Jump to content

Духовне теме у кризи православне цркве?! АНКЕТА

Guest ага пије млеко

Зашто људи на форуму избегавају духовне теме ?  

36 члановâ је гласало

1. 1. Зашто људи на форуму избегавају духовне теме ?

• зато што су тешке за спровођење у живот
      5
    • зато што су негативне теме увек привлачније
      6
    • лош избор тема се налази на форуму "духовни живот"
      1
    • не волим старца Порфирија и остале старце
      0
    • екуменистичке теме су много занимљивије и узбудљивије
      0
    • лакше је осуђивати екуменисте него ли себе за своје грехове
      6
    • не знам
      8
    • "духовне теме" су за калуђере
      0
    • ниједно од наведених, анкета је глупа
      11

Препоручена порука

• Одговори 46
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

моје духовне разговоре искључиво водим са мојим свештеником евентуално са неким из цркве кога познајем, а овде може да се представља ко како хоће и никог не познајем. Ја могу сад да се представим да сам неки старац и пишем ту неке исечке из књига, а кад изађем на улицу да хулим на Бога и цркву и никад да не идем на литургију, а овде сам неки верник и добрица.

Ovo je jedna od krajnosti u razmisljanju, ista kao i ona kad bi neko sve svoje probleme i pitanja resavao iskljucivo preko foruma...

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@,

То је већ проблем конкретне личности.  

Добро бре људи јел ја смем да бирам са ким ћу причати о нечему

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

Па пиши и отварај духовне теме, ко ти брани?

Ако је ово упућено мени ,да одговорим...

Ја се нисам бунио против оваквог концепта форума, већ сам рекао зашто су теолошке теме на форуму мање заступљене...

Такво је запажање у наслову ове теме,а ја рекох  моје мишљење,зашто је то тако...

И дај бре, пробај да провалиш шта сам хтео рећи,а не да ме по дифолту одмах хваташ за гушу...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Добро бре људи јел ја смем да бирам са ким ћу причати о нечему

A ko ti brani da biras bilo sta?

Ali, kad svoje misljenje/izbor u vezi neceg izneses i javno, ne zaboravi da je onda podlozno kritici, kao i kod svih nas ovde...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

A ko ti brani da biras bilo sta?

Ali, kad svoje misljenje/izbor u vezi neceg izneses i javno, ne zaboravi da je onda podlozno kritici, kao i kod svih nas ovde...

аха заборавих на то хахахахаха мало сам више грубо реаговао

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

е па сад ако ћемо поштено ПИШИ И ОТВАРАЈ не мож да се односи на СВЕ

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

О проблему издвајања теологије и уопштено Богословља из свакодневног живота, писали су многи, мени лично најдражи о.А- Шмеман, још половином прошлог века. Последица тога је настанак појма Духовне теме, који одмах представља нешто што није свакодневно потребно. Тако за разлику од чињенице да су од самог почетка, од апостола Павла, па током читаве историје хришћанства, хришћани свакодневницу обогаћивали Богословљем,већ задњих 200-инак година са нажалост, тенденцијом сталног прогреса, свакодневница је "гурнула" Богословље у некакве научне кругове, у којима се не осећа свако пријатно. Није својствено човеку да "борави" у окружењу где сви све знају осим њега, који можда мало зна али верује пуног и чистог срца, па да би сачувао то што га греје, "одлази" тамо где и он понешто може рећи без бојазни да ће га "напасти" теолошки "горостаси". Иако су већина тих "горостаса" углавном само студенти БФ-а, иза свог ника постају такви зналци, да претпостављам да би се и већина професора БФ-а "уплашили", а камоли онај мали обичан чистог срца верујући човек, због кога је најпре и овај форум и уопште сајт и почео са радом. Развијањем таквог начина комуникације, сасвим је очекујуће да дође до опасне поделе на Духовне и некакве другачије теме, као да заборависмо да Дух Свети свуда Дише. Осим сецесионисања некаквих посебних академских духовника од васколиког народа, што би да је било Богуугодно у време раног хришћанства довело до његовог самоуништења, неприметно али изражајно, људи се све више баве такозваним недуховним темама, попуњујући и свој ум, а затим и срце, за Спасење у потпуности небитним појмовима, појавама и сл., не остављајући нимало места за топлину Богуугодне Топлине Духа Светог.
Нема духовних и осталих тема, већ има нас млаких, лицемерних који током Свете Литургије исповедамо једно, а повратком из предокушаја Царства Небеског, уместо да стекнуту а ничим заслужену Радост сведочимо свима, а како другачије него Богословљем, ми трућамо о некаквим својим закључцима, одгуравамо Свезнајућег Бога некуда, до следеће Литургије, кад ћемо се опет "упреподобити".

Христос Није увек Савремен, Он Је увек Авангарда. Бог Је одувек и заувек Свезнајући. Дух Свети одувек Дише свуда и где Он Хоће. Па ако то исповедамо, како онда постоји иједна тема која није духовна? 

Убиће нас незнање, рече Св.владика Николај Велимировић, али још пре ће нас убити гордост вештаственог академског Богословља, што се већ и сад види "изоловањем" Духа Светог у посебне, замисли, "духовне теме".

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Дух Свети одувек Дише свуда и где Он Хоће. Па ако то исповедамо, како онда постоји иједна тема која није духовна?

clapc clapc clapc

Подели на овим сајтовима

a ako bulazniš na forumu a u stvarnosti si ok jer to su joni srebra... šta onda

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Не мислим да се не читају. Ево у мом случају ја често не коментаришем на оваквим темама зато што немам довољно знања, па ми некако безвезе да лупам, некако очекујем да људи који о томе више знају кажу више, а ја ако видим да могу да кажем нешто конструктивно рећи ћу. Код мене је то у питању.

apsolutno se slazem, pametnije mi je da cutim i citam ....  0231_newspaper

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...