Jump to content

Stroga učiteljica

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 1. 10. 2015. at 16:28, 'Aquilius Cratus рече

Istina samara niti je bilo niti se njima pretilo ali je bilo potpuno besmislenog i nepotrebnog ponizavanja i kaznjavanja, istog ovakvog maltretiranja sa nekim specijalnim sveskama, papucama, sorcevima i slicnim glupostima. Ne dozvoljavanje da udjemo u zgradu skole kad je vani -2/-3 dok ne zvoni i tome slicno. Zapravo komunjarski sistem gde skola sluzi za militarizaciju novih generacija i ispiranje mozga. A u takvom sistemu odlicno plivaju sociopatkinje, psihopatkinje i slicne inje.

Ja sa učiteljicom nisam imao problema, bila je korektna i dobra osoba. Ali kada sam pošao u 5. osnovne ('88), promenio sam školu i onda:

- U novoj osnovnoj su postojala dva stepeništa (imala je tri sprata). Jedno je bilo veliko i išlo kroz centar zgrade, drugo je bilo po obodu, usko, neosvetljeno i pored WC-a (svaki sprat je imao po jedan WC). Učenicima je bilo najstrože zabranjeno da koriste prvo stepenište pod bilo kojim uslovima. Jedan od zadataka dežurnog nastavnika je bio da hvataju prestupnika koji bi se zaputili prvim stepeništem, i da ih (obično) uz dreku i pretnje pošalju na ovo drugo. Višestruki prestupnici su bili iznošeni kao problem pred njihove razredne starešine.

- Na časovima fizičkog morali smo da učimo vojne komande, 'mirno!' 'pozdrav na desno!' i slične i da se zamlaćujemo sa stajanjem u "stroju" na početku svakog časa. Onda bi redar istupio ispred nastavnika i podnosio raport: "Druže nastavniče, na času nisu prisutni taj i taj!" (ne sećam se da l' je bilo i ''Dozvolite da vam se obratim", mada me ne bi nešto čudilo i to). Onda bi mu nastavnik dozvoliio da se vrati u stroj i posle još nekog p**avanja, čas je mogao da počne.

- Dežurni učenici su bili iz viših razreda i onda ako bi kada bi neko mlađi hteo da uđe u školu da, recimo, pije vodu posle fizičkog, pošto su stajali na vratima i nisu smeli da dozvole ulazak pre zvona, dobacivali bi nešto tipa "Možeš ako hoćeš da posle piješ malo krv".

- Manjima nastavnika je udarala decu, i to žestoko: dnevnicima, lenjirima, pljuštali su šamari...ovo je inače još u to doba bilo strogo zabranjeno zakonom, ali roditelji nikada to nisu uspeli da spreče ili da izdejstvuju da se takvi suspenduju. Zašto, ne znam...pretpostavljam da su prosvetari u to doba bili žestoko zaštićeni, baš kao što su im danas vezane ruke.

- Ako neko ne bi ustao kada uđe nastavnik, to bi dovelo da se trećina časa protraći na pr***avanje istog o tome na šta to liči, da li on nama liči na čistača pa da ga ignorišemo, i slično.

Itd.

Inače, niko od tih ljudi, pa čak ni od ovih koji su povremeno tukli nije po meni bio loš čovek, sadista ili nešto slično...ne, bili su jednostavno ljudi koji su odrastali u potpuno drugom sistemu vrednosti gde je uterivanje autoriteta, ma kako neopravdanog, bila suština i čini mi se jedina svrha vaspitanja.

Подели на овим сајтовима

Ja sam imala ucitelja.

Nikad nismo imali nikakvih problema . Covek je bio divan . Nije bio strog,atmosfera je bila opustena,radili smo sve podjednako,uvek smo isli na fizicko,nikad nismo radili matematiku za kaznu,nije insistirao na krasnopisu,na prelepim sveskama...Vazno je bilo da se uradi domaci,da se razume gradivo,da se postuje red,brise tabla,on nije znao da crta pa je imao obicaj da crta po tabli i da se sam sebi smeje...Ali je zato uvek rado hvalio nase radove...Lepo je pevao...Stalno je nesto pevusio...Ubacio me je u hor iako su svi bili protiv toga... Cak sam i cula kad je uciteljica rekla kako ja ne treba da pevam jer uopste nisam talentovana i da ima bolje dece ...ali je on rekao da njie u pravu i da je on taj koji sastavlja grupu kao i to ca cu  ja da pevam u prvom redu Himnu Svetom Savi.... I pevala sam...  0516_music

Bio je to mlad ucitelj,pun entuzijazma . Reklo bi se da sam bas imala srece.  Ja sam sedela u prvoj klupi sa najboljim drugom....  :170fs799081:...Bili smo strasno stidljivi...Nismo pricali ni sa Profom ni medjusovno... :)) ... 

:351780:

Подели на овим сајтовима

On 1. 10. 2015. at 15:48, Arsenija рече

Ali ne treba Vi da se "obracunavate" sa uciteljicom...To nije Vas posao.

Ne radi se ovde o tome da li je to moj posao. Moja je roditeljska dužnost,uloga a ponajviše potreba da zaštitim svoje dete od ponižavanja, zastrašivanja,urušavanja njegovog samopouzdanja i svih ostalih posledica ovog nerazumnog ponašanja učiteljice.

On 1. 10. 2015. at 17:09, Deja Vu рече

Kako je bilo sa prethodnim generacijama, ako znas nekog roditelja sadasnjih petaka, sestaka i kome je vec bila uciteljica pa jel ti pricao o tome kakva je, da se isto tako ponasala? Ja kad sam krenuo u skolu znao sam koja uciteljica ne valja jer je jedna bila stroga a druga sjajna zena, sto je dok sam isao i bila, tako da sam vec ranije upoznao majku sa tim. Jesi li mozda znala ranije pre nego sto ti je dete krenulu u skolu, cula od nekog kakva je?.

Roditelji čija su deca imala tu nesreću da im decu "vodi" ova učiteljica (a nekima su i mlađa deca sada kod nje) su takođe nesrećni,očajni, pri upisu su tražili da im mlađa deca ne budu kod nje,ali nije vredelo. Nije mogla da se bira učiteljica.

On 1. 10. 2015. at 21:14, GeniusAtWork рече

- Manjima nastavnika je udarala decu, i to žestoko: dnevnicima, lenjirima, pljuštali su šamari...ovo je inače još u to doba bilo strogo zabranjeno zakonom, ali roditelji nikada to nisu uspeli da spreče ili da izdejstvuju da se takvi suspenduju. Zašto, ne znam...pretpostavljam da su prosvetari u to doba bili žestoko zaštićeni, baš kao što su im danas vezane ruke.

- Ako neko ne bi ustao kada uđe nastavnik, to bi dovelo da se trećina časa protraći na pr***avanje istog o tome na šta to liči, da li on nama liči na čistača pa da ga ignorišemo, i slično.

Itd.

Inače, niko od tih ljudi, pa čak ni od ovih koji su povremeno tukli nije po meni bio loš čovek, sadista ili nešto slično...ne, bili su jednostavno ljudi koji su odrastali u potpuno drugom sistemu vrednosti gde je uterivanje autoriteta, ma kako neopravdanog, bila suština i čini mi se jedina svrha vaspitanja.

Vreme kada su učitelji mlatili i fizički kažnjavali decu je VALJDA odavno prošlo. Te floskule "ona je učiteljica stare škole" me ne interesuju. Moja učiteljica je bila takođe zlotvor, nasilnica prve klase, i nije mi nikada bilo jasno zašto se naši roditelji tada nisu bunili i pokušali da nas zaštite.

O vojničkim taktikama dresure u školi zaista nemam nikakav pristojan komentar.

Подели на овим сајтовима

Имао сам ту срећу да будем одличан ђак и осим са једном наставницом у основној школи никад нисам имао проблема са учитељицом/наставницима/професорима.

Али сам имао прилике да гледам другаре и њихове родитеље како нападају и жале се на одређене наставнике, од учитељице до професора у средњој. Ђак омета час, нормалне опомене не упале, а кад изнервира наставника после се жали родитељима како се наставник "дере", како "прети" и сл. Друга ствар, данас свако очекује од свог детета да добија само петице и четворке. Доста родитеља не може да схвати да њихово дете једноставно једва зна за тројку. Па је онда тај наставник престрог, има немогуће критеријуме, није нормалан и сл., а само испадају смешни у очима нас који смо имали петице и који смо знали колико ко зна.

Подели на овим сајтовима

@@Дидим,

Pričamo o PRVOM  razredu ! Pričamo o deci koja su u novoj sredini,okružena novim ljudima, ne znaju šta ih snašlo, tek pojme šta je škola. Valjda učitelj treba da im pomogne u tome i da probudi kod njih radoznalost, a ne da im uteruje strah u kosti u startu.

Подели на овим сајтовима

Код нас се иде у две крајности. Говорили су да су некада наставници имали и превише овлашћења и да је било много реалних случајева малтретирања ђака (и психичког и материјалног тј. у смислу оштећења оцене) и да се наставницима није могло ништа. Данас се дошло у другу крајност да је положај просветних радника једнак нули и не само што немају овлашћења нити достојанствену плату, него им се и сваки трећи родитељ меша у систем оцењивања и начин рада. То је довело до драстичног пада у квалитету просветних радника, јер док је некад рад у просвети био премија данас је оно, не дај Боже. И направио се један читав кружни низ узрочно-последичних веза који је довео до расула у читавом школству и који ће се тек видети јер никад у историји нисмо имали више одликаша и вуковаца, више високообразованих (ускоро ће свака општина да има бар један факултет), а мање стручњака и мање стварно образованих.

Подели на овим сајтовима

On 2. 10. 2015. at 6:27, Дидим рече

Код нас се иде у две крајности. Говорили су да су некада наставници имали и превише овлашћења и да је било много реалних случајева малтретирања ђака (и психичког и материјалног тј. у смислу оштећења оцене) и да се наставницима није могло ништа. Данас се дошло у другу крајност да је положај просветних радника једнак нули и не само што немају овлашћења нити достојанствену плату, него им се и сваки трећи родитељ меша у систем оцењивања и начин рада. То је довело до драстичног пада у квалитету просветних радника

Da vratimo klečanje na kukuruzu i šibanje po dlanovima, šta kažeš ? Možda se poveća nivo obrazovanosti kod dece ?

Подели на овим сајтовима

On 2. 10. 2015. at 6:27, Дидим рече

Код нас се иде у две крајности. Говорили су да су некада наставници имали и превише овлашћења и да је било много реалних случајева малтретирања ђака (и психичког и материјалног тј. у смислу оштећења оцене) и да се наставницима није могло ништа. Данас се дошло у другу крајност да је положај просветних радника једнак нули и не само што немају овлашћења нити достојанствену плату, него им се и сваки трећи родитељ меша у систем оцењивања и начин рада. То је довело до драстичног пада у квалитету просветних радника

Da vratimo klečanje na kukuruzu i šibanje po dlanovima, šta kažeš ? Možda se poveća nivo obrazovanosti kod dece ?

Подели на овим сајтовима

On 2. 10. 2015. at 6:25, Gospođa Pufna рече

@@Дидим,

Pričamo o PRVOM  razredu ! Pričamo o deci koja su u novoj sredini,okružena novim ljudima, ne znaju šta ih snašlo, tek pojme šta je škola. Valjda učitelj treba da im pomogne u tome i da probudi kod njih radoznalost, a ne da im uteruje strah u kosti u startu.

Немојте погрешно да ме схватите, не желим да испадне да вам не верујем или нешто слично. То што сте описали није нормално понашање учитељице и чуди ме да директор тако нешто дозвољава, не знам да ли сте пробали да са још неколико родитеља њему упутите жалбу? Знам да је од 1-4. разреда забрањена мера казне удаљавања са часа, тј. оно класично кад учитељица избаци ђака, па мора да чека звоно испред учионице, требало би да се то односи и на фискултурну салу. Такође и то са опремом и свим осталим... Једноставно се морате повезати са родитељима још бар 5-6 деце па да заједно делујете, да бисте избегли две незгодне ствари, да ваше дете остане на "пику" учитељице као дете "оне маме што се стално жали", а са друге стране да не представи ситуацију тако да ви нисте неке ствари разумели. Ја сам 99% убеђен да само заједно са другим родитељима делујете са истим захтевима. Ако је у питању стварно малтретирање деце, учитељица ризикује да остане без посла тако да верујте да ће се опаметити ако добије опомену од директора због заједничке жалбе родитеља. Само никако самостално и на своју руку. Не знам шта остали мисле?

Подели на овим сајтовима

Ako ne moze da se bira uciteljica (a sigurna sam da neki mogu a neki ne mogu da biraju, kao i u svemu drugom na zalost!), menjate skolu. Ja bih bar tako uradila. Vise puta sam se nasla u slicnim situacijama i iskustvo mi govori da od zajednickih akcija (peticije, protest roditelja, udruzivanje itd itd) nema nista. Rezultat je uvek da neki dobiju poneku privilegijicu kada stvar postane "ozbiljna" i "zacute" i tako od akcije na kraju ne bude nista. Zato, uzmite stvar u svoje ruke i spasavajte svoje dete kako umete i koliko mozete, nema druge. Takodje, ne bih savetovala direktan sukob sa uciteljicom (mada ste vec pisali neko pismo koliko sam razumela) jer te, slobodno cu reci budale, samo traze priliku da istresu agresiju, a ovo im moze biti super povod! S druge strane, to tesko da ce doneti neke rezultate.

Jos mi pada na pamet i nesto sto u Srbiji moze da upali, u slucaju da ne uspete dete nigde da prebacite jeste da posaljete supruga da malo poprica sa uciteljicom, narocito ako je malo korpulentan tip. Naravno, sve pristojno i civilizovano ali da joj jasno stavi do znanja da joj ne padne na pamet da vam dete maltretira ili diskriminise ni verbalno ni fizicki ni direktno ni indirektno! I ovo treba praktikovati sto cesce, kako biste joj jasno dali do znanja da pratite svaki njen korak u radu sa vasim detetom!!! Zvuci sumanuto, ali daje rezultate jer neki ljudi poput ove uciteljice ocigledno razumeju samo jezik straha i agresije. 

p.s. Izvinjavam se ako sam malo nepovezana ali mene ta agresija narocito prema deci potpuno izuva iz cipela jer ne mogu da zamislim apsolutno nista gore od toga! Mi odrasli, kakvi god da smo, uvek nekako mozemo naci nacina da se izborimo sa problemom, zaobidjemo, progutamo ili stagod, ali deca-e za to stvarno ne moze i ne sme da bude opravdanja!

Подели на овим сајтовима

On 2. 10. 2015. at 6:38, Gospođa Pufna рече

Ostali roditelji su opasno ljuti. Još jedna mama je najavila da će se žaliti, predložila sam da se više nas udruži, čekam reakcije ostalih.

То је најбоље, само смирено и одлучно. Знате, често има случајева да родитељи или деца неке ствари измисле, због тога је јако битно да заједно са другим родитељима разговарате са директором и изнесете жалбу на исте ствари, најбоље у присуству и школског педагога.

Подели на овим сајтовима

On 2. 10. 2015. at 6:43, florenntina рече

Ako ne moze da se bira uciteljica (a sigurna sam da neki mogu a neki ne mogu da biraju, kao i u svemu drugom na zalost!), menjate skolu. Ja bih bar tako uradila. Vise puta sam se nasla u slicnim situacijama i iskustvo mi govori da od zajednickih akcija (peticije, protest roditelja, udruzivanje itd itd) nema nista. Rezultat je uvek da neki dobiju poneku privilegijicu kada stvar postane "ozbiljna" i "zacute" i tako od akcije na kraju ne bude nista. Zato, uzmite stvar u svoje ruke i spasavajte svoje dete kako umete i koliko mozete, nema druge. Takodje, ne bih savetovala direktan sukob sa uciteljicom (mada ste vec pisali neko pismo koliko sam razumela) jer te, slobodno cu reci budale, samo traze priliku da istresu agresiju, a ovo im moze biti super povod! S druge strane, to tesko da ce doneti neke rezultate.

Jos mi pada na pamet i nesto sto u Srbiji moze da upali, u slucaju da ne uspete dete nigde da prebacite jeste da posaljete supruga da malo poprica sa uciteljicom, narocito ako je malo korpulentan tip. Naravno, sve pristojno i civilizovano ali da joj jasno stavi do znanja da joj ne padne na pamet da vam dete maltretira ili diskriminise ni verbalno ni fizicki ni direktno ni indirektno! I ovo treba praktikovati sto cesce, kako biste joj jasno dali do znanja da pratite svaki njen korak u radu sa vasim detetom!!! Zvuci sumanuto, ali daje rezultate jer neki ljudi poput ove uciteljice ocigledno razumeju samo jezik straha i agresije. 

p.s. Izvinjavam se ako sam malo nepovezana ali mene ta agresija narocito prema deci potpuno izuva iz cipela jer ne mogu da zamislim apsolutno nista gore od toga! Mi odrasli, kakvi god da smo, uvek nekako mozemo naci nacina da se izborimo sa problemom, zaobidjemo, progutamo ili stagod, ali deca-e za to stvarno ne moze i ne sme da bude opravdanja!

Ово никако. Промена школе је изузетно стресна за дете (није то као кад одрастао човек промени фирму или факултет) и то треба избећи по сваку цену, једино ако је ситуација баш толико екстремна да не може другачије.

Друга ствар, слање "корпулентног" супруга је екстремно лоша идеја. Не само због могућих последица, него и због слања негативног примера самом детету јер нема горих људи од оне размажене деце са надобудним родитељима који иду да истерују своју правду са алтернативним методама, од подмићивања до физичког застрашивања. Све мора да иде кроз институције система и мора да буде укључено више родитеља, а и да сви остали родитељи могу да потврде ту причу. У мојој школи је била таква ситуација да су родитељи и ђаци колективно стали у одбрану једног наставника на кога се накачио пар агресивних (и утицајних) родитеља који су били ван себе од беса што њихово "златно" дете не може да се у школи понаша као код куће и што тако паметан добија јединице, па му тај наставник обара просек и уништава будућност. Да би 100% било јасно да није таква ситуација у питању, жалба мора да буде групна и мора да иде путем система. То је бар моје мишљење.

Подели на овим сајтовима

On 2. 10. 2015. at 6:55, Дидим рече

Ово никако. Промена школе је изузетно стресна за дете (није то као кад одрастао човек промени фирму или факултет) и то треба избећи по сваку цену, једино ако је ситуација баш толико екстремна да не може другачије.

Potpuno se slažem sa ovim.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...