Jump to content

Манастир св. Арханђела под епитимијом

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

П.С. Занимљиво је да је овај монах на другој теми о о.Симеону Рукумијском писао против о. Симеона.

То јест имао је исправан став о неки заблудама јрм. Симеона.

Он стварно монах?

Знам да је он радикалнији део "ихтуса".

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 33
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

П.С. Занимљиво је да је овај монах на другој теми о о.Симеону Рукумијском писао против о. Симеона.

То јест имао је исправан став о неки заблудама јрм. Симеона.

Он стварно монах?

Знам да је он радикалнији део "ихтуса".

Па,тамо су скоро сви радикални. По мом мишљењу најразборитији је брат Игор који је и овде писао.

Из његових постова се да закључити да је монах.

Погледај на линку који сам поставио,његове поруке.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Па,тамо су скоро сви радикални. По мом мишљењу најразборитији је брат Игор који је и овде писао.

Из његових постова се да закључити да је монах.

Погледај на линку који сам поставио,његове поруке.

Вала он(Игор) је мени тамо један од либералнијих  0205_whistling

Па то си у праву,скупило се тамо много нељуди,али малопре сам био на "верујем" ни они ништа нису бољи.А што се тиче овог "Калуђера",уопште ми се не свиђа,више ми личи на неког ко жели да изружи Артемијевце својим писањем него ли да их брани.Ја сам уз +Артемија али смо суште супротности,чак покушава да од неких који су уз +Артемија(нпр.Влада Димитријевић) да дискредитује и да их престави како су и они "слаби" ревнитељи,издајице....Он је за мене чисти провокатор,ако можда и није плаћен да дискредитује својим болесним писањем нас који смо уз +Артемија.

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да се иза тог "никнејма" крије нико други до игуман о. Бенедикт.

Сви знамо да се он бави форумима,мада тамо знам још једног монаха који користи интернет.

Подели на овим сајтовима

Јесте били тамо? Ја јесам, неке 2003. рецимо. Тада је игуман био о.Герман (који се касније оженио и напустио земљу), а са њим сам снимила интервју.

Атмосфера је чаробна.

Ја јесам 1997.Свака нама Србима част што смо пустили да она лепота труне и пре рата,лако за сад...И док нас је доле било,као да није...

Дај Боже, да се стање у нашој епархији реши на добро...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Сви знамо да се он бави форумима,мада тамо знам још једног монаха који користи интернет.

Шта мислиш, да ли је свраћао овде код нас ? 

Да није он онај Методије ? joooj

Подели на овим сајтовима

Да није он онај Методије ? bleh

Не верујем,мислим да знам ко је Методије.

Подели на овим сајтовима

По чему си закључио?

Подели на овим сајтовима

То је све тужно да не може бити тужније како се Срби наравно свађају и како се мрзе. Па тако су ваљда Србима сви владали ако се сјећате онај Бајазит са Косова поља рекао је отприлике да ће Срби најбоље сами себе да среде... и то је увијек тако.

Кад сам чула за ову епитимију јако ми је било жао и тужно да се у Призрену у Светим Архангелима на Васкрс не служи Света Литургија. Зар не постоји нека друга епитимија већ да се на Васкрс не служи Литургија....

Страшно како се ви људи, Хришћани међусобно вређате на овим форумима њих сад зовем све и ове и оне злорумима јер се ту шири мржња свих према свима, мислим да би све Владике а нарочито Владика Атанасије и Владика Артемије се згрозили кад би све ово прочитали како се Хришћани обраћају једни другима и каквим речима и бране и куде исте те Владике. мислим да треба мало сви ми ЈАКО УПУЋЕНИ И СВЕЗНАЈУЋИ да пустимо мало оне на које је ипак сишао Свети Дух и који су рукоположени па одлучују у Цркви Христовој да они и одлучују и доносе одлуке.... а ми на овим форумима само бацамо уље на варту и ширимо увијек неистине јер није никад у животу ни црно ни бело већ је све јако јако испреплетено. и ова препуцавања те расколници те ови те новотари су заиста грозна... Постоје само они који служе Богу и они који служе мамону и то је то... а ово је оно што Хришћани раде из досаде из пакости или једноставно незнања свога. Овај сајт је одличан и има одличних тема али ове препуцавачки манири су заиста за епитимију.  bleh :drugarstvo: 0102_laugh :drugarstvo: :drugarstvo: :drugarstvo:0510_music klapklap klapklap

"И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26)

Подели на овим сајтовима

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ БРАТСТВА МАНАСТИРА СВЕТИХ АРХАНГЕЛА КОД ПРИЗРЕНА

Ради објективног и неједностраног обавештавања верујућег народа и целокупне српске јавности, братство манастира Светих Архангела код Призрена приморано је да се овим путем по први пут јавно огласи.

При својој јучерашњој посети манастиру Св. Архангела, Његово Преосвештенство, умировљени епископ захумско-херцеговачки, администратор епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, Атанасије, још је по самом свом доласку у манастир, већ са манастирске капије захтевао од настојатеља манастира, јеромонаха Бенедикта да изјави да прихвата одлуке Синода везане за епархију рашко-призренску и условио свој улазак у манастир потврђивањем прихватања речене синодске одлуке.

И поред неколико пута поновљеног позива Његовом Преосвештенству да најпре уђе у манастирску црквицу, једину богомољу обновљену након злосрећног рушења и паљевине од шиптарске руље 2004. године, и да након тога седне па да са настојатељем поразговара о насталом проблему и ситуацији, он је то одбио и наваљивањем настојао да му настојатељ најпре каже да ли прихвата одлуке Св. Синода. На то је јеромонах Бенедикт одговорио да одлуку не прихвата, на шта се Његово Преосвештенство окренуло и одмах из манастира удаљило. Наравно, није било времена да се објасни и следеће:

Сматрамо да одлука Св. Синода није утемељена нити на Светим канонима Православне Цркве, (који не познају привремено, или било какво друго разрешење епископа управљања епархијом, осим по његовој доказаној кривици и канонској осуди, што овде очигледно није случај), нити пак на Уставу Српске Православне Цркве (који допушта да Синод – првој инстанци СУДИ, али не и ПРЕСУЂУЈЕ Архијереју - чл. 70, тачка 35б што се јасно види и из члана 111. Устава који говори да од управе епархијом епархијског Архијереја може уклонити САМО СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР).

Упркос томе, у своме смирењу, владика Артемије је неколико пута изјавио да он одлуке Синода, иако се са њима не слаже, прихвата, а то је показао и тиме што епархијом нити управља, нити покушава да се у било чему наметне већ му постављеном Администратору. Самим тим, посао би требало да је за сада завршен и да чека коначну одлуку Светог Архијерејског Сабора.

Ипак, Администратор Атанасије, неуморно покушава да на разне начине потврди и повтори лојалност монаштва које на било који начин исказује своје сумње да су одлуке Св. Синода заиста биле само добронамерне, црквоградитељске и братске, а то су су у штампи и разним средствима јавног информисања већ изнели многобројни јавни делатници, правници, књижевниц, професори, аналитичари, једном речју, многи из народа Божјег. Тако он по одређеним манастирима захтева да монаштво даје писане изјаве и оверене потврде да се са Синодским одлукама слаже. Најчешће се у таквим ''препадима'' посеже за претњама, застрашивањима и уценама (а свега је, заиста, бивало, осим батина и остале физичке силе, која се за сада ни на коме, још од оног злосрећног 14. фебруара пред грачаничком капијом, када су плаћени батинаши покушали да бију монахе, није примењивала). Оно што још већу саблазан и огорчење изазива је да такве присилне и наметнуте изјаве лојалности на Балкану нису тражене још откако је то Фрањо Туђман тражио од крајишких Срба и Слободан Милошевић од косметских Шиптара.

Братство овога манастира јасно понавља да одбија да потписује било какве изјаве лојалности, јер је нелицемерно и несумњиво верно својој Светосавској Цркви, Њеном учењу и Њеним канонима, што је показало и доказало и својим животом, не плашећи се ни шиптарског погрома и паљевине, ни злочиначке арнаутске руке пред којом је једва живу главу извукло, а потом се опет на разорене и спаљене манастирске рушевине вратило) настављајући да, камен по камен, а молитвом за молитвом, крене да обнавља оно што је злочиначка рука, не по први пут, но вековима растакала и рушила.

Све то није Епископу-Администратору значило ништа па је, не од јуче но поодавно, и то годинама пре но што је постављен за администратора ове богоспасаване епархије, братију нашег манастира ''частио'' најпогрднијим изразима и епитетима који више пристају дну уличног жаргона него једном епископу. Тако нас је називао распуштеном бандом, зилотима-зурлотима, монасима-немонасима, Апачима и бандитима (оца Бенедикта), отвореним лудацима и несрећницима (оца Ксенофонта) зашта постоје многобројни сведоци.

Исто тако, познато је да нас је сврставао и у неку групу такозваних ''Симеонових'' помагача и трабаната, саучесника у некој тобожњој пљачки и крађи, учесника на антицрквеним, парацрквеним и осталим интернет страницама и форумима, и ко зна где смо још смештени као учесници, саучесници, завереници и помагачи разних злочиначких удружених подухвата, а све то без трунке икаквих доказа, осим дубоке, предубоке и необјашњиве, мржње и беса према сваком ко се само и усуди мислити или, не дај Боже, јавно рећи да није све баш онако како објаве апсолутно непогрешиви који, ваљда, имају сваку тапију и ексклузивно право власника и тумача истине.

Ко би побројао и одговорио на све неутемељене и бесмислене оптужбе, изречене и у овој последњој одлуци (коју, у виду писаног акта и нисмо још увек добили, него за њу сазнадосмо из средстава јавног информисања па тако на њу и јавно реагујемо)? Да укажемо бар на једну од њих, а то је да је братство овог манастира спречавало вернике града Призрена да иду на Литургију у своју Саборну цркву у Призрену (питамо се, којим ли смо то начином ми могли спречавати слободне људе да иду тамо у Цркву, и ко нам је ту силу и моћ дао, и нисмо ли, што не дао Бог, засењивали и опсењивали те људе неким моћима, причу какву Епископ-Администратор приписује Архимандриту оцу Симеону над нашим Авом, Владиком Артемијем). Уосталом, ту је Призрен и ту су Призренци, барем оно мало црквеног народа што је остало и опстало, па сваког човек може и понаособ да пита чиме смо то бранили, забрањивали и спречавали?

Но, и поред свега, братство нашег манастира прихвата сваку казну и епитимију наметнуту нам од Преосвећеног Епископа-Администратора Атанасија, и засигурно нећемо служити  Св.  Литургију, како је он наредио, јер не бисмо желели да  поступимо на исти начин, навлачећи на себе канонску осуду и проклетство, као и братија манастира Високи Дечани која су, када им је забрана свештенослужења и причешћа била одређена од законитог и канонског епископа Артемија, августа 2008. године, и то због њиховог насилничког понашања уз наношење телесних повреда, без икаквог стида и срама већ идућег дана по добијању званичног акта Св. Литургију служила и још се тиме у медијима хвалила.

Наравно, они су за ту своју непослушност, која по Светим Канонима подлеже рашчињењу, били још од Светог Синода награђени, ето, до те мере да је канонски епископ катедре рашкопризренске суспенодован и смењен.

Но, слава Богу за све! Ни Шиптари, сатеравши нас у бодљикавом жицом омеђену ''слободу'', са парчетом неба изнад, а стеновитим планинама и орловим гнездима око нас, ни растурен и расточен, опаљен мржњом, камен, нису могли одузети и омеђити ону Слободу, истинску и једину, која се жицом не да везати. Јер остала нам је Животодавна и Свенапајајућа, Слободна и ослобађајућа Света Литургија. Ево, сад и ње нема, но остаје опет слободна и жива душа, Слободни и Живи Дух, које не може нико одузети, јер живе и дишу где хоће.

Остаје нам, на крају, да Епископу-Администратору пожелимо да у миру проведе остатак Свете Четрдесетнице и да у радости прослави свету и најрадоснију Пасху Христову, а ми, као што је настојатељ јеромонах Бенедикт јуче и њему изјавио, остајемо у нади да ће Свети Архијерејски Сабор о епархији и Епископу рашкопризренском донети одлуку канонску и светоотачку, праведну, непристрасну и ни под чијим притиском.

Понављамо да ћемо је, КАКВА ГОД ОНА БИЛА, прихватити и као верна светосавска чеда, са љубављу целивати, јер засигурно нисмо ни завереници ни групаши, ни расколници ни виновници нереда и саблазни у Цркви Божијој, како нас хоће страшни изрази Епископа-Администратора представити, но само чеда оца утамниченога кога љубимо, иако грешни, покајници и трудбеници по моћи својих раслабљених снага поколења последњих времена, што многи од верујућих Срба Призрена, Ораховца, Сиринићке и Средачке жупе, који су се на извору светиње Светих Архангела Душанових, Призренских и Српских, Духом напајали, увек могу и засигурно хоће, потврдити.

Јеромонах Бенедикт

са свим у Христу братством

манастира Св. Архангела

+++

Подели на овим сајтовима

Коментар поводом саопштења из Св. Архангела

22. Март 2010

Монаси манастира Светих Архангела су се јуче огласили, али не како приличи по црквеном поретку, већ писмом појединим медијима и на лажном сајту Епархије Рашко-призренске. Какав контраст, с једне стране „смирење“ у писму, рекао би неко "жртве насилника", а с друге стране коначно признаше да заједно са монасима из Црне Реке воде антицрквени интернет сајт под именом „Епархије Рашко-призренске“ на коме се пласирају (поред њихових текстова на осталим антицрквеним сајтовима) најгнусније лажи, оптужбе, увредљиви изрази и ко ће све да поброји. Свакодневно смо сведоци овог лицемерја. Зар ово цело братство Светих Архангела није потписало пре два дана једно јавно писмо препуно клевета на Цркву у коме се говори о "антиканонском деловању Синода", о "унијаћењу и расправослављивању Србије" - од кога? Од никог другог до самог Патријарха Српског и Светог Архијерејског Синода, ни мање ни више. Пре неколико дана изнад слике Патријарха Српског и чланова Синода на њиховом лажном сајту Епархије стајало је „Безаконици“, а раније још “Срамни Синод”, а сада су ставили “Каквим судом судите таквим ће вам се и судити”. Sapienti sat!

Ови „смирени“ монаси су се лично пред Патријархом, тада Епископом Нишким, понашали као распуштена дружина, противећи се пријему обновљене Епископије у Призрену у лето 2009. године. Већ месецима стижу притужбе појединих људи из Призрена којима су забрањивали да посећују манастир Дечане, уцењивали старице давањем хуманитарне помоћи,  и издвајали их од њихових сународника као издајнике, само зато што им нису били слепо послушни. Дакле, ово писмо је само жалосна и лицемерна представа за јавност и намера да се Владика Атанасије представи као неки насилник, кога наводно нико не прихвата. Међутим, стварност је другачија (на жалост оних који се боре против црквеног поретка) и већина монаштва и сво свештенство и верни народ Епархије Рашко-призренске Епископа Атанасија поштују као надлежног Епископа, што се види на сваком кораку, као што је био пример у селу Кололечу или недавно у Богородици Љевишкој, као и на бројним другим местима, где се народ саборно оцрквењује кроз Литургијско заједништво.

Канонска одлука Еп. Атанасија о епитимији братству Манастира Св. Архангели (у Православљу епитимија није казна него педагогија - васпитање), објављена је на званичном сајту Епархије РП и КМ и такође претходно упућена Манастиру преко надлежног парохијског свештеника Александра Нашпалића. Ова Одлука је сада објављена на Епархијском сајту зато што Игуман Манастира Св. Архангела није дозволио ни да се уручи, нити да се прочита, претходно донети им од Архијерејског Намесника Призренског Живојина Којића, позив да дођу у садашње седиште ове Епархије – Манастир Грачаницу, и изјаве канонску послушност Синодској одлуци и надлежном Епископу. То нису биле претње, како говоре из другог одметнутог Манастира Црна Река, где су одлуку Епископа Атанасија са подсмехом поцепали на очиглед свештеника који је писмо донео, него Црквенопастирска писма и опомене.

Апсолутно је нетачно да Владика Атанасије тражи писмену лојалност. Он само очекује са васцелом Црквом да се успостави нормалан поредак у коме је Црква изнад личне лојалности духовницима и гуруима. А они који су наше Владике Синодалце месецима, па чак и годинама, (на разним „Газиместанима“, „Ихтyсима“ итд.) звали најпогрднијим именима, понајмање имају права да држе лекције и Синоду и Цркви, као што нису имали ни право да држе лекције ни Патријарху који се и сам лично уверио у њихов псевдо-зилотизам.

Читаво ово позориште оних, који с једне стране свакодневно фабрикују разне лажи, подбуњују и прете осталом монаштву и народу, пишу разна јавна писма и петиције тобоже у име народа, а с друге стране глуме праведнике и праведно прогнане, је заиста жалосно и до крајњих граница лицемерно. Да су монаси Светих Архангела иоле желели да покажу смирење, и да су стварно онакви каквим се сада хоће представити, не би ни дошло до овога, него би дочекали владику Атанасија као људи, или би и сами дошли на службу у Љевишкој заједно са верним народом и сестрама монахињама које су из Жиче могле да дођу, а они из Архангела нису хтели. Или би написали писмо Еп. Атанасију и дошли у Грачаницу и разговарали са њим, када већ нису хтели да га пристојно приме у Архангелима (већина монаха су отишли тог дана код Еп. Артемија у Грачаницу, а јеромонах Бенедикт је дочекао еп. Атанасија надмено и са рукама у џеповима, не узимајући благослов као што га није узео ни пре 15-так дана, када је Еп. Атанасије први пут дошао у Св. Архангеле).

Нажалост они неће Литургијску заједницу, већ се држе неког свог “закона”, не дају да им нико суди, а тобож кајући се суде и Епископу и другима, па и самом Патријарху и Синоду, који на основу овог писма, наводно не знају ни каноне ни шта је Црква. Заиста жалосна прелест.

Наравно, ово “саопштење из Светих Архангела” је у року од само два-три сата пренето на свим цркворушитељским сајтовима и послано на бројне интернет адресе, како би се и даље ширила смутња и неповерење према Св. Синоду и Патријарху. Ништа ново, већ виђено!

Информативна служба Епархије Рашко-призренске

Призрен- Грачаница 22. март 2010. год.

http://www.eparhija-prizren.com/sr/saopstenja/komentar-povodom-saopstenja-iz-sv-arhangela

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Да није он онај Методије ? 8084.gif

Није сигурно,пошто је Методије бранио о.Симеона Рукумијског,а "Калуђер" са "Ихтуса" га је жестоко нападао и по том питању имао исправан став.

Мада,одкуд знам. Бог зна.

Подели на овим сајтовима

По чему си закључио?

Па брате,прочитај малко пажњивије његове коментаре. Да Ти не цитирам сада.

Обрати пажњу.

8084.gif

Подели на овим сајтовима

То је све тужно да не може бити тужније како се Срби наравно свађају и како се мрзе. Па тако су ваљда Србима сви владали ако се сјећате онај Бајазит са Косова поља рекао је отприлике да ће Срби најбоље сами себе да среде... и то је увијек тако.

Кад сам чула за ову епитимију јако ми је било жао и тужно да се у Призрену у Светим Архангелима на Васкрс не служи Света Литургија. Зар не постоји нека друга епитимија већ да се на Васкрс не служи Литургија....

Страшно како се ви људи, Хришћани међусобно вређате на овим форумима њих сад зовем све и ове и оне злорумима јер се ту шири мржња свих према свима, мислим да би све Владике а нарочито Владика Атанасије и Владика Артемије се згрозили кад би све ово прочитали како се Хришћани обраћају једни другима и каквим речима и бране и куде исте те Владике. мислим да треба мало сви ми ЈАКО УПУЋЕНИ И СВЕЗНАЈУЋИ да пустимо мало оне на које је ипак сишао Свети Дух и који су рукоположени па одлучују у Цркви Христовој да они и одлучују и доносе одлуке.... а ми на овим форумима само бацамо уље на варту и ширимо увијек неистине јер није никад у животу ни црно ни бело већ је све јако јако испреплетено. и ова препуцавања те расколници те ови те новотари су заиста грозна... Постоје само они који служе Богу и они који служе мамону и то је то... а ово је оно што Хришћани раде из досаде из пакости или једноставно незнања свога. Овај сајт је одличан и има одличних тема али ове препуцавачки манири су заиста за епитимију.  0442_feel 0442_feel joooj crvenilo crvenilo crvenilo crvenilo crvenilo crvenilo

Потпуно се слажем с тобом сестро али наравно овакви коментари се само прескоче и настави по старом.

8084.gif

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...