Jump to content

Da li smo stvoreni da mislimo logično

Препоручена порука

Ja mislim da jesmo, jer smo evoluirali tako. Nije da nam je mišljenje teško, već ono postaje prefinjenije i tačnije, i apstraknije. A učenje nije uvek lako, treba trud. A što se tiče matematike, mislim da je tu samo problem PRAVILNOG treninga. Svi imamo isti mozak, i svako može naučiti dosta, a ko ima dar, on će i još više napredovati u talentu koji ima.

Подели на овим сајтовима

Мислим да Докинс није прави саговорник на ову тему, из милијарду разлога.

Што се клипа тиче, нису поставили основу - шта они сматрају логичким размишљањем? - да би се о њиховим оценама разгоравало, што доста чуди од двојице научника таквог калибра. Такође, што није реткост код давања овако паушалних оцена, занемаруу лош школски систем и друштвено окружење када разговарамо о учењу математике конкретно. Мени у школи природне науке никада нису ишле од руке јер се тражило бесконачно понављање и памћење неких глупих формула, али сада обожавам да читам неке чланке из теоретске физике који ми буду занимљиви- ШТо је далеко од правог образовања у тој области, али је далеко и од онога "не занима ме", "не иде ми".

Мислим да овај разговор није меродаван за одговор на постављено питање и због методологије и због поставке проблема, и због тога што о томе прича Докинс, коме је нерационалан свако ко је верник између осталог, али има пар занимљивих тренутака над којима би се ваљало замислити.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Мислим да много идеализују логику и придају јој неки значај који она уопште нема. Логика је начин повезивања и конструкције аргумената тако да премисе и закључци не буду контрадикторни, није никаква мистична сила која треба да влада људским умовима и цивилизацијом :)  А одговор на питање из наслова је ово што Риле помену: пуно људи лоше зна математику због начина на који су је учили, а не зато што су нелогични, ирационални или зато што им мозак није "подешен за логичко размишљање".

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...