Човек Жоја Написано Септембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2016 Francuski satirični časopis Šarli Ebdo je izazvao novu salvu kritika nakon što su objavili u najnovijem broju crtež u kome se ismevaju žrtve zemljotresa u Italiji, u kome je stradalo skoro 300 ljudi. Karikatura je naslovljena sa "Zemljotres u italijanskom stilu", a ispod toga su nacrtane žrtve zemljotresa. Iznad svakog je ime jednog jela koje se vezuje za italiju, i stepen njihovih povreda varira. Prvi čovek nosi oznaku "pasta sa sosom od paradajza", i on ima zavoj preko glave i krvav je. Žena sa opekotinom na licu i više drugih povreda je nazvana "gratinirana pasta". Poslednji crtež prikazuje više mrvih ljudi koji su priklješteni ili smrskani zidovima koji su pali na njih. Iznad njih je napisano "lazanje". View image on Twitter Follow Nima Tavallaey @NimaTavRood As always @Charlie_Hebdo_ demonstrate complete lack of taste with racist undertones. This time it's Italy's turn. 12:11 PM - 2 Sep 2016 3030 Retweets 1919 likes Oštra je bila reakcija na društvenim mrežama posle objavljivanja ovog crteža, a reagovale su i lokalne vlasti u Italiji. Serđio Piroci, gradonačelnik uništene Amatriće, rekao je da se radi o "veoma neprijatnoj satiri". "Ironija je uvek dobrodošla, ali ne sme da se ismeva smrt i nesreća", rekao je Piroci. Više od 180 ljudi je stradalo je samo u Amatrićeu u razornom zemljotresu od 6.2 stepena Rihterove skale. http://rs.n1info.com/a190163/Svet/Svet/Sarli-Ebdo-ismevao-zrtve-zemljotresa-u-Italiji.html Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Септембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2016 Na vrh mi je jezika nešto ružno, što bih morala ispovjediti... AnaLaz, Светислав Павловић and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Септембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2016 А пошто су се Италијани, с правом, бунили на њихову идиотску карикатуру, они овако узвраћају - "Није вам Шарли Ебдо направио куће, него мафија!" Извор Шарли Ебдо није ништа друго до група квази-сатиричара, који настоје кроз најцрњи хумор, односно одсуства икаквог смисла и укуса за хумор, а са огромном дозом шокантности привући јавност. Бљак! Ја баш имам разумијевања за црни хумор, али правити "сатиричне" карикатуре на рачун природних катастрофа које су однијеле огроман број живота је крајње неукусно, заправо болесно. А то како су Србе раније представљали, током деведесетих - нећу ни помињати сад. Дијана., Светислав Павловић, AnaLaz and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2016 Двије ствари - прво, како је ова паметна глава закључила да је ово "расистички"? Логике без. Друго - Шарли, безукусно, без икакве поенте, смисла и било какве супстанце. Исмијавање ради исмијавања. АлександраВ, Дијана., Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
AnaLaz Написано Септембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2016 Све су, само сатирични нису. Светислав Павловић, АлександраВ and Караконџула је реаговао/ла на ово 3 Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Септембар 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2016 Немам речи осуде, чак ни ружну реч на језику како Дики. Имам једно питање које сам себи поставио. Шта је у срцима тих људи (или тог човека) који су ово цртали, шта им је пролазило кроз ум и срце док су цртали? Сећам се док сам читао беседу св. Григорија Богослова о убогима имао сам жељу да се вратим миленијум и по и кусур натраг и да загрлим све те људе о којима пише светитељ. Чак и да они нису постојали, нека је беседа само његова фикција (а није), педагогија, подучавање Цркве, саветовање како је добро понашати се. Знате ону причу о болеснику из Витезде...Ок, није исто, али ако уопштимо, ови Италијани који су преживели (повређени или не), родбина настрадалих, онда уништени домови...то је њихов живот, то место у којем су живели које је нестало у парчад, њихове успомене, цео њихов живот, све им је нестало...То су сада убоги, несрећни људи... И ти их оплетеш најстрашнијим цинизмом... Да ли је то самолечење, својеврсна психотерапија којом се овакви "сатитичари" бране, нека врста одбрамбеног механизма, одговор на изазов несреће, патње...? Немам појма, питам се покушавајући да одгонетнем шта то дубински покреће човека на такво понашање, да нађем макар какву "олакшавајућу околност". АлександраВ, AnaLaz, Драшко and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука