Jump to content

Да ли сте за кодекс облачења у образовним установама?

33 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за увођење кодекса облачења у образовним институацијама?

• За
    • Против
    • Не сматрам то битним
    • Немам став
      0

Препоручена порука

Gimnazijalci u Dimitrovgradu sami sebi uveli uniforme s kravatama

Đaci dimitrovgradske gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije” od početka polugodišta pohađaju nastavu u uniformama koja se sastoji od bele košulje, teget radne bluze i kravate. Ideja je potekla od Đačkog parlamenta, a podržali su je učenici, roditelji, direktor i profesori ove jedine srednje škole u Dimitrovgradu.

312678_dimitrovgrad100213ras-foto-zoran-

312677_dimitrovgrad100213ras-foto-zoran-

Ideja o uniformama nam se dopada najviše zato što su sada na neki način svi ravnopravni. Uniforme su lepe i svi su ih prihvatili - kaže Stanislav Marinkov, učenik prvog razreda. Predsednica Đačkog parlamenta Melita Georgijev kaže da će na ovaj način diskriminacija među učenicima biti smanjena.

Osnovni cilj jeste da se smanje socijalne razlike među učenicima. Čini mi se da smo to i postigli - kaže profesorka biologije Snežana Rangelov, koja je rado prihvatila da i ona nosi uniformu. U školi kažu da će uskoro biti gotov i kodeks oblačenja po kome će nošenje uniformi postati obaveza za sve profesore.

Direktorka Gimnazije Snežana Simeonov kaže da je jedan od razloga za uvođenje uniformi eliminisanje diskriminacije, jer se sada ne zna ko je iz bogate a ko iz siromašne porodice i da će tako učenici moći da se razlikuju samo po uspehu.

Jedan komplet uniforme košta oko 2.000 dinara. Kupovinu su većinom finansirali roditelji, a siromašnijim đacima pomogli su i opština i donatori.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/367071/Gimnazijalci-u-Dimitrovgradu-sami-sebi-uveli-uniforme-s-kravatama

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Ja sam nosila uniformu u osnovnoj školi i meni je bilo to ok. Mama mi je izvezla belu radu na desnom džepu pošto sam stalno brkala levo i desno :D

Devojčice su mogle da ispod kecelje nose zimi: panatalone ili suknje ali sa belim hulahopkama a leti: bele dokolenice i suknje.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

Униформе су им заиста лепе и оригиналне.

Што је још значајније, оне одражавају зрелост.

Сада би и професори требали да крену њиховим стопама.

И да схвате да време гази присутни образовни систем и њихову ускогруду неспособност да одговоре новом веку.

Доста је више уврнутих математичких задатака и формула, неприменљиве физике и хемије, заостале лектире...

Част изузецима међу профама и њима се унапред извињавам...али ретки су брате...

Деца су показала да су напреднија од образовног система...по ко зна који пут...

Свака част.

Подели на овим сајтовима

Školska uniforma, ne preterana, je za moj pojam okej kako bi se izbeglo razlikovanje dece po odeći i po socijalnom statusu.. Samo, ko plaća?

Jedan komplet uniforme košta oko 2.000 dinara. Kupovinu su većinom finansirali roditelji, a siromašnijim đacima pomogli su i opština i donatori.

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Пошто никада до сад нисам поставио тему са гласањем, реко да отворим једну. А подстакла ме је вест од јуче о Средњој медицинској школи овде у Нишу која је то увела (и то једина у Србији, колико сам успео да сконтам): Линк

:)

Подели на овим сајтовима

Пристојно облачење је сасвим довољно и нема преке потребе за неким специфичним дрес кодом...мада се он, руку на срце, и те како подразумева у свим оним образовним установама света где се знање заиста истински цени, дубински преноси и утемељује, где се млади адекватно спремају да постану људи са пуном свешћу о озбиљности живота, неопходности не само знања већ и дисциплине духа, мисли, поступака, потреба, нагона итд,итд...а дрес код је један од конституената циљева које такве установе имају. Да ли су они глупи што захтевају поред многих других ствари и обавезан дрес код? Чисто сумњам. Да ли смо ми паметни што непрестано преиспитујемо потребу и сврсисходност поменутог? У овом случају моје сумње задобијају огромне размере.

У сваком случају, то би требало значити - барем у нашем случају - да нема доласка у кратким панталонама, бретел мајицама, папучама, мини сукњама, шорцевима, јапанкама, итд,итд. Као просветни радник сведок сам да код деце у средњошколском узрасту није у питању недостатак свести о потреби и смислу пристојног облачења или немогућност схватања истог, већ је у питању свесно одбацивање поменутог...а разлози таквом ставу су многобројни.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Мислим да је јако важно у свим школама, као и уопште, у свим јавним институцијама поштовати правила одевања. Мало подсетити младе (а и ове старије, који су очигледно заборавили) где се, шта, кад и како носи. Причала ми је једном приликом једна другарица да су у Француској оне жене "јавне делатнице" обученије кад на посао пођу, него наше девојке кад крену у град.

Подели на овим сајтовима

Као просветни радник сведок сам да код деце у средњошколском узрасту није у питању недостатак свести о потреби и смислу пристојног облачења или немогућност схватања истог, већ је у питању свесно одбацивање поменутог...а разлози таквом ставу су многобројни.

Buntovništvo,egzibicionizam..potreba da se bude poseban i izađe iz šablona.Ličnost kao takva ne trpi uniformisanost.Ima potrebu za unikatnošću. 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Пристојно облачење је сасвим довољно и нема преке потребе за неким специфичним дрес кодом...

bas tako!

мада се он, руку на срце, и те како подразумева у свим оним образовним установама света где се знање заиста истински цени, дубински преноси и утемељује, где се млади адекватно спремају да постану људи са пуном свешћу о озбиљности живота, неопходности не само знања већ и дисциплине духа, мисли, поступака, потреба, нагона итд,итд...а дрес код је један од конституената циљева које такве установе имају.

moze neki primer?

У сваком случају, то би требало значити - барем у нашем случају - да нема доласка у кратким панталонама, бретел мајицама, папучама ................ јапанкама

a sta ako je - vruce?

sta fali bermudama? i papucama? koga to uopste sablaznjava? ako nekoga i sablaznjava taj ima problem sam sa sobom. Razmisli

normalno je da nosimo laganu odecu kad je vruce

ali je i licemerno da napolju svi nosimo bermude a ovamo je kao nepristojno

Подели на овим сајтовима

sa jedne strane ne volim uniformisanost  jer me podseca na neku diktaturu,na neki bezvezan red i pravljenje "filma" o tako necemu. Ne mogu da zamislim da npr vidim 10 klinaca isto obucenih kako cekaju autobus.

Sa druge strane,zivimo u takvom vremenu gde klinci nazalost izrastaju u dosta povrsne osobe i ne usmeravaju se dovoljno,pa je to mozda i dobra stvar u smislu pokazivanja da je svako isti,da nije onaj kome je otac kupio air max od 15 soma bolji,veci,bitniji od onoga kome roditelji nemaju.

A pre svega ono za sta jesam jeste da se zabrani deci bar do srednje skole nosenje mobilnih telefona i tableta u skolu.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...