Jump to content

Да ли је могуће спасити се а не бити ни у браку ни у монаштву?

Оцени ову тему

banana

Препоручена порука

Interesantno mi je kad pricam sa ljudima i kad cujem da ne zele decu....ajde razumem,da mozda sad ne zele da imaju decu zbog mozda losih uslova,ali da ne zele decu uopste,to mi je bas cudno.
Ne znam kakav je slucaj kod posavljaca teme jer nije obrazlozeno,ali ako se ne zeli deca uopste,radoznao sam i voleo bi da cujem razlog.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Sveti oci uce da postoje dva dobro utabana puta - brak i monastvo, a da su svi ostali trnoviti i dosta nesigurni, ali da nisu nemoguci za normalan zivot. Za monastvo je, kazu, potreban priziv od Boga.

Da ne filozofiram mnogo, najbolje da uradis kao sto kaze Zlata. Da se prepustis volji Bozijoj i vidis gde ces i sta ces.

Подели на овим сајтовима

Ил' Анка love1  ил' камилавка  8084.gif , нема друге. 

А вјера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих.

Посланица Јеврејима 11, 1

Подели на овим сајтовима

Sveti oci uce da postoje dva dobro utabana puta - brak i monastvo, a da su svi ostali trnoviti i dosta nesigurni, ali da nisu nemoguci za normalan zivot. Za monastvo je, kazu, potreban priziv od Boga.

Da ne filozofiram mnogo, najbolje da uradis kao sto kaze Zlata. Da se prepustis volji Bozijoj i vidis gde ces i sta ces.

Ideologija. Postoje brojni primeri belog monastva to jest devstvenosti u svetu tako tako da je ovo preterivanje.

Подели на овим сајтовима

Da malo bolje elaboriram temu...Imam 30 godina,i uopste nemam osecaj za decu..Za mene to nije smisao bitisanja..Cista glupost,za mene je to vise opterecenje nego zadovoljstvo...Uvek idem putem kuda me srce vodi,i ne zelim da cinim stvari mehanicki,zato sto tako treba..Bezim od totalitaristickog slepila i od zabokrecine koju neko zeli da nametne kao normalan sistem vrednosti..Bog je dao svima slobodu izbora..Moj izbor je da ne zelim monastvo,a ni brak..ne zelim pakao,a ni raj...disertacija zavrsena.

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

Interesantno mi je kad pricam sa ljudima i kad cujem da ne zele decu....ajde razumem,da mozda sad ne zele da imaju decu zbog mozda losih uslova,ali da ne zele decu uopste,to mi je bas cudno.

Ne znam kakav je slucaj kod posavljaca teme jer nije obrazlozeno,ali ako se ne zeli deca uopste,radoznao sam i voleo bi da cujem razlog.

Biloska varijacija kao bilo koja druga osobina koju favorizujemo kroz zivot. I ako vecina ljudi ima relativno jak roditlejski instinkt i zele decu evolucija je kroz stotine hiljada godina favorizovala one grupe u kojima je ipak bio odredjen broj jedinki koji nisu imali zelju za potomstvom i tako su te jedinke u tom drustvu mogle vise da se postve drugim aktivnostima vise nego oni sa potomstvom. To je isto kao zasto neko ne voli ukus kafe vise ili manje i ako vecina ljudskih jedinki voli ukus kafe. Varijacija. Sto se prisustva ili odsustva same zelje tice nema tu nikakvih argumenata.

Подели на овим сајтовима

Biloska varijacija kao bilo koja druga osobina koju favorizujemo kroz zivot. I ako vecina ljudi ima relativno jak roditlejski instinkt i zele decu evolucija je kroz stotine hiljada godina favorizovala one grupe u kojima je ipak bio odredjen broj jedinki koji nisu imali zelju za potomstvom i tako su te jedinke u tom drustvu mogle vise da se postve drugim aktivnostima vise nego oni sa potomstvom. To je isto kao zasto neko ne voli ukus kafe vise ili manje i ako vecina ljudskih jedinki voli ukus kafe. Varijacija. Sto se prisustva ili odsustva same zelje tice nema tu nikakvih argumenata.

Jeste da nemam blage veze sa evoluciom ali mislim da evolucija neigra nikaku ulogu ovde,imam dvoje prijatelja koji su inace momak i devojka i oboje ne zele decu,kazu da ne vole decu,mora da postoji neki razlog zbog toga,ne verujem da im je genetski ugravirano da oni nece zeleti niti voleti decu tek tako.

A posto ih poznajem znam da su socijalno cudni,uglavnom su u kuci na kompljuteru i navikli da imaju sta im treba jer obe porodice imaju para i tako dalje.

Licno mislim da je psiholoski i socioloski slucaj

Подели на овим сајтовима

Jeste da nemam blage veze sa evoluciom ali mislim da evolucija neigra nikaku ulogu ovde,imam dvoje prijatelja koji su inace momak i devojka i oboje ne zele decu,kazu da ne vole decu,mora da postoji neki razlog zbog toga,ne verujem da im je genetski ugravirano da oni nece zeleti niti voleti decu tek tako.

A posto ih poznajem znam da su socijalno cudni,uglavnom su u kuci na kompljuteru i navikli da imaju sta im treba jer obe porodice imaju para i tako dalje.

Licno mislim da je psiholoski i socioloski slucaj

Sva psihologija i sociologija je direktno uzrokovana evolucijom sto je logicno jer je psihologija i socijologija rezultat interkacije mnogih neokorteksa koji su opet proizvodi evolucije. Imas relativno dobro razvijeno potrgranu evolucione psihologije i sociologije koja ovo proucava i ako imaju neka nepotrebna skretanja uglavnom im se hipoteze potvrdjuju sto se neuronauka tice.

Naravno da nije ugravirano ali o tome nismo ni pricali nego o odsustvu to jest smanjenoj zelji za roditeljstvom. Sve te zelje ukljkucujuci roditeljstvo su uzrokovane u mozgu i da li ce zelja biti slabija zavisi od bioloske verijacije na mozgu. Sto naravno nikako niti gravira niti determinsie da li ce to tako ostati do kraja zivota i da li ce ti imati decu ali ukazuje na poreklo odsustva zelje.

Подели на овим сајтовима

Da malo bolje elaboriram temu...Imam 30 godina,i uopste nemam osecaj za decu..Za mene to nije smisao bitisanja..Cista glupost,za mene je to vise opterecenje nego zadovoljstvo...Uvek idem putem kuda me srce vodi,i ne zelim da cinim stvari mehanicki,zato sto tako treba..Bezim od totalitaristickog slepila i od zabokrecine koju neko zeli da nametne kao normalan sistem vrednosti..Bog je dao svima slobodu izbora..Moj izbor je da ne zelim monastvo,a ni brak..ne zelim pakao,a ni raj...disertacija zavrsena.

Pa onda ja ne vidim tu neki problem! Nećeš djecu.....ok, nećeš! Nećeš ni monaštvo......ok i to! Živi tako kako si navela da voliš i to je to!

E, jedino ako te neko ne uslovljava jednim ili drugim! Ali opet, ko to koga može natjerati na bilo šta! 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Sva psihologija i sociologija je direktno uzrokovana evolucijom sto je logicno jer je psihologija i socijologija rezultat interkacije mnogih neokorteksa koji su opet proizvodi evolucije. Imas relativno dobro razvijeno potrgranu evolucione psihologije i sociologije koja ovo proucava i ako imaju neka nepotrebna skretanja uglavnom im se hipoteze potvrdjuju sto se neuronauka tice.

Naravno da nije ugravirano ali o tome nismo ni pricali nego o odsustvu to jest smanjenoj zelji za roditeljstvom. Sve te zelje ukljkucujuci roditeljstvo su uzrokovane u mozgu i da li ce zelja biti slabija zavisi od bioloske verijacije na mozgu. Sto naravno nikako niti gravira niti determinsie da li ce to tako ostati do kraja zivota i da li ce ti imati decu ali ukazuje na poreklo odsustva zelje.

Kao sto rekoh,ja i evolucija ne pricamo puno :D

Znam da mi je bas cudno,jer gde god da sam cuo da neko nece decu ili da ne voli decu,uvek su imali "zanimnljive" poglede na svet i zivot.

Подели на овим сајтовима

• Гости

@,

Добродошла на ЖРУ. Веома је лепо што си ту са нама.

Ово је свакако озбиљна животна недоумица и узима све озбиљније маха што године пролазе. Пита се човек да ли је његов живот испуњен и смислен.

Лично, имао сам прилике да видим много самаца који немају никога, нису се женили нити удавали. Искрено, уопште нису срећни у томе. Чак, осећа се уваздуху у тим кућама нека туга и неиспуњеност. Кажем, имам прилике то да видим као парохијски свештеник.

Можда је добро да се наново размисли о свему. За спасење није битно да ли ћеш у манастир или ћеш у брак. Битно је спасење кроз зеједницу- Цркву, где су твоја браћа и сестре управо они који и нису то телу и крви род. Али у овом животу мислим да је добро да се човек определи за овај пут.

И одмах да кажем: Ниси за манастир- то је сигурно. За манастир нема оваког премишљања. То би у старту била грешка.

За брак још није касно и за праву љубав никада није касно. Свакако да је лакше делити радост и тугу у двоје.

Ето, толико. 

Подели на овим сајтовима

Чудно, неки људи не желе и не воле децу а мени су деца главни циљ у животу :) Молим се Богу да кад дође време за то, буде барем петоро малих људи :) Само здраваља и среће и пуна капа :)

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Metropolitan+Hierotheos+of+Nafpaktos.jpg

Делимо људе у монахе и ожењене људе, и живот на монашки и брачни, са резултатима похвале монашког живота, који ми сматрамо као бољи и прикладнији за држање Божијх заповести, а  омаловажавамо брачни живот, као да није погодан за практиковање Божје воље.

Заиста врло добро знамо да  Црква похваљује оба начина живота, и монашки живот и брачни живот. Али, то не значи да је један  хваљен на рачун другог. И у овом тренутку морамо рећи да се тумачење параболе о Талантима управо на ово односи, које смо раније поменули.

Можемо тврдити да у Цркви се људи не деле на брачне и безбрачне, већ на људима који живе у Христу и људе који не живе у Христу. Тако са једне стране имамо људе који имају Духа Светога и са друге стране људи који немају Духа Светога. Осим тога, у раној Цркви, како изгледа у Посланици апостола Павла, сви хришћани, неудате и ожењени, живели су као монаси,

јер чак и брак има свој аскетизам. Дакле, ако неки монах критикује брак у Христу, он показује да он има проблем са монашким животом, а ако ожењен човек критикује и гледа попреко на монашки живот, то значи да он има проблем са начином на који он живи свој живот. Добар монах никада не критикује оно што Бог похваљује и добра брачна особа никад не

критикује што  Бог похваљује, као што је монашки живот. Карактеристично је да је најбољу беседу о Девствености  саставио je Св. Григорије Ниски, који је био ожењен, и човек који је био неожењен, Св. Амфилохије Иконијски, написао је предивне ствари о брачном животу. Осим тога, не заборавимо да је Св. Пафнутије заступао брак за свештенства на Првом васељенском сабору.

У својој беседи Св. Амфилохије Иконијски показује да је хришћанин човек целине. Он похваљује и девственост и брак. Говорећи о девствености он казује о браку: "Достојан брак је као кула изнад сваког земаљског поклона, као што је дрво у воћу... Kао што је корен девствености,  култиватор рационалног и живота гране...". Онда он каже: "Уклони достојан брак и нећеш пронаћи цвет девствености". Осим тога,  у поређењу између ове две вредне ствари, Св. Амфилохије каже: "Говорећи о овим стварима, не уводимо борбу између девствености и брака, ми им се

дивимо као узајамно здруженим". Да закључимо, он  карактеристично каже: "Јер без знања одани божанским стварима нити је девственост скромна нити је брак достојан".

Св. Јован Златоуст учи многе ствари о овој теми. Он каже: "Брачни људи имају све што је  заједничко и монасима, осим брака". Сви људи треба да се прилагоде Христовим заповестима. Зато свети отац каже карактеристично: "Ако смо умерени, ни брак нити храна, ни ишта друго неће нас спречити да будемо богоугодни Богу". Ако би брак и одгајање деце требало да нас омета на путу врлине, тада Творац свих ствари не би благословио брак у нашем животу ".

Шта Св.Василије Велики каже је такође карактеристично: "Ми људи, монаси и ожењени, сви треба да поштујемо Јеванђеље.

Због тога не можемо да оправдавамо лењост због одређеног начина живота који смо одабрали, нити можемо критиковати и одбацити још један начин живота који није попут нашег. Да се ​​разумемо, постоје степени и духовног узраста.

Митрополит Јеротеј Влахос 

из књиге: "The Mind of the Orthodox Church"

http://manastirglogovac.blogspot.com/2011/09/blog-post_1334.html?spref=fb

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...