Jump to content

Православна улична мисија у пракси (ВИДЕО)

Препоручена порука

Предлажемо да погледате нешто што код многих људи може да изазове чуђење. На жалост, ради се о томе да многи људи у Цркви мисле да је улична мисија нешто туђе и страно Православној Цркви, да је то нешто што раде само ‘секташи’, иако примера за уличну мисију у самом Светом Писму има много (Мт. 4:23; 10:5-7; 13: 3-9; Јн. 4:6-26;  Дела ап. 8: 26-38; Приче Сол. 1:20-23; 8:1-10). Свештеник Станислав Распутин, руководилац мисионарског одељења једне од епархије РПЦ, мисионар са искуством и у спољашњој мисији (Индија, Филипини) показује како треба да се разговара, даје савете о мисији, указује на циљ и смисао православне мисије. Од свег срца препоручујемо да издвојите 15ак минута свог времена и погледате!

http://www.svedokverni.org/pravoslavna-ulicna-misija-u-praksi-video/

Подели на овим сајтовима

Izuzetno zanimljivo. Patrijarh ruski Kiril je jednom prilikom rekao da svaka parohija treba da ima svog socijalnog radnika (to je naravno liturgijski hrišćanin), koji služi u zajednici, i narodu i crkvi. SR idealno u okviru svoje službe izlazi u zajednicu i time i na ulicu, jer su njegovi korisnici često ti marginalizovani, odbačeni, koji bukvalno žive na ulici. Oni, kao korisnici usluga skloništa, narodnih kuhinja i sl. su oni kojima treba propovijedati i djelom milosrđa posvjedočiti Jevanđelje... S druge strane, sveštenik MORA da uđe u soc.zaštitne institucije, i uopšte te resurse, bilo da su državni, NVO sektor ili plod spontane solidarnosti zajednice. Tu mu je prirodan saradnik SR, ali i svaki edukovan laik u oba smisla (i teološkom i stručno-SR) koji ima jevanđelsku svijest i o služenju bližnjemu i zajednici razvijenu, entuzijasta-volonter.

Kad nam svijest o misionarenju bude na tom nivou, onda će misija biti mnogo plodotvornija...

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Дијана. рече

Patrijarh ruski Kiril je jednom prilikom rekao da svaka parohija treba da ima svog socijalnog radnika (to je naravno liturgijski hrišćanin), koji služi u zajednici, i narodu i crkvi. SR idealno u okviru svoje službe izlazi u zajednicu i time i na ulicu, jer su njegovi korisnici često ti marginalizovani, odbačeni, koji bukvalno žive na ulici.

Да ово заживи код нас, прва бих се јавила да радим тај посао и уживала свим срцем у њему :) 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

To je vrhunac moje mašte kao soc.radnika... Kad sam bila u BL, predlagala sam nešto u tom smislu... Dječji dom je pozicioniran pored škole i crkve. U BL su sve soc.zaštitne institucije, toliko potrebitih...

Подели на овим сајтовима

Нема много вајде ако се чека неко други да направи први корак. Верујте, од тога 'леба нема, ако неко жели да направи неку, макар најмању промену, мора да крене сам да ради, да крене сам - размисли и види шта може он сам да уради. И важно - да истраје и истрајава у томе, да не буде месец, два дана сам се потрудио, нико ме није приметио, потапшао по рамену, похвалио, није то за мене.

Од чекања нема ништа. Док се сачека 'тај други да уради шта треба' и историја ће престати да постоји, а Господ на Страшном суду пита православног хришћанина да ли је нахранио, напојио, обишао једног од Његове најмање браће, не пита да ли су то радиле институције.

Јесте, тежак је пут у питању, али није немогућ. Када би нам се све одједном дало, ми бисмо све упропастили. Кроз служење на најмањем нивоу, кроз најмање се показује Богу да смо верни. Другог пута нема, то искуство показује.

Ако се нађе довољно људи који умеју и желе да раде, онда ће већ Господ дати да постоје и инстиционално јаке организације у оквиру Цркве. Промене иду одоздо, а не одозго, срце, а не администрација.

Помените.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Stanoje Stankovic рече

Нема много вајде ако се чека неко други да направи први корак. Верујте, од тога 'леба нема, ако неко жели да направи неку, макар најмању промену, мора да крене сам да ради, да крене сам - размисли и види шта може он сам да уради. И важно - да истраје и истрајава у томе, да не буде месец, два дана сам се потрудио, нико ме није приметио, потапшао по рамену, похвалио, није то за мене.

Ovo bez ikakvih problema moze da vazi za svaki vazan poduhvat u zivotu. Odma` sam se pronasao u recenom...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...