Jump to content

„Помирите се са Богом, постаните љубљено дете Свемогућег Бога“ (преписка са муслиманима) – Свештеномученик Данил Сисојев

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Trinaesti učenik "Posmatraću šta sve objavljuje ovaj sajt Svedok, a onda ću da uradim svoj deo posla"

Au, Stanoje brate čuvaj se. Postaje gusto.

Niko se od verskih propovednika po služenju prljavim trikovima, obmanom i izvrtanjem Svetih knjiga, ne može uporediti sa pokojnim Ahmedom Didatom i njegovim naslednikom Zakirom Naikom. Oni su neprevazidjeni na tom polju. Ali su i pored toga umrli prirodnom smrću (Ahmed Didat) ili žive sasvim slobodno i mirno (Zakir Naik). Dok je sveštenomučenik Danilo Sisojev brutalno ubijen, kao i mnogi drugi koji su ubijeni ili mučeni zbog širenja Radosne Vesti i poštene kritike islamskog učenja.

Mnogi islamski džihadisti koji se bore protiv "neprijatelja Islama" to ne čine argumentima na argumente, nego pretnjama, nožem ili metkom na argumente.

Nego, ostavimo to sada. Šta ti kažeš na ostale teološke tvrdnje iz tih odgovora ?

Подели на овим сајтовима

Cujmo braco sta kaze Kur'an: "O sljedbenici Knjige, vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridržavali Tevrata(Tore) i Indžila(Jevandjelja), i onoga što vam objavljuje Gospodar vaš." O ovome govori 5 sura, 68 ajet.

Na sta su pozvani braca muslimani? Da postuju Zakon, Proroke i Jevandjelje. Na to ih poziva Muhammed. Dok nasa braca muslimani ne slijedi Muhammeda, jer ne postuju Isusa Hrista (ARAPI NE KAZU 'ISA', NEGO 'JESUA', a Muhammed je prilagodio ime, da bi se sto bolje ukomponovalo u Kur'an).

A u Jevandjelju Gospod Isus Hristos kaze: 'Ja i Otac jedno smo'(Jovan, 10, 30). Premnogo je kontraditkornosti u Islamu...

Подели на овим сајтовима

On 30. 3. 2013. at 14:38, Stanoje Stankovic рече

Велика част нам је да вашој пажњи представимо преписку коју је отац Данил водио са следбеницима ислама. Оно што као црвена нит иде кроз целокупну преписку је љубав коју је Христов мисионар имао према муслиманима. У њему су се и на делу оствариле речи пророка Давида: „милост и истина сретоше се, правда и мир целиваше се“. Припадницима Мухамедове религије је стрпљиво, са пуно поштовања и љубави према њима, али не и према њиховим заблудама неуморно сведочио Онога Који је једини „Пут, Истина и Живот“ (Јн. 14:6). Од свег срца препоручујемо свим људима којима је Истина изнад свега.

http://www.svedokverni.org/pomirite-se-sa-bogom-postanite-ljubljeno-dete-svemoguceg-boga-prepiska-sa-muslimanima-svestenomucenik-danil-sisojev/

Све је јасно речено у свим одговорима свештеномученика оца Данила... "Ко има уши да чује, нека чује"...

Никог није мрзео. Напротив! Све је волео, јер желео да сви дођу у познање Истине, познање Бога! Ништа друго! Друга је ствар што те неки не желе. Ни Господа нису многи прихватили, када је донео Радосну Вест о спасењу...

Подели на овим сајтовима

On 31. 3. 2013. at 9:24, Срђан К. рече

Cujmo braco sta kaze Kur'an: "O sljedbenici Knjige, vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridržavali Tevrata(Tore) i Indžila(Jevandjelja), i onoga što vam objavljuje Gospodar vaš." O ovome govori 5 sura, 68 ajet.

Kuran lepo kaže i da predhodne objave nisu menjane jer ih je sam Allah sačuvao od šejtanskih izmena :  "Prije tebe Mi nijednog poslanika i vjerovjesnika nismo poslali, a da šejtan nije, kad bi on što kazivao, u kazivanje njegovo nešto ubacio; Allah bi ono što bi šejtan ubacio uklonio, a zatim bi riječi Svoje učvrstio - Allah sve zna i mudar je - da bi ono što je šejtan ubacio učinio iskušenjem za one čija su srca bolesna i za one čija su svirepa - a nevjernici su, zaista, u beskrajnoj neslozi - i da bi oni koji su znanjem obdareni spoznali da je Kur’an istina od Gospodara tvoga, pa u nj povjerovali i da mu srca njihova budu sklona. A Allah će vjernike, doista, na Pravi put izvesti."

Ali to slabo vredi savremenim Muslimanima. Nigde u Kuranu ne piše da su Stari i Novi Zavet izmenjeni i da je apostol Pavle lažni apostol. Kuran nas upućuje da verujemo Isusovim učenicima.

Подели на овим сајтовима

сада време мало више дозвољава да се напише нешто па бих рекао коју.

Као прво, да о. Данил није имао шта да каже и на тему ислама - не би га муслимани звали (дакле он је био позван да говори пред муслиманима) да говори о Библији и Корану. Таквих полемика је било две. На интернету можете да нађете и да погледате. Да је његово знање било неозбиљно, прво, не би са њим, на иницијативу муслимана из Русије, организовали још једну полемику, друго, не би неки од самих организатора са муслиманске стране, након полемика тражили да их он крсти, треће не би 80 муслимана тражило од њега Крштење, и четврто не би га убили. Знате и сам, када неко говори ствари које нису тачне најбоља тактика је "ма пусти нека лупета, проћи ће га".

Дакле на шарлатанство нико не обраћа пажњу, нити има потребе за претњама.

Даље, ако се позивате на контекст, треба да видите и контекст у коме су писана ова писма. Дакле, она представљају одговор конкретним муслиманима који су га у већини случајева први вређали. Где ви видите да он вређа човека као личност?

Напротив, у једном од својих предавања о исламу он говори да "међу муслиманима има предобрих људи" и да им зато он жели спасење у заједници са Истинитим Богом и Творцем Векова, Сином Божијим, Исусом Христом и да није коректно да се сви муслимани убрајају у терорите само зато што постоје терористичке организације.

Ако желиш и сами да проверите да ово није измишљотина, изволите:

http://svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/IslamSisojev.htm

Што се тиче ислама и производње наркотика... ај да се не замајавамо. Шта, сада у Авганистану више не живе талибани и не производе опијум и даље? Ко влада на Косову и одакле су главни правци за растурање наркотика по Србији, Блакану и Европи? Велики Трновац је где - у Шумадији? Злобни хришћани праве дрогу, а онда злобном пропагандом оптужују муслимане?

Што се тиче теологије у писмима оца Данила - може да вам се не допада и то је ваше право. Али аргументе и просту, људску логику на коју се позива о. Данил (нпр. проблем "искварености" Библије на коју се позивао сам Мухамед, а која је и данас идентична са Библијом његовог времена?, или проблем одуства поузданих знакова да се он може сматрати пророком) није коректно (да се тако изразимо) да називате "бисерима".

Мислим да и за вас важи позив о. Данила у једном од ових писама:

"Уместо да се без основе смућујете, напишите ми детаљан и заснован одговор на питање: „чиме се може потврдити пророштво Мухамеда, следи и богонадахнутости Корана, ако сагласно Библији на коју се позивао сам Мухамед, његово пророштво није од Бога.“ Чекам трезвен и не свађалачки одговор, са логиком и са истинским откровењима од Бога. Творац не може да противречи Самом Себи. У питању религије нема места за учтиву лаж. Говоримо о мом и Вашем вечном уделу."

свако добро од Бога.

"

Подели на овим сајтовима

On 31. 3. 2013. at 8:59, Ignjatije рече

Niko se od verskih propovednika po služenju prljavim trikovima, obmanom i izvrtanjem Svetih knjiga, ne može uporediti sa pokojnim Ahmedom Didatom i njegovim naslednikom Zakirom Naikom. Oni su neprevazidjeni na tom polju.

Ko god je smatrao da Ahmed Didat rhm. nešto manipuliše mogao je slobodno da zakaže tribinu s njim i svima to pokaže. Isto tako, možemo zakazati tribinu i u Beogradu sa Zakirom. Pa, eto ti prilike da pokažeš istinu.  A ovako, prozivati   nekog sa foruma i optužujući ga za sve i svašta, to nije u redu. Čak nije ni praksa Isusa a.s. On je išao oči u oči da kritikuje. 

Ali su i pored toga umrli prirodnom smrću (Ahmed Didat) ili žive sasvim slobodno i mirno (Zakir Naik). Dok je sveštenomučenik Danilo Sisojev brutalno ubijen, kao i mnogi drugi koji su ubijeni ili mučeni zbog širenja Radosne Vesti i poštene kritike islamskog učenja.

Opet ti je ovde koktel. Dakle, ja sam pisao o njegovom tekstu. A ti sad menjaš tezu o životu autora. Ni Ahmed ni Zakir nisu nikad  pozivali na isključivost. A ovaj je i mene ovde prozvao agresorom sa hiljadu epiteta i pozvao svoje simpatizere da se bore protiv mene. Oprosti, možda sam pogrešno razumeo jer shvatam stvari ko Indijanac, al ovaj je objavio rat meni. Dakle, ja sam neprijatelj a rešenje je sistem trećine. I bez obzira na sve ovo, ipak postoji procedura koju trebaju nadležni da sprovedu. S obzirom da nadležni trenutno ne postoje, onda se ni procedura ne sprovodi. A pošto je dotičan vešt da isprovocira, onda se kraj znao odavno. Idi isprovociraj bilo koga i znamo svi kako ćeš završiti. A što se tiče ostalih, treba razmotriti svaki slučaj posebno: Ko, kad, gde i od koga? Islamski stav po ovom pitanju sam objasnio koliko se sećam. "Mučenje je gore od ubijanje". 

Znaš li ti šta je kritika po definiciji? Po ovoj tvojoj poštenoj definiciji kritike, govor Hitlera o Jevrejima je kritika. Super, haj kaži ovako u Nemačkoj pa da te vidimo. 

Mnogi islamski džihadisti koji se bore protiv "neprijatelja Islama" to ne čine argumentima na argumente, nego pretnjama, nožem ili metkom na argumente.

Opet brkaš pojmove. Argumenti se koriste u dijalogu ili polemici. Pogledaj definiciju argumenta a onda uporedi sa prozivima i pozivima na svestranu poštenu odbranu od agresora i državnih izdajnika. Znaš kako, ti "islamski džihadisti" nemaju telefon, Net, telegram, ...  Možda imaju onaj satelitski telefon ali nisu toliki Indijanci da ih lociraju zbog pretnji. Drugo, oni su po planinama i šumama tako da ni nož ni metak ne leti toliko daleko. A ionako su pod paljbom te imaju preča posla. Tragičan rezultat je samo zbog vešte provokacije. Ako krenem da provociram ovde, biću banovan. I onda ćete vi biti krivi što sam banovan?! Znaš, da nije vas ja ne bih vas provocirao :D 

Nego, ostavimo to sada. Šta ti kažeš na ostale teološke tvrdnje iz tih odgovora ?

Naravno da ću ostavim na stranu dok budem čekao da dođe zakon ko u Hrvatskoj. Za teološke tvrdnje je potrebno slobodno vreme da ih obradim. 

On 31. 3. 2013. at 9:24, Срђан К. рече

Cujmo braco sta kaze Kur'an: "O sljedbenici Knjige, vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridržavali Tevrata(Tore) i Indžila(Jevandjelja), i onoga što vam objavljuje Gospodar vaš." O ovome govori 5 sura, 68 ajet.   Na sta su pozvani braca muslimani? Da postuju Zakon, Proroke i Jevandjelje. Na to ih poziva Muhammed. Dok nasa braca muslimani ne slijedi Muhammeda, jer ne postuju Isusa Hrista (ARAPI NE KAZU 'ISA', NEGO 'JESUA', a Muhammed je prilagodio ime, da bi se sto bolje ukomponovalo u Kur'an).   A u Jevandjelju Gospod Isus Hristos kaze: 'Ja i Otac jedno smo'(Jovan, 10, 30). Premnogo je kontraditkornosti u Islamu...

Poštovani Srđan K,  iskreno, ne mogu razumeti šta ste hteli gore objasniti. "Ješua" je na Hebrejskom a na Arapskom se kaže "Isa".  U svim prevodima Biblije na Arapskom prevedeno je sa "Isa". Arapski hrišćani isto govore Arapskim jezikom pa i oni kažu "Isa".

21. Да сви једно буду, као ти, оче, што си у мени и ја у теби; да и они нама једно буду, да и свијет вјерује да си ме ти послао. 

23. Ја у њима и ти у мени: да буду са свијем у једно, и да позна свијет да си ме ти послао и да си имао љубав к њима као и к мени што си љубав имао.

Isus a.s. u njima a Bog u Isusa a.s. Simbolički ili bukvalno?

On 31. 3. 2013. at 11:37, Stanoje Stankovic рече

ako si vec voljan da procitas jos nesto sa sajta, baci pogled i na

Poštovani Stanoje, čitao sam i ranije njegove poštene radove. Svejedno, hvala na linku. Ako imate još neki zanimljivi link a da nije od dotičnog, slobodno postavite.

On 31. 3. 2013. at 14:57, Ignjatije рече

Kuran lepo kaže i da predhodne objave nisu menjane jer ih je sam Allah sačuvao od šejtanskih izmena :  "Prije tebe Mi nijednog poslanika i vjerovjesnika nismo poslali, a da šejtan nije, kad bi on što kazivao, u kazivanje njegovo nešto ubacio; Allah bi ono što bi šejtan ubacio uklonio, a zatim bi riječi Svoje učvrstio - Allah sve zna i mudar je - da bi ono što je šejtan ubacio učinio iskušenjem za one čija su srca bolesna i za one čija su svirepa - a nevjernici su, zaista, u beskrajnoj neslozi - i da bi oni koji su znanjem obdareni spoznali da je Kur’an istina od Gospodara tvoga, pa u nj povjerovali i da mu srca njihova budu sklona. A Allah će vjernike, doista, na Pravi put izvesti."   Ali to slabo vredi savremenim Muslimanima. Nigde u Kuranu ne piše da su Stari i Novi Zavet izmenjeni i da je apostol Pavle lažni apostol. Kuran nas upućuje da verujemo Isusovim učenicima.

Brate, ajete koje si citirao govore za vreme života tih poslanika. Znači, dešavalo se svim prorocima kada su oni govorili ili razgovarali, da se ljudima oko njih učinilo da su oni nešto rekli u smislu potvrde šejtanskih praksi i verovanja. Ajeti se ne odnose nakon tih proroka već za vreme tih proroka.

"... a da šejtan nije, kad bi on što kazivao, u kazivanje njegovo nešto ubacio; "

Jesi li pročitao celi Kur'an pa to tvrdiš?

Pavle nije spomenut direktno u Kur'anu niti u hadisima, naše tvrdnje o Pavlu se zasnivaju na vašoj Bibliji. 

Što se tiče SZ, imaš Samarićanski SZ koji se razlikuje od Jevrejskog SZ. Eto ti činjenicu da je izmenjeno. Što se tiče NZ ima oko 24.000 prepisa NZ a ne možeš naći ni dva potpuno ista prepisa. Pročtaj koju knjigu iz problematike prevođenja Biblije.

On 31. 3. 2013. at 15:16, Stanoje Stankovic рече

сада време мало више дозвољава да се напише нешто па бих рекао коју.   Као прво, да о. Данил није имао шта да каже и на тему ислама - не би га муслимани звали (дакле он је био позван да говори пред муслиманима) да говори о Библији и Корану. Таквих полемика је било две. На интернету можете да нађете и да погледате. Да је његово знање било неозбиљно, прво, не би са њим, на иницијативу муслимана из Русије, организовали још једну полемику, друго, не би неки од самих организатора са муслиманске стране, након полемика тражили да их он крсти, треће не би 80 муслимана тражило од њега Крштење, и четврто не би га убили. Знате и сам, када неко говори ствари које нису тачне најбоља тактика је "ма пусти нека лупета, проћи ће га".  

Kao prvo, pozdrav i mir Božiji. 

Kao drugo, hvala na informacijama za dotične polemike. Muslimani u Rusiji, po svom običaju, su podeljeni na više organizacija. Tako da, ne znam koji su to bili muslimani. A pozvali su ga jer je nama naređen dijalog sa svima a posebno sa vama. Mi lepo pozovemo a onda iznosimo svoje, dok vidim ovde se iznosi svoje a niko nije pozvan. No, moram nešto pojasniti: Ja sam prokomentarisao ono što sam citirao. Dakle, niti njegovu biografiju niti njegovo znanje i polemike već samo ono što sam citirao. I to onaj smisao u citatima koji proziva sve muslimane generalno raznim poštenim epitetima i poziva na pošten megdan čak i protiv poštene ruske vlasti. A ubili su ga jer je vešt u provociranju a neki imaju poštene ali slabe živce. Ako ovde počnem da provociram, biću banovan. Bilo gde da odem da provociram proći ću reš pečeno. I ko je posle kriv? Vi ste krivi? Jer da nije vas, ja ne bih provocirao i ne bi bio banovan?!

Дакле на шарлатанство нико не обраћа пажњу, нити има потребе за претњама.  

Provokacije nisu šarlatanstvo i skoro svi obraćaju pažnju. A oni koji su slabih živaca umeju i da potegnu. Ovo je u ljudskoj prirodi.

Даље, ако се позивате на контекст, треба да видите и контекст у коме су писана ова писма. Дакле, она представљају одговор конкретним муслиманима који су га у већини случајева први вређали. Где ви видите да он вређа човека као личност?

U pismima odgovara i nemuslimanima. Ja sam izneo citate i objasnio u čemu je problem, da ne ponavljam sad sve. 

Напротив, у једном од својих предавања о исламу он говори да "међу муслиманима има предобрих људи" и да им зато он жели спасење у заједници са Истинитим Богом и Творцем Векова, Сином Божијим, Исусом Христом и да није коректно да се сви муслимани убрајају у терорите само зато што постоје терористичке организације.

Opet ponavljam, komentarisao sam samo citate koje sam izneo. Predavanja nisam odgledao, al mogu da zamislim.  Što se tiče njegove korektnosti, vidi se u citatima koje sam izneo.

Ако желиш и сами да проверите да ово није измишљотина, изволите:   http://svetosavlje.o...slamSisojev.htm

Pročitao odavno.

Што се тиче ислама и производње наркотика... ај да се не замајавамо. Шта, сада у Авганистану више не живе талибани и не производе опијум и даље? Ко влада на Косову и одакле су главни правци за растурање наркотика по Србији, Блакану и Европи? Велики Трновац је где - у Шумадији? Злобни хришћани праве дрогу, а онда злобном пропагандом оптужују муслимане?

Islam je kategorično protiv narkotika. Ustvari, sve što je štetno je haram- zabranjeno. U Avganistanu, kada su talibani (taliban znači student) vladali, lomili su i ruke i noge dilerima i narko mafiji. Proverite izveštaje za 2001. godinu.

Prema UNDOC, pred invazijom 2001. godine maka je bilo samo 185 tona a kada je Zapad počeo da uvodi demonkratiju 2002. godine sprečavajući talibane da uništavaju površine maka proizvedeno je 3. 400 tona opijuma. 2003. godine  3 600 tona. 2004  godine  4 200 tona. 2005.  godine  4 100 tona. 2006. godine 6 100 tona. 2007. godine 8 200 tona. I tako je 2012. godini Avganistan najveći proizvođač opijuma. A pogledajte kako je bilo i pre nego što su talibani došli na vlast. Samo da napomenem da su talibani vladali samo oko 2 godine. 

Bog vlada Zemljom a čovek samo upravlja ono u njegovom domenu. Na Kosovu, kao i u bilo kojoj mus. zemlji, muslimani ne upravljaju. Kosovo je zabranilo hidžab a traži priznanje od islamskih međunarodnih organizacija. Kada je Agim Čeku nedavno bio u Saudijji, dvojica njegovih vojnika učestvovali su u takmičenju recitovanja Kur'ana napamet iako im je on zabranio. Naravno, kaznio ih je. Itd. I vi stvarno mislite da muslimani upravljaju Kosovom ili nekom drugom državom?! Bugarska je najveći proizvođač sintetičkih narkotika u Evropi. Najveći proizvođači droga u svetu su Bolivija, Peru, Kolumbija, Meksiko, ... tj. na Zapadu. Nit Hrišćanstvo nit hrišćani praktičari nemaju ništa ni sa drogom ni sa propagandom. A inače postoje nominalni hrišćani koji se bave tom industrijom droge kao i sa propagandom. 

Што се тиче теологије у писмима оца Данила - може да вам се не допада и то је ваше право. Али аргументе и просту, људску логику на коју се позива о. Данил (нпр. проблем "искварености" Библије на коју се позивао сам Мухамед, а која је и данас идентична са Библијом његовог времена?, или проблем одуства поузданих знакова да се он може сматрати пророком) није коректно (да се тако изразимо) да називате "бисерима".  

Ponovo ponavljam, kritikovao sam samo iznesene citate i to samo onaj smisao u njima koji sam objasnio. Na teologiju uopšte se nisam ni osvrnuo. 

Мислим да и за вас важи позив о. Данила у једном од ових писама:   "Уместо да се без основе смућујете, напишите ми детаљан и заснован одговор на питање: „чиме се може потврдити пророштво Мухамеда, следи и богонадахнутости Корана, ако сагласно Библији на коју се позивао сам Мухамед, његово пророштво није од Бога.“ Чекам трезвен и не свађалачки одговор, са логиком и са истинским откровењима од Бога. Творац не може да противречи Самом Себи. У питању религије нема места за учтиву лаж. Говоримо о мом и Вашем вечном уделу."   свако добро од Бога.

Po Islamu, svaki prorok je imao posebno adekvatno čudo kao potvrdu da je Božiji prorok. To je u slučaju Muhammeda a.s. Kur'an. A detalji su u njemu. 

Svako dobro od Boga i vama. 

Подели на овим сајтовима

On 7. 4. 2013. at 18:18, Trinaesti učenik рече

Ko god je smatrao da Ahmed Didat rhm. nešto manipuliše mogao je slobodno da zakaže tribinu s njim i svima to pokaže. Isto tako, možemo zakazati tribinu i u Beogradu sa Zakirom. Pa, eto ti prilike da pokažeš istinu.  A ovako, prozivati   nekog sa foruma i optužujući ga za sve i svašta, to nije u redu. Čak nije ni praksa Isusa a.s. On je išao oči u oči da kritikuje. 

Opet ti je ovde koktel. Dakle, ja sam pisao o njegovom tekstu. A ti sad menjaš tezu o životu autora. Ni Ahmed ni Zakir nisu nikad  pozivali na isključivost. A ovaj je i mene ovde prozvao agresorom sa hiljadu epiteta i pozvao svoje simpatizere da se bore protiv mene. Oprosti, možda sam pogrešno razumeo jer shvatam stvari ko indijanac, al ovaj je objavio rat meni. Dakle, ja sam neprijatelj a rešenje je sistem trećine. I bez obzira na sve ovo, ipak postoji procedura koju trebaju nadležni da sprovedu. S obzirom da nadležni trenutno ne postoje, onda se ni procedura ne sprovodi. A pošto je dotičan vešt da isprovocira, onda se kraj znao odavno. Idi isprovociraj bilo koga i znamo svi kako ćeš završiti. A što se tiče ostalih, treba razmotriti svaki slučaj posebno: Ko, kad, gde i od koga? Islamski stav po ovom pitanju sam objasnio koliko se sećam. "Mučenje je gore od ubijanje". 

Znaš li ti šta je kritika po definiciji? Po ovoj tvojoj poštenoj definiciji kritike, govor Hitlera o Jevrejima je kritika. Super, haj kaži ovako u Nemačkoj pa da te vidimo. 

Opet brkaš pojmove. Argumenti se koriste u dijalogu ili polemici. Pogledaj definiciju argumenta a onda uporedi sa prozivima i pozivima na svestranu poštenu odbranu od agresora i državnih izdajnika. Znaš kako, ti "islamski džihadisti" nemaju telefon, Net, telegram, ...  Možda imaju onaj satelitski telefon ali nisu toliki Indijanci da ih lociraju zbog pretnji. Drugo, oni su po planinama i šumama tako da ni nož ni metak ne leti toliko daleko. A ionako su pod paljbom te imaju preča posla. Tragičan rezultat je samo zbog vešte provokacije. Ako krenem da provociram ovde, biću banovan. I onda ćete vi biti krivi što sam banovan?! Znaš, da nije vas ja ne bih vas provocirao :D 

Naravno da ću ostavim na stranu dok budem čekao da dođe zakon ko u Hrvatskoj. Za teološke tvrdnje je potrebno slobodno vreme da ih obradim. 

Poštovani Srđan K,  iskreno, ne mogu razumeti šta ste hteli gore objasniti. "Ješua" je na Hebrejskom a na Arapskom se kaže "Isa".  U svim prevodima Biblije na Arapskom prevedeno je sa "Isa". Arapski hrišćani isto govore Arapskim jezikom pa i oni kažu "Isa".

21. Да сви једно буду, као ти, оче, што си у мени и ја у теби; да и они нама једно буду, да и свијет вјерује да си ме ти послао. 

23. Ја у њима и ти у мени: да буду са свијем у једно, и да позна свијет да си ме ти послао и да си имао љубав к њима као и к мени што си љубав имао.

Poštovani Stanoje, čitao sam i ranije njegove poštene radove. Svejedno, hvala na linku. Ako imate još neki zanimljivi link a da nije od dotičnog, slobodno postavite.

Brate, ajete koje si citirao govore za vreme života tih poslanika. Znači, dešavalo se svim prorocima kada su oni govorili ili razgovarali, da se ljudima oko njih učinilo da su oni nešto rekli u smislu potvrde šejtanskih praksi i verovanja. Ajeti se ne odnose nakon tih proroka već za vreme tih proroka.

"... a da šejtan nije, kad bi on što kazivao, u kazivanje njegovo nešto ubacio; "

Pavle nije spomenut direktno u Kur'anu niti u hadisima, naše tvrdnje o Pavlu se zasnivaju na vašoj Bibliji. 

Što se tiče SZ, imaš Samarićanski SZ koji se razlikuje od Jevrejskog SZ. Eto ti činjenicu da je izmenjeno. Što se tiče NZ ima oko 24.000 prepisa NZ a ne možeš naći ni dva potpuno ista prepisa. Pročtaj koju knjigu iz problematike prevođenja Biblije.

Kao drugo, hvala na informacijama za dotične polemike. Muslimani u Rusiji, po svom običaju, su podeljeni na više organizacija. Tako da, ne znam koji su to bili muslimani. A pozvali su ga jer je nama naređen dijalog sa svima a posebno sa vama. Mi lepo pozovemo a onda iznosimo svoje, dok vidim ovde se iznosi svoje a niko nije pozvan. No, moram nešto pojasniti: Ja sam prokomentarisao ono što sam citirao. Dakle, niti njegovu biografiju niti njegovo znanje i polemike već samo ono što sam citirao. I to onaj smisao u citatima koji proziva sve muslimane generalno raznim poštenim epitetima i poziva na pošten megdan čak i protiv poštene ruske vlasti. A ubili su ga jer je vešt u provociranju a neki imaju poštene ali slabe živce. Ako ovde počnem da provociram, biću banovan. Bilo gde da odem da provociram proći ću reš pečeno. I ko je posle kriv? Vi ste krivi? Jer da nije vas, ja ne bih provocirao i ne bi bio banovan?!

Provokacije nisu šarlatanstvo i skoro svi obraćaju pažnju. A oni koji su slabih živaca umeju i da potegnu. Ovo je u ljudskoj prirodi.

U pismima odgovara i nemuslimanima. Ja sam izneo citate i objasnio u čemu je problem, da ne ponavljam sad sve. 

Opet ponavljam, komentarisao sam samo citate koje sam izneo. Predavanja nisam odgledao, al mogu da zamislim.  Što se tiče njegove korektnosti, vidi se u citatima koje sam izneo.

Pročitao odavno.

Islam je kategorično protiv narkotika. Ustvari, sve što je štetno je haram- zabranjeno. U Avganistanu, kada su talibani (taliban znači student) vladali, lomili su i ruke i noge dilerima i narko mafiji. Proverite izveštaje za 2001. godinu.

Prema UNDOC, pred invazijom 2001. godine maka je bilo samo 185 tona a kada je Zapad počeo da uvodi demonkratiju 2002. godine sprečavajući talibane da uništavaju površine maka proizvedeno je 3. 400 tona opijuma. 2003. godine  3 600 tona. 2004  godine  4 200 tona. 2005.  godine  4 100 tona. 2006. godine 6 100 tona. 2007. godine 8 200 tona. I tako je 2012. godini Avganistan najveći proizvođač opijuma. A pogledajte kako je bilo i pre nego što su talibani došli na vlast. Samo da napomenem da su talibani vladali samo oko 2 godine. 

Bog vlada Zemljom a čovek samo upravlja ono u njegovom domenu. Na Kosovu, kao i u bilo kojoj mus. zemlji, muslimani ne upravljaju. Kosovo je zabranilo hidžab a traži priznanje od islamskih međunarodnih organizacija. Kada je Agim Čeku nedavno bio u Saudijji, dvojica njegovih vojnika učestvovali su u takmičenju recitovanja Kur'ana napamet iako im je on zabranio. Naravno, kaznio ih je. Itd. I vi stvarno mislite da muslimani upravljaju Kosovom ili nekom drugom državom?! Bugarska je najveći proizvođač sintetičkih narkotika u Evropi. Najveći proizvođači droga u svetu su Bolivija, Peru, Kolumbija, Meksiko, ... tj. na Zapadu. Nit Hrišćanstvo nit hrišćani praktičari nemaju ništa ni sa drogom ni sa propagandom. A inače postoje nominalni hrišćani koji se bave tom industrijom droge kao i sa propagandom. 

Ponovo ponavljam, kritikovao sam samo iznesene citate i to samo onaj smisao u njima koji sam objasnio. Na teologiju uopšte se nisam ni osvrnuo. 

Po Islamu, svaki prorok je imao posebno adekvatno čudo kao potvrdu da je Božiji prorok. To je u slučaju Muhammeda a.s. Kur'an. A detalji su u njemu. 

Dragi brate, licno sam imao priliku da razgovaram sa pravoslavnim i rimokatolickim hriscanima u Palestini i Izraelu. Bio sam tamo 2005. godine.

Svojim usima sam cuo kada kazu "Jesua Ma(e)sih". Kao sto znas, araspki je semitski jezik i potekao je iz istog korena iz kojeg i jevrejski. Jevreji kazu Ješua Mesi(a). TOLIKO O TOME...

S druge strane, malo znam araspki, pa sam gledao prevod Sveog Pisma, koji koristi Antiohijska Patrijarsija, a koja se nalazi u Siriji. Na svakom mestu je JESUA... Muammed je prilagodio Kur'anu Isa... Informisi se malo o arapskim hriscanima, KOJI SU STARIJI OD ARAPSKIH MUSLIMANA... Verovatno malo bolje poznaju SVOJU terminologiju.

Подели на овим сајтовима

Opet ti je ovde koktel. Dakle, ja sam pisao o njegovom tekstu. A ti sad menjaš tezu o životu autora. Ni Ahmed ni Zakir nisu nikad  pozivali na isključivost. A ovaj je i mene ovde prozvao agresorom sa hiljadu epiteta i pozvao svoje simpatizere da se bore protiv mene. Oprosti, možda sam pogrešno razumeo jer shvatam stvari ko indijanac, al ovaj je objavio rat meni. Dakle, ja sam neprijatelj a rešenje je sistem trećine. I bez obzira na sve ovo, ipak postoji procedura koju trebaju nadležni da sprovedu. S obzirom da nadležni trenutno ne postoje, onda se ni procedura ne sprovodi. A pošto je dotičan vešt da isprovocira, onda se kraj znao odavno. Idi isprovociraj bilo koga i znamo svi kako ćeš završiti. A što se tiče ostalih, treba razmotriti svaki slučaj posebno: Ko, kad, gde i od koga? Islamski stav po ovom pitanju sam objasnio koliko se sećam. "Mučenje je gore od ubijanje". 

Pročitao odavno.

Kur'an cudo??

Sam Muhammed kaze da Kur'an sapostoji Bogu. Sta to znaci? To znaci da je Kur'an bozanstvo, neka mi Bog oprosti sto hulim!  Jer sve sto sapostoji Bogu je bog, u tom slucaju! Zar ne? 

Davio ga je dzibril i dao mu otrkivenje... Pa on sam i nije verovao u to, drugi su ga ubedili da mu se "Bog" javio... Drugo nekakvo svedocantvo nije ostavio. Nikakvo cudo nije posvedoceno. A kad pogledamo proroke Starog Zaveta, samo se o tome govori! Samo o cudima!

Muhammed ih nije cinio, jer nije bio posvedocen od Boga... Neka ti je Gospod na pomoci, dragi brate...

Подели на овим сајтовима

Jedna interesantna stvar o 'cudu' Kur'ana...

Kur'an govori o Mojsiju(Musi) i Presvetoj Bogorodici(Merjem), govoreci o njima kao da su brat i sestra. 

Prvo, Mojsije - Musa je ziveo, prema rabinskoj tradici izmedju 1391 - 1271 godine pre Hrista.

Drugo, Presveta Bogorodica je Hristova majka. Zivela je u vreme Hristovo, od kojeg krece tzv. nova era. Kad se vratimo 2013 godina unazad dolazimo do nulte godine. Od nulte do Mojsija - Muse ima 1300 godina. Sto znaci, da je podatak neistinit. Nije moguce da njih dvoje budu u srodstvu jer je razlika skoro 2 milenijuma.

Mojsije ima sestru Mariju, koja nema veze sa Presvetom Bogorodicom. Tu je Muhammed zamenio teze. Pobrkani loncici. Nije razlikovao ove licnosti.

Toliko o 'cudu' Kur'ana. I matematickoj preciznosti istog.

Подели на овим сајтовима

Заказао бих ја трибину са Закиром али не знам енглески и нисам теолог. Ја само могу овако форумски да одговорим на неке његове лажи и неистине, онолико колико ми моје аматерско знање допушта

Све те трибине су заказивали Муслимани. Они су снимали и бирали саговорнике, водили дебату, постављали клипове на нету. 

Нека закаже дебату са неким православним теологом који се бавио Исламом. Па да видимо шта би онда било. Нека остави протестанте које сам бира за дебату.

A ovaj je i mene ovde prozvao agresorom sa hiljadu epiteta i pozvao svoje simpatizere da se bore protiv mene. Oprosti, možda sam pogrešno razumeo jer shvatam stvari ko , al ovaj je objavio rat meni. Dakle, ja sam neprijatelj a rešenje je sistem trećine.

Дај не измишљај, молим те. Сматрам те за озбиљног човека. Ко ти је објавио рат ? Ко је кога стварно убио ? Покојни Данило Сисојев и Његови симпатизери Муслимане... или Муслимани Њега ? Ко је ту настрадо релно а не по твојим теоријама.

Какав закон у Хрватској ?

Jesi li pročitao celi Kur'an pa to tvrdiš?   Pavle nije spomenut direktno u Kur'anu niti u hadisima, naše tvrdnje o Pavlu se zasnivaju na vašoj Bibliji.

Јесам. Зато и тврдим. Не постоји ни један ајет у Курану који говори да је Библија измењена. Куран нисам читао скоро, а док сам га читао нисам ту тврдњу имао на уму јер ме је нешто друго занимало. Тако да ако постоји ајет који говори о томе да је Библија измењена обавезно га постави овде.  

У Курану су сви апостоли споменути у позитивном контексту и као веродостојни. Али сви. Куран је писан када је Библија већ одавно била комплетна и у облику у којем је и данас. Са све посланицама апостола Павла. Чак сам читао и неке наводе из списа (ранијих) Муслимана где се Павле спомиње као апостол ништа мањи одосталих.

Не, ваше тврдње о апостолу Павлу се не заснивају на нашој Библији. Оне се заснивају на учењима исламских учењака. А баш бих волео да ми кажеш како се твоје тврдње о Павлу заснивају на Библији. Да ли си ти икада прочитао посланице апостола Павла и осталих апостола ? Ако јеси кажи нам зашто Павла не сматраш апостолом ? Да ли остале апостоле сматраш веродостојнима ? Верујеш ли њиховим посланицама ? Верујеш ли посланицама апостола Петра који је био са Исусом ?

Što se tiče SZ, imaš Samarićanski SZ koji se razlikuje od Jevrejskog SZ. Eto ti činjenicu da je izmenjeno.

Не, немам Смарићански СЗ. Имам само Самарићанску Тору, одн. Петокњожије Мојсијево јер остале књиге не прихватају. Знаш ли ти када су Самарићани прихватили јеврејску религију ? Ко је од кога преузео списе и унео измене ? Изгледа да то не знаш. Провери па ми онда јави. Немој само да прихваташ учења муслимана о Библији без провере. Много измишљају и лажу. Ја проверавао и уверио се у то више пута.

О веродостојности Старог Завета нема много да се говори. Прочитај како су преписивали те списе Масорети. Довољно је бацити поглед на Кумранске списе и да се схвати веродостојност Старог Завета. Јевреји су ти чудан народ, живи доказ Бога којег проповедамо и у којег Верујемо.

Što se tiče NZ ima oko 24.000 prepisa NZ a ne možeš naći ni dva potpuno ista prepisa. Pročtaj koju knjigu iz problematike prevođenja Biblije.

Што се тиче Новог Завета. Он је настао после Хришћанства. Он је опис оне вере која је пре њега већ постојала. Хришћани нису следбеници књиге. Не, они су следбеници Исуса Христа који им је оставио Литургију и Нови Савез (Завет) пре књиге коју зовемо Нови Завет. Он је потврда и испуњење Старог Завета. Писан од стране очевидаца или самих апостола. Неки од апостола су били са Њим за живота и описали оно што се дешавало. Неки, као Павле, су Га упознали по Васкрсењу. Многи су Га упознали и у овом 21. веку.

Оно у шта су Хришћани веровали потврђено је и од стране пагана (римљана) и Јевреја (Јосиф Флавије и Талмуд). Да не спомињем посланице првих Отаца Цркве, Дидахи.... У Христову жртву и слављење Њега као Бога од првих дана Хришћанства (историчности догађаја) може само да не верује пристрастан човек. А мишљења сам да су, нажалост, Муслимани у тој категорији.

О свему томе ти је Свештеномученик Данило Сисојев одгворио овде http://www.svedokverni.org/pravoslavni-odgovor-islamu-svestenomucenik-danilsisojev/?lang=lat

Ако волиш да читаш књиге и истражујеш, а видим да волиш (ценим то и мило ми је), прочитај ову књигу са нашег сајта https://www.pouke.org/upload/fajlovi/knjige/uvodjenjenovizavetdrejn.pdf

Да се разумемо не терам те да је прочиташ. Од саговрника на форуму могу да очекујем да прочита неки текст који му поставим, али не и целу књигу. Прочитај је ако хоћеш и кад хоћеш.

И волео бих да схватите да се наш приступ Библији, Исусу, животу, смрти... доста разликује од вашег, и да не можете ваше критеријуме и поглед према Курану, Исусу, Богу... применити на Хришћанство.

По вама Света књига силази директно од Бога и представња директно и конкретно Његов говор, по нама то није тако; по вама Хришћани верују у три бога, по нама то није истина; по вама Хришћани верују да је Исус човек којег је Бог добио са Маријом као са женом, по нама то је велико богохуљење; по вама Хришћани верују да су Исус и Марија два бога уз Бога, по нама то је такође богохуљење; по вама Јевреји верују да је некакав Узијер божији син, по Јеврејима то уопште није истина...

Моја ти је препорука, као што сам ти и раније на форуму рекао, да о Хришћанству и веровањима Хришћана учиш од самих хришћанских теолога а не само од Ислама и исламских теолога.

Подели на овим сајтовима

Која посебна чуда су имали остали пророци. Наведи неке. Овде би било добро напоменути да је и апостол Павле чинио чуда.

Какво је чудо Куран ? Шта је ту чудно ? Шта то у Курану има а што не постоји у другим књигама ?

Подели на овим сајтовима

Što se tiče NZ ima oko 24.000 prepisa NZ a ne možeš naći ni dva potpuno ista prepisa. Pročtaj koju knjigu iz problematike prevođenja Biblije.

Цитате из Јеванћеља и посланица налазимо и код ученика апостола. Ево ти књига са описом тих људи и њиховим посланицама http://dc251.4shared.com/download/qcH-7_H0/Dela_Apostolskih_Ucenika.pdf  Многа дела су настала у првом веку и почетком другог века. Ту вам не стоји прича како је све живо измењано на Никејском сабору и за време Светог цара Константина Великог. У тој књизи ти је живо предање које је остало од самих апостола и првих Хришћана. То су писали њихови ученици. У нашој Цркви то се зове Свето Предање.

Подели на овим сајтовима

On 7. 4. 2013. at 18:42, Срђан К. рече

Dragi brate, licno sam imao priliku da razgovaram sa pravoslavnim i rimokatolickim hriscanima u Palestini i Izraelu. Bio sam tamo 2005. godine.   Svojim usima sam cuo kada kazu "Jesua Ma(e)sih". Kao sto znas, araspki je semitski jezik i potekao je iz istog korena iz kojeg i jevrejski. Jevreji kazu Ješua Mesi(a). TOLIKO O TOME...   S druge strane, malo znam araspki, pa sam gledao prevod Sveog Pisma, koji koristi Antiohijska Patrijarsija, a koja se nalazi u Siriji. Na svakom mestu je JESUA... Muammed je prilagodio Kur'anu Isa... Informisi se malo o arapskim hriscanima, KOJI SU STARIJI OD ARAPSKIH MUSLIMANA... Verovatno malo bolje poznaju SVOJU terminologiju.

Oprosti, moja greška što se tiče Jesua. Pobrkao sam sa nečim drugim.

A kako misliš da su Arapski hrišćani stariji od Arapskih muslimana?! 

On 7. 4. 2013. at 18:49, Срђан К. рече

Kur'an cudo??   Sam Muhammed kaze da Kur'an sapostoji Bogu. Sta to znaci? To znaci da je Kur'an bozanstvo, neka mi Bog oprosti sto hulim!  Jer sve sto sapostoji Bogu je bog, u tom slucaju! Zar ne?    Davio ga je dzibril i dao mu otrkivenje... Pa on sam i nije verovao u to, drugi su ga ubedili da mu se "Bog" javio... Drugo nekakvo svedocantvo nije ostavio. Nikakvo cudo nije posvedoceno. A kad pogledamo proroke Starog Zaveta, samo se o tome govori! Samo o cudima!   Muhammed ih nije cinio, jer nije bio posvedocen od Boga... Neka ti je Gospod na pomoci, dragi brate...

Ako možeš neki citat uz tvrdnju. Muhammed a.s. je samo čovek poput ostalih. Reagovao je prirodno a njegova žena ga je umirila. 

Muhammed a.s. je činio čuda. To što vi negirate, to je drugo. 

On 7. 4. 2013. at 19:55, Срђан К. рече

Jedna interesantna stvar o 'cudu' Kur'ana...   Kur'an govori o Mojsiju(Musi) i Presvetoj Bogorodici(Merjem), govoreci o njima kao da su brat i sestra.    Prvo, Mojsije - Musa je ziveo, prema rabinskoj tradici izmedju 1391 - 1271 godine pre Hrista.   Drugo, Presveta Bogorodica je Hristova majka. Zivela je u vreme Hristovo, od kojeg krece tzv. nova era. Kad se vratimo 2013 godina unazad dolazimo do nulte godine. Od nulte do Mojsija - Muse ima 1300 godina. Sto znaci, da je podatak neistinit. Nije moguce da njih dvoje budu u srodstvu jer je razlika skoro 2 milenijuma.   Mojsije ima sestru Mariju, koja nema veze sa Presvetom Bogorodicom. Tu je Muhammed zamenio teze. Pobrkani loncici. Nije razlikovao ove licnosti.   Toliko o 'cudu' Kur'ana. I matematickoj preciznosti istog.

Ako može citat. A ko je potvrdio rabinske predaje kao istorijski precizne?

On 8. 4. 2013. at 9:38, Ignjatije рече

Заказао бих ја трибину са Закиром али не знам енглески и нисам теолог. Ја само могу овако форумски да одговорим на неке његове лажи и неистине, онолико колико ми моје аматерско знање допушта Све те трибине су заказивали Муслимани. Они су снимали и бирали саговорнике, водили дебату, постављали клипове на нету.  Нека закаже дебату са неким православним теологом који се бавио Исламом. Па да видимо шта би онда било. Нека остави протестанте које сам бира за дебату.

E, zato je tu forum, da svako švrlja šta hoće. Nego, dobra ti je inicijativa. Poslaćemo jedan email. A teologa biraj ti, da ne bude da samo biramo mi. Inače, vodio je on diskusije sa svima. A ko ga je pozvao u Oxford Union?! 

Дај не измишљај, молим те. Сматрам те за озбиљног човека. Ко ти је објавио рат ? Ко је кога стварно убио ? Покојни Данило Сисојев и Његови симпатизери Муслимане... или Муслимани Њега ? Ко је ту настрадо релно а не по твојим теоријама.  

Ja sam ti citirao njegove rečenice, a ti proveri da nisam manipulisao s njima. Rat mi je objavio Sisojev, al ono diplomatski, poluotvoreno.   Kad čovek provocira, zna se kako završi. Evo, npr., ovi ratni veterani imaju slabe živce. Ako ih provociram, znate kako ću završiti. 

Какав закон у Хрватској ?

Kad bude ozglasan, videćeš na Tv.

Јесам. Зато и тврдим. Не постоји ни један ајет у Курану који говори да је Библија измењена. Куран нисам читао скоро, а док сам га читао нисам ту тврдњу имао на уму јер ме је нешто друго занимало. Тако да ако постоји ајет који говори о томе да је Библија измењена обавезно га постави овде.    

Upravo tako. Kur'an govori o Indžilu i Tevratu a ne o Bibliji. 

У Курану су сви апостоли споменути у позитивном контексту и као веродостојни. Али сви. Куран је писан када је Библија већ одавно била комплетна и у облику у којем је и данас. Са све посланицама апостола Павла. Чак сам читао и неке наводе из списа (ранијих) Муслимана где се Павле спомиње као апостол ништа мањи одосталих.   Не, ваше тврдње о апостолу Павлу се не заснивају на нашој Библији. Оне се заснивају на учењима исламских учењака. А баш бих волео да ми кажеш како се твоје тврдње о Павлу заснивају на Библији. Да ли си ти икада прочитао посланице апостола Павла и осталих апостола ? Ако јеси кажи нам зашто Павла не сматраш апостолом ? Да ли остале апостоле сматраш веродостојнима ? Верујеш ли њиховим посланицама ? Верујеш ли посланицама апостола Петра који је био са Исусом ?

Uzmem lepo NZ, i čitam sve redom. Kad naiđem na Pavla, lepo zapišem stih i poglavlje. A onda sve stihove u vezi Pavla pročitam ponovo. 

Ignjatije, pročitaću ponovo specijalno za tebe. Što više čitam, bolje je za mene. Uz to, čitam s merakom. Zanima me religija, šta ću. Zamalo, pa da budem teolog. 

Isus a.s. je direktno proglasio svoje 12-oro učenike apostolima. Tu nisu spadali Pavle, Luka, Marko, Barnaba, ... Nakon Isusa a.s., svako se proglašava apostolom. Ja verujem u havarijjune, a to su ti verni učenici Isusa a.s. Međutim, ko je sve tu spadao, ne može se utvrditi. Vidi, tada su poslanice bile pismo ili kao što mi sad razmenjujemo poruke preko Neta. Ukratko, poslanice nisu Božija reč već su tadašnji način komunikacije. Ne obavezuje me Islam da verujem u poslanice a kojih je bilo puno. Čak i da su autentične skupa sa Indžilom, nisam dužan da postupam po njima. 

Не, немам Смарићански СЗ. Имам само Самарићанску Тору, одн. Петокњожије Мојсијево јер остале књиге не прихватају. Знаш ли ти када су Самарићани прихватили јеврејску религију ? Ко је од кога преузео списе и унео измене ? Изгледа да то не знаш. Провери па ми онда јави. Немој само да прихваташ учења муслимана о Библији без провере. Много измишљају и лажу. Ја проверавао и уверио се у то више пута.   О веродостојности Старог Завета нема много да се говори. Прочитај како су преписивали те списе Масорети. Довољно је бацити поглед на Кумранске списе и да се схвати веродостојност Старог Завета. Јевреји су ти чудан народ, живи доказ Бога којег проповедамо и у којег Верујемо.

Moja greška, nije SZ već Tora. Hajde mi objasni pravoučitelju. Inače, navikao sam da proveravam i moje misle nakon opsežnog čitanja po hrišćanskim sajtovima. Mnogo izmišljaju i lažu. Čast izuzecima. Čitao sam o Masoretima, šta su ono promenili, podseti me? 

Inače, Kumranski spisi i SZ nisu potpuno identični. Ima izračunato u procente koliko se poklapaju a koliko ne. 

Vidim ja da ti u poslednje vreme polako kliziš k njima. Da skoknemo zajedno do Palestine na čaj s njima?! 

Што се тиче Новог Завета. Он је настао после Хришћанства. Он је опис оне вере која је пре њега већ постојала. Хришћани нису следбеници књиге. Не, они су следбеници Исуса Христа који им је оставио Литургију и Нови Савез (Завет) пре књиге коју зовемо Нови Завет. Он је потврда и испуњење Старог Завета. Писан од стране очевидаца или самих апостола. Неки од апостола су били са Њим за живота и описали оно што се дешавало. Неки, као Павле, су Га упознали по Васкрсењу. Многи су Га упознали и у овом 21. веку.   Оно у шта су Хришћани веровали потврђено је и од стране пагана (римљана) и Јевреја (Јосиф Флавије и Талмуд). Да не спомињем посланице првих Отаца Цркве, Дидахи.... У Христову жртву и слављење Њега као Бога од првих дана Хришћанства (историчности догађаја) може само да не верује пристрастан човек. А мишљења сам да су, нажалост, Муслимани у тој категорији.

Brate, pre Jevreja pagani nisu imali nikakve Svete knjige. Jevreji su prvi narod knjige. A zatim i hrišćani. U liturgiji ste uneli dosta novotarija. Gledam onaj sajt o liturgiji. Brate, hajde malo hronološki istraži. Nemoj da počinješ odakle tebi paše. Da je sve tako kako ti objašnjavaš, lepo bi bar u NZ otvoreno Isus a.s. izajvio da je Bog i da se treba njemu klanjati, kao što to Jahve u SZ čini stalno. 

О свему томе ти је Свештеномученик Данило Сисојев одгворио овде https://www.pouke.org...izavetdrejn.pdf  

Hvala na ovom drugom linku. Samo ti postavljaj literaturu. Od čitanja još niko nije umro. 

И волео бих да схватите да се наш приступ Библији, Исусу, животу, смрти... доста разликује од вашег, и да не можете ваше критеријуме и поглед према Курану, Исусу, Богу... применити на Хришћанство.   По вама Света књига силази директно од Бога и представња директно и конкретно Његов говор, по нама то није тако; по вама Хришћани верују у три бога, по нама то није истина; по вама Хришћани верују да је Исус човек којег је Бог добио са Маријом као са женом, по нама то је велико богохуљење; по вама Хришћани верују да су Исус и Марија два бога уз Бога, по нама то је такође богохуљење; по вама Јевреји верују да је некакав Узијер божији син, по Јеврејима то уопште није истина...   Моја ти је препорука, као што сам ти и раније на форуму рекао, да о Хришћанству и веровањима Хришћана учиш од самих хришћанских теолога а не само од Ислама и исламских теолога.

Pa, za razumevanje treba iskren dijalog. A tumačenje onog drugog  spada pod slobodom govora. Inače, ako budemo imali iste kriterijume, imali bi i iste stavove. 

Vi često koristite  izraz "Trojica". Po nama, Isus a.s. je rođen od device Marije bez muškog uticaja. Bog ne dobija, On ima. Ti sam kažeš da je Isus a.s. Bog, katolici su uzdigli Mariju do statusa boginje. Jevreji su verovali u Uzejira kao u božijeg sina. 

Hvala na preporuci, ali čini mi se da sam na pravoslavnom sajtu. Inače, surfovao sam po dosta hrišćanskih sajtova. Komparativna analiza je bolja.

On 8. 4. 2013. at 12:33, Ignjatije рече

Која посебна чуда су имали остали пророци. Наведи неке. Овде би било добро напоменути да је и апостол Павле чинио чуда.   Какво је чудо Куран ? Шта је ту чудно ? Шта то у Курану има а што не постоји у другим књигама ?

Pa, npr., u vreme Mojsija a.s. bilo je na vrhuncu čarobnjaštvo, vradžbine i sl. Tada je Mojsije a.s. pobedio sve njih Božijom dozvolom. A to pobeđivanje je bilo čudo. U vreme Isusa a.s. medicina se počela razvijati a Isus a.s. je lečio ljude uz Božiju pomoć. A to isceljivanje je bilo čudo. Za vreme Muhammeda a.s. govorništvo tj. retorika i poezija su bili u vrhuncu a Kur'an je nenadmašiv u tome. Detalji su u njemu, čitaj pažljivo uz razmišljanje. 

On 9. 4. 2013. at 9:18, Ignjatije рече

Цитате из Јеванћеља и посланица налазимо и код ученика апостола. Ево ти књига са описом тих људи и њиховим посланицама http://dc251.4shared...kih_Ucenika.pdf  Многа дела су настала у првом веку и почетком другог века. Ту вам не стоји прича како је све живо измењано на Никејском сабору и за време Светог цара Константина Великог. У тој књизи ти је живо предање које је остало од самих апостола и првих Хришћана. То су писали њихови ученици. У нашој Цркви то се зове Свето Предање.

Hvala na linku. Pročitaću pa ću se javiti. Da ne mlatim praznu slamu.

Подели на овим сајтовима

On 11. 4. 2013. at 6:04, Trinaesti učenik рече

A teologa biraj ti, da ne bude da samo biramo mi. Inače, vodio je on diskusije sa svima. A ko ga je pozvao u Oxford Union?!

Nema potrebe. Postavi najjače njegove tvrdnje ovde pa da diskutujemo.

Kad čovek provocira, zna se kako završi. Evo, npr., ovi ratni veterani imaju slabe živce. Ako ih provociram, znate kako ću završiti. 

Znači za ubistva ljudi poput Sisojeva krivi su oni koji kritikuju Islam, a ne sami Muslimani koji su ih ubili ?

Upravo tako. Kur'an govori o Indžilu i Tevratu a ne o Bibliji. 

A koji je to Indžil i Tevrat ? Šta je to ? Gde se to nalazi ? Uvek sam čitao da se Tevrat odnosi na Stari Zavet a Indžil na Novi Zavet. Da se oni zajedno odnose na našu (hrišćansku) Bibliju. Ti sad govoriš kao o nekim drugim knjigama. Gde je to Muhamed, i gde to hadisi, govore da je Biblija izmenjena. Muhamed traži da mu se donese Tevrat, što znači da je on (Tevrat) u njegovo vreme postojao. Pitam se samo gde.

Uzmem lepo NZ, i čitam sve redom. Kad naiđem na Pavla, lepo zapišem stih i poglavlje. A onda sve stihove u vezi Pavla pročitam ponovo.    Ignjatije, pročitaću ponovo specijalno za tebe. Što više čitam, bolje je za mene. Uz to, čitam s merakom. Zanima me religija, šta ću. Zamalo, pa da budem teolog. 

Čitaj slobodno. Nemam ništa protiv. Čak, šta više milo mi je. Samo kakve predispozicije imaš pre čitanja. Koji ti je motiv čitanja. Šta misliš o samom tekstu (Novom Zavetu) pre i za vreme čitanja. Ako misliš da je On dosta izmenjen i da se jedina i prava istina nalazi samo u Kuranu, teško da će to tvoje čitanje imati nekog neutralnog efekta. Ali dobro. Pročitaj NZ ali pažljivo i neprisrasno. Kao da nikada nisi čuo ni za Hrišćanstvo ni za Islam. To je teško ali je možda jedini i ispravan način. Tako sam i ja radio.

Isus a.s. je direktno proglasio svoje 12-oro učenike apostolima. Tu nisu spadali Pavle, Luka, Marko, Barnaba, ...

Nisu. Ali tu spadaju Matej (jevandjelist), Jovan Bogoslov (pisao Jevandjelje po Jovanu, poslanice i Otkrovenje), Petar (pisao poslanice), Jakov (pisao poslanicu) ... i ta njihova pisanja se opet ne slažu sa Kuranom. A apostol Pavle je izabran od samog Gospoda Isusa Hrista i priznat od ostalih apostola i učenika. Njegovo vidjenje je potkrepljeno javljanju Ananiji i čudnim dešavanjima osoba koje su bile sa Pavlom i imali deo Njegovog vidjenja. Pavlovo preobraćenje i apostolski život (kao i stradanja) je toliko neverovatno da se nije moglo desiti slučajno. Naravno ti u to ne moraš da veruješ. Tvoja je stvar da li ćeš nešto prihvatiti ili odbiti. Ja nemam nameru da te plašim večnim ognjem ukoliko odbiješ Hrista. Jer to ni on sam nije radio.

Vidi, tada su poslanice bile pismo ili kao što mi sad razmenjujemo poruke preko Neta. Ukratko, poslanice nisu Božija reč već su tadašnji način komunikacije.

Ni SZ nije bio Božija reč onako kako vi Muslimani verujete za Kuran. I SZ je isto sadržavao opis raznih dogadjaja realno doživenih od strane realnih ljudi, zajedno sa porukama samoga Boga. Isto kao i poslanice. Nema razlike.

U njima se nalazi ono već doživljeno i vidjeno zajedno sa rečima samoga Boga.

Ne obavezuje me Islam da verujem u poslanice a kojih je bilo puno. Čak i da su autentične skupa sa Indžilom, nisam dužan da postupam po njima.

Obavezuje te da veruješ u Tevrat i Indžil i sve prethodne objave. I nigde ti nije rečeno da su one izmenjeni. Ali NIGDE.

Moja greška, nije SZ već Tora. Hajde mi objasni pravoučitelju. Inače, navikao sam da proveravam i moje misle nakon opsežnog čitanja po hrišćanskim sajtovima. Mnogo izmišljaju i lažu. Čast izuzecima. Čitao sam o Masoretima, šta su ono promenili, podseti me? 

Ne znam zašto me nazivaš "pravoučiteljem". Deluje mi posprdno... ali dobro, navikao sam. Ništa strašno. Bolje tako iskreno nego ono "poštovani" ;)

Ne znam na kakve promene misliš.

Inače, Kumranski spisi i SZ nisu potpuno identični. Ima izračunato u procente koliko se poklapaju a koliko ne. 

Dobar si. Ima neke sitnice, ali zaista sitnice koje se ne poklapaju. I šta se ne poklapa  Znaš li ti kakve je optužbe Biblija trpela pre otkriča tih spisa  Neverovatne optužbe. Pričalo se kako teško da bilo šta odgovara originalima, kako je toliko toga izmenjeno da nema veza sa prvim izveštajima.... Ali hvala Bogu što je uputio Muslimana da ih pronadje i da zatvori usta svim klevetnicima portiv Njegove reči. Evo, i o tome ima kratka knjiga. Evo LINKA.

Vidim ja da ti u poslednje vreme polako kliziš k njima. Da skoknemo zajedno do Palestine na čaj s njima?! 

Ne klizim ja ka njima. Ali oni su živi dokaz samoga Boga. Bog je ispunio proročanstva da će ih (Jevreje) sakupiti sa svih predela zemaljskih u Izrael... kao i da će se Izrael navodniti i biti put plodova i cveća. O tome, izmedju ostalih, piše prorok Isaija. Prorok koji ih i monogo kritikuje, i koji predskazuje stradanje Gospoda Isusa Hrista i Njegovo preuzimanje grehova čovečanstva na sebe...vekovima pre ostvarenja tih proročanstava.

Brate, pre Jevreja pagani nisu imali nikakve Svete knjige. Jevreji su prvi narod knjige. A zatim i hrišćani.

Nisu Jevreji narod knjige. Ista greška koju pravite i sa Hrišćanima. Prvo su se deslili stvarni dogadjaji i donošenje zakona, propisa... pa je posle napisana knjiga. Nije bila prvo knjiga pa sledjenje knige, nego prvo dogadjajji koji su kasnije zapisani u knige. Judeo-hrišćanska vera je živa vera živoga Boga. a ne vera knjiga koje dolaze sa nebesa.

U liturgiji ste uneli dosta novotarija. Gledam onaj sajt o liturgiji. Brate, hajde malo hronološki istraži. Nemoj da počinješ odakle tebi paše. Da je sve tako kako ti objašnjavaš, lepo bi bar u NZ otvoreno Isus a.s. izajvio da je Bog i da se treba njemu klanjati, kao što to Jahve u SZ čini stalno. 

Nije izmenjena Liturgija, Evharistija. Koja podrazumeva sabranje Hrišćana nedeljom, pevanje hvale Bogu, i najvažnije pričešće telom i krvlju Gospoda našega Isusa Hrista. Pričešća koje je sam Isus Hristos uspostavio pre pisanja Novog Zaveta. Pričešće kojim je i uspostavljen Novi Savez izmedju Boga i ljudi. Kojim se rešava problem smrti i sjedinjenje tvorevine sa Tvorcem. Menjani su obredi, način služenja, odežde sveštenika, časovi..... ali suština Liturgije NIKADA.

O tome da li je Isus Bog smo pisali više puta. Nema potrebe, nadam se, da to više ponavljamo. Ako zaista kreneš ponovo da čitaš Novi Zavet, kazače ti se samo.

Hvala na ovom drugom linku. Samo ti postavljaj literaturu. Od čitanja još niko nije umro. 

Ne moraš pročitati tu knjigu sa drugog linka. Obilna je i ima grešaka. Bolje pročitaj ono sa prvog linka. Možeš i to... ako hoćeš. Od viška glava ne boli.

Vi često koristite  izraz "Trojica". Po nama, Isus a.s. je rođen od device Marije bez muškog uticaja. Bog ne dobija, On ima. Ti sam kažeš da je Isus a.s. Bog, katolici su uzdigli Mariju do statusa boginje. Jevreji su verovali u Uzejira kao u božijeg sina. 

Brate, shvati da i mi verujemo da se Isus ovaplotio bez muškog uticaja. Ne govorimo tu o rodjenju nego o ovaplćenju. A Kuran i hadisi tu grdno laži i iznose neistinu o hrišćanskim verovanjima. Čovek radja čoveka, a Bog radja Boga. To je posebna tema koja već postoji na forumu pa možemo tamo da nastavimo o tome. 

Ono što Katolici veruju za Mariju nije (sve) deo i našeg pravoslavnog verovanja. Kako god bilo ni Katolici nikada nisu verovali niti veruju da je Marija bog. A pogotovu ne u vremenu pisanja Kurana. Dokaz, po meni, da Kuran nije od Boga koji sve zna.

Kada su Jevreji verovali u tog Uzejira  Prema Kuranu i hadisima Allah će ih pitati (sve Jevreje) zašto su verovali u Uzejiera kao božijeg sina. Mene zanima kada su Jevreji bilo koga prihvatili za Božijeg sina. To je brate jedna od glavnih prepreka Jevrejima da prihvate Isusa, a mani nekog mnogo manje značajnog, ako je uopšte i postojao, Uzejira. Daj ti nama istorijske podatke o tome da vidimo. Samo vanislamske, ako može.

Pa, npr., u vreme Mojsija a.s. bilo je na vrhuncu čarobnjaštvo, vradžbine i sl. Tada je Mojsije a.s. pobedio sve njih Božijom dozvolom. A to pobeđivanje je bilo čudo. U vreme Isusa a.s. medicina se počela razvijati a Isus a.s. je lečio ljude uz Božiju pomoć. A to isceljivanje je bilo čudo. Za vreme Muhammeda a.s. govorništvo tj. retorika i poezija su bili u vrhuncu a Kur'an je nenadmašiv u tome. Detalji su u njemu, čitaj pažljivo uz razmišljanje. 

Sva ta čuda su se dešavala svo vreme. I pobeda nad čarobnjaštvom, i isceljenja i predivna poezija. Pre Muhameda i pre Isusa. Isus nije poslan da bi činio čuda nego da bi rešio problem smrti.

Ima mnogo predivne poezije, retorike i muzike van naših monoteističkih religija, kao i u samoj Bibliji. Samo je problem naše (barem moje) nepoznavanje hebrejskog, grčkog i arapskog jezika. Da bi smo mogli to da doživimo kao oni na maternjem jeziku.Nije to nikakvo čudo.

Hvala na linku. Pročitaću pa ću se javiti. Da ne mlatim praznu slamu.

Od svih linkova to pročitaj obavezno, ako hoćeš. To su dela apostoloskih učenika u kojima se nalaze (i navedeno) citati iz apostolskih poslanica. Može se jasno videti da Novi Zavet nije izmenjen vekovima kasnije na nekakvim saborima. Osnove su sačuvane u delima apostolskih učenika, pa čak i u spisima rimskih istoričara ( okupljanje Hrišćana u nedelju, pevanje pesama Bogu, moralne obaveze i slavljenje Isusa kao Boga). I u ni jednome nema naznaka o očekivanju bilo kakvog novog proroka, osim lažnih i antihrista.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...