Jump to content

Da li vjernik pravoslavne vjere mora slijediti Stari Zavet?

Оцени ову тему

Препоручена порука

matej 5

17 Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.

18 Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši.

"31. Узе пак Дванаесторицу и рече им: Ево идемо горе у Јерусалим, и све ће се свршити што су пророци писали за Сина Човјечијега.

32. Јер ће бити предан незнабошцима и ругаће му се, и мучиће га и попљуваће га.

33. И пошто га ишибају убиће га, и трећег дана васкрснуће."

(Лука 18)

"30. А кад Исус окуси оцат рече: Сврши се! И преклонивши главу предаде дух."

(Јован 19)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 39
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

2 Timotej 3

14 Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povereno, znajući od koga si se naučio,

15 I budući da iz malena umeš sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenje u Hristu Isusu.

Ps. 119:11, Dan. 9:2, Jn. 5:39, Jn. 20:31, Dela 10:43

16 Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,

Подели на овим сајтовима

2 Timotej 3

14 Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povereno, znajući od koga si se naučio,

15 I budući da iz malena umeš sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenje u Hristu Isusu.

16 Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,

Па јесте, то се односи управо на Стари Завет јер када је Павле то писао још ниједно Јеванђеље није било записано, тј. није ни постојао "Нови Завет" као књига. То је корисно за читање, али није "закон" који хришћани треба да следе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

2 Timotej 3

Па јесте, то се односи управо на Стари Завет јер када је Павле то писао још ниједно Јеванђеље није било записано, тј. није ни постојао "Нови Завет" као књига. То је корисно за читање, али није "закон" који хришћани треба да следе.

Sve je pismo od Boga dano

Подели на овим сајтовима

И ја сам мојој деци дао нове ципеле, али то не значи да им нећу дати боље и веће када им нога порасте. Такође, дао сам им и храну, течну, мекану, када су биле малене. Но, то не занчи да им сада не дајем храну какву једу одрасли људи.

Тако исто дела и Бог према човеку - свака храна у своје време и у конкретној духовној узрасти човека.

Подели на овим сајтовима

2 Timotej 3

Zvonko dovodis sam sebe u nezgodnu situaciju i bivas ekstremno kontradiktoran kada tvrdis da su Pavlove knjige dosle prije jevandjelja.Jevandjelje u sebi nosi djelo i misao isusa do njegove smrti ( koje biva kasnije zapisano),dok su pavlove knjige Pavlova misao i djelo (kao rezultat dozivljene vizije) po smrti ili vaskrsnucu Isusovom.

Samim tim kada kazes "То је корисно за читање, али није "закон"  ne vrijedi vec nasuprot ti se stari zavjet itekako namece ne samo kao lektira ili interesantno stivo vec kao zakon po kojem trebas da djelujes jer je i sam Isus rekao da nije dosao da mjenja zakon nego da ga ispuni i tako je po njemu i radio.

matej 5

17 Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.

Dan. 9:24, Rim. 10:4, Gal. 3:24

18 Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši.

Lk. 16:17

19 Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom.

Jak. 2:10

Jak. 2

10 Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve,

...iduci put molim ne izbacuj citate tj. dijelove citata koristeci u odgovoru samo onaj dio koji tebi odgovara

Подели на овим сајтовима

matej 5

"31. Узе пак Дванаесторицу и рече им: Ево идемо горе у Јерусалим, и све ће се свршити што су пророци писали за Сина Човјечијега.

32. Јер ће бити предан незнабошцима и ругаће му се, и мучиће га и попљуваће га.

33. И пошто га ишибају убиће га, и трећег дана васкрснуће."

(Лука 18)

"30. А кад Исус окуси оцат рече: Сврши се! И преклонивши главу предаде дух."

(Јован 19)

SElkoba 24.03 16:28 Citat

matej 5

Dan. 9:24, Rim. 10:4, Gal. 3:24

Lk. 16:17

19 Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom.

Jak. 2

Kao sto vidis Zvonko ovako idu stihovi.Ti uze samo 17 i 18 stih da bi nesto pojasniio a Matej 5:1 i Jak. 2:10 izostavio.

I ne pojsnai ti ove stihove.A oko toga se glozite

Pa kako ne biti tvrdoglav kad sami ne znate sta da radite.Koristie Stari Zavet kad vam pase a kad ne pase govorite to ne treba vise ili je "korisno za citanje".

Pa sta sad?

Подели на овим сајтовима

Zamlio bih nekog od teologa krščanskih da nama muslimanima pojasne sljedeće:

Stav prema starom zavjetu kod pravoslavnih, katolika protestanata.

Da li stari zavjet ima grešaka u sebi ?Ako ima gdje su?

Da li stari zavjet po vama je neiskrivljena bvožija knjiga ili nije?

Zamolio bih odgovore da ja kao musliman imam jasnu sliku o tome od strane nekog od učenih krščana!Hvala unaprijed!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Zamlio bih nekog od teologa krščanskih da nama muslimanima pojasne sljedeće:

Stav prema starom zavjetu kod pravoslavnih, katolika protestanata.

Da li stari zavjet ima grešaka u sebi ?Ako ima gdje su?

Da li stari zavjet po vama je neiskrivljena bvožija knjiga ili nije?

Zamolio bih odgovore da ja kao musliman imam jasnu sliku o tome od strane nekog od učenih krščana!Hvala unaprijed!

1. Стари Завет је припрема за долазак Христа и праобраз Христов. У том смислу Сзари Завет је испуњен - јер се испунило оно што је најављивано - Христос.

У том смислу се гледају и све обредне законске одредбе Старог Завета - Закон је био васпитач до Христа (наравно, Декалог остаје јер је он утиснут у саму здраву људску природу).

2. Стари Завет нема никаквих грешака. Оно што нехришћани показују као грешке, нису производ никаквих погрешних људских интерполација (нпр. када два писца о детаљима истог историјског догађаја дају различите податке). Треба прво знати шта је Библија. То није једна интегрална књига већ збир више различитих књига, писаних од различитих аутора и у различитом историјском тренутку и времену. Надахнуће подразумева саопштавање истина које отривају Бога, а не да Бог шапуће на уво писцу све научне и ненаучне истине света. Једном речју, Бог човеку кроз оно шта тај човек зна открива оно шта не зна. Зато је могуће да кроз једну тадашњу космологију (која је нама данас далеко превазиђена) писац говори о истини да је Бог творац света. Такође, не треба претеривати па помишљати да је Бог јеврејском писцу саоптавап историјекс детаље у историјским књигама. То је смешно. Не, људи су сами користили одређене историјекске изворе да би описали живот и догађаје изабраног народа. Неретко су ти звори били рзличити, различита предања, записи, па је отуда сасвим нормално да у Библији постоје нека мања неслагања у вези са тим (нпр. Књиге о царевима и Књига Дневника - различите књиге које говоре о истим догађајима, али користе различите изворе и писане су под старне различитих писаца, историографа).

Дакле, човек има  једну активну улогу у писању Библије. Библија је једно богочовечанско дело. Схватати Библију као буквалну реч Божију (у смислу да је Бог неком писцу дословце, од речи до речи, диктирао текст Писма) је смешно веровање. Православна теологија никада није веровала у тако нешто. То требају да имају у виду муслимани који нам износе тзв. "грешке" у Библији. Савремена библијска наука се итекако бави критиком текста, изворима, редакторима, писцима, итд. Све је то опште позната ствар и има своје објашњење.

Треба знати и када је коначно јеврејска Библија (Стари Завет) утврђена као збирка надахнутих Књига. То се изгледа десило тек у првом веку, на сабору у Јамнији. Тада су Јевреји дефинитивно одредили које су књиге надахнуте, те су ушле у састав Библије, а које не. Чак, постоји разлика у канону књига код александријских и јерусалимских Јевреја. Александријски Јевреји нису знали јеврејски већ грчки. За њих је Писмо преведено и то је тзв. Септуагината. У том канону постоји више књига него ли код Јевреја у Јерусалиму. Видимо, дакле, да канон није просто пао са неба, већ је увек био плод промишљања конкретне заједнице у којој су ти текстови настајали и која их је препознавала као своје. Заједница је та  која има ауторитет, која препознаје Божију реч у текстовима. Заиста, није Бог одредио канон светих књига, већ су то учинили људи, окупљени у једној вери у једнога Бога.

Исти је случај и са каноном књига Новог Завета. Нови Завет је као канон објављен тек у четвртом веку. И ко је тај ко је пресудио међу мнигим писањимакоја су писања и надахнута? Нико други до Црква, заједница која препознаје Дух Божији, јер тај исти Дух надахњује писце и тај исти Дух твори дотичну заједницу. Отуда ја данас, као верник, могу да будем сигуран да је Писмо заиста Писмо. Зато што верујем ауторитету Цркве. Ништа и нико ме други не би могао убедити да је Библија Божија реч.

3. У складу са горе изнетим, имајући живу Цркву за гаранта, чврсто верујемо да је Библија неискривљена Божија реч. Протестанти су и настали тако што су Библију узмали као индивидуалци. Човек отуђен од Цркве са Библијом у руци није хришћанин већ секташ. Разумети Библију значи имати Диха којим је Библија и писана. Тај Дух се као дар добија на крштењу и тај Дух нас сједињује Телу Христовом, Цркви Његовој. У таквом Телу ми непогрешиво разумевамо Писмо и само нам тада Писмо бива на сапсење, познање и напредак. Све изван тога је лов у мутном, авантура са врло неизвесним крајем.

Подели на овим сајтовима

Е брате, до сад сам мислио да нема нико тврдоглавији од мене... :drugarstvo:

Pa jedno od najvecih pitanja u krscanskopm svijetu i jeste da li Stari Zavjet treba da se slijedi ili ne.O tome se glozite vijekovima a ja sam tvrdoglav?

Грешиш, никада статус Старог Завета није био споран у Цркви.

Што се Матеја 5 тиче, не разумем шта ти ту није јасно? Постави конкретно питање па ћу ти одговорити.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pa jedno od najvecih pitanja u krscanskopm svijetu i jeste da li Stari Zavjet treba da se slijedi ili ne.O tome se glozite vijekovima a ja sam tvrdoglav?

Грешиш, никада статус Старог Завета није био споран у Цркви.

Што се Матеја 5 тиче, не разумем шта ти ту није јасно? Постави конкретно питање па ћу ти одговорити.

Matej 5

Jak. 2

Ovdje Isus govori o tome da Stari Zavet mora da se slijedi u svim zapovijedima jer ako se samo jedan zakon promijeni pravi grijeh.Isto stoji i u Jak. 2:10

Znaci Isus sam kaze morate kroz mene postovati Stari Tavet i raditi i po njemu.Znaci moramo i njegove zakone primjenjivati.

To mi nije jasno.

Подели на овим сајтовима

А ко се то гложи?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...