено знају да они са тим парама после раде шта год - инвестирају, кредитирају итд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 Управо сада, Deja Vu рече Samo što na tržištu i ti i ja dobijamo pogrešne informacije - da realnih para ima, pa stoga nemamo razloga da sumnjamo u prevaru (idi u banku i traži da ti iskeširaju sve što imaš na računu i iskeširaće ti). Jer ako pogledaš tu gore situaciju i ti i ja imamo istih 900 dinara. Kako? Ако сви дођу да искеширају банка једноставно неће имати пара. 2 minutes ago, Juan рече А како би биле могуће мултимилионске и милтимилијардерске инвестиције без фракционог банкарства? Зашто не би биле могуће? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 2 minutes ago, Kratos рече Eee al tamo se novac ne ,,oplođava,,.Nema kamate.Bankarski sistem je upravo na tome zasnovan.Setimo se samo piramidalnih banaka kod nas i najezde ljudi željnih ,,oplodnje,, kapitala.neko je izvuko debele pare a neko je izgubio sve.Novac je u suštini bezvredno parče papira a njegova vrednost zapravo leži u našoj potražnji i željom za njim.Kada bi svi uradili ovo što ti predlažeš recimo to bi bio kolaps čitavog sistema. Па ако оћеш "оплођавање" онда то носи ризик. Зашто би био колапс? Па тако је било читав XIX век и то је био период највећег економског напретка у историји човечанства. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 4, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2016 6 minutes ago, Господин Дареалис рече Шта је ту тачно превара? Моји нпр. држе неки новац у банци, савршено знају да они са тим парама после раде шта год - инвестирају, кредитирају итд. Превара је што имаш обећање банке да исплати својим клијентима паре које имају на рачуну. Ако сад дођу сви клијенти у банку и траже паре - они те паре немају у сефу. У суштини они се коцкају, играју на срећу - да неће сви клијенти затражити паре одједном. Што је супер игра на срећу, јер добијају у већини случајева, али кад пукну, пукли су. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука