karadjordje Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Zamlio bih nekog od teologa krščanskih da nama muslimanima pojasne sljedeće: Stav prema starom zavjetu kod pravoslavnih, katolika protestanata. Da li stari zavjet ima grešaka u sebi ?Ako ima gdje su? Da li stari zavjet po vama je neiskrivljena bvožija knjiga ili nije? Zamolio bih odgovore da ja kao musliman imam jasnu sliku o tome od strane nekog od učenih krščana!Hvala unaprijed! Нисам теолог али ћу појаснити:Стари Завјет прихватамо као континуитет објаве до Новог Завјета и тумачимо га у складу са Новим Завјетом.Тако ми Православни учимо. Стари Завјет има формалних грешака или статистичких грешака,мислим да о овоме не треба дискутовати јер се слажемо.Стари Завјет суштински јесте неискривљен.Тако ми вјерујемо. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 hvala na odgovoru.da bi mogli raspravljati o tome moramo znati stav hria ana pravoslavnih po tom pitanju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Brat Selkoba je u pravu,brat Zvonko ne znam iz kojih razloga o islamu iznosi zaista teake optu~be koje nemaju osnova! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Ја мислим да би ту требали реално да поставимо ситуацију:кад нешто Звонко,Александар или неко други објасни да видимо на шта се позива.Пледирам на то да ти као теолог исламски треба да разумијеш да ми тумачимо Писмо на основу Отаца и Цркве јер су га Оци и Црква саставили. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Matej 5 19 Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom. Jak. 2:10 Jak. 2 10 Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve, Ovdje Isus govori o tome da Stari Zavet mora da se slijedi u svim zapovijedima jer ako se samo jedan zakon promijeni pravi grijeh.Isto stoji i u Jak. 2:10 Znaci Isus sam kaze morate kroz mene postovati Stari Tavet i raditi i po njemu.Znaci moramo i njegove zakone primjenjivati. To mi nije jasno. Ниси пажљиво читао, ту се не говори да Стари Завет мора да се следи, него Христос и апостол Јаков објашњавају који је заправо био прави смисао старозаветног закона - да се испуни кроз веру. Ево шта Јаков каже: "Али ко проникне у савршени закон слободе (Јеванђеље) и остане у њему, и не постане забораван слушалац него творац дјела, тај ће бити блажен у дјелању својему." (Јак 1:25) "Но, ако ви закон царски извршујете по Писму: Љуби ближњега својега као самог себе, добро чините" (Јак 2:8) Они користе реч "закон" за Јеванђеље, не само за старозаветни закон. Када видиш негде израз "Закон и Пророци" (јев. Тора и Неви`им) то је у ствари јеврејски израз за Стари Завет, као у Лука 16:16: "Закон и Пророци су до Јована; од тада се Царство Божије благовијести (благовест = Јеванђеље, од грчког evangelion), и сваки се труди да уђе у њега." ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Brat Selkoba je u pravu,brat Zvonko ne znam iz kojih razloga o islamu iznosi zaista teake optu~be koje nemaju osnova! Не видим какве везе то има са овом темом, али у сваком случају није тачно. Ја не износим никакве оптужбе, већ само оно што се може наћи у исламским књигама. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Е брате, до сад сам мислио да нема нико тврдоглавији од мене... Pa jedno od najvecih pitanja u krscanskopm svijetu i jeste da li Stari Zavjet treba da se slijedi ili ne.O tome se glozite vijekovima a ja sam tvrdoglav? А ко се то гложи? Селкоба, не знам одакле ти таква констатација. По питању Старог Завета, међу свим хришћанским конфесијама постоји сагласност. Нема ни једне хришћанске заједнице која учи да треба поштовати и спроводити старозаветни закон (изузев Декалога). Провери ако желиш, међу протестантима, католицима. Добићеш исти одговор. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Zamlio bih nekog od teologa krščanskih da nama muslimanima pojasne sljedeće: Stav prema starom zavjetu kod pravoslavnih, katolika protestanata. Da li stari zavjet ima grešaka u sebi ?Ako ima gdje su? Da li stari zavjet po vama je neiskrivljena bvožija knjiga ili nije? Zamolio bih odgovore da ja kao musliman imam jasnu sliku o tome od strane nekog od učenih krščana!Hvala unaprijed! 1. Стари Завет је припрема за долазак Христа и праобраз Христов. У том смислу Сзари Завет је испуњен - јер се испунило оно што је најављивано - Христос. У том смислу се гледају и све обредне законске одредбе Старог Завета - Закон је био васпитач до Христа (наравно, Декалог остаје јер је он утиснут у саму здраву људску природу). 2. Стари Завет нема никаквих грешака. Оно што нехришћани показују као грешке, нису производ никаквих погрешних људских интерполација (нпр. када два писца о детаљима истог историјског догађаја дају различите податке). Треба прво знати шта је Библија. То није једна интегрална књига већ збир више различитих књига, писаних од различитих аутора и у различитом историјском тренутку и времену. Надахнуће подразумева саопштавање истина које отривају Бога, а не да Бог шапуће на уво писцу све научне и ненаучне истине света. Једном речју, Бог човеку кроз оно шта тај човек зна открива оно шта не зна. Зато је могуће да кроз једну тадашњу космологију (која је нама данас далеко превазиђена) писац говори о истини да је Бог творац света. Такође, не треба претеривати па помишљати да је Бог јеврејском писцу саоптавап историјекс детаље у историјским књигама. То је смешно. Не, људи су сами користили одређене историјекске изворе да би описали живот и догађаје изабраног народа. Неретко су ти звори били рзличити, различита предања, записи, па је отуда сасвим нормално да у Библији постоје нека мања неслагања у вези са тим (нпр. Књиге о царевима и Књига Дневника - различите књиге које говоре о истим догађајима, али користе различите изворе и писане су под старне различитих писаца, историографа). Дакле, човек има једну активну улогу у писању Библије. Библија је једно богочовечанско дело. Схватати Библију као буквалну реч Божију (у смислу да је Бог неком писцу дословце, од речи до речи, диктирао текст Писма) је смешно веровање. Православна теологија никада није веровала у тако нешто. То требају да имају у виду муслимани који нам износе тзв. "грешке" у Библији. Савремена библијска наука се итекако бави критиком текста, изворима, редакторима, писцима, итд. Све је то опште позната ствар и има своје објашњење. Треба знати и када је коначно јеврејска Библија (Стари Завет) утврђена као збирка надахнутих Књига. То се изгледа десило тек у првом веку, на сабору у Јамнији. Тада су Јевреји дефинитивно одредили које су књиге надахнуте, те су ушле у састав Библије, а које не. Чак, постоји разлика у канону књига код александријских и јерусалимских Јевреја. Александријски Јевреји нису знали јеврејски већ грчки. За њих је Писмо преведено и то је тзв. Септуагината. У том канону постоји више књига него ли код Јевреја у Јерусалиму. Видимо, дакле, да канон није просто пао са неба, већ је увек био плод промишљања конкретне заједнице у којој су ти текстови настајали и која их је препознавала као своје. Заједница је та која има ауторитет, која препознаје Божију реч у текстовима. Заиста, није Бог одредио канон светих књига, већ су то учинили људи, окупљени у једној вери у једнога Бога. Исти је случај и са каноном књига Новог Завета. Нови Завет је као канон објављен тек у четвртом веку. И ко је тај ко је пресудио међу мнигим писањимакоја су писања и надахнута? Нико други до Црква, заједница која препознаје Дух Божији, јер тај исти Дух надахњује писце и тај исти Дух твори дотичну заједницу. Отуда ја данас, као верник, могу да будем сигуран да је Писмо заиста Писмо. Зато што верујем ауторитету Цркве. Ништа и нико ме други не би могао убедити да је Библија Божија реч. 3. У складу са горе изнетим, имајући живу Цркву за гаранта, чврсто верујемо да је Библија неискривљена Божија реч. Протестанти су и настали тако што су Библију узмали као индивидуалци. Човек отуђен од Цркве са Библијом у руци није хришћанин већ секташ. Разумети Библију значи имати Диха којим је Библија и писана. Тај Дух се као дар добија на крштењу и тај Дух нас сједињује Телу Христовом, Цркви Његовој. У таквом Телу ми непогрешиво разумевамо Писмо и само нам тада Писмо бива на сапсење, познање и напредак. Све изван тога је лов у мутном, авантура са врло неизвесним крајем. BRATE HVALA NA ODGOVORU.IMAM NEKA PITANJA O STAROM ZAVJETU NADAM SE DA U VAS IMATI NA USLUZI PRI ODGOVARANJU! HVALA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Gdje mogu nabaviti kanonsko pravo u pdf-formatu?hvala vam Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Gdje mogu nabaviti kanonsko pravo u pdf-formatu?hvala vam Imaš kanone Pravoslavne Crkve na:www.svetosavlje.org/biblioteka/zakoni/zbornik-kanona-pc.htm Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука