Иван ♪♫ Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 „Pretpostavićemo da se radi o nabavci softvera koji nema materijalna svojstva, pa stoga ne prolazi postupak carinjenja tokom kojeg uvozne dažbine odrađuju Carinski organi. Naime, obaveza utvrđivanja poreske obaveze prilikom uvoza softvera u nematerijalnom obliku, putem preuzimanja preko interneta ili na sličan način, je na uvozniku softvera, korisniku, domaćem licu, pa je neophodno da on bude dobro upoznat sa njima, kako ne bi iz neznanja načinio poreski prekršaj. Prilikom nabavke softverske licence iz inostranstva, javljaju se dve obaveze: Obaveza obračuna PDV, koja podrazumeva da sticalac softvera u internom obračunu kao poreski dužnik obračuna PDV po stopi od 20%, i da istovremeno, obračuna i ulazni PDV po istoj stopi odnosno u istom iznosu, ukoliko ispunjava sve uslove za odbitak tog poreza, i Obaveza obračuna i plaćanja poreza po odbitku prilikom plaćanja naknade za softver inostranom dobavljaču po stopi od 20%, ukoliko međunadornim ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja nije drugačije utvrđeno. Ovde je važno istaći da se prema članu 17. Zakona o PDV, u poresku osnovicu za obračun PDV obaveze uključuju akcize, carine i svi drugi porezi koji se po istom prometu plaćaju. To znači da se u osnovicu PDV uključuje i porez po odbitku (porez koji smo naveli pod tačkom 2) i o kojem pišemo u drugom delu teksta). Dakle – da, porez se plaća na porez. Rok za podnošenje poreske prijave je 5. u mesecu koji sledi mesecu u kojem je vršena isplata naknade dobavljaču softvera (a samim tim i plaćanje poreza po odbitku)." ceo tekst i izvor na: http://mojafirma.rs/baza-znanja/koje-poreske-obaveze-nastaju-prilikom-nabavke-softvera-iz-inostranstva/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 pa se ti usudi da kupiš nešto... ja iako imam nešto pameti, ovo čudo ne razumem, zar mi je potreban advokat da bih kupio nešto preko neta u 21. veku, što bi trebalo da je podrazumevano... zar to ne može jednostavnije, reci fiksan procenat, stalan broj računa i gotovo, uplati se čas posla preko neta ovako mi ništa nije jasno, i stavlja me u poziciju da ne smem da kupim ništa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 Урачунају ти мислим неких 30% на оно што ти стигне из иностранства а скупље је од осређеног износа. Било је педесет долара, сад мислим да су попели на сто. На износе испод тога се не плаћа царина ни пдв. Аутоматски ти то обрачунају када ти роба стигне, ако ти роба стиже неким великим куририм типа Федекс или шта слично. Онда имаш опцију да одеш до царинског терминала и одрадиш администрацију или да ти курирска служба то одради за накнаду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 Ma ok to. Nego ovde je naglasak na čisto digitalnim dobrima, koje kupiš i skineš u elektronskom obliku direktno na komp ili tel. znači ne ide ništa preko carine. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 Ма јок бре, ко ће то и како да контролише, сем ако сам продавац не?урачуна пдв и царину у цену? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 10 minutes ago, RYLAH рече Ма јок бре, ко ће то и како да контролише, сем ако сам продавац не?урачуна пдв и царину у цену? Što se kontrole tiče, fizička lica ne kontrolišu, jedino pravna. Dođu, utaknu usb, pokrenu programčić i izlistaju šta imaš. Ali eto pričamo o tome kako to formalno ide. Što se prodavaca tiče, ja koliko sam gledao one njihove agreement-e svi obavezu poreza i carine ostavljaju kupcu. A i nemoguće im je, čak i kad bi hteli, jer na internetu i prodavac i kupac su u ko zna kom delu sveta slabo se razumem u sve ovo, ali koliko kontam totalno neprilagođeno internet eri RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 Није ни чудо што је Србија једна од ретких на свету која нема App Store... Иван ♪♫ and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 čuo sam za jedan slučaj gde je firma dobila softver od klijenta, tj. klijent je kupio softver kao alat potreban da se posao završi, ali firma izgleda nije smela to da koristi, jer nisu kod nas umeli da proknjiže. Šta je bilo na kraju dal su vratili, odustali, ili kupili odavde, nemam pojma. ali istinito je, radio sam bas u toj firmi, pa ljudi pricaju. Aj' sad, budi pametan... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 16 minutes ago, Juan рече Није ни чудо што је Србија једна од ретких на свету која нема App Store... Видео сам на Твитеру једну слику коју је поставио неки лик што се ваљда бави неком заштитом интелектуалне својине или тако нечим... Они на некој конференцији о законској заштити интелектуалне својине - софтвера као интелектуалне својине, и лик слика пано на који се са пројектора баца слика са лаптопа организатора, а у углу стоји оно Genuine validation обавештење које ти се појави кад те после неког апдејта провале да имаш нелегалан Виндоуз СРБИА!!! cloudking, Драган_Петровић, Иван ♪♫ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 1 minute ago, verum est in beer рече То је за физичка лица, а у тексту се односи на правна лица. Сада је колико ми се чини за физичка лица ако купе од физичких лица до 50е ослобођено, а ако купе од правног, онда до 70е. Али јесте мало у тексту недоречено, јер како ће фирма, ако преко нета инсталира неки софтвер, да плати на то дажбине држави? Ко ће да им шаље папире као доказ да би они то "оцаринили"? Ма де бре, научна фантастика у Србији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 1 hour ago, verum est in beer рече То је за физичка лица, а у тексту се односи на правна лица. Сада је колико ми се чини за физичка лица ако купе од физичких лица до 50е ослобођено, а ако купе од правног, онда до 70е. Али јесте мало у тексту недоречено, јер како ће фирма, ако преко нета инсталира неки софтвер, да плати на то дажбине држави? Ко ће да им шаље папире као доказ да би они то "оцаринили"? Postoji gomila prekršaja koje niko ne kontroliše redovno ali ako ti dođe inspekcija, onda te lako nahvataju. Što se ovoga tiče, inspektor će te pitati za sva plaćanja prema inostranstvu šta su. Ako nađe da su usluge, a da nisi obračunao i platio taj njihov novi harač u vidu "poreza po odbitku" na usluge iz inostranstva (tzv. maznem ti 25% jer mi se hoće), platićeš i porez i kaznu. PDV na fakture iz inostranstva si i do sada morao da plaćaš ako su usluge ovde izvršene... i tu te rutinski inspekcija nahvata, a veoma su "kreativni" u tumačenju koja usluga je pružena ovde, a ne u inostranstvu. Pravno lice mogu da isprate preko računovodstva, a ako si fizičko lice, nema šanse da te ikada uhvate za to. Pored toga što im je taj novi porez po odbitku na usluge iz inostranstva čista svinjarija, meni je u ovoj situaciji problematično i to što se nabavka (gotovog) softvera smatra plaćanjem usluge inostrane kompanije koja je pružena na teritoriji RS... ne čudi što Poreska to tako gleda kad joj je korisno, ali to nema nikakvog smisla... ako gledaš programiranje kao uslugu, taj neko ko je vršio "uslugu" nije nogom kročio na teritoriju RS... to što ti koristiš program ovde nema nikakve veze sa time gde je pružena usluga... ako ti obućar ti popravi cipele u Španiji jasno je da je usluga pružena u Španiji, gde god ti da posle šetaš u tim cipelama... Inače, gotov (ne govorim o custom made) softver je zapravo roba po svojoj suštini, ali pošto ne mogu da ga carine na granici, tretiraju ga kao uslugu. Juanito је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 3 hours ago, Иван ♪♫ рече pa se ti usudi da kupiš nešto... ja iako imam nešto pameti, ovo čudo ne razumem, zar mi je potreban advokat da bih kupio nešto preko neta u 21. veku, što bi trebalo da je podrazumevano... Naše poresko zakonodavstvo, zajedno sa drugim propisima koji opterećuju firme, funkcioniše tako da nema gotovo nikakve šanse da nisi u svakom trenutku u nekom prekršaju... Лапис Лазули, Juanito, cloudking and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 3 hours ago, Иван ♪♫ рече „Pretpostavićemo da se radi o nabavci softvera koji nema materijalna svojstva, pa stoga ne prolazi postupak carinjenja tokom kojeg uvozne dažbine odrađuju Carinski organi. Naime, obaveza utvrđivanja poreske obaveze prilikom uvoza softvera u nematerijalnom obliku, putem preuzimanja preko interneta ili na sličan način, je na uvozniku softvera, korisniku, domaćem licu, pa je neophodno da on bude dobro upoznat sa njima, kako ne bi iz neznanja načinio poreski prekršaj. Prilikom nabavke softverske licence iz inostranstva, javljaju se dve obaveze: Obaveza obračuna PDV, koja podrazumeva da sticalac softvera u internom obračunu kao poreski dužnik obračuna PDV po stopi od 20%, i da istovremeno, obračuna i ulazni PDV po istoj stopi odnosno u istom iznosu, ukoliko ispunjava sve uslove za odbitak tog poreza, i Obaveza obračuna i plaćanja poreza po odbitku prilikom plaćanja naknade za softver inostranom dobavljaču po stopi od 20%, ukoliko međunadornim ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja nije drugačije utvrđeno. Ovde je važno istaći da se prema članu 17. Zakona o PDV, u poresku osnovicu za obračun PDV obaveze uključuju akcize, carine i svi drugi porezi koji se po istom prometu plaćaju. To znači da se u osnovicu PDV uključuje i porez po odbitku (porez koji smo naveli pod tačkom 2) i o kojem pišemo u drugom delu teksta). Dakle – da, porez se plaća na porez. Rok za podnošenje poreske prijave je 5. u mesecu koji sledi mesecu u kojem je vršena isplata naknade dobavljaču softvera (a samim tim i plaćanje poreza po odbitku)." ceo tekst i izvor na: http://mojafirma.rs/baza-znanja/koje-poreske-obaveze-nastaju-prilikom-nabavke-softvera-iz-inostranstva/ i sutra kad ti meni prodas taj polovni softwer ja isto moram platiti pdv, kad 5 puta preprodas drzava se ugradila 100% to ako su fizicka lica u pitanju, ajde softweru jako pada cijena vremenom , ali recimo nekretnine, kuce stanovi, tu cak cijena raste kako vreme odmice, a trtko sa foruma zna i da su zene sve skuplje sto su starije Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kaludjerovic Sreten Написано Јул 9, 2016 Пријави Подели Написано Јул 9, 2016 On 7/6/2016 at 23:47, kordun рече i sutra kad ti meni prodas taj polovni softwer ja isto moram platiti pdv, kad 5 puta preprodas drzava se ugradila 100% to ako su fizicka lica u pitanju, ajde softweru jako pada cijena vremenom , ali recimo nekretnine, kuce stanovi, tu cak cijena raste kako vreme odmice, a trtko sa foruma zna i da su zene sve skuplje sto su starije i samo ih novac zanima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука