Гости Guest ага пије млеко Написано Март 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Brate,mislim da si ovo skinuo sa nekog katoličkog sajta?да ово су католичке молитве...поједине су заправо исте као и православне, једино је језик другачији (хрватски).... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 I interesuje me i ovo sto sam nasao Znamenje Posle nekoliko dana od porođaja, kada majka i dete izađu iz porodilišta, vrši se znamenje deteta. Naime, neko od mlađih ukućana, srodnika ili komšija, odlazi kod nadležnog sveštenika, sa jednom flašom za vodu po znamenje. Sveštenik osveti vodicu, naspe u flašu, stavi u nju jedan stručak bosiljka, i daje detetu ime, koje dete nosi do krštenja. To ime se zove "ime na znamenju". Ovo se vrši u spomen, kada su malog Hrista, odneli u osmi dan u hram i kada je dobio ime. Vodica u flaši se donosi kući, i po narodnom običaju ta vodica se dodaje četrdeset dana u vodu kojom se kupa dete, ili sve do krštenja. Zasto mora svecenik da osveti vodicu? Брате, то је неки сеоско-народни обичај за који први пут чујемо....Има таквих обичаја много, не треба много придавати пажње томе... Када се код нас освећујуе водица, у другом чину, она се освештава ради здравља и освећења чланова породице... Све док није у супротности са Вером нема разлога да се то не чини. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Moze biti a kako je kod vas ovo sam nasao na pravoslavnom sajtu dali stima? Dostojno Dostojno je uistinu, da blazenom zovemo Tebe, Bogorodicu, uvek blazenu i svebesprekornu, i Mater Boga nasega. Casniju od Heruvima i neuporedivo slavniju od Serafima; Tebe sto Boga Rec neporocno rodi, uistinu Bogorodicu, velicamo Bogorodice Djevo Bogorodice Djevo raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom! Blagoslovena si Ti medju zenama, i blagosloven je plod utrobe Tvoje,jer si rodila Spasitelja dusa nasih. Да то су Православне молитве Пресветој Богородици.Црква прави разлику између латрије(богопоштовања) која припада само Христу и Телу и Крви у Светој Евхаристији,ипердулије(надпоштовања)које припада Пресветој Богородици и венерације(поштовања) које припада Светитељима,због њихове близине са Богом.Зато се ни за једног Светитеља не каже да је "часнији од херувима и славнији неупоредиво од серафима". Koliko ovdje razumijem da se i odredjeni ljudi tj. sveci velicaju na odredjeni nacin.I Marija se velica na oderdjeni nacin. Da li je to tacno? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Jos jedna molitva pravoslavna? Molitva Svetom Savi O sveštena glavo, slavni Čudotvorče, Svetitelju Hristov Savo, prvoprestoniče Srpske zemlje, hranitelju i prosvetitelju, blagonadežni predstatelju svih hrišćana pred Gospodom, tebi pripadamo i molimo se: daj nam da budemo učesnici tvoje ljubavi prema Bogu i bližnjemu, kojom je duša tvoja ispunjena bila za života. Ozari nas istinom, prosveti razum i srce naše svetlošću božanske nauke, nauči nas tebi verno podražavati, Boga i bližnjega ljubiti, i zapovesti Gospodnje vršiti nepogrešno, te da budemo i mi čeda tvoja ne samo po imenu no celim životom svojim. Moli se, sveti Arhijereju, za Svetu pravoslavnu Crkvu i za Otadžbinu svoju zemaljsku koja te uvek s ljubavlju poštuje. Prizri blagodušno na svaku dušu tvojih vernih čada, koji traže milost tvoju i pomoć. Budi nam svima u bolestima iscelitelj, u tuzi iscelitelj, u žalosti posetitelj, u bedama i uždama pomoćnik, a na smrtnom času milostiv pokrovitelj i zaštitnik da bi pomoću tvojih svetih molitava i mi grešni udostojili se primiti pravo spasenje i naslediti Carstvo Hristovo. O sveče Božji, ne postidi našu dušu koju na tebe silno polažemo, no javi nam svoje mnogomoćno zastupanje, te da slavimo i veličamo Boga, divnoga u Svetim Svojim, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin. Koliko mogu razumjeti (bez da me vi pogresno shvatate) od Svetog Save(za kojeg kazete da je hranitelj-a to je samo Bog) trazite da vam pomogne da bude vas iscjelitelj,posjetitelj,pomocnik.Da li sam toispravno razumio? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 И? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Koliko ovdje razumijem da se i odredjeni ljudi tj. sveci velicaju na odredjeni nacin.I Marija se velica na oderdjeni nacin. Da li je to tacno?Тако је. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Koliko ovdje razumijem da se i odredjeni ljudi tj. sveci velicaju na odredjeni nacin.I Marija se velica na oderdjeni nacin. Da li je to tacno?Тако је. Koliko mogu da vidim iz odredjenih moitvi vi velicate svece, pridajete im odredjene osobine iscjeliteljstva spasenja - a sve to se smije Bogu pridavati jer je On jedini koji lijeci koji daje spas i koji se mora velicati.Niko drugi se ne smije velicati Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Koliko ovdje razumijem da se i odredjeni ljudi tj. sveci velicaju na odredjeni nacin.I Marija se velica na oderdjeni nacin. Da li je to tacno?Тако је. Koliko mogu da vidim iz odredjenih moitvi vi velicate svece, pridajete im odredjene osobine iscjeliteljstva spasenja - a sve to se smije Bogu pridavati jer je On jedini koji lijeci koji daje spas i koji se mora velicati.Niko drugi se ne smije velicati Niko drugi se ne sme obožavati,jer obožavanje pripada samo Bogu,ali nam nije zabranjeno da poštujemo i veličamo Svetitelje zbog njihovog svetog života.Kroz svakoga Svetitelja se projavljuje Hristos lično.Svaki Svetitelj jeste kopija Hristova,tako da njihovo proslavljanje znači proslavljanje Boga.Mi proslavljamo Boga u Svetitelja. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Koliko ovdje razumijem da se i odredjeni ljudi tj. sveci velicaju na odredjeni nacin.I Marija se velica na oderdjeni nacin. Da li je to tacno?Тако је. Koliko mogu da vidim iz odredjenih moitvi vi velicate svece, pridajete im odredjene osobine iscjeliteljstva spasenja - a sve to se smije Bogu pridavati jer je On jedini koji lijeci koji daje spas i koji se mora velicati.Niko drugi se ne smije velicati Niko drugi se ne sme obožavati,jer obožavanje pripada samo Bogu,ali nam nije zabranjeno da poštujemo i veličamo Svetitelje zbog njihovog svetog života.Kroz svakoga Svetitelja se projavljuje Hristos lično.Svaki Svetitelj jeste kopija Hristova,tako da njihovo proslavljanje znači proslavljanje Boga.Mi proslavljamo Boga u Svetitelja. I U Biliji i u Kuranu stoji da je Bog Jedan i da se samo On velica.Svetitelji su bili ljudi jaki vjernici ali samo ljudi.Ali ti kazes kao sam razumio da i Svetitelji kao i Hristos su sad Bog? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Nekoliko Stihova iz Biblije govori da je svaki onaj koji prihvati Isusa svet.Znaci svako od vjernika je svetac.Da li je to tacno? 1. Kor.1 1 Od Pavla voljom Božijom pozvanog apostola Isusa Hrista, i od Sostena brata, 30 Iz kog ste vi u Hristu Isusu, koji nam posta premudrost od Boga i pravda i osvećenje i izbavljenje. Dela 18:17 2 Crkvi Božijoj koja je u Korintu, osvećenima u Hristu Isusu, pozvanima svetima, sa svima koji prizivaju ime Gospoda našeg Isusa Hrista na svakom mestu i njihovom i našem: Jov. 17 19 Ja posvećujem sebe za njih, da i oni budu osvećeni istinom. Efezanima 5 3 A kurvarstvo i svaka nečistota i lakomstvo da se i ne spominje među vama, kao što se pristoji svetima; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 I U Biliji i u Kuranu stoji da je Bog Jedan i da se samo On velica.Svetitelji su bili ljudi jaki vjernici ali samo ljudi.Ali ti kazes kao sam razumio da i Svetitelji kao i Hristos su sad Bog?Svetitelji nisu Bog,jer da jesu ja ne bih rekao da je zabranjeno da obožavamo ikoga osim Boga,ali Božanska Sila deluje kroz njih,jer su postigli cilj našeg života,koji je po Svetom Serafimu Sarovskom-zadobijanje Blagodati Duha Svetoga. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 i ovdje se gocvori o svecima tj. ljudima koji su vjernici Dela 9 13 A Ananija odgovori: Gospode! Ja čuh od mnogih za tog čoveka kolika zla počini svetima Tvojim u Jerusalimu; 32 I dogodi se kad Petar obilažaše sve, da dođe i k svetima koji življahu u Lidi. Dela 26 10 Kao što i učinih u Jerusalimu; i mnoge od svetih ja zatvarah u tamnice, primivši vlast od glavara svešteničkih; i kad ih ubijahu, pristajah na sud. Ko je sad svetac? Koliko ja vidim svi vjernici koji vjeruju u Isusa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Nekoliko Stihova iz Biblije govori da je svaki onaj koji prihvati Isusa svet.Znaci svako od vjernika je svetac.Da li je to tacno? 1. Kor.1 1 Od Pavla voljom Božijom pozvanog apostola Isusa Hrista, i od Sostena brata, 30 Iz kog ste vi u Hristu Isusu, koji nam posta premudrost od Boga i pravda i osvećenje i izbavljenje. Dela 18:17 2 Crkvi Božijoj koja je u Korintu, osvećenima u Hristu Isusu, pozvanima svetima, sa svima koji prizivaju ime Gospoda našeg Isusa Hrista na svakom mestu i njihovom i našem: Jov. 17 19 Ja posvećujem sebe za njih, da i oni budu osvećeni istinom. Efezanima 5 3 A kurvarstvo i svaka nečistota i lakomstvo da se i ne spominje među vama, kao što se pristoji svetima; Sveti apostol Pavle kada je tu koristio reč sveti,nije mislio u našem današnjem smislu,jer on upravo te ljude koje naziva svetima kritikuje zbog njihovog bludnog života-što se neda ni zamisliti kod nekog Svetitelja.Radi se o tome da svetima on naziva sve tadašnje hrišćane,jer je naša Vera Sveta. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 To,inače tako posmatraju protestanti,pa će se,navodno,svi koji su kršteni spasiti. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Oduvijek sam posmatrao kako se slave odredjeni sveci i oduvijek me zanimalo ko su svetitelji ili sveci i ko odlucuje o tome ko je svetac i na osnovu kojih spisa pa bih molio da mi pojasnite odnos vjernika prema svetizelju na osnovu vasih spisaSvetitelj je onaj ko je svoj život posvetio na slavu Boga,po reči Sv. apostola Pavla"Ako dakle jedete,ako li pijete,ako li što drugo činite,sve na slavu Božju činite".Crkva nikoga ne proglašava svetim,već ona samo objavljuje njegovu svetost i upisuje ga u diptih Svetih,radi molitvenog poštovanja.Sigurno postoji veliki broj Svetitelja za koje mi ne znamo,no oni su ipak poznati Bogu,kome su služili u ovome prolaznom životu.Mi ne obožavamo Svetitelje,jer obožavanje pripada samo i jedino Bogu,već im se molimo da se zauzmu u svojim molitvama za nas,jer "molitva pravednika mnogo može pomoći".pETRE ZBOG KULTURE DIJALOGA ZASLUŽUJEŠ OD MENE POŠTOVANJE I POHVALE!SAMO TAKO! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука