Ненад Р. Написано Октобар 3, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2015 On 1. 10. 2015. at 13:56, Дани рече Вала и најкреативнији. Лепо , а сигурно и укусно. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 3, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2015 (измењено) On 3. 10. 2015. at 17:39, kordun рече vidi nesto, tacno je da se na protestima 90 i 91 godine moglo vidjeti sve ono u narodu za sta su komunisti ranije slali na goli otok , a to su radili zbog doktrine nasilnog utjerivanja bratstva i jedinstva medju narodima i narodnostima. bez veze je ovakve stvari svesti samo na proteste iz 90 godine npr, kad je korijen tome skroz na drugom mjestu, takodjer je skroz neumjesno sto jedan od administratora ovog pravoslavnog sajta kaci sliku nacista, nasih krvnika i to veze nema sa cuvenim srpskim pozdravom, jos ima primjedbu sto mu nisam prilozio fotografiju stariju od prvog fotoaparata, kist mu nije validno sredstvo. pozdrava rukom ima svega nekoliko od pocetka istorije do danas, bez veze je iskopavati neke teorije o centralnom porijeklu nekog pozdrava jer je to besmisleno, pozdrav je jedna od osnovnih komunikacija medju bicima i ne treba cak ni jezik za to... tradicija mitinga devedesetih ne postoji, to ti je skroz ruzna konstrukcija koja nema veze sa realnoscu. karakteristican srpski pozdrav kog god datuma bio je posebnost naseg naroda, nema svaki narod neki svoj pozdrav a ja u njemu ne vidim ama bas nista lose i siguran sam da mu je simbolika iz nase crkve prije svega drugoga, tim vise vredi! Naravno da u tom pozdravu nema nista lose jer ta tri prsta predstavljaju upravo stpski znak krsta kojim se osenjuju i samo to i predstavljaju od samog pocetka kao gest isticanja razlike Srba od rimokatolika tokom protesta u Hrvatskoj na pocetku balkanskog sukoba. I svaki pokusaj da se to poistovecuje sa nacistickim ili ustaskim simbolima nije nista manje od debilizma. Измењено Октобар 3, 2015 од Дијана. kordun and Дидим је реаговао/ла на ово 2 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Октобар 3, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2015 On 30. 9. 2015. at 20:47, GeniusAtWork рече link Једном се неко нашали с овим и од тад ту видим само V као почетно слово презимена Вучић. kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Октобар 3, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2015 On 3. 10. 2015. at 17:39, kordun рече vidi nesto, tacno je da se na protestima 90 i 91 godine moglo vidjeti sve ono u narodu za sta su komunisti ranije slali na goli otok , a to su radili zbog doktrine nasilnog utjerivanja bratstva i jedinstva medju narodima i narodnostima. bez veze je ovakve stvari svesti samo na proteste iz 90 godine npr, kad je korijen tome skroz na drugom mjestu, takodjer je skroz neumjesno sto jedan od administratora ovog pravoslavnog sajta kaci sliku nacista, nasih krvnika i to veze nema sa cuvenim srpskim pozdravom, jos ima primjedbu sto mu nisam prilozio fotografiju stariju od prvog fotoaparata, kist mu nije validno sredstvo. pozdrava rukom ima svega nekoliko od pocetka istorije do danas, bez veze je iskopavati neke teorije o centralnom porijeklu nekog pozdrava jer je to besmisleno, pozdrav je jedna od osnovnih komunikacija medju bicima i ne treba cak ni jezik za to... tradicija mitinga devedesetih ne postoji, to ti je skroz ruzna konstrukcija koja nema veze sa realnoscu. karakteristican srpski pozdrav kog god datuma bio je posebnost naseg naroda, nema svaki narod neki svoj pozdrav a ja u njemu ne vidim ama bas nista lose i siguran sam da mu je simbolika iz nase crkve prije svega drugoga, tim vise vredi! Али ја нисам то споменуо у негативном контексту, Јован Рашковић је позитивна личност и штета је што није био утицајнији. Све има своје време настанка и ми имамо неке ствари које су прастаре, које су мање старе и неке које су нове. Није све што је ново лоше. Данас је црвено-плаво-бела тробојка стара и древна, шта мислиш да су наши стари у време кад је та застава створена рекли "То је новотарија, нама то не треба"? Српски поздрав са три прста је настао 1990-их и то је можда ново некоме ко има више од 50 година, за млађе људе је то старо а за наредне генерације ће већ бити "традиција предака". Нико ти није рекао да приложиш фотографију из времена кад није било фотографија, већ да слика није никакав доказ а и да на самој слици то није поздрав. Не знам да ли знаш да је Паја Јовановић на сликама из српске националне историје сликао Албанце, а да је Урош Предић на косовском бојном пољу насликао штит са албанским грбом и данас по интернету Албанци постављају те слике као "доказ" да су и пре 600 година Шиптари живели на пола Србије. Подигнута три прста су српски национални поздар, а не симболика Цркве јер Црква припада свим народима и у Цркви је свеједно да ли си Србин, Хрват, Албанац или Циганин, само да си хришћанин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 4, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2015 On 3. 10. 2015. at 20:01, Дидим рече Али ја нисам то споменуо у негативном контексту, Јован Рашковић је позитивна личност и штета је што није био утицајнији. Све има своје време настанка и ми имамо неке ствари које су прастаре, које су мање старе и неке које су нове. Није све што је ново лоше. Данас је црвено-плаво-бела тробојка стара и древна, шта мислиш да су наши стари у време кад је та застава створена рекли "То је новотарија, нама то не треба"? Српски поздрав са три прста је настао 1990-их и то је можда ново некоме ко има више од 50 година, за млађе људе је то старо а за наредне генерације ће већ бити "традиција предака". Нико ти није рекао да приложиш фотографију из времена кад није било фотографија, већ да слика није никакав доказ а и да на самој слици то није поздрав. Не знам да ли знаш да је Паја Јовановић на сликама из српске националне историје сликао Албанце, а да је Урош Предић на косовском бојном пољу насликао штит са албанским грбом и данас по интернету Албанци постављају те слике као "доказ" да су и пре 600 година Шиптари живели на пола Србије. Подигнута три прста су српски национални поздар, а не симболика Цркве јер Црква припада свим народима и у Цркви је свеједно да ли си Србин, Хрват, Албанац или Циганин, само да си хришћанин. dobro, medjutim mislim da gresis sa zakljucivanjem kad koristis generalizaciju, to je opste zakljucivanje a ne apsolutno tacno, kad koristis generalizaciju ne gledas na dlaku u jajetu nego gledas na opste obrazce a pojedinacne koje odudaraju od toga su izuzetci a ne pravilo, tri prsta u nasoj crkvi su simbol svete trojice, srpski pozdrav ja sam ubijedjen ima korijen bas tu, srbi se ogromnom vecinom krste sa tri prsta i to je bas onako upecatljiva razlika u odnosu na hrvate i druge katolike bez obzira koliko ces sitnih izuzetaka naci to je tako.... da li srbi kad dizu tri prsta misle na svetu trojicu, vecinom ne, misle na pripadnost srpskom narodu, mucenickom srpskom narodu, to nije nesto crkveno ali ja sam uvjeren da je uzeto iz crkve, bas kao sto sam uvjeren da je svetosavlje udarilo nasu nacijonalnu svijest mnogo ranije nego sto su je stekli neki veci evropski narodi uz pomoc svojih drzava Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Октобар 4, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2015 On 4. 10. 2015. at 7:01, kordun рече dobro, medjutim mislim da gresis sa zakljucivanjem kad koristis generalizaciju, to je opste zakljucivanje a ne apsolutno tacno, kad koristis generalizaciju ne gledas na dlaku u jajetu nego gledas na opste obrazce a pojedinacne koje odudaraju od toga su izuzetci a ne pravilo, tri prsta u nasoj crkvi su simbol svete trojice, srpski pozdrav ja sam ubijedjen ima korijen bas tu, srbi se ogromnom vecinom krste sa tri prsta i to je bas onako upecatljiva razlika u odnosu na hrvate i druge katolike bez obzira koliko ces sitnih izuzetaka naci to je tako.... da li srbi kad dizu tri prsta misle na svetu trojicu, vecinom ne, misle na pripadnost srpskom narodu, mucenickom srpskom narodu, to nije nesto crkveno ali ja sam uvjeren da je uzeto iz crkve, bas kao sto sam uvjeren da je svetosavlje udarilo nasu nacijonalnu svijest mnogo ranije nego sto su je stekli neki veci evropski narodi uz pomoc svojih drzava Могуће је да сам генерализовао јер сам хтео да напишем што краће да не испадне предугачка порука. Зато је остало недоречено и испало је да поједностављујем ствар. Та подигнута три прста нису измишљена тад, него само њихова употреба као поздрава, знака распознавања, слављења и сл. Као што и данас постоји положај шаке ИСХС, али се не користи као поздрав међу људима, него при благосиљању. Она три прста су три прста по којима се крстимо и који су управо симбол српства у старој Југославији и трн у оку свим мрзитељима српства и православља. У књизи "Људи са четири прста" је описано докле та мржња може да иде, да су Србима секли палчеве да више не могу да саставе три прста када се крсте. Са та три прста се крстимо већ 1500 година, дизали смо их при полагању заклетве и они управо симбол православља у односу на друге хришћанске цркве које су покушале да остваре доминацију на српском етничком простору и одатле и народне изреке "нема крста без три прста" и сл. Код Срба је све у симболу броја три баш због та три прста. Народ можда није знао за Свету Тројицу, али је знао како се крсти, знао је за Веру, Наду и Љубав, знао је да се три пута љубимо у образ. Када смо коначно престали да будемо "Југословени" и вратили се српству и православљу, та три прста су била симбол нашег повратка себи, али овог пута не као симбол окренут унутра (као када се крстимо) него окренут споља, да га показујемо другима и сами међу собом. Када се та три прста подигну и покажу, она носе јасну поруку "Ја сам Србин" или "Живели Срби и Србија" (пошто три прста више не дижу само Срби, него и српски пријатељи када хоће да нам укажу поштовање). Та мисао је заживела у народу баш у то време поновног националног буђења, а то се догађало на националним митинзима уочи распада Југославије. Међу њима је било и позитивних и негативних, али на позитивним се подизала национална свест и подсећало на то да се окренемо себи и својим националним циљевима иначе ћемо нестати. Данас је Вук Драшковић углавном доживљен као издајник, али током 90-их је он био националиста који се залагао за Србију, док је Милошевић до краја гурао југословенство, петокраку и сл.... где ни ту слика није црно-бела, јер се накнадно испоставља да је Милошевић много сложенија личност и да његова национална улога не може баш тако лако да се одбаци, а да су многи који су се приказивали као српски националисти заправо радили на штету српских интереса. Све то сам сажео у ону можда глупу реченицу "традиција митинга 90-их" али о томе може да се напише читава књига. kordun and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 5, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2015 Tri prsta podignuta na pozdrav medju srbima znace ono sto srbin kaze recima: Nema krsta bez tri prsta. To je sve i nista manje i nista vise od toga i naravno nikakve veze nema ni sa kim drugim na ovoj planeti osim sa srbima. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Партибрејкер Написано Октобар 9, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2015 4С и орао јесу византијско наслеђе, али Анжујци (неко помену) нису конкретан разлог љиљана на српском грбу. Љиљани су ту као симбол родбинске везе између српске и (територијално назване) босанске династије Котроманић чији су симбол били златни љиљани на плавом пољу. Сад, одакле Херцег Стефану љиљани, то се већ може довести у везу са Анжујцима.Што се тиче 3 прста такав вид националног идентитета и припадности у виду поздрава/симбола, су продукт модерног доба. Тако да је сулудо расправљати шта је "старије" и "српскије"- спојени или раширени, јер то о чему говорите су (војне) заклетве. Ако говоримо о томе шта је "прикладније", то је већ на месту. Ко има потребу да "поздравља", природније је да диже како се осењује крстом, и како су се заклињале све јединице српске војске, с обзиром да су три раширена прста традиција западних народа. У српску војску рачунам и Љотићев СДК, а о томе да ли су били квислинзи (неко рече), не бих се сложио. Загребите испод површине и прочитајте шта је Димитрије (теолошки) писао, и колико је Срба спасила Недићева влада... Сем досадашњих слика заклетва: Намесништво. Разлика између истока и запада у једној фотографији. Равногорска емиграција на челу са војводом Ђујићем У Грчкој је и даље традиција. Једино добро у досадашњем коришћењу 3 раширена прста, је што несрећни Срби приликом сечења глава и ушију 90тих нису дизали крсни знак већ три раширена прста. Можете само замислити каква би то несрећа била за читаво православље. Не дај Боже! Дидим је реаговао/ла на ово 1 Ако имаш, ти дај. Ако немаш, ти не отимај. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Партибрејкер Написано Октобар 9, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2015 On 30. 9. 2015. at 17:38, Дидим рече по свему судећи овај симбол се упркос снажном пропагирању путем памфлета, флајера и друштвених мрежа није примио у народу. О томе колико су се примила 3 спојена прста у народу, најбоље сведочи сам народ. Није баш тако да их користе једино припадници (вама мрских) организација које сте навели. Крстовдан Света Гора Сребро у Прагу (u19) Ако имаш, ти дај. Ако немаш, ти не отимај. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Октобар 9, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2015 On 9. 10. 2015. at 3:10, Партибрејкер рече О томе колико су се примила 3 спојена прста у народу, најбоље сведочи сам народ. Није баш тако да их користе једино припадници (вама мрских) организација које сте навели. Откуд то да су ми мрске? Не да нису мрске, него сасвим супротно... Ако делује да их критикујем, треба да ме тек чујете шта говорим о осталима. Да, није се примило јер и није прикладно. Такав положај шаке је интиман и окренут ка унутра и не треба да служи за позирање на фотографијама, подизање на навијачким утакмицама, уличним демонстрацијама, победама Новака Ђоковића и сл. Треба уосталом само неутрално погледати, тј. одвојити се за тренутак од личних ставова по том питању и погледати на шта то естетски личи. Не личи ни на шта. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Партибрејкер Написано Октобар 9, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2015 On 9. 10. 2015. at 6:26, Дидим рече нису мрске није прикладно. Такав положај шаке је интиман и окренут ка унутра и не треба да служи за позирање на фотографијама, подизање на навијачким утакмицама, уличним демонстрацијама, победама Новака Ђоковића и сл. Треба уосталом само неутрално погледати, тј. одвојити се за тренутак од личних ставова по том питању и погледати на шта то естетски личи. Не личи ни на шта. Онда опрости(те), тако је изгледало. Ни ја лично не волим што шта код њих, али нисам ни од оних "либералних". Овај задњи коментар, ако мене питате, урадио би на сваком већем зиду у Србији. Ја сам потпуно истог мишљења, да се укине било какав "знак распознавања". Али то не мења ово што сам рекао, да сте погрешили када сте написали да се поздрав није примио. Примио се и те како. То се види кроз приложено. Дидим је реаговао/ла на ово 1 Ако имаш, ти дај. Ако немаш, ти не отимај. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Октобар 9, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2015 И пошто видим да сте нов члан, молим вас да ми се обраћате са "ти". Просто ми непријатно, осећам се као на испиту... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука