Jump to content

Srpska napredna stranka

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

I da naravno, fun fact.

Vec 15 godina pokusavamo to sto @Agnostik predlaze. Moljakamo fiat, moljakamo koreance, imamo visoke poreze i regulacije, 90ti smo po slobodi trzista. I kakav rezultat imamo? NIkakav.
Ja mislim da bi to trebalo da bude dosta argumentacije  da pro-drzavna-kontrola-trzista nije u pravu

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

39 minutes ago, Agnostik рече

Da Srbi samo ako bi bili oslobodjeni poreza mogli da prave automobile, avione, televizore i to odmah svetskog kvaliteta je jako smesno tvrditi. 

Ili ste culi za patent i slicne stvari.

Ti ne znas sta su komparativne prednosti tako da ja nisam rekao da Srbi moraju da prave televizore, pa i Estonija kad je liberalizovala trziste nije omogucila ljudima da se bave nanotehnologijom, neophodno je i znanje, medjutim razvilo se trziste polovnih automobila i mehanicarskih radnji itd.. Ti bukvalno razmisljas i onda uporedjujes nesto sto nema smisla. Ali evo Singapur je 1981 bio gdje je i Srbija danas pogledaj sta je napravio za 35 godina, jos nula prirodnih resursa, problemi ogromni sa navodnjavanjem, korupcija veca nego na Balkanu, dvojica ljudi su zavrtjeli kolo i uz neke represivne mjere civilizovali ljude i za tako kratak period ih dovelu u red. Ljudi u Srbiji bi nasli nacina cime da se bave, pa i danas u Bosni imas fabrika koje prave dijelove za najbolja sportska auta, a ko bi to rekao u truloj drzavi. E sad zamisli koliko je lakse kad ti se skinu za grbace birokrate i puste da se kreativno ostvaris. Birokratija gusi i istiskuje sa trzista konkurenciju, a ti uopste ne mozes da shvatis da bez pod 1. vladavine prava, zatim pod 2. kapitalizma i 3. demokratije nema uspjesne drzave, vecina njih se bori izmedju jedan i dva, guse kapitalizam, ali se odrzavaju zahvaljujuci pravnoj drzavi i efikasnom sistemu. Srbija ne mora da ima apsolutne prednosti ona moze manje da zaostaje u proizvodnji necega i da to bude signal ljudima da se usmjere na to. Vidis li kako je Fiat postao bunar jer subvencije prikivaju troskove odnosno ne mozes da znas oportunienti trosak, a i sigurno je zbog njih mnogo preduzeca zatvoreno, samo imas privid ali ne i realno stanje, medjutim subvencije su u startu trosak.

Подели на овим сајтовима

54 minutes ago, Млађони рече

1. Pa sta ako su TADA isle na industriju pa na usluge, ko kaze da je to pozeljan put za srbiju sada? Najbolje ces da znas koji je najbolji put za srbiju tako sto pustis TRZISTE da odluci. Ti bese u Austriji? Pogledaj sta radi Obren! Smanjuje proeze, smanjuje regulacije. I kakve to efekte ima? Pozitivne ili negativne? 

Pa ja neznam koje usluge jos da radimo u mom malom gradicu Ubu ima svaku uslugu koju mozes da pomislis od hale za svadbe do prostitucije. Put Industrije je jedini za Srbiju. I tu je pokaze istorija potrebna sposobna politika iza toga. 

55 minutes ago, Млађони рече

2. Nemacka je bila ruinirana posle ww2, tako da sve sto je bilo izgradjeno pre stvarno je nebitno. Sa obzirom da je nemacka posle 1945 bila ravna ko vojvodina. 

Nemacka je imala 1945 vecu industriju nego 1939. To je jedan mith o nacisto unistenoj Nemackoj. Relativno lako je islo od vojne produkcije ka civilnoj. VW, Mercedes, BMW i Porse su poceli umesto vojne automobile civilne. Celicane celik za industriju a ne za tenkove. 

Подели на овим сајтовима

48 minutes ago, Млађони рече

I da naravno, fun fact.

Vec 15 godina pokusavamo to sto @Agnostik predlaze. Moljakamo fiat, moljakamo koreance, imamo visoke poreze i regulacije, 90ti smo po slobodi trzista. I kakav rezultat imamo? NIkakav.
Ja mislim da bi to trebalo da bude dosta argumentacije  da pro-drzavna-kontrola-trzista nije u pravu

Makedonija je 15 pa vidimo kako ceta tamo sve. 

Molim te nista to nisam predlozio, ja bi znao sta da radim da sam u politici. Prvenstveno da prestanem politiku NBS. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Agnostik рече

Makedonija je 15 pa vidimo kako ceta tamo sve. 

Sta mislis odakle srpski prozivodjaci hrane kupuju namirnice?  Pa iz makedonije. :)
Evo meni trebala paprika za ajvar, srpska paprika 80 dinara, makedonska 20 centi. 

Razmisli o tome. 

Molim te nista to nisam predlozio, ja bi znao sta da radim da sam u politici. Prvenstveno da prestanem politiku NBS. 

Tu moze da se slozimo. Ja ne bih prestao politiku NBS ja bih je ukinuo. :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Млађони рече

Sta mislis odakle srpski prozivodjaci hrane kupuju namirnice?  Pa iz makedonije. :)
Evo meni trebala paprika za ajvar, srpska paprika 80 dinara, makedonska 20 centi. 

Srbija je neto izvoznik hrane, a Makedonija uvoznik. 

Nazalost ti si zalebljen neoliberalnim glupostima, pa ne vidim sta nas istorija uci. 

I u cemu je za izovnika porezi stetniji od jake valute. Posto o valuti nista ne pises. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Agnostik рече

Srbija je neto izvoznik hrane, a Makedonija uvoznik. 

Ti ocigledno ne umes da pogledas iza povrsnih statistika. 
A sad zamisli koliki bi izvoznik HRANE srbija bila da nam paprika kosta 20 centi kao MAKEDONCIMA? A ne 80 dinara. 
Mozes li? 
Ili mislis da cena nema nikakav uticaj na prodaju? 

Ja ne mogu da ti debankujem to, jedino sam da krenes da razmisljas i skapiras ovo sto sam ti podebljao.

Цитат

Nazalost ti si zalebljen neoliberalnim glupostima, pa ne vidim sta nas istorija uci. 

Neolibelarne gluposti kojima sam ja zaslepljen
- Zakon ponude i traznje.
- Crna i informacija na trzistu.
- komparativna prednost.

Uvek hoces u neke istorijske cherrypick statistike, ni malo se nisi promenio. :)

Za koje unapred mogu da znam da nisu tacne, ili da tvoja intepretacija istih nije tacna jer se ne slaze sa dobro utvrdjenim ekonomskim istinama koje nikako da razumes.

Подели на овим сајтовима

Primer  komparativna prednos. 

Srbija trenutno gotovo nigde nema komparativnu prednost. Mozemo opet diskusiju ali bolesljiv sam, pa mi treba vise lauf. 

Inace cherry picking je smesno kad je to svi primeri u istoriji. I to pravi uspesi ko Japan ili Juzna Koreja a ne primer Estonije koja se brze prazni od Srbije.

Подели на овим сајтовима

28 minutes ago, Млађони рече

Za koje unapred mogu da znam da nisu tacne, ili da tvoja intepretacija istih nije tacna jer se ne slaze sa dobro utvrdjenim ekonomskim istinama koje nikako da razumes.

Ti si jedan od onih koji tvrdi da je ekonomija eksakna nauka kao fizika???

Nemoj molim te nisam znao da takvih dan danas ima. 

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Agnostik рече

Ti si jedan od onih koji tvrdi da je ekonomija eksakna nauka kao fizika???

Ne skreci sa teme nego odgovori na pitanje -  jel bi Srbija izvozila vise hrane ako su svi ostali uslovi neprimenjeni a cena je niza?

ekonomija je svakako efikasnija od tvojih pausalnih interpretacija istorijsko ekonomskih efekata i predikcija. :)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Млађони рече

Ne skreci sa teme nego odgovori na pitanje -  jel bi Srbija izvozila vise hrane ako su svi ostali uslovi neprimenjeni a cena je niza?

ekonomoja je efikasnija je od tvojih ekonomsko-istorijskih interpretacija sigurno. Izgleda da ne kapiras smisao necega sto se zove "Control group" 

Pola onoga sta pisem ti reagujes. A ekonomija je drustvena nauka i kao takva mora da se pravda pred istorijom. 

Prvo kazi sta su komperativne prednosti Srbije??

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Agnostik рече

Prvo kazi sta su komperativne prednosti Srbije??

Nemam pojma, to samo trziste moze da odredi sta su komparativne prednosti. Kapiras? Ja i ti nemamo dovoljno pameti i informacija da odredimo sta su komparativne prednosti. 
PRoblem je sto sam ja svestan da nemamo, a ti mislis da imamo, jer eto znas primer J.Koreje koja je imala srecu da dobru odluku donese po pitanju komparativnih odnosa.

i to je najgore, kada ti odredjujes sta je jednom trzistu komparativna prednost, igras se kocke. Kada pustis trziste to da odradi, dobijes sigurno bolji rezultat. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Млађони рече

Nemam pojma, to samo trziste moze da odredi sta su komparativne prednosti. Kapiras? Ja i ti nemamo dovoljno pameti i informacija da odredimo sta su komparativne prednosti. 
PRoblem je sto sam ja svestan da nemamo, a ti mislis da imamo, jer eto znas primer J.Koreje koja je imala srecu da dobru odluku donese po pitanju komparativnih odnosa.

Ja tebi mogu reci nema ih. Za sve proizvode ima nekih koji mogu bolje. Cak gde mi imamo prednosti drugi je subvenisu i tako imaju prednost prema nama (poljoprivreda). 

Prema tebi Srbija nista da proizvodi, samo odakle devize da uvozima niko ne zna. 

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Agnostik рече

Ja tebi mogu reci nema ih. Za sve proizvode ima nekih koji mogu bolje. Cak gde mi imamo prednosti drugi je subvenisu i tako imaju prednost prema nama (poljoprivreda). 

Prema tebi Srbija nista da proizvodi, samo odakle devize da uvozima niko ne zna. 

Ne mozes da mi kazes jer ne znas. Ako mislis da znas u debeloj si zabludi. 
Osim ako ne tvrdis da trziste poznajes toliko dobro, sve prilike toliko dobro da mozes da pretpostavis nesto za sta dokazano niko ne moze? 

Odlicna knjiga koja ce ti to malo bolje objasniti, ja sam licno odusevljen ovom knjigom... otvara vidike poprilicno. 
https://www.amazon.com/Thinking-Fast-Slow-Daniel-Kahneman/dp/0374533555

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...