Баба Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Осим оних правих издајица, који продају у сред рата непријатељима оружје или продају националне и државне интересе, код нас је уобичајено да се ова етикета лепи очас посла свакоме ко уствари не мисли као "МИ". Ево сад гледам ове патриотске странке које једна другу називају изданицима. Буквално су као монтипајтон шоу, пресликан. Откуд тај трип код нас? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Тешко је то рећи. Могуће је да се у периоду турског ропства развијало и стварало врло специфично схватање издајства које често нема велике везе са правим и суштинским значењем те речи (злоупотреба поверења нпр.). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Откуд тај трип код нас? Највише од 1945. Баба and Marjanovic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2016 Највише од 1945. И ја то некако мислим, мада видим да је имало прилике да се укорени и раније. Али јесте некако после 46 све то постало део "догматике" која се и данас поштује. Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 26, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2016 Od kad je sveta i veka postoje izdajnici to veze nema sa komunizmom. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 26, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2016 Inače imao bih jedno pitanje el Miloš Obrenović izdajica s obzirom na ubistvo kuma? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 26, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2016 Није. A Bog na nebu kum na zemlji?Nije li kumstvo svetinja? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Фебруар 26, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2016 Па не баш, мало то одаље траје, рецимо од "ој проклети Вуче Бранковићу". Тај дуалитет је имао смисла у контексту ропства под Турцима као вредност око које се окупљао народ под притиском Ислама. Проблем је што смо ми то апсолутизовали за сва времена. А то није баш хришћански завет. При томе у истом том нашем предању имамо и Марка Краљевића, ал историографија ту говори нешто сасвим друго, као уосталом и за Бранковића. Знаш како каже проповедник, "за све има време....". Па тако има време кад нема ничег већег дати живот свој за пријатеље, а има и време кад се шаље изасланик Цару чија је војска јача, да не би дошло до тога да више немаш пријатеља за кога би дао живот. Та црно-бела слика нас зеза па је због те апсолутизације онај ко Цару шаље изасланика у старту издајица. Да, ал' ми се чини да је пре 1945. то више коришћено да се пронађу издајници из прошлости, а од 1945. то добија знатно екстремнију ноту и акценат се премешта на оне из садашњости. Нисмо имали тако масовна стрељања „издајника“ пре доласка комуниста на власт. После је Слоба наставио са тим дискурсом, само без масовних стрељања, а ево га и Вучић данас, сви који нису за СНС су жути издајници и страни плаћеници. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 26, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2016 А које је један човек да због њега страда цео народ? "Драг ми је Цезар, али дражи ми је Рим" Брут verum est in beer, Човек Жоја and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 26, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2016 Sve se ja to slažem ali ubiti kuma je težak greh.A može i da se postavi pitanje ko je taj Lazar da zbog njega strada ceo narod?Nije li Vuk bio racionalnija osoba od njega?Ona priča iz iz filma nije baš toliko daleko od istorije sa pričom ovaj vo ima 500 kila,zvono u sedam zvoni sedam puta u 12 12 puta Turaka je malo Srba je mnogo?Zašto narod više voli Karađorđa i Lazara a ne voli Miloša i Vuka?Zašto Đinđić kada je rekao da kad se klackaju debeli i mršavi tu klackanja nema nije naišao na razumevanje naroda?Zašto ga Srbi ne vole što je Slobu izručio kao polsednjeg krimosa u Hag?Svaki Miloš od Srba osuđen je na propast i osudu.A možda i metak. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Фебруар 26, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2016 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 26, 2016 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2016 "Драг ми је Цезар, али дражи ми је Рим" Брут Ima li izdaje medju smrtnim grehovima? ...................................................................................[ Dante kaže da je Brut u desetom krugu!? ] . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 26, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2016 Ima li izdaje medju smrtnim grehovima? ...................................................................................[ Dante kaže da je Brut u desetom krugu!? ] . Хајде пропрати мало на шта се односио коментар пре него почнеш да комедијашиш. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 26, 2016 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2016 . Ma ne, nije primedba. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 26, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2016 Па то је мутирао онај комуњарски вирус где је свако ко се није слагао са Великим Поглавицом (или је испричао виц на његов рачун) био "издајник" и "страни плаћеник"... Човек Жоја, Аурор, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука