Agnostik Написано Септембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 Velika pobeda velikog vodza Aleksandra Vucica. :good2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 25, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 Vučić: Ukidamo kontramere u 21.00 Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je za HRT da će Vlada Srbije u 21.00 ukinuti kontramere koje je uvela posle blokade hrvatske granice. Izvor: B92 petak, 25.09.2015. | 19:23 “Mi nikada ne bismo uvodili mere da nije bilo protivpravnih mera hrvatske Vlade. Mi ništa novo nismo preduzeli, ništa nismo radili po pitanju izbeglica i dalje ih primamo kao do sada... Odbio sam određene pregovore jer sam tražio da se sve vrati u pređašnje stanje u pravno stanje, da ljudi mogu slobodno da putuju, da imamo slobodan promet“, rekao je Vučić. Hrvatska Vlada je donela odluku da ukine mere kojima je blokiran saobraćaj na graničnim prelazima sa Srbijom. “Odluka je dobra, ne bih da komentarišem motive, mi smo radosni i čestitamo građanima Srbije i Hrvatske... Nadam se da nikome više neće pasti na pamet da krši SSP. Trudićemo se da na tešku, neretko i primitivnu retoriku ne odgovaramo na takav način“, dodao je Vučić. Na pitanje novinarke da li će Srbija ukinuti kontramere Vučić je odgovorio: “Apsolutno“. “To je naš posao i obećanje, građane Hrvatske nismo terali da izlaze iz automobila i da peške prelaze granicu, jedva čekamo da vidimo hrvatske kamione sa robom. Nije tačno da se bavimo promenom ruta izbeglica, one dođu u Preševo, dobiju prenoćište, hranu, vodu, sve što treba, odatle stižu u Beograd i same biraju gde će ići odatle“, dodao je Vučić. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 Vucic sve cesce dobija dobre informacije. Mislim da je vec poceo odredjenim krugovima na slepo da veruje. (cilj) Tesko ce biti nama. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Септембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 ...а у ушима ми одзвања "Вуч Извините на офф- у Најфасцинантније...Вучић у Америци, Обаму је видео на разгледници, Белу кућу, вероватно обишао у тури за разгледање, у исто време на другом крају света, Елтон Џон, певач и хомић, `ладно назове Путина телефоном и разговара са њим као брат са братом. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Септембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 Свака част Вучићу . :bendoff: GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Септембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 On je Vučić Aleksandar! https://www.youtube.com/watch?v=FvKORBTDam8 GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 Ja sam sve više uveren da su se ove dve budale unapred dogovorile kako da zamajavaju svoje građane, a uz to da se prave da nešto rade povodom ove izbegličke krize. Ovaj zatvara granice da pokupi bodove kod patriJota, a Vučić svaljuje svu krivicu na njega i drami dok "pregovara". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 25, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 @@Muramasa, Meni to odma' palo na pamet. Poznavajući balkansku političku bagru, uvek moraš da očekuješ nešto nenormalno i pokvareno... Плутон је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Септембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 Ja sam sve više uveren da su se ove dve budale unapred dogovorile kako da zamajavaju svoje građane, a uz to da se prave da nešto rade povodom ove izbegličke krize. Ovaj zatvara granice da pokupi bodove kod patriJota, a Vučić svaljuje svu krivicu na njega i drami dok "pregovara". ) Garant je to smislio DB ...,konsultuj se sa Volim Sina Bozijeg, on ima prakse sa tim zaverama ... zuti car је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Септембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 @@Muramasa, Meni to odma' palo na pamet. Poznavajući balkansku političku bagru, uvek moraš da očekuješ nešto nenormalno i pokvareno... A vanbalkanska politička bagra je kao bolja?Oni su verovatno anđeli.... Crveni Baron and feeble је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Септембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 Ja sam sve više uveren da su se ove dve budale unapred dogovorile kako da zamajavaju svoje građane, a uz to da se prave da nešto rade povodom ove izbegličke krize. Ovaj zatvara granice da pokupi bodove kod patriJota, a Vučić svaljuje svu krivicu na njega i drami dok "pregovara". Не би било први пут. Може се рећи први пут у новијој историји™, али свакако да Срби и Хрвати већ имају то искуство међусобних сукоба и испаштања наспрам истовременог напретка њихових политиканата на власти. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Септембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 A vanbalkanska politička bagra je kao bolja?Oni su verovatno anđeli.... I ne samo politicka bagra ... Bagre ima gde god se okrenes ... U sportu, supermarketu, Crkvi ... Nije politika preuzela ekskluzivitet za sabiranje doticnih ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 25, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 A vanbalkanska politička bagra je kao bolja?Oni su verovatno anđeli.... Taman posla. Nego ovi ovde su razvili do savršenstva politiku kao biznis od koga super žive, oni i njihova rodbina i saradnici, pošto su van nje niko i ništa. A to uključuje i ovakve performanse... florenntina је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Септембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 Orao lovi muhe al popio patos ustaška dijabola.... sHa_sarcasticlol Crveni Baron and feeble је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 25, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 Ajme! Milanović na udaru domaćih jezičkih znanstvenika jer je u Saboru rabio srbizme! JEZIKOSLOVAC OPLEO PO MILANOVIĆU: ‘Premijer prigovara Karamarku zbog engleskog, a on sam ne zna hrvatski standardni jezik!’ Autor: M. Marić Utorak, 15. Rujan 2015. u 08:41 "Odgovarajući Karamarku u Saboru RH započinje obraćanjem na srpskom, iako Hrvati imaju puno dobrih i pravilnih izraza. Dakle, Milanović se obraća Karamarku srbizmom Uvaženi kolega, a hrvatski se kaže poštovani kolega, cijenjeni kolega, glasoviti kolega, dragi kolega", navodi jezikoslovac Protuđer. Jezikoslovac Ilija Protuđer otvorenim se pismom obratio javnosti i predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću iskritiziravši premijerovo (ne)poznavanje hrvatskoga standardnoga jezika. Otvoreno pismo pod naslovom “Milanović loše govori hrvatskim standardnim jezikom!” prenosimo u cijelosti. “Predsjednik Vlade RH prigovara i omalovažava (on misli da ga omalovažava) predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da ne zna engleski. Međutim, on sam ne zna hrvatski standardni jezik i ne želi ga naučiti, jer da je želio, to je mogao učiniti u proteklih dvadeset pet godina. Uz to ističe kako on, Milanović, zna engleski jezik, ja bih dodao i srpski, ali i to da nedovoljno zna hrvatski pa bi trebao uzeti prikladne priručnike iz kojih će naučiti hrvatski standardni jezik i zaboraviti onaj kojim govori, a mnogi su ga zvali srpskohrvatski. Samo u kratkoj izjavi RTL-u, u dvjema ili trima kraćim rečenicama 12. rujna 2015., izrekao je nekoliko srbizama i nepravilnosti, primjerice rekao je srbizam uputstvo > u hrvatskom jeziku kaže se uputa ili naputak, zatim umjesto izrečenoga srbizma nadležan > treba reći mjerodavan ili ovlašten, za srbizam ne talasaj od talas > u hrvatskomu opet ima više inačica > treba reći ne valičaj – od val ili ne ljuljaj od infinitiva ljuljati ili ne bibaj – glagolska imenica bibanje. S obzirom na to da loše govori standardnim hrvatskim jezikom, često rabi i mnoge tuđice čije značenje većina slušatelja ne zna, primjerice u spomenutoj kratkoj izjavi: ziheraški ili špekulira. Izrekao je i riječ muljanje, što ne priliči rječniku predsjednika Vlade RH. Nadalje: (izvor: Dnevnik.hr, 30. svibnja 2015.) U razgovoru, koji je trajao desetak minuta, izrekao je toliko srbizama, nepotrebnih tuđica, gramatičkih, stilskih i leksičkih pogrješaka da je teško povjerovati da je to bilo tako. Najprije treba reći da je obilježje srpskoga jezika prihvaćanje tuđica, a u hrvatskomu standardnom jeziku tuđice se rabe, tek onda kada za njih nemamo odgovarajuću zamjenu, dakle hrvatsku riječ. Stoga nepotrebne tuđice ne treba govoriti u hrvatskomu standardnom jeziku. Ako govornik rabi tuđice, onda on ne zna hrvatski jezik ili ga ne želi pravilno govoriti. Evo samo nekih tuđica koje je predsjednik Milanović izrekao u desetominutnomu razgovoru, neke i više puta: kontinuitet, konferencija, probleme, resora, situacija, tenzije, respekt, interes, stereotipan, artikulacija, komponenta, debata, kriteriji, trendovi, apsolutno, dezorijentiran, konkurencija, polemika, suficit, deficit, racionalan, debatno, respektiranje, model, bazirajte, inercija, superiorni, opozicija, funkcioniraju, aktivnosti, autoriteta, autonomija, fer … Uz nepotrebne tuđice, kao neprihvatljivu govornikovu (Milanovićevu) osobinu, ovdje ističem izgovorene srbizme, koji su svojstveni samo srpskom jeziku, dok hrvatski jezik za njih ima svoje riječi: tri i po > tri i pol, ogroman > golem, štetu branitelja – ovdje je pogrješka što rabi imenički srpski genitiv, hrv. je braniteljsku štetu; u srbizme ubrajamo i tzv. dakavicu, primjerice: nema smisla da razgovaramo, da vodimo, da vanjsku politiku > hrvatski bi se reklo bez veznika da; obaveze > obveze; riječ – tuđica varijanta svrstao bih u srbizme zbog opće prihvaćenosti u srpskomu jeziku, a hrv. se kaže inačica … Sljedeće bih pogrješke nazvao stilskim i leksičkim: tiskovna konferencija > konferencija za novinare; ja bi > ja bih; moj stav je jasan > moje stajalište ili motrište ili gledište je jasno ili moje mišljenje je jasno (riječ stav trebalo bi rabiti u značenju položaja tijela, npr.: klečeći stav i sl.); poso > posao; preko 40% > više od 40%, preko 4% > više od 4%; skoro 50% > gotovo 50% – hrvatska norma preporuča, primjerice: skoro je podne, a gotovo je 50 posto odrađenoga i sl.; Milanović previše rabi riječ stvar u prenesenomu značenju (ne samo on), a trebalo bi samo u doslovnom. Tako kaže: Kako sada stvari stoje? > Kakvo je sada stanje ili slično, samo ne rabiti riječ stvar; Često govori: Na kraju krajeva, a trebao bi reći na koncu konca. Pogrješno rabi značenje riječi broj i brojka: Napominjem da je 345 broj koji se sastoji od brojki 3, 4, i 5. Nadalje: (izvor: HRT, 8. rujna 2015.) Ovdje ne ću ponavljati uobičajene tuđice koje često i previše rabi. Dajem samo srbizme, stilske i gramatičke pogrješke: Srbizmi: sistemski smo ulagali > sustavno smo ulagali, u sredini iz kojih dolaze > sredina je u hrvatskomu jeziku polovica, a ovo bismo hrvatski rekli u mjestu ili u kraju ili u području i sl. iz kojih dolaze; često govori naprosto je tako, a naprosto je isto kao i prosto je tako što pripada srp. jeziku. Za srbizam naprosto u hrvatskomu kažemo jednostavno ili zaista ili uistinu ili zapravo je tako i sl. (treba reći da u drugomu značenju riječ prosto je hrvatska riječ: prosto ili vulgarno, prosto ili slobodno); milion ljudi > milijun ljudi; generacija > naraštaj; debata – ova je riječ ponajprije tuđica, a tek onda srbizam, samo što se u posljednje vrijeme sve više nepotrebno rabi u hrvatskomu jeziku > rasprava, raspra; centru Zagreba – ovdje su dvije pogrješke, najprije rabi imenički srpski genitiv, hrv. je zagrebačkomu centru > središtu; moreplovac > pomorac; nadležnost premijera – ovdje su tri pogrješke, najprije rabi imenički srpski genitiv, hrv. je premijerova nadležnost > predsjednikova mjerodavnost; podrška > potpora ili oslonac ili uporište ili pomoć. Stilske pogrješke: čekali smo neko vrijeme – što ovdje znači riječ neko; stranka je prisutna na lokalnoj razini – ljudi su prisutni, a ne stranka; rastu bitne brojke – što su to bitne brojke; nezaposlenost niža > manja; skoro izgubila > gotovo izgubila; preko 40 posto > više od 40%; dobre stvari, bitne stvari – već sam objasnio stvarno i metaforično značenje i uporabu riječi stvar. Gramatičke nepravilnosti: poso Vlade – ovdje su dvije pogrješke, najprije rabi imenički srpski genitiv, hrv. je Vladin posao, a riječ poso treba izgovoriti posao. Nadalje (izvor: Dnevnik.hr, 26. rujna 2015.) Ni ovdje ne ću ponavljati uobičajene tuđice koje često i previše rabi. Dajem samo srbizme i stilske pogrješke: Srbizmi: tzv. dakavica koja pripada srpskomu jeziku: na upit novinara: Jeste li vi spremni za izbore, odgovorio je: Da. Trebao je odgovoriti: Jesmo; čujem naprosto > čujem jednostavno; izuzetno > iznimno; debata > rasprava, raspra. Stilske pogrješke: Sljedeća dva primjera zorno govore o lošoj stilizaciji i povezivanju riječi u rečenicu, primjerice: Mislim da, i ne vani ili: Ali da, u velikoj mjeri; skoro dvije godine > gotovo dvije godine, glasati za nas > glasovati za nas, kroz tu liniju – prijedlog kroz ne treba rabiti u značenju sredstva i načina. Nadalje: U Saboru RH (izvor: Dnevnik.hr, 11. prosinca 2013.) Odgovarajući Karamarku u Saboru RH započinje obraćanjem na srpskom, iako Hrvati imaju puno dobrih i pravilnih izraza. Dakle, Milanović se obraća Karamarku srbizmom Uvaženi kolega, a hrvatski se kaže poštovani kolega, cijenjeni kolega, glasoviti kolega, dragi kolega … Predsjednik bi Milanović trebao pravilno govoriti hrvatskim standardnim jezikom u javnom političkom nastupu i životu.Tako bi javno iskazivao poštovanje prema građanima koji nisu njegovi prijatelji i ne moraju trpjeti njegov loš hrvatski standardni jezik. Svaki predsjednik Vlade RH mora govoriti standardnim jezikom! Neka se ugleda na britanske političare i kraljevsku obitelji koji svi govore engleskim standardnim jezikom. U suprotnome, svaki javni nastup građani doživljavaju omalovažavanjem i vrijeđanjem hrvatskoga jezika i hrvatske države. Prema tome predsjednik Milanović najprije mora pomesti ispred svojih vrata, a to znači naučiti hrvatski standardni jezik, a onda popovati Karamarku da nauči engleski.” Link Плутон је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука