александар живаљев Написано Септембар 10, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2016 /prvi prevod na srpski/ BETOVEN („Završićete na gubilištu!“ - zapis-upozorenje iz Betovenovih Dijaloških svezaka) Ja gluvim, mama! Zvukova jata već hrle nebesima. A meni se još ni ne sniva zbog čega su mi srce pocepali. Sve češće bih da okrenem leđa tuđincima: zavidljivcima, lepoticama a la gvičardi, sviti imperatorskoj. Zatvorila je vrata ova gluvoća ružnom i zajedljivom smehu. Ali briga me za njih. Uflekane manžetne? A zato u notama: radosti spokoj i jasnoća. Kroz svu tu gomilu idem, ne osvrćući se. Vodi me nevidljivi povodac. Gluv sam, slep i nem, tek dobro drvo za gudački pir. Zemnu odeću pohabavši kao dripac, slušam kako u opni moje duše odjekuje, poje klavir. 11. maj 2016 BOGOTRAŽITELJ GOGOLJ Rodio se Gogolj. Nos mu je bio mali. Ni kolica a kamoli kočije da je imao. A još dok se na bajke primao - Revizori ni na um mu pali. Šinjel je bio ko dečje odelce: dva dugmeta, kaiš, falta, toplo i suvo. Kao u jazbini, i da nemaš imena, i da si - niko. Godine su prošle: čudan postao Bogotražitelj Gogolj. ... Nos izrastao, stekao i čin nimalo bedan. Užasna promaja je produvala šinjelče. A pan tamo neki gleda, bez da trepće, Kako višnje zru U dan jedan. 10. mart 2016. JESEN U jeseni je gubica tužnoga zvera, Što tajno beži u jazbinu svoju. Lovačke priče nisu mu vera, On voli orahe, koru i travu. On voli tanano paperje magle, Zeleno-plavo, kog je sve manje - a sve više onog žutog s crvenim, Dok vuče se hladnim predzimjem strašnim. 23. septembar 2015. POČETAK KIŠE Početak kiše - To je prva kaplja, U kojoj je sva sila, I snaga, i sjaj. Pod bičem oblaka Sa treskom upala U prazno vedro Iz nebesa dalj. A možda je, u stvari, zrela u grmovima U trnju maline - Ko smeh na usnama? Ležala u gnezdu, Ko jaje kukavice, Dok nije pala Tebi na lice. 5. jul 2015. Tatjana Piskarjova je pesnikinja iz Moskve, profesionalna novinarka, ekspertkinja za odnose sa javnošću i antikrizni menadžment. Izbor njenih pesama otvorio je broj uglednog časopisa „Moskva“ za novembar 2015. godine. Preveo Vladimir Kolarić Suncokret54 and Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука