Danijela Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Kada ne brani za Island, 32-godišnji Hanes Haldorson radi kao reditelj TV spotova. Zapravo, time se bavio dok mu karijera nije krenula uzlaznom putanjom. On i njegovi saigrači su, samo naizgled, mali. Ali, oni su, zapravo, toliko veliki, da su sa pravom najveće čudo Evropskog prvenstva. Ovo je naša priča o njima. Foto: ReutersIslanđanin na tribinama Pobediti Engleze u fudbalu nije lako, ali nije baš i neizvodljivo jer... ma koliko, po mnogima, imali najzanimljiviju ligu na svetu, u reprezentativnom smislu nekako uvek uspeju da razočaraju. Ali, sila je to, svejedno. Naročito kada se pogledaju neka poređenja dve ostrvske selekcije. Na primer ove brojke: U Engleskoj, prema zvaničnoj statistici, postoji 4.164.110 fudbalera. Nisu svi profesionalci, naravno, mnogi od njih igraju rekreativno fudbal, ali, svejedno, nisu mala ta četiri miliona. Kao što nije malo imati 42.490 registrovanih klubova, koliko ih ima u Engleskoj. A Island? Island ima 323.000 stanovnika. Ili, 12,9 puta je manje stanovnika Islanda nego fudbalera u Engleskoj. Ali, kada bi samo brojke igrale fudbal, kada bismo samo tako posmatrali stvari, onda bi Kinezi i Indijci bili stalno u finalima Mundijala, zar ne? Dobro, onda se nećemo previše držati brojeva. Ali, kad spomenusmo već posmatranje, oni koji vole da gledaju serije setiće se čuvenih Vikinga i još čuvenijeg Ragnara koji je baš Englezima zadavao muke. Imaju i ovi Islanđani svog Ragnara. Sigurdsona, dao je sinoć gol Engleskoj, iako mu to uopšte nije primarno zanimanje na terenu. Foto: ReutersTrejvis Fimel, koji tumači lik Ragnara Lotbroka "Ja verujem da možemo da dobijemo Englesku. Naša vera, to uverenje da je nemoguće zapravo moguće, nas je i dovelo dovde. Dobro, i malo onog našeg, islandskog ponosa", rekao je Ragnar pred utakmicu. Posle koje je čitav svet, a ne samo Engleska, ostao u šoku. Samo... Kako se stiže do takvih podviga? Ne može svako da bude viking, pa je logično potražiti recept. Vera, koju spominje Ragnar? Hm. Moguće, ali kako kaže stara mudrost "vera bez dela je mrtva vera". Evo u čemu, zapravo, leži tajna islandskog fudbalskog čuda. U ovim delima: Foto: ReutersZubar Heimir Halgrimson, islandski deo selektorskog tandema Kada je svojevremeno 110. selekcija sveta angažovala čuvenog Šveđanina Larsa Lagerbeka za selektora, njemu je ubrzo pridodat jedan zubar. Ne običan, da se razumemo. Ovo i nije obična priča. Heimir Halgrimson je stvarno zubar. Onako usput, mnogo voli i fudbal, pa je i lokalni trener. Nije loš, smatrali su u Savezu, pa su ga pridodali Lagerbeku da jedan fudbalskim iskustvom iz Evrope, a drugi poznavanjem mentaliteta, usmere taj vikinški brod u drugom smeru. "Imao sam prvo dva zadatka. Jedan je da podsetim fudbalere šta mogu. A drugi je da podsetim narod šta možemo zajedno", kaže ovaj zubar, selektor Islanđana. Prvi zadatak je, kaže, obavio lako. Zar je stvarno bilo lako? "Ljudi, ja sam stomatolog. Meni je posao da sa svakim ponaosob pronađem način da mu prija ono što treba da odradimo zajedno", prisećao se pred početak EURO2016. Foto: ReutersFudbalska reprezentacija Islanda A drugi zadatak? "To je već išlo malo... drugačije. Kada smo počeli da radimo u reprezentaciji, nije uopšte postojala podrška navijača. I, rešim ja tako da odem u Tolfan, jedan skoro pa ugašeni klub navijača u Rejkjaviku. Divni momci i devojke, stvarno. Imaju svoj pab i ja im kažem 'Dva, dva i po sata pred svaku našu utakmicu koju igramo kao domaćini, dolaziću u ovaj pab i reći vam apsolutno sve šta smo spremili za taj meč. Prvi ćete saznati startnu postavu'. I, za meč sa Farskim Ostrvima došlo je otprilike desetak ljudi. Stvarno sam im saopštio sastav, kako ćemo da igramo, pokazao im motivacioni spot koji smo snimili za fudbalere i zamolio ih da ga pogledaju u isto vreme kada ga budu gledali igrači. I... evo, vreme polako ali sigurno prolazi. Sad kad odem tamo, da isto to obavim pred bilo koji naš meč, bude i oko 400 ljudi. A menja se i kultura navijanja. Ranije su Islanđani kasno dolazili na utakmicu. Sada dolaze dva i po sata ranije, u onaj pab, u dresovima, gledaju moju prezentaciju. Znam da nije baš uobičajeno da selektori to rade, ali... Islanđani smo. Mi se i usuđujemo da budemo malo drugačiji", kaže uz osmeh Heimir Halgrimson. Foto: ReutersNavijači Islanda Organizovati publiku je jedno. Ma koliko umeli da postoje sjajni načini poput ovog. Ali, organizovati tim... "Znate, mi nemamo mnogo poznatih igrača. Eto, Ejdur Gudjonsen je jedan od retkih u tom smislu, igrao je za Čelsi i Barselonu, osvojio Ligu šampiona. I, mnogima bi bilo normalno da sad on dođe na trening reprezentacije i kaže "Ljudi, ovako ćemo, tako smo radili u Barsi...". Ali, da bi stvari funkcionisale, morate da ih postavite na svoje mesto. To sam od Larsa naučio. Kada se susretnete sa toliko različitih ličnosti, koji su svi trenirani na neki drugačiji način, onda morate da uvedete striktna pravila. Prosto, igrači su radili kako im trener reprezentacije kaže. Znanje iz kluba je druga stvar. "Ovde se igra ovako", to im kažete, i onda im objasnite zašto je bitno poslušati", naglašava Halgrimson. Poslušanje. Pa, to je toliko daleko od nas, ovakvih, pogubljenih i pogrešno uverenih da sve najbolje znamo. Ali, ma koliko nam to bilo daleko, eto, bar da se podsetimo da poslušanje postoji. Taman da pokušamo da razumemo kako se to u fudbalu stiže tamo gde bi voleli mnogi. Međutim, ako je to isuviše daleko, evo jedne bliže odrednice. "Mi smo bili na korak od plasmana na prošli Mundijal, Hrvati su nas izbacili u dva baraž meča. Nismo imali razloga da mnogo žalimo, stvarno smo naišli na dobrog rivala. Ali, kada smo već bili dotle stigli, postali smo uvereni da ćemo na EURO2016 da odemo. Prosto, verovali smo da je došlo naše vreme. Isto kao i sada", prisećao se selektor pred početak šampionata, dodajući: "Isto kao što sada, u dubini svog srca znam, verujem da ćemo proći grupu. A onda? Verovatno će nas čekati neka vrhunska ekipa. Statistički mi i nećemo imati neku šansu. Ali...", rekao je i - zastao. A onda se osmehnuo. To je onaj osmeh sa verom u Dobro. A ta vera nije bila bez dela. Foto: ReutersSlavlje Islanđana posle pobede nad Engleskom Islandska bajka... Nestvarna, zar ne? Kao i sve bajke, uostalom. Golman im je, stvarno, reditelj. Ali, mnogo voli fudbal. Selektor je, u stvari, zubar. Ali, sa vizijom. ... Ne morate da budete viking da biste postali svetsko čudo. Budite ono što jeste. (Darko Nikolić) http://sport.blic.rs/euro-2016/fudbalska-bajka-kako-je-jedan-zubar-od-islandana-stvorio-najvece-fudbalsko-cudo/1sb9e9p Kaludjerovic Sreten, АлександраВ, Драшко and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Island veliki hit EP: Nisu “ribari” nego majstori N. Iljukić | 28. jun 2016. 21:26 | Ostrvska zemlja živi prelepu bajku posle pobede nad onima koji su izmislili fudbal. Niko od 23 fudbalera ne igra na Islandu Igrači Islanda sa navijačima Foto: Tanjug SVAKO ima svoju Petah Tikvu ili Kairat. Engleski se zove - Island! Fudbalska reprezentacija zemlje iznad koje su još samo nebo i Severni pol pre dve noći je iz osmine finala EP u Francuskoj izbacila Englesku, zemlju koja se hvali da je kolevka fudbala. Na kraju 2:1 za vođu, kapitena Arona Gunarsona i ostatak tima koji je potpuni hit ovog šampionata. Prvi put su se pojavili na nekom velikom takmičenju, a trijumfom nad Englezima, koji su izmislili ovaj čudesni fudbal, ispisali su istoriju. - Ronaldo, da li sada smemo da slavimo - bila je jedna od poruka nadmenom Portugalcu koja je poslata juče iz Rejkjavika. PRENOS GLEDALO 98,6 ODSTO!ISLAND ima 326.340 stanovnika. Novi Sad sa okolinom ima 330.000. U Francuskoj ih bodri oko 30.000 navijača, odnosno deset odsto populacije. TV prenos protiv Engleza je gledalo 98,6 odsto Islanđana, a 15.000 njih je bilo na nacionalnom stadionu u Rejkjaviku. Posle pobede nad Englezima postoji mali milion podataka koji najbolje opisuje koliko je mali Island preko noći postao velik. Ma, slobodno može da se kaže - fudbalska velesila. Selektorski tandem Lars Lagerbek - Heimir Halgrimson uskoro će se rastati. Ovaj prvi ide kući, u Švedsku, a ovaj drugi će morati da odluči: da li da se bavi poslom zubara u maloj ordinaciji na ostrvu Vestmanaja ili da prihvati posao u FS Islanda za koji je godišnje plaćen 650.000 evra. - Izgubili smo od Islanda. Čekajte... Od Islanda?! Ovo je bila prva reakcija na britanskom tv kanalu Bi-Bi-Si pošto je slovenački sudija Skomina u Nici odsvirao kraj. Na stadionu ih je bilo 9.000. Tokom celog prvenstva u Francuskoj njih 30.000 je bodrilo svoj nacionalni tim. A ima ih ukupno 326.340, prema poslednjem popisu. Desetina populacije je prešla mora, brda i doline da bi videla svoju reprezentaciju. Kao u bajci... I ovih dana žive svoju fudbalsku bajku. Onako kako se "lomi jezik" dok izgovarate prezimena Islanđana, tako su ovi vikinzi lomili duh, telo i motiv Engleza sinoć u Nici. Njima su se pre EP skoro svi smejali. Nazivali ih "ribarima" ili "čuvarima gejzira i vulkana", sprdali se sa njihovim fudbalskim (ne)znanjem. Sada veći deo sveta uglavnom ćuti ili traga uz pomoć svemoćnog "Gugla" za bilo kojim zanimljivim detaljem. Samo oni pevaju svoju himnu na sav glas. Himnu čije je ime "Lofsongur" odnosno "Pesma slavlja". Valjda je sada simbolika potpuna. Na kraju cela priča o Islandu ima jedno veliko "ali". Ovaj uspeh ipak nije samo mit, legenda, priča za "laku noć". Ima jedna velika tajna, a to je činjenica da poslednjih 25 godina na Islandu mnogi rade mnogo na fudbalu. Među 21.500 registrovanih fudbalera je i 650 visokoobrazovanih fudbalskih trenera. Čak 70 odsto njih ima "B", a 30 odsto "A" licencu UEFA. Po maloj zemlji je otvoreno čak 11 takozvanih "fudbalskih kuća" koje rade šest dana nedeljno i koje su besplatne. Dakle, iza onog "ali" krije se potreba i želja za radom i napretkom. NIKO OD 23 FUDBALERA NE IGRA NA ISLANDUGOLMANI 1 Hanes Haldorson (32 godine) Bodo 12 Ogmundur Kristinson (26) Hamarbi 13 Ingvar Jonson (26) SandefjordODBRANA 18 Elmar Bjarnason (28) Bazel 3 Haukur Haukson (24) AIK 4 Hjortur Hermanson (21) Geteborg 5 Sverir Ingason (22) Lokeren 19 Hordur Magnuson (23) Ćezena 2 Birkir Sevarson (31) Hamarbi 6 Ragnar Sigurdson (29) Krasnodar 23 Ari Skulason (29) Odenze 21 Arnor Traustason (23) NorčepingSREDINA TERENA 14 Kari Arnason (33) Malme 8 Birkir Bjarnason (29) Arhus 17 Aron Gunarson (27) Kardif 20 Emil Halfredson (31)Udineze 10 Gilfi Sigurdson (26) Svonsi 16 Runar Sigurjonson (25) SundsvalNAPAD 15 Jon Bodvarson (24) Kajzerslautern 11 Alfred Finbogason (27) Augzburg 22 Ejdur Gudjonsen (37) Molde 7 Johan Gudmundson (25) Čarlton 9 Kolbejn Sigtorson (26) Nant ISLAND* površina 103.001 kvadratni kilometar* stanovnika 326.340* 1. decembra 1918. stekao nezavisnost od Danske* nema vojsku, brani ga NATO iz baze u Keflaviku* glavni grad Rejkjavik,120.165 stanovnika* 21.500 regisrovanih fudbalera* ukupno 54 fudbalska kluba* najpopularniji sportovi: fudbal, rukomet, skijanje i golf RAZLIKA U PLATAMA ROJ Hodžson, sada već bivši selektor Engleske, bio je najplaćeniji za svoj posao na Prvenstvu Evrope. Njegova godišnja plata je bila 4,2 miliona evra. Selektorski tandem Islanđana Lagerbek - Halgrimson zarađuje po 650.000 evra. GOLMAN REŽISER PRVI golman Islanda Hanes Haldorson je inače filmski reditelj. Pre četiri godine, za Eurosong 2012, snimio je spot za pesmu svoje zemlje. Na kraju fudbalske karijere čeka ga posao u matičnom studiju "Saga film". SAMO JEDNO PREZIME NA "SEN" NA ISLANDU se svi prezivaju na "son" ili "sen". Objašnjenje je kratko. Nema klasičnih porodičnih prezimena kakve mi poznajemo. Kod njih se na očevo prvo ime dodaje nastavak "son" i to je onda praktično prezime. Ukoliko se bira majčino ime onda je nastavak "sen". Od silnih "sonova" trenutno je u reprezentaciji Islanda samo jedan "sen", 37-godišnji Ejdur Gudjonsen. OD DANSKE IZGUBILI 14:2 PRE samo četiri godine, Island je bio 130. selekcija na FIFA rang listi, sada su na 30. mestu. Poslednji meč koji su igrali sa Englezima bio je 2004. godine i tada je u Mančesteru bilo 6:1 za "Albion". Najteži poraz doživeli su 23. avgusta 1967. godine od večitog rivala, Danske u "prijateljskom" meču - 14:2. http://www.novosti.rs/vesti/sport/fudbal.3.html АлександраВ and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 13 minutes ago, Goku рече 1. decembra 1918. stekao nezavisnost od Danske Osnovali Kraljevstvo Islandjana...Islandjana...i Islandjana Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Мени, као и остали Скандинавци, нису симпатични ни најмање. Редовно навијам против њих, али се надам да ће проћи и Французе чисто да би, будући шампиони, Италијани имали лакши посао у полуфиналу. "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јул 4, 2016 Пријави Подели Написано Јул 4, 2016 Извор Predsednik Islanda odbio da ode u ložu i u dresu gledao meč sa tribine! Darko Nikolić | 04. 07. 2016 - 10:58h | Čudni su Islanđani za nas ostale, navikle na toliko novotarija da smo zaboravili mnoge prave vrednosti. 'Ajd što su vredni, 'ajd što igraju fudbal srcem, ali što imaju pojedince od kojih mnogi mogu da uče... to je posebna priča. Jedan od njih je i novi islandski predsednik, Gudni Johaneson. #Iceland president refused his VIP seat to watch the game and sat with the supporters. Great spirit. Great nationpic.twitter.com/EIh6KnCGgW — Mazen Abd Rabbo (@MAbdRabbo) July 3, 2016 Johaneson je profesor istorije, jer smatra da se ne može ići napred, ako se ne nauče lekcije koje su ostale iza. Nije član nijedne partije, jer, kako kaže, "nema u sebi političku partizanštinu koju donose nova vremena". Predaje na Univerzitetu, ima četvoro dece, zalaže se da se narod Islanda izjasni na referendumu da li je za ili protiv neke izuzetno važne odluke i... neobično voli fudbal. Toliko, da je odbio da u četvrtfinalu EURO2016 bude u "loži za veoma važne osobe", ili kako bi se to na novom srpskom reklo, VIP loži. Umesto toga, bio je među navijačima koji su posmatrali poraz Islanda od domaćina Francuske sa 5:2. "Bilo je neverovatno. Ja sam veliki sportski zaljubljenik, tako da mi nije ništa novo da odem na utakmicu i navijam za našu reprezentaciju, nosim njen dres i sve što uz to ide. Zapravo su mi ponudili da budem u drugom nivou VIP lože, iza stakla. Pretpostavljam da sam tamo mogao da uživam i u šampanjcu ili tako nečem. Ali, više volim da sam u onom grotlu. Shvatam da mi se izborom za predsednika prostor za manevrisanje malo smanjio, ali kako još uvek nisam položio zakletvu i zvanično preuzeo funkciju, oduševila me mogućnost da budem sa mojim Islanđanima na tribini. Da grlim ljude koje nikada ranije nisam sreo, da slavim i plačem sa njima i sve što ide uz jedan ovakav spektakl kao što je prvenstvo Evrope", rekao je Gudni Johaneson, koji je pre manje od dve nedelje pobedio na islandskim predsedničkim izborima. 3006 and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јул 4, 2016 Пријави Подели Написано Јул 4, 2016 On 6/29/2016 at 14:03, Караконџула рече будући шампиони, Италијани Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Јул 4, 2016 Пријави Подели Написано Јул 4, 2016 Goku, АлександраВ, Justin Waters and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Јул 4, 2016 Пријави Подели Написано Јул 4, 2016 21 minutes ago, Goku рече Хахахa! Сад сам лоше процјенио, али пази, пред СП 2006, ја сам још у априлу причао како Италијани узимају и погодио (штета што није тада било овог форума ни мене на њему, па да то и докажем, тад се још само усмено "наглабало"). Не могу ја у фудбалу бити реалан, као што и већина људи нису. Сви ми поиспадаше, прво браћа Румуни, па онда Мађари, а сад и Италијани... тако да ми је сасма свеједно како ће изгледати сам крај првенства, али ето, опет су ми (на овом првенству јако лоши и "незнамкакосудовдедошли") Португалци од свих ових најдражи (а и није ми неки нарочит избор). И да, драго ми је што Исланђани испадоше, да ми људи више не причају о њима. Само сам чекао да ми се и баба јави и каже - Исланд је закон, црни сине! Но, Бард је рекао своје... Само Бејбл, само Велс, као што су Трезје и Фергусон владали француским фудбалом почетком вијека. Плутон and Goku је реаговао/ла на ово 2 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јул 5, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2016 POSLEDNJI HUK VIKINGA Svaki deseti Islanđanin došao na doček fudbalera /VIDEO/ Darko Nikolić | 05. 07. 2016 - 08:50h Oko 30.000 Islanđana, što čini skoro desetinu čitave populacije ove države sa severa Evrope, došao je na doček fudbalera koji su odličnim partijama na Evropskom prvenstvu iznenadili čitav svet i, kao debitanti, došli čak do četvrtfinala. Foto: Reuters U Rejkjaviku, kod brda Arnarhol, narod je uživao sa svojim herojima. Uz reči premijera Sigurdura Ingija Johansona "Vi ste nacionalno blago", fudbaleri nisu skrivali emocije. Ali, nije ni bilo potrebe za tim. Posle remija sa Ronaldovim Portugalcima (1:1), Islanđani su odigrali i 1:1 sa Mađarskom, a onda pobedili Austrijance (2:1). U osmini finala napravili su senzaciju, eliminisavši Englesku (2:1), a potom je usledio sudar sa domaćinima, Francuzima, koji su posle 4:0 u prvom poluvremenu, na kraju ostvarili trijumf od 5:2. Kao i na francuskim stadionima, na kojima je dolazilo i po 15, 20 hiljada Islanđana, i podno Arnarhola se začuo onaj čuveni navijački huk. "Vulkan", kako to vole da kažu "vikinzi", sada je radio jače nego ikada. Island se oprostio od EURO2016. Sa stilom. Neko će možda reći "Sa kojim, bre, stilom, primili pet komada?!". Da, ali... Kada je poslednji put neki vaš omiljeni tim primio četiri komada u prvom poluvremenu, a onda izašao na teren - i dobio drugo? Zbog toga, i zbog svega što je tome prethodilo, kod brda Arahola "huk vikinga" se čuo ovako: Follow Síminn @siminn Landsliðið tekur víkingaklappið með öllum hólnum. Velkomnir heim! #EMÍsland 10:33 PM - 4 Jul 2016 2,9272,927 Retweets 3,4103,410 likes (Darko Nikolić) http://sport.blic.rs/euro-2016/poslednji-huk-vikinga-svaki-deseti-islandanin-dosao-na-docek-fudbalera-video/bpdl841 Плутон је реаговао/ла на ово 1 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војвода7 Написано Јул 5, 2016 Пријави Подели Написано Јул 5, 2016 Sahovski genije Bobi Fiser je 1992. uprkos sankcijama Jugoslaviji odigrao mec na Svetom Stefanu protiv Spaskog, zbog cega je SAD izdala nalog za njegovo hapsenje, posle toga se nikadd vise nije ni vratio u SAD. Kada je 2005., pod pritiskom SADa, Japan izdao naredbu za da se Fiser deportuje, Island mu je dao drzavljanstvo. To je jedan razlog zasto sam navijao za njih. Ja sam gledao Island i u kvalifikacijama gdje su imali jaku grupu sa Holandjanima i Turcima, tako da me njihova igra uopste nije iznenadila. Oni su jedna od najorganizovanijih ekipa koje sam ikad gledao, strasan posao je uradio Lagerbek, nadam se da se nece sce raspasti posle njeegovog odlaska. Goku је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јул 5, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2016 Dopalo mi se sto se osecaj snaznog zajednistva, sto nisu gubili duh uopste, igraju zato sto vole fudbal, hteli su da daju sve od sebe i da ucine svoje navijace i Island ponosne. Takve sportiste mnogo volim. Ucestvuj casno, posteno i bez obzira na ishod. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука