Jump to content

Манастир св. Арханђела под епитимијом

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

• Гости
Guest Оливера

Канонска одлука

20. март 2010

Због непослушности Светом Архијерејском Синоду Српске Православне Цркве (који је својом одлуком од 13. фебруара 2010. привремено сменио епископа Артемија и за администратора Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске поставио епископа Атанасија, са свим правима епархијског архијереја), због неприхватања канонски постављеног Епископа и одбијања да се одазову његовом архипастирском усменом и писменом позиву, ево већ пуних четрдесет дана, као и због спречавања верникâ из града Призрена да долазе у своју саборну цркву у Призрену (у којој се помињу Његова Светост Патријарх и Епископ администратор) и ширења смутње, лажи и клевета међу верним народом, и због „завере и групашења", као и уопште због кршења канонског и монашког реда и поретка (канони 4, 8 и 18. Халкидонског сабора; 34. Трулског, 5. Антиохијског, 21. Седмог васељенског сабора; 4. и 13. Прводругог сабора), подвргавају се канонским епитимијама:

1. јеромонах Бенедикт, настојатељ манастира Светих Арханђела код Призрена, забраном свештенодејства и причешћа у току 40 дана (до краја априла 2010, тј. до свршетка пролетњег Архијерејског Сабора);

2. братство истога манастира Светих Арханђела код Призрена, монаси клирици и искушеници: забраном служења у истом манастиру свете Литургије и Причешћа у току 40 дана (до краја априла 2010, тј. до свршетка пролетњег Архијерејског Сабора).

У истом манастиру не дозвољава се служење свете Литургије од стране неког другог свештеног лица у току трајања ове канонске епитимије.

По себи је јасно да, уколико поменути монаси покажу искрено покајање, Епископ, сходно 102. канону Трулског сабора, може смањити или укинути изречене епитимије.

Епископ администратор Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске + Епископ Атанасије, с.р.

Извор: Епархија рашко-призренска

http://www.spc.rs/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 33
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Исправите наслов, није манастир под епитимијом, већ монаси тог манастира.

ko sad moze da sluzi?

Не бих да одговарам, али ако монаси који су се заветовали на послушност, сада демонстрирају непослушност према своме Епископу, и у томе се максимално труде да истрају, онда је све јасно. На љуту рану-љута трава. Тј.ако су непослушни према Цркви, и не помињу свога Епископа (одређеног од Синода), због чега онда уопште служе? И докле мисле тако да служе, и понашају се тако антицрквено, у име црквености?!

Подели на овим сајтовима

Јесте били тамо? Ја јесам, неке 2003. рецимо. Тада је игуман био о.Герман (који се касније оженио и напустио земљу), а са њим сам снимила интервју.

Атмосфера је чаробна.

Подели на овим сајтовима

bojim se da ova kratkorocna epitimija nece tvrdoglave umove nesto bitnije promeniti, stavise bojim se da se kroz nju jos vise ne osile smatrajuci sebe mucenicima za Hrista...

Подели на овим сајтовима

Јесте били тамо? Ја јесам, неке 2003. рецимо. Тада је игуман био о.Герман (који се касније оженио и напустио земљу), а са њим сам снимила интервју.

Атмосфера је чаробна.

meni to nije jasno, pa jel znaju ti ljudi sta cine...... to isto je skoro uradio i neki vladika cini mi se...... meni to izgleda ludo...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

niko ne moze da sluzi manastir je sada tako reci van Crkvene zajednice

Мало ми је нејасно, ако бисте појаснили, зашто је сам манастир ван Црквене заједнице и зашто нико други не може да служи у њему?

Подели на овим сајтовима

pa lepo, Vladika je izrekao tu meru zbog naveo je cega.... i radi pokajanja oni su stavljeni pod zabranu svestenosluzenja i liseni Sv. Liturgije, sto je za svaku svetinju gore od bilo kakvog pogroma ili smrti! No nadajmo s e da ce s e to resiti na slavu i radost svih

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

pa lepo, Vladika je izrekao tu meru zbog naveo je cega.... i radi pokajanja oni su stavljeni pod zabranu svestenosluzenja i liseni Sv. Liturgije, sto je za svaku svetinju gore od bilo kakvog pogroma ili smrti! No nadajmo s e da ce s e to resiti na slavu i radost svih

Ма јасан ми је тај део око њих, лишени су највеће Радости, само сам се питала, тужно је, манастир без службе...За непослушност, свакако је ово права мера. И треба да се запитају зашто им је манастир без службе. Мени је невероватно да су знали до чега ће доћи а ипак су дозволили да се то деси.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

pa mogu da citaju akatiste i privatno da s e mole i to je ensto

Они лично свакако имају много посла, ако желе да се покају. Тим више што су одговорни не само за себе, него и за манастир и верни народ!

Подели на овим сајтовима

Ево шта каже неко под надимком "Калуђер" на расколничком  (и још увек братском) сајту "Ихтус" :

"Ови монаси стварно нису нормални! За Владику Артемија нема боље прилике да оде у пензију и достојанствено се повуче са попришта последње велике битке за српско православље, али јок, ови монаси му не дају! Владика их је све лепо замолио да се саобразе његовом прихватању Тасе Админа и одлуке Синода, а гледај шта они раде Exclamation Shocked Не фермају ни 2 % неканонске и неуставне, а самим тим и нецрквене, одлуке шачице латиномислећих масона и узурпатора. А лепо су могли сви да смирено гледају како Таса разара Епархију и монашко житије, како Иринеј бачки лаже, како Патријарх вара, како Амфилохије пакости, како Григорије клевета, како Теодосије издаје, како Сава Јањић ради о глави, али ЈОК! Они би да исправљају криве Дрине у Цркви, да успостављају освештани поредак у којем се не може суспендовати епископ који није крив или немоћан, у којем не може Крадминистратор да проваљује пре времена, да смењује без домаћина, итд. Нечувено!

Једино ми није јасан глупави Атанасије Rolling Eyes

Ако га не признају као власт, како мисли да ће признавати његове злепитимије? Биће занимљиво посматрати како шиптарска полиција и Еуљекс бране српском монаштву да служе Литургију, а све по наређењу Тасе Крадмина

Наравно, Таса може свима њима да залепи канонски отпуст и нареди да оду из манастира. Али зар не беше таква мера раније од стране надлежног и канонски исправног епископа рашкопризренског Артемија према Сави Јањићу, па је овај на то реаговао као мртав коњ? А Синод као још мртвији коњ. На све стране мртви коњи. Па кад није послушан канонски епископ, зар неко очекује да се послуша злепитимија неканонског ускока и провалника?

Литургију ћемо наравно служити, слава Богу. И јутрење, и вечерње и свако друго богослужење, а Тасине злепитимије качимо мачку о реп, исти онај реп о који је Таса окачио бројне каноне и Устав СПЦ. Ионако служимо на антиминсу преосвећеног епископа Артемија, а не на Тасином.

Тасо, Тасо, бедни Тасо

шта ће с тобом бити?"

http://www.ihtus.us/ihtus/viewtopic.php?p=32125

П.С. Занимљиво је да је овај монах на другој теми о о.Симеону Рукумијском писао против о. Симеона.

То јест имао је исправан став о неки заблудама јрм. Симеона.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...