мирођија Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Цитат Цитат Брате мој у Христу, "Методије", Нема потребе да величином слова и снажним болдовањем истих указујеш на Твоје виђење по овој теми, јер то подсећа на вику у директном дијалогу Повећавам и болдујем слова из цитата светих отаца, не истичем своје писање. Понекад истакнем нечију хулу или глупу изјаву, али ако се добро сећам своје писање нисам увеличавао. Под 1. Под 2. Нађите савезнике за ваше писање у светим Оцима. Не занемарујте оно што они уче - шта је пост и како треба да постимо. Да ли се иде на коцерте и позоришта у време припреме за дочек оних дана када се сећамо најстрашнијих страдања Господа Исусуа Христа? Да ли се слушају песме Боре Чорбе са ''љубавном'' тематиком (и у посту и ван поста)? Да ли се иде на концерт Цанета ''хришћанина'' Партибрејкерса у Великом посту? Узми дозволу од духовника и иди бре... Узми дозволу од духовника и иди бре... Не смарај духовника са глупошћу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Брате мој у христу, Методије, Није битно чије мисли болдујеш и увећаваш, већ је битно да тиме хоћеш да укажеш посебну пажњу, а то у случају када цитираш Свете Оце, може се разумети, као да очекујеш саговорнике који не желе ни да чују, а камоли да се повинују поукама, што на овом фоуму скоро за све учеснике једноставно није тачно...Но свеједно, пиши како хоћеш, и да имам овлашћење да променим стил, ја то не бих урадио. Ја ни у чему, ни у коме, ни из ког разлога, никада нисам тражио савезнике, јер би то значило да сам већ у почетку имао одређен став, а онда ми треба подршка да исти и остварим. Обзиром да сам научио, пре свега, да је само Један Савршен, као и да знам да смо сви далеко од тог стадијума савршености, увек и у свакој ситуацији, тражио сам сабеседнике, од којих би пажљиво слушао одговоре на моје питање, како би свој став кориговао и створио што већу могућност да се исти оствари. Када говоримо о најважнијој, по мени, области овог временски ограниченог живота, начину живљења по Богу , са Богом и у Богу, заиста се слажем са Тобом, да највише добрих савета могу искористити из Поука Светих Отаца, и то и чиним. Међутим, они нажалост ми не могу бити саговорници, па им тако и не могу поставити питања, на пример, да ли је у реду да идем на концерт ( а веруј ми прексиноћ је био диван концерт Симфонијског оркестра РТС-а у Коларцу, где се између осталог изводио и део Мокрањчевих руковети), или у позориште, биоскоп, галерију уметности, народни музеј.....да ли је то за моју душу добро, или осама, потпуна, коју нико никада од мене није тражио, већ потпуно супротно да Вичем са кровова ( али о томе писах малочас па да се не понављам) Што се не може поредити не пореди се, тако и избор позоришних представа, или евентуално "концерта" у доба живљења Светих Отаца, са данашњим избором није једнак. У Поукама Светих Отаца, а пре свега у Светом Јеванђељу има много више и много битнијих савета , како да живимо, како да себе остварујемо у Христу тражећи и сједињујући се са Христом Самим, и поуке тог есенцијалног најбитнијег карактера, нису подложне различитости у времену у коме живимо ми у иднису на доба када су живели они. Када би било другачије, они данас не би својим поукама живели у нама, на сву радост Богу Хвала, у огромној већини нас. Када би било другачије, ни ми не би могли другима, иновернима, да пренесемо ту Радост Христа у нама, а оснажену Поукама Светих Отаца кроз које је Дух Свети Говорио, а потврђену јединству са самим Христом постигнутом, на Богослужењима, а пре свега на Светим Литургијама, на којима се Причешћујемо самом Крвљу и Телом Христовим, јер Он Својом милошћу то нама Себе Даје, а не због тога што то ми заслужисмо. И поново Те питам, коме ми сведочимо са Крова Христа Живог, једни другима унутар Сцете Цркве, или свима на свету овоме, од Бога створеноме? Забринут Твојим саветом "Узми дозволу од духовника и иди бре..." позвах свог духовника мобилним телефоном и ето мало се испричасмо, па ако Бог Да и да се видимо на вечерњем. Ето ја Тебе послушах, хоћеш ли и Ти сад позвати свог духовника, па да разменимо њихове савете по овој теми? "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Цитат позвах свог духовника мобилним телефоном и ето мало се испричасмо, па ако Бог Да и да се видимо на вечерњем. Ето ја Тебе послушах, хоћеш ли и Ти сад позвати свог духовника, па да разменимо њихове савете по овој теми? Унапред знам одговор свог духовника по овом питању. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Цитат Унапред знам одговор свог духовника по овом питању. Ух брате па то је просто немогуће... Када знамо да је Христос жив, онда знамо да је и Црква Његова Жива, чији смо ми делови. А Живо не значи окамењено...сети се речи Блаженопочившег Патријарха нашег г.Павла, када говори о потоку у који никада не можеш загазити потпуно једнако, и када говори о односу прошлости, садашњости и будућности. Сигуран сам да си прочитао, али само се подсети, и биће Ти јасније да се и духовници мењају употпуњујући и учвршћујући свој однос- своју љубав са Христом. Јер када би било другачије, не знам шта би рекао људима који раде у позоришту, као на пример "разводници", "расветљивачи", "тонци", "декоратери", "гардеробери", "шминкери" и сл. који једноставно морају да присуствују свакој представи, да би поштено зарадили своју плату....или на пример полицајци и редари који одржавају ред на сваком концерту, из истог разлога као малочас поменути.... Ма питај га још једном, молим Те.... 0304_smile4 0304_smile4 0304_smile4 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Нећу да га питам. Кажем ти, знам одговор! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Добро, немој да се љутиш... Ко велим биће Ти жао ако му кажеш "Ето , знајући Ваш одговор Оче, нисам отишао на јучерашњи концерт" и очекујеш похвалу или не знам шта, а он Ти одговори: "Свашта брате "Методије" од Тебе, па ја сам сам ишао и било је прелепо...." 0304_smile4 0304_smile4 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Цитат Нећу да га питам. Кажем ти, знам одговор! Хајмо да видимо ко ти је духовник. Немој рећи да не смеш да кажеш, или само да је он тобоже православни свештеник. Можемо да ти верујемо, али може бити и да си индус. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Цитат Добро, немој да се љутиш... Ко велим биће Ти жао ако му кажеш "Ето , знајући Ваш одговор Оче, нисам отишао на јучерашњи концерт" и очекујеш похвалу или не знам шта, а он Ти одговори: "Свашта брате "Методије" од Тебе, па ја сам сам ишао и било је прелепо...." dada dada Да ли си свестан шта причаш!? Јел се ти то спрдаш или си глуп!? Шта ти овде пропагираш? Непослушност духовнику!? Релативизујеш благослов духовника? Ако се поучаваш од неког новог канонисте, непослушног Сабору и Цркви, јасно је... Ко не поштује благослов духовника, вређа Духа светог! Дакле, духовника! А не попа новатора! Одмори се мало када сам ја у питању. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Цитат Да ли си свестан шта причаш!? Јел се ти то спрдаш или си глуп!? Шта ти овде пропагираш? Непослушност духовнику!? Релативизујеш благослов духовника? Ако се поучаваш од неког новог канонисте, непослушног Сабору и Цркви, јасно је... Ко не поштује благослов духовника, вређа Духа светог! Дакле, духовника! А не попа новатора! Одмори се мало када сам ја у питању. Ето видиш брате мој, колико не дозвољаваш да Љубав из Тебе говори, толико те гнев обузима да више ни не читаш шта је написано.....ајде што не читаш шта ја пишем то бих разумео, јер већ видим да си у дилеми да ли сам глуп, обзиром да ову другу реч ни не разумем шта је. Дакле да си прочитао своје Цитат Нећу да га питам. Кажем ти, знам одговор! онда је супротно следеће: Цитат ................. Непослушност духовнику!? Ко не поштује благослов духовника, вређа Духа светог! .......... јер ниси тражио благослов од свог духовника да не идеш у позориште, већ си то сам одлучио у односу на претходни пут , када си га претпостављам, питао... Сад ово можемо наставити питањем колико си често са својим духовником (мада то има не некој другој теми). Јер замисли ситуацију да је Твој духовник разговарао са својим духовником, о тако важном питању, какво је, одлазак на одабрану представу или концерт, а његов духовник му одговорио другачије, у односу на сазнање које Ти имаш. Ако си често са својим духовником, а то би било у данима Великог Поста, неколико пута седмично, онда нема проблема да себе утврдиш у сазнању које имаш, тако што ћеш питати опет. А ако је Твој духовник случајно од свог духовника добио другачије мишљење, по позиву на Твоје разумевање озбиљности прихватања савета духовника, Ти ћеш то прихватити. Међутим ако си мало ређе у контакту са својим духовником, он Ти то неће пренети, јер вероватно није само Теби духовник, а онда уз пуно уважавање озбиљности питања одласка или не, у позориште или на концерт, у смислу Твог даљег духовног уздизања, он ће једноставно заборавити да те обавести о промени свог става.... Видиш сада колико је свето компликовано, а можеш све решити једним телефонским позивом, или већ за сат времена на вечерњем. Претпостављам да имајући у виду речи Светог Владике Николаја (Велимировића) о поштовању свештенства, а превасходно свог, парохијског свештеника, Твој духовник је у ствари свештеник који Ти долази у дом најмање два пута годишње, који познаје и Тебе и Твоју породицу, што му у потпуности помаже да бира прави "лек" за Тебе... И не могу да се одморим кад си Ти у питању, јер си ти мој брат у Христу, и ја своју љубав не могу да бирам коме дајем, јер сам незаслужено од Њега Љубав и добио.....а можда и зато што сам само глуп.... dada 1405_love dada "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Здрааво. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Цитат Здрааво. Идеш на вечерње Богослужење? dada dada 1405_love "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 16, 2010 Пријави Подели Написано Март 16, 2010 Позоришна представа Христос у руским тамницама – Парохијски дом Храма Сабора Српских Светитеља на Карабурми 16. март 2010 У парохијском дому храма Сабора српских светитеља на Карабурми у суботу, 20. марта у 18 часова, биће одржана позоришна представа ХРИСТОС У РУСКИМ ТАМНИЦАМА по тексту архимандрита Спиридона Кирског, у извођењу браће Јевтовић. Играју: Растко Јевтовић, Иван Јевтовић и Јаков Јевтовић. Храм Сабора Српских Светитеља на Карабурми, ул. Пере Ћетковића 6а. До храма се долази аутобусима 16, 23, 25, 27 и 27е. Улаз слободан. http://www.spc.rs/sr/pozorisna_predstava_hristos_u_ruskim_tamnicama_parohijski_dom_hrama_sabora_srpskih_svetitelja_na_kar Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука