Православни Србин Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Али у исто време, Винстон је слика неспремног човека који се ухватио са страшном звери од система, који има све на располагању. Винстон је атеиста, мали човек који се склањао у страну целог живота, који је увек и свакоме ћутао... Такав човек нема никаквих шанси у додиру са системом. Али зато имаш криминалаца који већ после пар третмана скроз огуглају на батине, не можеш им више тако прићи (уосталом, то се десило и са Винстоном). Мученици су, поред тога, имали Божију снагу као окрепљење. Наравно, у степену своје сједињености са Богом. Али мислим да је тема мало скренула. Од почетне теме кренуло се расправљати о ђакону Авакуму, што мислим да није била поента теме, иако те речи имају везе са њим. Зашто се Србин "радује" смрти? Прво, каквој се то смрти Србин "радује"? Мислим да се радује само оној смрти која му гарантује вечни живот, пошто је "Срб Христов". На тај мотив наилазимо и код Његоша ("Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити"). Са њом повезана, али ништа мање значајна, смрт је "радосна" и кад је херојска, јер тако човек не живи у вечности само "на оном свету", већ и у овом, или макар нечему што је нашем кратком животу најближе појму вечности (пар стотина година). Не мање занемарљиво, ово је преношено и када људи нису имали много шанси за успех и "чувење" у животу. Чак и на овом свету, славна смрт је имала свој смисао у томе што ће једном малом животу, пуном тлачења и гажења са свих страна, дати славу и смисао. Тада се за тебе могло чути ако си био много велики зликовац и радио заједно са Турцима, или ако си посекао три или четири турске главе пре него што су те убили. За људе који су, као и данас, много мање склони вери него сујеверју, и којима је појам загробног живота био подједнако удаљен као и данас (макар реално, споља су сви били верници), ово је такође био велики подстицај. Баш тако, ово је управо поента. Међу Православнима сам едном приликом чуо поклич: ,,Живела смрт која значи вечни живот и смрт животу који значи вечну смрт!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Као, доста им је и те страшне муке, причајмо бар да су се храбро држали. Хероји у мукама постоје у причама, у пракси се и најјачи сломе у парампарчад и приликом ислеђивања, где знају да неће погинути или бити трајно осакаћени. Види, Обилић је знао да ће му макар главу одрубити Турци ако га већ не набију на колац када је улетео у турски табор и распорио Мурата. Значи човек је свесно отишао у смрт. Не, није Обилић нека митологија, помиње се и у турским историјским извештајима и то баш у том контексту како је убио Мурата. Страх од смрти постоји код сваког човека и код хероја и код кукавице. Међутим Херој има већи страх од овог страха а то је страх од кукавичлука или од Бога или да не изгуби образ. Тешко умиру само они чије је срце везано за земљу и за овоземаљски живот. Чије није умиру лако, што не значи да се тог момента не уплаше муке или смрти, али немајући шта да изгубе просто се не враћају назад. Када човек раскрсти сам са собом да нема шта да изгуби ако умре тада му је све једно да ли је жив или мртав. Остаје још само тај природни страх од смрти. Џуманџи, horatio, RYLAH and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Када човек раскрсти сам са собом да нема шта да изгуби ако умре тада му је све једно да ли је жив или мртав ovo me je automatski asociralo na ISIS-oce, raznorazne teroriste i njima slične. Ustvari oni smatraju da su na dobitku sa smrću. Баба је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Али то на страну, ширим причу беспотребно. Не мислим да је смрт ђакона Авакума идеологија или ствар прилике или тренутка. Не мислим ни за тебе да си "танатофил" или песимиста и уопште ову тему нисам тако доживео. Можда сам моје мишљење износио у полемичком тону, па је изгледало да подразумевам неку твоју супротну позицију, али нисам то мислио. Једноставно ми је тема смрти... инспиративна... и лако одлутам мислима у ширину. Ма како то морбидно звучало. Ево вако да будем искрен. Ја сам као клинац био вел'ки философ. И пошто сам са 10 година све сабро и одузео рекао сам својој породици да не вреди живети. Рекох која је поента? Ви живите зато што се бојите да умрете а тако само продужавате своју муку. Па зар није боље, лакше и једноставније умрети раније него продужавати своју агонију из године у годину? Јер шта човек друго ради у животу него се само мучи. Реко за ових 10 година сам видео све шта треба да видим, живот је мука и срање и мени се више не живи. Боље је лепо умрети него се годинама патити па на крају опет умрети. Овако барем скратиш те патње. На то је породица одреаговала бурно. Матори се расплакао. Кева хтела да ме бије. Баба се забезекнула и питала: Ко те томе подучио, де реци, кичму да му поломим. Деда је рекао: У праву си, ево ја сам логор прошао, да сам имао храбрости убио бих се још тамо. Све у свему зачин ц. Постоје стереотипи о животу и смрти и људи их се неће лако одрећи. Али у суштини живот без Бога и без благодати Његове, по мени је бесмислен и ја га не бих хтео живети. Живот по Богу Христу је заправо смрт. Јер, који се у Христа крстисте у Христа се обукосте, у смрт Његову се обукосте, да би и васкрсењем Његовим васкрсли. Ево једно искуство поводом овога јелици во Христа крестистесја: Неки лик незнабожац ишао са једном екипом христијана на Најлон пијацу на Клиси у Новом Саду. Међутим екипа прво оде на литургију а он пошто је незнабожац каже сачекаћу ја вас овде испред па кад се то заврши идемо скупа на пијац. И тако је и било, Када је екипа Христијана одстојала службу и изашла напоље а сви су се причестили лик је чудно гледао сваког из екипе. Загледао се баш у чуду свакоме у лице. Када су га питали шта више пиљи у њих. Он је рекао ви сте ушли у ту цркву нормални а сад сви изгледате као мртваци, жута су вам лица као восак, изгледате као смрт. Хришћани који то заиста хоће бити су се у Христа обукли у смрт његову су се обукли на крштењу. Погружавање у воду трократно је симбол сахрањивања. Ми Хришћани смрт Христову живимо од крштења до физичке смрти. Кад се причестимо смрт Његову потврђујемо у себи и собом, сваки пут кад се причестимо ми део смрти Христове узимамо у себе. Наравно поента је у Васкрсењу, али пази, нема васкрсења без смрти. Дијана., Tumaralo., Џуманџи and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 6, 2015 ovo me je automatski asociralo na ISIS-oce, raznorazne teroriste i njima slične. Ustvari oni smatraju da su na dobitku sa smrću. Тако је атеисто. Религија је мост имеђу живота и смрти и свака религија баштини култ смрти. Само није свака религија једнако агресивна. VaSa110 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 ovo me je automatski asociralo na ISIS-oce, raznorazne teroriste i njima slične. Ustvari oni smatraju da su na dobitku sa smrću. Они сматрају да су на добитку шехидском смрћу. То значи да "купују" улаз у џенет, какав год тај џенет био, јелте. То даље значи да нема везе какав си ти био као човек, колико си заиста веровао или ниси веровао, ако умреш шехидском смрћу, теби је аутоматски све опроштено и целу вечност благујеш. Код Хришћана, "радост" не означава ни приближно то што означава код муслимана, нити хришћанин сматра да је "на добитку"... Ал ај сад ти крени да теологију од почетка објашњаваш атеисти тролу. Нисам ни ја баш толко докон у животу. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 ovo me je automatski asociralo na ISIS-oce, raznorazne teroriste i njima slične. Ustvari oni smatraju da su na dobitku sa smrću. Ovi o kojima Zeljko govori su slobodni od ideologija, ideala, trampe (ja se raznesem Alahu, Alah meni hurije)... Ogromna razlika. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Ovi o kojima Zeljko govori su slobodni od ideologija, ideala, trampe (ja se raznesem Alahu, Alah meni hurije)... Ogromna razlika. Не вреди ти то објашњавати. Атеистима је то све исто. Као и мени кад се правим тоша па кажем сви су атеисти стаљинисти и бољшевици и терористи који се радују својој и још више туђој смрти. RYLAH and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Ал ај сад ти крени да теологију од почетка објашњаваш атеисти тролу. Нисам ни ја баш толко докон у животу. :1503348ufz3z4yl5d: :1503348ufz3z4yl5d: :jtl2jq: :jtl2jq: :jtl2jq: da da. pojam trol mi nije baš najjasniji ali otprilike to je svako ko nije na liniji. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 6, 2015 :1503348ufz3z4yl5d: :1503348ufz3z4yl5d: :jtl2jq: :jtl2jq: :jtl2jq: da da. pojam trol mi nije baš najjasniji ali otprilike to je svako ko nije na liniji. Па не баш. Атеисти су мање више на овом форуму тролови. Можда ниси ти лично крив за то али ето ми смо тако пуни предрасуда о вама атеистима као уосталом и ви о нама па нам је онда лакше да вас све тако етикетирамо. Елем ако те баш занима разлика између хришћанских и исламских мученика дебела је литература па се позабави мало. Ја сам рецимо изучавао атеистичке мученике и могу ти рећи да су због идеологије и вере у светлу будућност многи хрлили у смрт. И да се не лажемо много је више било атеиста који су одлетели добровољно у смрт него свих заједно муслиманских шехида и хришћанских мученика. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 И да се не лажемо много је више било атеиста који су одлетели добровољно у смрт него свих заједно муслиманских шехида и хришћанских мученика. Зато што су склони комунизму и испирању мозга сваке врсте, па им је лакше да се жртвују. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Зато што су склони комунизму и испирању мозга сваке врсте, па им је лакше да се жртвују. Револуције нема без жртава, тога је свестан сваки комуно-атеиста. Али циљ оправдава средство, па макар средство било и лична смрт. Јер светла будућност не може да чека. Бескласно друштво мора по сваку цену да замени капитализам и класно друштво у коме нема слободе за пролетеријат. У ту сврху смрт једног или милиона комуниста је светиња. "Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uzase predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom… Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira…" Излагање Моше Пијаде на Другом заседању АВНОЈ-а - Архив Војноисторијског института. Ђуро Станивук, Џуманџи, Срђан Ранђеловић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 ovo me je automatski asociralo na ISIS-oce, raznorazne teroriste i njima slične. Ustvari oni smatraju da su na dobitku sa smrću. Evo ponovih poruku. Ajd sad malo pažljivije čitanje sa posebnom pažnjom na ono podvučeno i boldovano. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 6, 2015 ovo me je automatski asociralo na ISIS-oce, raznorazne teroriste i njima slične. Ustvari oni smatraju da su na dobitku sa smrću. Evo ponovih poruku. Ajd sad malo pažljivije čitanje sa posebnom pažnjom na ono podvučeno i boldovano. Ето сад си нам објаснио ко да ми не знамо шта ти мислиш, уосталом као и ти што знаш шта ми мислимо. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 ovo me je automatski asociralo na ISIS-oce, raznorazne teroriste i njima slične. Ustvari oni smatraju da su na dobitku sa smrću. Evo ponovih poruku. Ajd sad malo pažljivije čitanje sa posebnom pažnjom na ono podvučeno i boldovano. Мене овакво писање све време асоцира на комунисте стаљинистичког типа. Некад сте убијали попове и рушили цркве, сад не можете па тролујете по форумима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука