selkoba Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Oduvijek sam posmatrao kako se slave odredjeni sveci i oduvijek me zanimalo ko su svetitelji ili sveci i ko odlucuje o tome ko je svetac i na osnovu kojih spisa pa bih molio da mi pojasnite odnos vjernika prema svetizelju na osnovu vasih spisa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Oduvijek sam posmatrao kako se slave odredjeni sveci i oduvijek me zanimalo ko su svetitelji ili sveci i ko odlucuje o tome ko je svetac i na osnovu kojih spisa pa bih molio da mi pojasnite odnos vjernika prema svetizelju na osnovu vasih spisaSvetitelj je onaj ko je svoj život posvetio na slavu Boga,po reči Sv. apostola Pavla"Ako dakle jedete,ako li pijete,ako li što drugo činite,sve na slavu Božju činite".Crkva nikoga ne proglašava svetim,već ona samo objavljuje njegovu svetost i upisuje ga u diptih Svetih,radi molitvenog poštovanja.Sigurno postoji veliki broj Svetitelja za koje mi ne znamo,no oni su ipak poznati Bogu,kome su služili u ovome prolaznom životu.Mi ne obožavamo Svetitelje,jer obožavanje pripada samo i jedino Bogu,već im se molimo da se zauzmu u svojim molitvama za nas,jer "molitva pravednika mnogo može pomoći". Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 25, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Oduvijek sam posmatrao kako se slave odredjeni sveci i oduvijek me zanimalo ko su svetitelji ili sveci i ko odlucuje o tome ko je svetac i na osnovu kojih spisa pa bih molio da mi pojasnite odnos vjernika prema svetizelju na osnovu vasih spisaSvetitelj je onaj ko je svoj život posvetio na slavu Boga,po reči Sv. apostola Pavla"Ako dakle jedete,ako li pijete,ako li što drugo činite,sve na slavu Božju činite".Crkva nikoga ne proglašava svetim,već ona samo objavljuje njegovu svetost i upisuje ga u diptih Svetih,radi molitvenog poštovanja.Sigurno postoji veliki broj Svetitelja za koje mi ne znamo,no oni su ipak poznati Bogu,kome su služili u ovome prolaznom životu.Mi ne obožavamo Svetitelje,jer obožavanje pripada samo i jedino Bogu,već im se molimo da se zauzmu u svojim molitvama za nas,jer "molitva pravednika mnogo može pomoći".Kad smo kod ovog stihaJak. 5 16 Ispovedajte, dakle, jedan drugom grehe, i molite se Bogu jedan za drugog, da ozdravljate; jer neprestana molitva pravednog mnogo može pomoći. ovdje se kaze da ja mogu za tebe se Bogu molit.direktno molim Boga da oprosti tvoje grijehe.I ziv sam covjek koji se moli direktno Bogu za tebe.Znaci moja molitva moze tebi pomoci.Ali ne stoji da se ja molim nekom svecu koji je mrtav da se on moli za mene Bogu... Pitanje: sta znaci svetac? kakve on ima prednosti u odnosu na mene kod Boga? Odakle znate da on ima takve prednosti? "već ona samo objavljuje njegovu svetost i upisuje ga u diptih Svetih,radi molitvenog poštovanja" Kako se njegova svetost primijeti da bi se obznanila? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Бој је Бог живих а не Бог мртвих.Знаш да је душа и по исламу и по нашој вери бесмртна,тако да не постоји ни једна сметња да се они моле Богу за нас. Pitanje: sta znaci svetac? kakve on ima prednosti u odnosu na mene kod Boga? Odakle znate da on ima takve prednosti? "već ona samo objavljuje njegovu svetost i upisuje ga u diptih Svetih,radi molitvenog poštovanja" Kako se njegova svetost primijeti da bi se obznanila? Какве су његове предности,то сам већ рекао.Он се може заузети код Бога за нас.Светост се примећује најпре кроз његов свет живот,живот по Јеванђељу,али и кроз чудеса ако их је чинио за време живота,нетрулежност моштију,исцељења која се дешавају на његовом гробу...Црква је свакако ту веома пажљива. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 25, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Бој је Бог живих а не Бог мртвих.Знаш да је душа и по исламу и по нашој вери бесмртна,тако да не постоји ни једна сметња да се они моле Богу за нас. Pitanje: sta znaci svetac? Pitanje: sta znaci svetac? kakve on ima prednosti u odnosu na mene kod Boga? Odakle znate da on ima takve prednosti? "već ona samo objavljuje njegovu svetost i upisuje ga u diptih Svetih,radi molitvenog poštovanja" Kako se njegova svetost primijeti da bi se obznanila? Какве су његове предности,то сам већ рекао.Он се може заузети код Бога за нас.Светост се примећује најпре кроз његов свет живот,живот по Јеванђељу,али и кроз чудеса ако их је чинио за време живота,нетрулежност моштију,исцељења која се дешавају на његовом гробу...Црква је свакако ту веома пажљива. Pa ima i vracara koji mogu da vide u buducnost, ima ljudi koji mogu da ucine loser nadnaravne stvari.Jesu li i oni sveci? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Pa ima i vracara koji mogu da vide u buducnost, ima ljudi koji mogu da ucine loser nadnaravne stvari.Jesu li i oni sveci?"По плодовима њиховим познаћете их" каже Христос.Такође каже да ће се појавити" лажни христоси и пророци и учиниће знаке велике и чудеса,да би,ако је могуће,преварили и изабране".Они то чине уз помоћ сатане,али не живе јеванђелским животом као што је то чинио наш Свети патријарх Павле и многи други.Бог чудеса чини кроз оне који му служе,а пошто Му разни астролози,магови не служе,онда ни Божанска Сила не делује кроз њих,већ то чине уз помоћ ђавола који је "лажа и отац лажи". Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Ali ne stoji da se ja molim nekom svecu koji je mrtav da se on moli za mene Bogu...Свето Писмо Новог Завета је записан делић,запамти,само мали записан делић Светог Предања у коме се чува све остало и којим се мери и тумачи Писмо.Шта је предање? Све оно што је учио,преносио ученицима и све што је чинио Господ а тога има толико да апостол Јован са правом каже:"А има и друго много што учини Исус, које кад би се редом пописало, ни у сами свет, мислим, не би могле стати написане књиге. Амин" (Јов.21,25).Значи,поштовање светитеља није измишљено,већ има своје упориште у Предању,Писму (само што ти то одбацујеш када ти се покаже у Писму и тумачиш како се теби ћефне!) и историјском животу Цркве и то од самих њених почетака...није Литургија могла да се одржи ако није била на моштима мученика изграђена Црква или ако у антиминсу нису биле ушивени делићи светитељских моштију.Бог је "Бог живих а не мртвих" (Лук.20,38; Мар. 12,27; Мат. 22,32)...нема мртвих и нема смрти осим као прага који се мора прекорачити да би се ушло у живот вечни и благодатни или у живот самоодбачености и паклене и вечне анонимности који је човек сам изабрао и у себи изградио као својеврстно негативно бићевно себиусмерење и самоустројство за земаљског живота.Они који су у јединству са Богом као обожени,они су свети.Они се моле Господу за све нас,а ми се молимо њима да се још усрдније моле Господу за нас...непрестана небо-земна молитва је пројава љубави Божије и пројава Бога који живи у њима,она живи у светима и она је њихов "удах и издах" и представља још једну чудесну спону између "небоживих" и "земноживих".Тиме се препознају као свети,тиме се и ми препознајемо као "живи"...нема мртвих и то Црква зна од самог почетка,јер јој је Господ открио и потврдио,Он Који је Гоподар живота лично је својим пречистим устима изговарао све што је дато у Предању и Писму и што апостоли пренеше нама...нема мртвих...не постоје мртви! Коме је,између осталог,Господ проповедао и кога ослободио ако нема живота после смрти (1.Петр.3,19)? Па ако има "утамничених" има и раја и он није "пуст" ,нити је фикција,већ се зна његово постојање и ко превива у њему...светитељи Божији! Зар је Господња прича о богаташу и убогом Лазару од којих је један у паклу а други у рају,најобичнија измишљотина? зар је то само фигуративна прича? Зар би се Господ причајући о таквим озбиљним стварима,као што је вечно благодатно или вечно паклено стање човековг бића,служио измишљеним причама,причама без реалне садржине? зар је Бог лажов? Сачувај ме Боже!Светитељи су они који су достигли циљ хришћанског живота,који су препознати као такви,који су, како некада тако и данас,собом сведочили и сведоче да у њима у целости живи Христос Бог,то су они који су достигли "тхеосис" или "обожење".Обожење је крај процеса обесмрћења човека који се остварује кроз свеживотну борбу против зла,како у себи тако и кроз духовно рвање и борбу са духовима таме,благодатно-подвижничким средствима (аскетско преустројство човека на које је сваки хришћанин без разлике позван ) и,што је најважније,литургијско-причасним ,најконкретнијим и једино спасоносним јединством у Крви и Телу Бога нашег којима несливено бивамо сједињени са Њим Самим,једино истинско и целосно јединство које човек може да оствари уопште у свом односу и целокупном свом постојању са Живим Богом,са бесмртним Христом и Спаситељем нашим...у Св.Литургији,том чудесном одсеку вечности,божанске вечности присутним већ сада и овде у историји (Литургија - средиште,испуњење,извор бесмрћа и као таква циљ молитвеног,аскетског,харитативног и сваког другог постојећег сегмента хришћанског живота). То је одлика светих и то су свети...они који до краја и у потпуности испуне све што је речено и њима се даје награда вечног живота (нема смрти!),непролазног благодатног постојања у Богу Љубави Пресветој Тројици.Са Ким ћу да,поред Господа,разговарам,молитвено општим и тражим помоћ,ако не од љубљених Божијих светих? Човек у овом животу може да ме ободри,подигне,помогне избави,а камоли они који пребивају у вечности,који живе истинским и непролазним животом,којима је дата сила Божија као љубљеној деци његовој,као онима који су постали "синови Божији" јер су усиновљени Сином Божијим...нема мртвих! Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Evo nadjoh jednu molitvu pa bih vas molio da mi kazete da li je ona ispravna? Sveti, jaki, besmrtni Bože, tebi hvalospjev, :cheesy2:, i slava! Tvojom snagom odričem se nepovjerenja i prigo-varanja Tebi. U Tvoje ime odričem se Sotone, svih njegovih djela, njegove oholosti i njegove zamamljivosti. Vjerujem u Tebe, Trojedinoga Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga. Abba, Oče,u Tvoje ruke stavljam svoj život: svu svoju krivnju i tjeskobu, svoju prošlost, svoju sadašnjost, današnji dan, sve koji su mi blizu, sve za koje snosim odgovornost... Crkvu i cijeli svijet. Darujem ti svoju budućnost, a već sada i svoju smrt. U svemu neka se vrši ne moja, nego Tvoja volja. Gospodine Isuse Kriste, prihvaćam Tvoju živu prisutnost u meni. Ti si moj Gospodar, moj Otkupitelj, moj Brat i moj Bog. Više ne živim ja, nego Ti Kriste, živiš u meni. Daruj mi pozorno i poslušno srce. Daruj mi ponizno, čisto, odvažno i mudro srce, srce koje ljubi. Učini srce moje po Tvome srcu, i unatoč mnogim mojim grijesima i slabostima, vodi me do one svetosti što si je odvijeka za mene predvidio. Posvećujem sebe, svoju obitelj, svoje prijatelje i ljude koje volim tvojoj predragocjenoj Krvi, Tvojim presvetim ranama, Tvome probodenom Srcu. Duše Sveti, Ti dušo moje duše, sasvim se povjeravam Tvome vodstvu. Obnovi i produbi u meni milost Božjeg posinjenja i misionarskog poslanja koju sam primio po svetim sakramentima. Molim te, Duše Sveti, razvij u meni sve darove i plodove koje Ti daruješ, a koji su mi potrebni da mogu s Isusom vršiti Očeva djela u Crkvi i u svijetu. Sveta Marijo, Majko Božja, Ti Majko svih vjernika i Kraljice mira, posvećujem sebe i sve ljude tvome neokaljanom Srcu. Sveti anđele čuvaru, sveti arkanđeli Gabrijele, Mihaele i Rafaele, vi nebeske čete i svi sveci, vi zaštitnici mojega života i moje duše, izbavite me od svakoga zla i vodite me na putu svetoga Evanđelja, da se istrošim za spasenje svoje braće. Milostivi i dobrostivi Bože, daj da svaki kucaj moga srca i svaki moj dah bude 0442_feel, hvalospjev, zahvala i znak ljubavi prema Tebi. poklon. Gospodine moj i Bože moj, uzmi sve od mene – što me rastavlja od Tebe. Gospodine moj i Bože moj, sve mi podaj – što me požuruje k Tebi. Gospodine moj i Bože moj, uzmi me meni – i daj me sasvim u posjed Tebi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 i ova U ime Oca + i Sina + i Duha Svetoga. :cheesy2:. Isuse, Marijo i Josipe, prosvijetlite nas, pomozite nam, spasite nas. 0442_feel. Slava Ocu… Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Brate,mislim da si ovo skinuo sa nekog katoličkog sajta? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Moze biti a kako je kod vas ovo sam nasao na pravoslavnom sajtu dali stima? Dostojno Dostojno je uistinu, da blazenom zovemo Tebe, Bogorodicu, uvek blazenu i svebesprekornu, i Mater Boga nasega. Casniju od Heruvima i neuporedivo slavniju od Serafima; Tebe sto Boga Rec neporocno rodi, uistinu Bogorodicu, velicamo Bogorodice Djevo Bogorodice Djevo raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom! Blagoslovena si Ti medju zenama, i blagosloven je plod utrobe Tvoje,jer si rodila Spasitelja dusa nasih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 I interesuje me i ovo sto sam nasao Znamenje Posle nekoliko dana od porođaja, kada majka i dete izađu iz porodilišta, vrši se znamenje deteta. Naime, neko od mlađih ukućana, srodnika ili komšija, odlazi kod nadležnog sveštenika, sa jednom flašom za vodu po znamenje. Sveštenik osveti vodicu, naspe u flašu, stavi u nju jedan stručak bosiljka, i daje detetu ime, koje dete nosi do krštenja. To ime se zove "ime na znamenju". Ovo se vrši u spomen, kada su malog Hrista, odneli u osmi dan u hram i kada je dobio ime. Vodica u flaši se donosi kući, i po narodnom običaju ta vodica se dodaje četrdeset dana u vodu kojom se kupa dete, ili sve do krštenja. Zasto mora svecenik da osveti vodicu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 I interesuje me i ovo sto sam nasao Znamenje Posle nekoliko dana od porođaja, kada majka i dete izađu iz porodilišta, vrši se znamenje deteta. Naime, neko od mlađih ukućana, srodnika ili komšija, odlazi kod nadležnog sveštenika, sa jednom flašom za vodu po znamenje. Sveštenik osveti vodicu, naspe u flašu, stavi u nju jedan stručak bosiljka, i daje detetu ime, koje dete nosi do krštenja. To ime se zove "ime na znamenju". Ovo se vrši u spomen, kada su malog Hrista, odneli u osmi dan u hram i kada je dobio ime. Vodica u flaši se donosi kući, i po narodnom običaju ta vodica se dodaje četrdeset dana u vodu kojom se kupa dete, ili sve do krštenja. Zasto mora svecenik da osveti vodicu? Први пут чујем за овако нешто,можда ће ти неко други нешто више рећи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 26, 2010 I interesuje me i ovo sto sam nasao Znamenje Posle nekoliko dana od porođaja, kada majka i dete izađu iz porodilišta, vrši se znamenje deteta. Naime, neko od mlađih ukućana, srodnika ili komšija, odlazi kod nadležnog sveštenika, sa jednom flašom za vodu po znamenje. Sveštenik osveti vodicu, naspe u flašu, stavi u nju jedan stručak bosiljka, i daje detetu ime, koje dete nosi do krštenja. To ime se zove "ime na znamenju". Ovo se vrši u spomen, kada su malog Hrista, odneli u osmi dan u hram i kada je dobio ime. Vodica u flaši se donosi kući, i po narodnom običaju ta vodica se dodaje četrdeset dana u vodu kojom se kupa dete, ili sve do krštenja. Zasto mora svecenik da osveti vodicu? Брате, то је неки сеоско-народни обичај за који први пут чујемо....Има таквих обичаја много, не треба много придавати пажње томе... Када се код нас освећујуе водица, у другом чину, она се освештава ради здравља и освећења чланова породице... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Moze biti a kako je kod vas ovo sam nasao na pravoslavnom sajtu dali stima? Dostojno Dostojno je uistinu, da blazenom zovemo Tebe, Bogorodicu, uvek blazenu i svebesprekornu, i Mater Boga nasega. Casniju od Heruvima i neuporedivo slavniju od Serafima; Tebe sto Boga Rec neporocno rodi, uistinu Bogorodicu, velicamo Bogorodice Djevo Bogorodice Djevo raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom! Blagoslovena si Ti medju zenama, i blagosloven je plod utrobe Tvoje,jer si rodila Spasitelja dusa nasih. Да то су Православне молитве Пресветој Богородици.Црква прави разлику између латрије(богопоштовања) која припада само Христу и Телу и Крви у Светој Евхаристији,ипердулије(надпоштовања)које припада Пресветој Богородици и венерације(поштовања) које припада Светитељима,због њихове близине са Богом.Зато се ни за једног Светитеља не каже да је "часнији од херувима и славнији неупоредиво од серафима". Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука