Ronald Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Mene ubise dva pitanja zadnjih dvije, tri godine, kako omoguciti neka rjesenja na globlnom nivoa, jer tu nacionlne strategije ne rade, konkretno globalno zagrijavanje, jednostavno vidimo sve veci porast nacionalizma, zatvaranja zemalja itd. Uzmite jednu Francusku, Paskal Salin ce reci da ona u ekonomskom smislu uopste nije liberalna, a za rjesavanje globalnog zagrijavanja potrebna je globalna strategija i Milan Cirkovic je kod nas najvise toga svjestan zato sam i smorio Slavisu da ga zovne da pise na blogu jer sam cini mi se kod Cirka i vido zainteresovanost, pod uslovom da se Ivanove gluposti pobrisu ili ostanu kao neka vrsta napretka na tom polju. Drugi problem je na nacionalnom nivou, a tice se oporezivanja prihoda i imovine crkve, za prihode nema problema, ali za imovinu ima zbog restitucije koju ne znam kako da ostvare. Nesta imovine bi se moglo vratiti, ali ako je danas nesto izgradjeno na njoj onda bi neka novcana nadoknada bila zadovoljavajuca ili bar za jedn dio oprost crkve, jer mozda su i onu pod odredjenim pritiskom uzimali tu istu imovinu od ljudi ranije, lupam, nisam strucan za ova pitanja. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Samo kada ga budemo sagledavali sa svih aspekata, moramo se potruditi i da sagledamo alternative pa da ih kompariramo. Tek tada ce nam slika biti celovita. Наравно, подржавам апсолутно. Зато и наглашавам стално да је капитализам тренутно најбољи систем. Само кажем то не значи да треба да се успавамо и да не видимо мане које постоје и да пробамо да их исправимо, или да пробамо да нађемо систем који је можда и бољи и више одговара човеку и његовом развоју, као и развоју његових слобода и пуном искоришћењу његових потенцијала. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Posto na forumu vrlo cesto citam, i to neretko od strane vrednih i obrazovanih ljudi, kako je dolazak zlog kapitalizma glavni "krivac" za unistenje srece i prosperiteta koju smo imali pre toga (da li smo?!), odlucila sam, ako mi administracija dozvoli, da otvorim temu gde bismo ozbiljno preispitali gore navedenu "mantru". Naslov teme je preuzet iz serije koju ovde nameravam u celosti da prenesem jer smatram da na jedan jednostavan i razumljiv nacin prenosi osnovna nacela na kojima bi trebala da pocivaju istinski zdrava i prosperitetna drustva. На начелима тржишне економије и слободног предузетништва почива и наша држава. Ако прочитамо Устав Републике Србије видећемо да у делу који се тиче економског уређења стоји следеће: ТРЕЋИ ДЕО ЕКОНОМСКО УРЕЂЕЊЕ И ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ 1. Економско уређење Основна начела Члан 82. Економско уређење у Републици Србији почива на тржишној привреди, отвореном и слободном тржишту, слободи предузетништва, самосталности привредних субјеката и равноправности приватне и других облика својине. Република Србија је јединствено привредно подручје са јединственим тржиштем роба, рада, капитала и услуга. Утицај тржишне привреде на социјални и економски положај запослених усклађује се кроз социјални дијалог између синдиката и послодаваца. Слобода предузетништва Члан 83. Предузетништво је слободно. Предузетништво се може ограничити законом, ради заштите здравља људи, животне средине и природних богатстава и ради безбедности Републике Србије. http://www.ombudsman.rs/index.php/lang-sr/o-nama/normativni-okvir-za-rad/167-2008-07-08-10-23-00 Ако реално сагледамо ствари, а не идеолошки, не можемо данас кривити социјализам јер га одавно нема. Капитализма има он је и правно прописан, као што видимо. Међутим суштина није у опредељењу за економски систем, јер ту нема неке двојбе, већ у томе какав капитализам ми у Србији имамо. Не постоји само један једини и " прави" капитализам већ читав спектар различитих варијација. Овај наш српски капитализам је "дивљи" и "буразерски", корумпиран и као такав економски неуспешан. Зосима and Ronald је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Cikaska skola i skola javnog izbora, koliko je meni poznato, priznaju i problem javnih dobara i eksternalija. Istina, ima i nekih drugih koji smatraju da drzava ni tu ne treba da se mesa ali to su nesuglasice unutar klasicnih liberalnih skola. Sto se tice Elinor, slucajno sam masterirala na njoj tako da su mi ideje te skole poprilicno poznate... Ono sto sam upravo otkrila je rad jednog naseg coveka (Ivan Jankovic) koji je kritikovao nacin kako je ona videla resenje problema RZZ. Nisam jos stigla da ga procitam, bas me zanima jer jako cenim inace I.J. Sto se tice Vukotica, Stiva itd, za ovu temu mi je nebitno da li velicaju Djukanovica ili ne jer to vec ulazi u njihovu licnu (ne)moralnost. Videa sam okacila jer lepo prezentuju prednosti i vrednosti slobodnog trzista a to mi je i bio cilj, da pokusam na jednom mestu da skupim sto vise izlaganja na nasem jeziku ili sa prevodom da bi ljudi koji koje to interesuje mogli da citaju, uce i razmisljaju... Cisto da znaju da postoji alternativa kolektivizmu a ne da rone suze za Titom k'o nesretni Rusi za Staljinom. Flor meni je drago sto si ti okacila ovo, ovo je za pocetnike u redu, ali nekima moze da se smuci jer ide po njihovim kriterijumima u krajnost. Ivan Jankovic ne priznaje problem globalnog zagrijavanja jer je anarhokapitalista, on je filozof, pa ga i nekako razumijem, vjeuje u utopije, cesto vigovski prekraja istoriju ne bi li se uklopila u njegov svejtonazar, ali postoji Slavisa koji je po svemu objektivniji. Ono sto sam ja otkrio je da postoje Milan Cirkovic, i jos neki biolozi kao sto E.O Wilson, Ernst Mayr, da ne nabrajam ekologe koji mnogo bolje poznaju nauku od njega od ivana i znaju i sa terena koliko su probelmi glob. zagrijavanja uzeli maha i mole l i kume, cak i predlazu resenja da se nesto uradi po tom pitanju. Jane Goodall je divnaa zena i naucnik koja to non-stop spominje jer se primati stalno povlace pod nehumanim unistavanjem prirode kao i druge zivotinje. Nova institucionalna ekonomija se bavi ekonomskom analizom prava, Javna skola ekonomskom analizom politike i nesumnjivo bi kod globalnih resenja mogla nesto pametno da kaze, Cikaska skola danas nema veze sa Friedmanom, oni se bave matematickom ekonomijom i slicno kao i oni nobelovci ekonomski 2011. godine kojim su se upravo Slavisa i Ivan, pocev od Petera Schiffa sprdali jer ne znaju na presici da kazu nista o inflaciji u USA, a predaju ni manje ni vise nego makroekonomiju. Menije drago sto ti postavljas ove klipove, i volio bih kad bi ljudi ovo gledali pa makar nek im se i smuci na pocetku, mozda se kasnije vrate i pocnu da razmisljaju. Procitao sam ja Ivanovu kritiku ali njena empirijska potvrda i dalje vazi, to ne znaci da ta dobra mozda ne bi privatizacijom bolje funkcionisala. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 На начелима тржишне економије и слободног предузетништва почива и наша држава. Ако прочитамо Устав Републике Србије видећемо да у делу који се тиче економског уређења стоји следеће: ТРЕЋИ ДЕО ЕКОНОМСКО УРЕЂЕЊЕ И ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ 1. Економско уређење Основна начела Члан 82. Економско уређење у Републици Србији почива на тржишној привреди, отвореном и слободном тржишту, слободи предузетништва, самосталности привредних субјеката и равноправности приватне и других облика својине. Република Србија је јединствено привредно подручје са јединственим тржиштем роба, рада, капитала и услуга. Утицај тржишне привреде на социјални и економски положај запослених усклађује се кроз социјални дијалог између синдиката и послодаваца. Слобода предузетништва Члан 83. Предузетништво је слободно. Предузетништво се може ограничити законом, ради заштите здравља људи, животне средине и природних богатстава и ради безбедности Републике Србије. http://www.ombudsman.rs/index.php/lang-sr/o-nama/normativni-okvir-za-rad/167-2008-07-08-10-23-00 Ако реално сагледамо ствари, а не идеолошки, не можемо данас кривити социјализам јер га одавно нема. Капитализма има он је и правно прописан, као што видимо. Међутим суштина није у опредељењу за економски систем, јер ту нема неке двојбе, већ у томе какав капитализам ми у Србији имамо. Не постоји само један једини и " прави" капитализам већ читав спектар различитих варијација. Овај наш српски капитализам је "дивљи" и "буразерски", корумпиран и као такав економски неуспешан. Ovo je bitno, ovde se zakoni ne postuju, zato ja mislim da poredak treba da izgleda ovako: 1. Vladavina zakona.2 kapitalizam i 3. demokratija. Nikako drugacije, ali nikako upravo zbog komunistickog i koruptivnog mentaliteta. Zakoni moraju biti jasni, moraju se postovati i biti jednaki za sve, ali ne na papiru vec i u realnosti. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Лично сам скептичан по питању тога да капитализам може да реши питање лгобалног загревања. Једноставно, природа тог система није таква да може да поднесе толико одрицања колико је потребно (прелазак на сасвим нове изворе енергије, сасвим нова поставка рада, која би укључивала можда и нов начин расподеле добити). Да ли је човечантво способно да на време изнедри неки систем на глобалном нивоу који би тај проблем решио, а да у исто време задржи све позитивне тековине капитализма што се тиче људских слобода и искоришћења потенцијала сваког појединца? Опет сам скептичан. Шта је решење? Немам појма, ни много паметнији од мене, који су још и плаћени да о томе размишљају, немају решење, али сумњам да је решење у капитализму, макар овом какав данас имамо. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Mi se ovde u sustini i slazemo oko vecine stvari, sitnice su manje bitne, na njima se radi kada su gradjani svjesni da slobode za njih imaju veliku korist i kada znaju iz kojih razloga svoju slobudu uskracuju i koju korist od drzave za to dobijaju. Ovo mozda izgleda smijesno, ali za jedan pravoslavni forum ovo je bar po meni ogromno dostignuce i to samo govori koliko su ljudi spremni da jednim analitickim pristupom prilaze svim problemima i dosta racionalno, sto za mnoge ljude i u crkvi i izvan nje ne vazi. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Лично сам скептичан по питању тога да капитализам може да реши питање лгобалног загревања. Једноставно, природа тог система није таква да може да поднесе толико одрицања колико је потребно (прелазак на сасвим нове изворе енергије, сасвим нова поставка рада, која би укључивала можда и нов начин расподеле добити). Да ли је човечантво способно да на време изнедри неки систем на глобалном нивоу који би тај проблем решио, а да у исто време задржи све позитивне тековине капитализма што се тиче људских слобода и искоришћења потенцијала сваког појединца? Опет сам скептичан. Шта је решење? Немам појма, ни много паметнији од мене, који су још и плаћени да о томе размишљају, немају решење, али сумњам да је решење у капитализму, макар овом какав данас имамо. U pravu si covjecansto trenutno nije kulturno evoluiralo do tog nivoa da prihvati globalni kapitalizam to je svima jasno, jer tehnologija kasni, odnosno ne prati i nije u stanju da obnovi prirodu ili da nam omoguci zivot na drugim planetama. Ukoliko se budu morala uskracivati prava ljudima ja bih i to prihvatio samo iz razloga jer mislim i o narednim generacijama koje ce naseljavati ovu planetu. Tako da ukoliko me naucnici koji svakodnevno u svojim laboratorijama rade na resenjima ne iznenade, planeta ce morati da prihvati mozda i neka rigoroznija resenja. Mada molekularni biolog Boris Lenhard je optimistican i stalno govori na facebooku da naucnici rade na tome, a ne mogu reci da mu ne vjerujem jer znam kakva su mu dostignuca i koliko su mu radovi citirani i koliko se sprda ovim knjigama kao sto je Horganova o Kraju nauke, mol. biolozi svake godine dopunjavaju knjige, zato on i odbacuje filozofe nauke i smatra da nisu u stanju da doprinesu mol. biologiji jer kasne 20-30 godina. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Libertarijanci placu zbog ovog protokola u Parizu i ako treba biti sumnjiv prema namjerama politicara mozemo se ipak radovati i reci da su to pocetne naznake nekih resenja koja ce imati globalni okvir. Milsim da ce Cirko govoriti nesto o tome u emisji na Radio Galaksiji, cini mi se da je sinoc snimljena, vidjecu da prebacim u onu temu na kojoj kacimo emisije sa Elementariuma. Ja jesam dosta opterecen tim pitanjima i najvise me zaboli kada mi ljudi iz crkve kazu da ne razmisljam o tome jer sve ce proci i treba misliti na vjecnost. Ja upravo mislim da se u takvim stavovima koje bi mnogi visoko obrazovani ljudi u crkvi trebali kritikovati krije jedna opasna zabluda koju nazivam "negiranje realnosti" i ovog stvarnog svijeta, mislim da upravo ti ljudi nisu u stanju ni da postanu ozbiljni hricsani. Crkva treba mnogo vise da se posveti ovom pitanju i da svijet na tragu NOMA pristupa pokusa da prevazidje ozbiljne probleme, hvala Gould za NOMA pristup. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Шта је решење? Немам појма, ни много паметнији од мене, који су још и плаћени да о томе размишљају, немају решење, али сумњам да је решење у капитализму, макар овом какав данас имамо. Решење је у самоуправној заједници. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Libertarijanci placu zbog ovog protokola u Parizu i ako treba biti sumnjiv prema namjerama politicara mozemo se ipak radovati i reci da su to pocetne naznake nekih resenja koja ce imati globalni okvir. Кога брига за либертаријанце, ви хев сајнс. А конференција у Паризу је сумњива из сасвим других разлога, од оних које они наводе. Нпр. ја уопште не капирам зашто би компанија која производи фосилна горива спонзорисала ту конференцију. Неко злонамеран би свашта помислио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Капитализам је свакако најбољи систем који је човеку познат, али ме нервирају овакве приче, јер звуче ко кад су ономад комунисти причали о комунизму. Ко да слушам и гледам Јеховине сведоке. Добар дан, извините, да ли имате који минут да попричамо о нашем господу и спаситељу, Капитализму? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Децембар 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 На начелима тржишне економије и слободног предузетништва почива и наша држава. Ако прочитамо Устав Републике Србије видећемо да у делу који се тиче економског уређења стоји следеће: ТРЕЋИ ДЕО ЕКОНОМСКО УРЕЂЕЊЕ И ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ 1. Економско уређење Основна начела Члан 82. Економско уређење у Републици Србији почива на тржишној привреди, отвореном и слободном тржишту, слободи предузетништва, самосталности привредних субјеката и равноправности приватне и других облика својине. Република Србија је јединствено привредно подручје са јединственим тржиштем роба, рада, капитала и услуга. Утицај тржишне привреде на социјални и економски положај запослених усклађује се кроз социјални дијалог између синдиката и послодаваца. Слобода предузетништва Члан 83. Предузетништво је слободно. Предузетништво се може ограничити законом, ради заштите здравља људи, животне средине и природних богатстава и ради безбедности Републике Србије. http://www.ombudsman.rs/index.php/lang-sr/o-nama/normativni-okvir-za-rad/167-2008-07-08-10-23-00 Ако реално сагледамо ствари, а не идеолошки, не можемо данас кривити социјализам јер га одавно нема. Капитализма има он је и правно прописан, као што видимо. Међутим суштина није у опредељењу за економски систем, јер ту нема неке двојбе, већ у томе какав капитализам ми у Србији имамо. Не постоји само један једини и " прави" капитализам већ читав спектар различитих варијација. Овај наш српски капитализам је "дивљи" и "буразерски", корумпиран и као такав економски неуспешан. Pociva i americki ustav pa? Naveo si ove delove Ustava a sta je sa svim onim zakonskim i podzakonskim aktima gde regulisu sve zivo, uvoz, izvoz, gradnju, preduzetnistvo??? Zato ne funkcionise jer nas drzava pod izgovorm "naseg dobra i zastite" baca u okove neslobode po skoro svim pitanjima od licne slobode do ekonomskih sloboda. Tako je nacelno dozvojena sloboda medija a frekvencije deli drzava??? Slobodna trgovina a barijere na uvoz, podsticajne mere za izvoz itd?? Slobodno preduzetnisvo i konkurencija a subvencije cvetaju, najveci preduzetnik koji najvise ima zaposlenih-drzava I to je sve zakonski tj. "ustavno" . Sve u svemu, ako mene pitas, Srbija nije videla ni kapitalizam ni slobodu i ne-prisilu koju on podrazumeva. https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Pociva i americki ustav pa? Naveo si ove delove Ustava a sta je sa svim onim zakonskim i podzakonskim aktima gde regulisu sve zivo, uvoz, izvoz, gradnju, preduzetnistvo??? Zato ne funkcionise jer nas drzava pod izgovorm "naseg dobra i zastite" baca u okove neslobode po skoro svim pitanjima od licne slobode do ekonomskih sloboda. Tako je nacelno dozvojena sloboda medija a frekvencije deli drzava??? Slobodna trgovina a barijere na uvoz, podsticajne mere za izvoz itd?? Slobodno preduzetnisvo i konkurencija a subvencije cvetaju, najveci preduzetnik koji najvise ima zaposlenih-drzava I to je sve zakonski tj. "ustavno" . Sve u svemu, ako mene pitas, Srbija nije videla ni kapitalizam ni slobodu i ne-prisilu koju on podrazumeva.Све што си навела постоји и у САД, у већој или мањој мери, зависи од области, и ништа што си навела није од суштинског значаја за економски систем.Али зато САД има и традицију капитализма и јаке институције, о којима Србија може само да сања, као и свест појединца који би да брља да ће га систем државне принуде открити и ефикасно казнити. То је оно што прави разлику. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Децембар 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2015 Nisam dublje analizirala problem globalnog zagrevanja ali ako iko moze da ga resi, onda je to kapitalizam tj. skup pojedinacnih, dobrovoljnih aktivnosti. Upravo vodjeni sopstvenim interesom, verujem da ce pre pojedinci spontano uskladjivati svoje akcije koje ce voditi resenju, nego neka hrpa nekorisnih politicara na kojekakvim konferencijama. Pa ko je napravio elektricna kola? Drzava ili preduzetnik? Ko je uspeo podici standard ljudi toliko da im ostane vremena da se bave ekologijom? Ko je napravio sve te uredjaje, merace, prociscavace i sl. koje koriste ti ekolozi i svi mi uopste? Drzava ili preduzetnik? Ovde postoje cele masinerije ljudi koji potpuno dobrovoljno rade na tom pitanju a svest je tolika da mi se neki dan u vrticu zalila uciteljica kako u njenoj zgradi jos nemaju mogucnost za odvajanje organskog otpada sto je strasno brine i ljuti. I na kraju, gde je najveca zagadjenost u Kini i Rusiji ili SAD-u i Kanadi npr. Ko razmislja o kolonizovanju drugih planeta, drzava ili preduzetnik? Na internacionalnom nivou smo bez ikakve koordinacije ili drzavnog planera uspeli napraviti olovku pa ne vidim zasto ne bismo i nesto sto ce rezultirati u smanjenju globalnog zagrevanja, naravno pod pretpostavkom da taj problem zaista ima dimenzije koje mu se pripisuju.... A ovo bi npr. mogao biti rezultat drzavne prisile i to jos i "svetao" primer jer se pretpostavlja da su namere zakonodavca bile dobre. Dakle, kako god uzmes bez slobode nema izlaza! https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука