Danijela Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 „Tеби је жао тикве, око које се нијеси трудио, и које нијеси одгајио, него једну ноћ узрасте а другу ноћ пропаде. А мени да не буде жао Ниневије, великога града, у ком има више од сто и двадесет тисућа људи који још не знају шта је десно шта ли лијево, и много стоке?“ (Јона 4,10-11) … о много чему је Књига пророка Јоне особита у односу на остале пророчке списе. Од пророчких елемената у њој се налази само једно пророштво (3, 4), које се није испунило на начин и време када га је пророк најавио. Необично је и то што он није пророковао у Израилу, него га Бог шаље у Ниниву. Читава приповест о Јони је у садржинском и литерарном смислу кратка и језгровита, али идејно-теолошки слојевита и вишезначна. Време настанка Књиге je период после ропства у Вавилону. Постоји неколико озбиљних аргумената који на то указују. Комплексно је питање књижевне врсте у којој је састављен овај спис. Књига не представља збирку пророчких говора, као што је то случај код других пророчких текстова. С обзиром на то да се описују неке згоде из живота пророка, раније се спис доживљавао као историјско штиво. Међутим, темељније историјско-филолошке анализе показују да Књига није писана као историјски извештај, који за предмет има историјску причу која се односи на пророка Јону и Израил из његовог доба. Стога је за разумевање битно одређење самог жанра у којем је писац саставио спис. Начелно, она се жанровски сврстава у прозну, приповедачку књижевност, осим псалма у другом поглављу (2, 3-10). Најближа је новели, мада има елемента мидраша, сатире и ироније, са наглашеним дидактичким елементом. Јона је средишњи лик Књиге, а читаво приповедање се одвија кроз интеракцију Јоне и осталих ликова. Једна од главних идеја Књиге јесте да покаже могућност и снагу покајања. Писац тиме имплицитно, али недвосмислено показује да се истински однос између Бога и човека не заснива на формално верској или националној основи. Сви они који се истински кају, отварају могућност општења са Богом и могу се надати његовом милосрђу. Огреховљени Нинивљани кроз покајање избегавају казну, чиме се показује да се човек у својој слободи може окренути према Богу и избећи пропаст. То су управо учинили Нинивљани. У том смислу Књига пророка Јоне је афирмација људске слободе и могућности. Чак се и Божија намисао може опозвати, ако се човек усмери путем добра. Човек својом одлуком и односом утиче на догађаје који су изван његових само људских могућности. То се види и на примеру самог пророка. Јона је помилован када се нашао у утроби рибе, јер се у молитви обратио Богу. Тиме се превазилази теолошки концепт којим се нужно повезују преступ (грех) и казна. Примери Јахвеове милостивости и сажаљивости виде се како у случају Нинивљана, тако и на самоме пророку. Бог преко рибе враћа одбеглог Јону и поново га упућује у Ниниву. Не кажњава га због његове љутње и самовоље. Велики и милостиви Бог је Бог свих људи и народа то је још један значењски аспект овог списа. Књига је настала у доба после Јездрине и Неемијине реформе и жестоко се супротставља национализму и верском партикуларизму, који су делом пратили реформе утемељитеља јудаизма. Тај моменат је нарочито наглашен у догађајима на броду. Морнари су представљени као морални људи који се моле Богу. Јона се једини не моли, нити показује знаке забринутости за дешавања. Уз то, пагански морнари су побожнији и имају веће поштовање према људском животу од Јоне. Нинивљани се, такође, кају и препознају Божију вољу, насупрот тврдоглавог пророка. Поред ових важних теолошких аспеката присутних у Књизи пророка Јоне, може се увидети и један за библијско предање особен однос између Бога и човека. У личности Јоне огледа се бунтовни карактер човека. Његова склоност да се супротставља Богу. Јона у два наврата пада у такву јарост да тражи од Бога да му узме живот: Боље је за мене да умрем него да живим (4, 3. 8). Јона типски представља сваког човека он је типичан „Адам“, бунтовник. Приповест о Јони су још Свети Иринеј Лионски и Методије Олимпски упоредили са Адамовим грехопадом. Јонино истрајавање у својевољности и немирење са Божијом вољом саобразно је са Адамовим грехом. Писцу је лик пророка знатно више послужио да у њему сагледа неке типске и базичне одлике човека уопште. Будући да се у лику Јоне огледа човек као такав, то Књигу чини стално актуелном. Међутим, још један аспект овде је врло важан. У приповести о Јони се показује непосредан и слободан однос између Бога и човека, ослобођен било каквог верског формализма. Пророк је приказан као жив и слободан човек, који своју слободу пројављује у непосредном сучељавању са Богом. Јонина религиозност се огледа у његовој слободи. Само истински религиозан човек може бити тако слободан. Јона тешко схвата науме Божије што и јесте људска особина, али је у свом разумевању и делању искрен. Стога је Бог пун разумевања према бунтовном пророку. Књига се чак и не завршава Јониним покајањем, него Божијим питањем. То је задивљујући моменат ако се узму у обзир данас све присутније „религијске стеге“, које верујуће људе усмеравају сервилној и лицемерноj побожности. Лик пророка Јоне је био врло инспиративан у егзегези црквених отаца, као и ранохришћанској иконографији. Често је у светоотачким богословским узлетима искрсавао надахњујући лик пророка. Данас је лик Јоне у теолошким промишљањима готово ишчезао, иако је он на задивљујући начин апотеоза људске слободе и Божијег милосрђа. Проф. др Родољуб Кубат https://podviznickaslova.wordpress.com/2016/06/12/buntovni-prorok-jona/ Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јун 12, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 КЊИГА ПРОРОКА ЈОНЕ Господ позива Јону који се кажњава због непослушности. 1. Дође ријеч Господња *Јони сину Аматијеву говорећи: *2 Цар. 14, 25. 2. Устани, иди у Ниневију град велики, и проповиједај против њега, јер изађе злоћа њихова преда ме. 3. А Јона уста да бјежи у Тарсис од Господа, и сишав у Јопу нађе лађу која иђаше у Тарсис, и платив возарину уђе у њу да отиде с њима у Тарсис од Господа. 4. Али Господ подиже велик вјетар на мору, и поста велика бура на мору да мишљаху да ће се разбити лађа. 5. И лађари уплашивши се призиваху сваки својега бога, и бацаху што бјеше у лађи у море да би била лакша; а Јона бјеше сишао на дно лађи, и легав спаваше тврдо. 6. А управитељ од лађе приступи к њему и рече му: шта ти спаваш! устани, призивај Бога својега, не би ли нас се опоменуо Бог да не погинемо. 7. Потом рекоше један другоме: ходите, да *бацимо ждријеб да видимо са кога дође на нас ово зло. И бацише ждријеб, и паде ждријеб на Јону. *Прич. 16, 33. 8. Тада му рекоше: кажи нам зашто дође ово зло на нас; које си радње? и одакле идеш? из које си земље? и од кога си народа? 9. А он им рече: Јеврејин сам, и бојим се Господа Бога небескога, који је створио море и суху земљу. 10. Тада се врло уплашише људи, и рекоше му: што си учинио? Јер дознаше људи да бјежи од Господа, јер им он каза. 11. И рекоше му: што ћемо чинити с тобом, да би нам море утолило? Јер бура на мору биваше све већа. 12. А он им рече: узмите ме и баците ме у море, и море ће вам утолити, јер видим да је с мене дошла на вас ова велика бура. 13. А људи стадоше веслати да би дошли ка крају; али не могаху, јер им бура на мору биваше све већа. 14. Тада призваше Господа и рекоше: молимо ти се, Господе, да не погинемо ради душе овога човјека, и немој метнути на нас крви праве, јер ти, Господе, чиниш како хоћеш. 15. Потом узеше Јону и бацише га у море, и преста бура на мору. 16. Тада се побојаше они људи Господа врло, и принесоше жртву Господу и учинише завјете. Јонина молитва и избављење. 2. А Господ заповједи, те велика риба прогута Јону; *и Јона би у трбуху рибљем три дана и три ноћи. *Мат. 12, 40; 16, 4. 2. И замоли се Јона Господу Богу својему из трбуха рибљега, 3. И рече: *завапих у невољи својој ка Господу, и услиши ме; из утробе гробне повиках, и ти чу глас мој. *Псал. 120, 1. 4. Јер си ме бацио у дубине, у срце мору, и вода ме оптече; *све поплаве твоје и вали твоји прелазише преко мене. *Псал. 42, 7. 5. *И рекох: одбачен сам испред очију твојих; али ћу још гледати свету цркву твоју. *Псил. 31, 22 6. *Оптекоше ме воде до душе, бездана ме опколи, сита омота ми се око главе. *Псал. 69, 1. 7. Сидох до крајева горских, пријеворнице земаљске нада мном су довијека; али ти извади живот мој из јаме, Господе Боже мој. 8. Кад нестајаше душе моје у мени, поменух Господа, и молитва моја дође к теби, у свету цркву твоју. 9. Који држе *лажне таштине, остављају своју милост. *Псал. 31, 6. 10. *А ја ћу ти гласом захвалнијем принијети жртву, испунити што сам завјетовао; спасење је у Господа. *Псал. 50, 14; 116, 17, 18. 11. И Господ заповједи риби, те избљува Јону на земљу. Проповијед у Ниневији о пропасти града. 3. И дође ријеч Господња Јони други пут говорећи: 2. Устани, и иди у Ниневију град велики, и проповиједај му оно што ти ја кажем. 3. И устав Јона отиде у Ниневију по ријечи Господњој; а Ниневија бјеше град врло велик, три дана хода. 4. И Јона поче ићи по граду један дан хода, и проповиједа и рече: јоште четрдесет дана, па ће Ниневија пропасти. 5. *И Ниневљани повјероваше Богу, и огласише пост, и обукоше се у костријет од највећега до најмањега. *Мат. 12, 41. 6. Јер кад дође та ријеч до цара Ниневијскога, он уста са својега пријестола, и скиде са себе своје одијело, и обуче се у костријет и сједе у пепео. 7. И прогласи се и каза се по Ниневији по заповијести царевој и кнезова његовијех говорећи: људи и стока, говеда и овце да не окусе ништа, ни да пасу ни да пију воде. 8. Него и људи и стока да се покрију костријећу, и да призивају Бога јако, и да се врати сваки са свога злога пута и од неправде која му је у руку. 9. *Ко зна, еда се поврати и раскаје Бог и поврати се од љутога гњева својега, те не изгинемо. *Јоил 2, 14. 10. *И Бог видје дјела њихова, гдје се вратише са злога пута својега; и раскаја се Бог ода зла које рече да им учини, и не учини. *Јер. 18, 8. Јона, срдит што Бог није упропастио Ниневију, уразумљује се. 4. А Јони би врло недраго, и расрди се. 2. И помоли се Господу и рече: Господе! не рекох ли то кад још бијах у својој земљи? зато шћах прије побјећи у Тарсис; јер знах да си ти *Бог милостив и жалостив, спор на гњев и обилан милосрђем, и кајеш се ода зла. *2 Мој. 34, 6. 3. Сада Господе, *узми душу моју од мене, јер ми је боље умријети него живјети. *1 Цар. 19, 4. 4. А Господ рече: је ли добро што се срдиш? 5. И Јона изиде из града, и сједе с истока граду, и начини ондје колибу, и сјеђаше под њом у хладу да види што ће бити од града. 6. А Господ Бог заповједи, те узрасте тиква над Јоном да му буде сјен над главом да му поможе у муци његовој; и Јона се обрадова тикви веома. 7. Потом заповједи Бог, те дође црв у зору сјутрадан, и подгризе тикву, те усахну. 8. И кад ограну сунце, посла Бог сух источни вјетар; и сунце стаде жећи Јону по глави тако да обамираше и пожеље да умре говорећи: боље ми је умријети него живјети. 9. А Бог рече Јони: је ли добро што се срдиш тикве ради? А он рече: добро је што се срдим до смрти. 10. А Господ му рече: теби је жао тикве, око које се нијеси трудио, и које нијеси одгајио, него једну ноћ узрасте а другу ноћ пропаде. 11. А мени да не буде жао Ниневије, великога града; у ком има више од сто и двадесет тисућа људи који још не знају шта је десно шта ли лијево, и много стоке? "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука