Jump to content

У сусрет Великом петку стопама светог Јована златоустог

Оцени ову тему

Препоручена порука

У делу In crucem et latronem, hom. 1, свети Јован Златоусти каже "Данас ми славимо јер је Господ наш прикован на крст".

Овакав приступ Великом петку,морате се сложити,није чест међу православцима.Нећу да помињем врло строг пост тога дана,скрушеност и дрхтање као и често понављану мисао да је то -најтужнији дан у години за све хришћане-... не,довољно је рећи да је то дан страдања Господњег,најстрашнији дан у нашој историји,дан када смо убили Онога који нам је даровао живот и позвао нас из ништавила у вечност...

Па ето,свети Јован Златоусти ипак кличе "Данас ми славимо јер је Господ наш прикован на крст"

Како протумачити ове,наизглед,чудне речи... неко се радује јер је Христос на крсту...а тај неко је ништа мање него свети Јован златоусти,човек чију литургију служи вероватно свака православна црква на свету.....

Морам вам признати да сам увек имао исти доживљај Великог петка... али нисам смео да га обелоданим...мени је тај дан одувек био повод за радост... Господ каже да је и дошао због тога...У светлу Васкрсења Христовог,нема тужног дана... а камо ли најтужнијег у години... постоје само тужни људи који још нису чули да је Христос васкрсао ...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Тешко је разумети контекст реченице.

Можда би било лакше када би знали предходну и следећу речницу.

Или је ипак Св. Златоуст хтео рећи : "Данас ми празнујемо јер је Господ наш прикован за Крст".

Заиста је тешко разумети. Мада,све у свему ми празнујемо или славимо тај дан,али га не славимо са радошћу и весељем,већ га славимо строгим постом,молитвом,покајањем и тугом. Али не обичном тугом,већ радосном тугом. Живот православног хришћанина јесте та радосна туга и радосни плач.

Радосна,скрушена и покајна туга предходи празнику над празницима Васкрсу, у коме прослављамо и кличемо; Христос Воскресе - поздравом који освештава и преображава васцелу природу.

Нешто везано за све ово је споменуо Владика Григорије причајући о неком светогорцу који је рекао једну огромну истину " да је 95% живота туга,а само 5% радост.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

мора да је имао добар дигитрон...тај светогорац...... код мене је обрнуто 95 радост.... и расте...то вероватно јер нисам на светој гори...

извињавам се на иронији али ја сам мислио да изнесемо свој став о овој теми... не да препричавамо и дајемо смернице...но добро,превише се расплињујем..слободна воља је најбоља ствар па нек пише ко шта хоће и мисли....

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

иначе,мислим да контекст заиста није битан у овом случају...реченица је целовита....има све потребне информације...

"Данас ми славимо јер је Господ наш прикован на крст".

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

"Данас ми славимо јер је Господ наш прикован на крст".

Mislim da je u pitanju eshatoloska perspektiva, Vaskrsna, kao sto rane ostadose na Hristu nakon Vaskrsenja, tako je i ovde, a ne kao da se radujemo Njegovim stradanjima samima po sebi. Radujemo se Njegovoj Zrtvi za nas a ne Njegovom bolu. Nasa vera je paradoksalna, zato je i istinita...

Подели на овим сајтовима

Сасвим је лепо рекао тај Светогорац,јер не би то за џабе споменуо Вл. Григорије који нон-стоп прича о радости. Треба правилно схватити те речи и шта оне значе - јер су сушта истина.

Радосна туга је нешто што су сви светитељи проживели и доживели,нешто јако тешко достићи и доживети,многе молитве говоре о томе,заиста многе.

Радост је нешто што ми још нисмо ни осетили,нити знамо шта је то. Можемо осетити само његове делиће делиће и то врло кратко,ма колико ми мислили да је то радост,то није ништа друго до земаљски осећај испуњености. Радост је нешто врло ретко у овом животу ( јер да није,овај свет не би био долина плача и место под влашћу палог кнеза,већ Рај онакав какав је Господ створио пре пада) и радост се једино стиче благодаћу Духа Сетога (који је циљ живота). У свима познатом дијалогу преподобног Серафима Саровског и Мотовилова и силаску Духа Светог на њих,ми имамо пример праве радости у Духу Светом. Ту је описан прави опит радости и права радост. Остале радости су само бледа сенка свега тога и врло су кратке у животу нашем ( јер много тога може да нама буде радост,а не мора да буде везано за веру и Христа. Као што каже Ап. Павле; да је све учињено без вере грех). Због тога је тај Светогорац рекао да је 95% живота туга,а само 5% радост.

Јер та је обрнута ситуација,нама уопште не би било потребно ни спасење,ни Вечни Живот.

Подели на овим сајтовима

pa dobro...a šta ako je radost plod spasenja i večnog života.... saznanja o tome,tačnije....

Ko je Hritos,šta nam to donosi.ljudi su umorni potreban im je odmor u srcu.a to donosi Hristos on je mir naš u uzburkanom okenau života.Pa nisu to teške filozofije i teologije nerazumljive prostima.Prosti već imaju, Bog, im je otkrio,Zašto stavljate zastor na oči onima koji već poseduju radost života u Hristu.Daću vam mir koji prevazilazi razum govori naš spasitelj.On nas oslobadja uslovljenosti života koje vezuje um i vitla ga na razne strane stvarajući tešku patnju i tugu.Nije takav naš Gospod, zar nemate poverenja u njega i da mu verujete da je on već uzeo grehe tvoje da su oni već oprošteni još kada  te i nije bilo  na svetu.Vizija koju ima Bog o tebi kroz Sina i u Sinu je eshatološka vizija.Bog te gleda ne kakav si sada, već te posmatra kokav ćeš biti proslavljen i otuda toliko milosti se izliva na tebe brate i sestro vidiš kolika je samilost Gospodinova.A kako bi i bila drugačlija kada se i sam raspeo na krstu, da prikove sve tvoje opačine u grehe kojima si vredjao i Boga i ljude.Taj okean patnje je ispario na krstu.-Smrt je pobedjena, i šta još čekaš klekni pred očima Božijim u klet svoju i zahvali gospodu na njegovu neizmernu milost i saosećanje.

Hrišćanin je nosilac neizmerne radosti on je ostvareni Hristos po blagodati i milosti.

Gle čitajte Božije pismo u njemu ima toliko primera da čovek  nema šta da pati, čak i krst koji ga svaki od nas nosi Gospod ga je već poneo On nas nosi u svoje naručije sa našim krstom i mi tu nemožemo zalutatati.Siguran si jer te Bog voli, izabran si ne tuguj, tvoje izabranje potvrdjuje tvoja revnost i tugqa koju često nosiš u srcu za Gospoda koji tu tugu pretvara u radost kao plod pokajanja i prihvatanja Božijeg blagoslova koji se neizmerno nudi pun žrtve spreman i

bezbroj puta neshvatljivo da postrada za tebe za tvoj život u večnosti.Zato se raduj brate i setro, radujte se sa decom svojom jer stradanje sadašnjeg vremena nisu ništa prema slavi koja će nam se javiti,

Prolivaj suze na molitvi za ceo svet .Oseti impuls i damar patnje koja pokriva svet , udahni tu patnju u sebe spreman da prihvatiš sav taj bol sveta .Te mučne dece, taj samrtni strah koji kruži nad glavama punim neizvnosi.Budi siguran da te je Gospod prihvatio, da si njegov sin koga ljubi i koga drži ljubomorno u svom naručiji.Daj sve od sebe prezri ovaj svet koji u zlu leži i ljubi svog Gospoda.Otac je Bog i gospodar svetova kroz Sina iz večnosti rodjenog koji je i pre nego svet postao,upravo je svet stvorio kroz njega.

Zaboravi na sebe na svoje potrebe i želje ne živi za sebe predaj se drugima, budi svima sluga i ja ću biti sa tobom Tvoj Gospod i Bog tvoj.Ne brinite se nizašto.Čemu brige i srahovanja ,šta možemo doprineti njima ni lakat jedan rasta .Ja sam Bog koji daje život koji dopušta da prođeš tim putem kojim ideš.Tu se nisi slučajno našao tu gde jesi, istraj na tom putu svestan da u stvari Ja istrajavam kroz tebe i pobeda je sigurna.Ne boji se za svoje spasenja, ne strahuj to nije od tebe Moja je harizma i izabranje.Ako kad i pogrešiš neboj se klekni k meni i zamoli oproštaj, u svari tebi je već oprošteno .Sve ostalo je iluzija osim tvoježelje da budeš spašen.Gresi sveta nisu ništa pred Božijim, licem a kamoli tvoj greh.Zato zaboravi i opusti se .Beba se ne brine u utrobi svoje majke niti se žali ,tako je to i u životu sve je pod Mojom klontrolom budi siguran.Sve što ti se dešava savršeno izražava Božiju pravednost.Ali  ta pravednost nije i kao zakon koji nema milosti, već je pravednost BoŽIJA KOJA PRIVODI SPASENJU KROZ MILOST.Bilo dobro ili zlo ono što nećeš a donese ti život, je na tvoje spasenje.Imali još kakve reči koje bi mogle dovesti tebe do uverenja da možeš biti spokojan.

Veruj u Gospoda Isusa ,on će poslati Duha utešitelja da možeš podneti sve što ti život donese.

Radost i punoća pripada hrišćanima oni si so te radosti ne u budućem već u ovom svetu.Biti siguran u svoje spasenje je privilegija hrišćana.

Подели на овим сајтовима

pa dobro...a šta ako je radost plod spasenja i večnog života.... saznanja o tome,tačnije....

Нисам Те баш добро разумео брате...?

Узгред ево онога што сам поменуо - после 26. минута,а посебно је занимљиво и после 12. минута. Све у свему не шкоди цело догледати :  http://www.eparhija-zahumskohercegovacka.com/?q=node/2327

Подели на овим сајтовима

Слушао сам кад је вл. Григорије помињао тог светогорца. Ја сам разумео владику и тог светзогорца да је у животу више страдања него радосних момената, али искушениче заборавио си главну поуку те приче. Даље тај светогорац говори да кад капнемо једн кап радости у посуду пуну туге та туга се претвара у радост, и као поуку извлачи да у животу треба добро распоредити тих 5% капи радости и тако орадостити цео живот.

Подели на овим сајтовима

Слушао сам кад је вл. Григорије помињао тог светогорца. Ја сам разумео владику и тог светзогорца да је у животу више страдања него радосних момената, али искушениче заборавио си главну поуку те приче. Даље тај светогорац говори да кад капнемо једн кап радости у посуду пуну туге та туга се претвара у радост, и као поуку извлачи да у животу треба добро распоредити тих 5% капи радости и тако орадостити цео живот.

Наравно.  0203_cool

То је даљни след ствари. Ја сам се фокусирао на темељ те приче - на проценте.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...