mzoran Написано Август 18, 2010 Пријави Подели Написано Август 18, 2010 Ja bih ostao pri onome sto sam napisao prosli put i to je glavno. Naime i prosli, blazenopocivsi patrijarh Pavle i sadasnji patrijarh su doneli odluku da se do daljnjeg Liturgija sluzi po starom. Zasto se to ne postuje svuda? U cemu je krivica igumana Simeona? Sto postuje odluke patrijaraha? Sto se tice trazenja blagoslova od nadleznog episkopa, je ne znam za sta iguman trazi blagoslov a za sta ne. Ja mislim da to ne mozete ni vi znati, vec jedino episkop i sam iguman. Sto se tice jeresi, ja nisam bogoslov, tako da nisam strucan da vam odgovorim. Ipak, rekao bih dve stvari. Prva je da je meni blisko i razumljivo to sto iguman prica. Moguce da je nesporazum oko ipostasi i licnosti. Ja medjutim imam razloga da verujem da iguman Simeon u potpunosti, ne odstupajuci ni najmanje od onoga sto je pravoslavno ucenje propoveda. Razlog je, i to je ono drugo sto hocu da kazem, da se po plodovima drvo poznaje! Jos jedno- gledajte samo kako se krste mnogi, a koliko iguman Simeon insistira da se pravilno krsti. Ili da se pravilno, po tipiku posti. Ili na ponasanje u crkvi. I tako dalje. Zaista, ne mogu da verujem da on propoveda jeres. I na kraju, mislim da nije dobro da se prica o nekom bez njegovog prisustva. Zato mislim da je najbolje da oni koji imaju nesto protiv igumana odu kod njega, kazu mu to i rasprave to sa njim. Meni licno je vrlo bolno kada neko prica nesto protiv igumana Simeona, ali mi je bolno i da se konfrontiram sa bilo kojim svestenim licem jer je to greh. Zato, napisao sam sta sam napisao, molim Boga da mi se to ne uracuna u greh,i vise necu odgovarati na ovu temu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Август 18, 2010 Пријави Подели Написано Август 18, 2010 Тако ми се преврне утроба када чујем израз "служити Литургију по новом или по старом", зато што тако омаложава сам чин Литургије. Као да је то касета, па ћемо да бирамо да ли ћемо је убацити у стари касетофон (по старом) или нови плејер (по новом). Не постоји једна пракса, једна непроточна, непроменљива служба, као што ни не постоји "нова" или "стара" Литургија, зато што Црква јесте жива заједница, живи организам, док се Свети Дух не везује само за одређене историјске епохе и периоде! Што се тиче поштовања одлука патријарха и СА Сабора, видим како то поштује када после одлуке СА Сабора да се пензионише вл. Артемије, "свира у дипле" испред Патријаршије заједно са неколицином расколника. Верујем да је вама Зоране болно када се прича о оцу Симеону, али верујте да је целом српском националном бићу болно када посматра чаршијске препирке унутар СПЦ и слуша пре свега ружне, често и неистините, речи о архијерејима, СА Синоду, патријарху и клиру СПЦ. "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 18, 2010 Пријави Подели Написано Август 18, 2010 Ja bih ostao pri onome sto sam napisao prosli put i to je glavno. Naime i prosli, blazenopocivsi patrijarh Pavle i sadasnji patrijarh su doneli odluku da se do daljnjeg Liturgija sluzi po starom. Zasto se to ne postuje svuda? U cemu je krivica igumana Simeona? Sto postuje odluke patrijaraha? Sto se tice trazenja blagoslova od nadleznog episkopa, je ne znam za sta iguman trazi blagoslov a za sta ne. Ja mislim da to ne mozete ni vi znati, vec jedino episkop i sam iguman. Sto se tice jeresi, ja nisam bogoslov, tako da nisam strucan da vam odgovorim. Ipak, rekao bih dve stvari. Prva je da je meni blisko i razumljivo to sto iguman prica. Moguce da je nesporazum oko ipostasi i licnosti. Ja medjutim imam razloga da verujem da iguman Simeon u potpunosti, ne odstupajuci ni najmanje od onoga sto je pravoslavno ucenje propoveda. Razlog je, i to je ono drugo sto hocu da kazem, da se po plodovima drvo poznaje! Jos jedno- gledajte samo kako se krste mnogi, a koliko iguman Simeon insistira da se pravilno krsti. Ili da se pravilno, po tipiku posti. Ili na ponasanje u crkvi. I tako dalje. Zaista, ne mogu da verujem da on propoveda jeres. I na kraju, mislim da nije dobro da se prica o nekom bez njegovog prisustva. Zato mislim da je najbolje da oni koji imaju nesto protiv igumana odu kod njega, kazu mu to i rasprave to sa njim. Meni licno je vrlo bolno kada neko prica nesto protiv igumana Simeona, ali mi je bolno i da se konfrontiram sa bilo kojim svestenim licem jer je to greh. Zato, napisao sam sta sam napisao, molim Boga da mi se to ne uracuna u greh,i vise necu odgovarati na ovu temu. Задње што ја овде желим да урадим је да полемишем по питању исправности било ког канонског клирика наше Цркве - па макар и игумана Симеона. Али, добри мој брате Зоране (а заиста верујем да си добар и благочестив човек), управо је данас у Цркви проблем у оваквим ставовима какве си овде изнео. Отровали су твоју, верујем честиту душу, причама о саборским одлукама и заварали те дивним плодовима манастира Рукумија (издаваштвом), који, на жалост, не ничу на благословен начин - тј. у послушности према надлежном архијереју. Ниси ти крив што не разумеш како Црква функционише, али су итекако криви они који те лажу - ма који да су. Али, ето, ти употреби разум и логику којима те је Бог обдарио као словесно биће, па размисли и сам: може ли било који игуман да уради било шта што превазилази оквире зидина његовог манастира, без благослова свог надлежног епископа? Погледај књиге и издања других - увек имаш благослов надлежног епископа на њима, уколико имају везе с Црквом (а издања Рукумије то итекако имају). Опет око Саборске одлуке о служењу по вековном поретку... Па од када то отац Симеон тумачи значење "вековног поретка"? Опет морам да поновим - нико никога не тера да служи по тзв. "новом" - али, отац Симеон и његови истомишљеници би желели да натерају друге да служе по Могилиној верзији (тзв. "старом"). Није отац Симеон тај који је позван да "брани Цркву од ње саме" него да се моли и подвизава у смирењу и послушању свом епископу, а не да јавно исповеда саборски осуђену јерес (сводећи ипостаси на "манифестације" Једнога Бога - да би ово савелијанство оца Симеона било тачно, први члан Символа Вере би морао да гласи: "Верујем у Једнога Бога, Оца" - али, у символу нема зареза између Бога и Оца, управо зато што је реч о Једном Богу Оцу) у покушају да испадне "паметнији" од њега. Ако неко заиста крши одлуке Светог архијерејског Сабора Српске православне Цркве, зар онда није посао самог Сабора да таква понашања санкционише? Одакле Вам драга браћо та чудна идеја да је СА Сабор неспособан да очува чистоту вере, него му треба "помоћ" коју нико (званично) није тражио? Зар не видите да учествујете у припремама за раскол, а да вас трују лажима да је Црква та која је заправо у "расколу." То је пут који не води ка истини него ка Акакијевој секти псеудозилота. Све у свему, "кривица" оца Симеона није у "поштовању одлука патријарха" него у његовој гордој идеји да он својесхватање тих одлука некако треба да наметне не само свом него и другим епископима. Тиме он на себе узима улогу самог Сабора, што је, у најмању руку прелест и гордост - тако да ни јерес у исповедању вере није необичан "плод" једне такве еклисиолошке (не)свести. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Август 18, 2010 Пријави Подели Написано Август 18, 2010 @Андреј Потпис. :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sergian Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Ове слике сам затекао на једном ФБ профилу. Интересантне сличице....... Ову културу следе само клинци који се не разликују од усташа осим по имену, све остало им је заједничко : И шта сада са тиме?.. shuntavilo2Јел си ти неки пацифиста па ти смета оружје?... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Ja sam pacifista i meni smeta oružje. Smetaju mi i ultranacionalisti sa fašističkim idejama. Ima li neki problem sa tim? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sergian Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Ja sam pacifista i meni smeta oružje. Smetaju mi i ultranacionalisti sa fašističkim idejama. Ima li neki problem sa tim? Има проблем. Пацифизам је један од облика анти-хришћанства. Теби сметају и сви српски војници од Косовског боја наовамо?.. Иначе, нисам Образовац (чак сам и банован на њиховом форуму због мојих верских ставова) али они нису фашисти. Наведи ми само нешто фашистичко од њих? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Ja sam pacifista i meni smeta oružje. Smetaju mi i ultranacionalisti sa fašističkim idejama. Ima li neki problem sa tim? Има проблем. Пацифизам је један од облика анти-хришћанства. Теби сметају и сви српски војници од Косовског боја наовамо?.. Иначе, нисам Образовац (чак сам и банован на њиховом форуму због мојих верских ставова) али они нису фашисти. Наведи ми само нешто фашистичко од њих? Sto se ti bunis kad si ti u antihriscanskom covenu? :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sergian Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Sto se ti bunis kad si ti u antihriscanskom covenu? :cheesy:Преведи на српски ово болдирано. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Sto se ti bunis kad si ti u antihriscanskom covenu? :cheesy:Преведи на српски ово болдирано. Anglosaksonski izraz za ezoterijski red, manju grupu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sergian Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Anglosaksonski izraz za ezoterijski red, manju grupu.Немам везе са езотеријом а што се тиче мањине - то није само по себи антихришћански. Хришћани никад и нису били у већини (у односу на остали свет). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Anglosaksonski izraz za ezoterijski red, manju grupu.Немам везе са езотеријом а што се тиче мањине - то није само по себи антихришћански. Хришћани никад и нису били у већини (у односу на остали свет). IPC ili to cudo u cemu si ti moze biti samo svrstano pod ezoterijski red jer je van Crkve. A rec coven sam upotrebio jer se ono koristi da doticnih ezotericara nema mnogo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sergian Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Anglosaksonski izraz za ezoterijski red, manju grupu.Немам везе са езотеријом а што се тиче мањине - то није само по себи антихришћански. Хришћани никад и нису били у већини (у односу на остали свет). IPC ili to cudo u cemu si ti moze biti samo svrstano pod ezoterijski red jer je van Crkve. A rec coven sam upotrebio jer se ono koristi da doticnih ezotericara nema mnogo. Ми смо Црква Христова. Ван Цркве су они који су одступили од светог Предања Духа Светога. Макар себе и називали "Православном Црквом", таквима то ништа не вреди... 1924.године су направили раскол од Цркве они који су увели осуђену новотарију а не они који су остали верни Предању. Ако теби ови личе на езотеричаре, онда немам речи- http://www.churchgoc.blogspot.com/ (сајт наших верника у Грчкој) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Anglosaksonski izraz za ezoterijski red, manju grupu.Немам везе са езотеријом а што се тиче мањине - то није само по себи антихришћански. Хришћани никад и нису били у већини (у односу на остали свет). IPC ili to cudo u cemu si ti moze biti samo svrstano pod ezoterijski red jer je van Crkve. A rec coven sam upotrebio jer se ono koristi da doticnih ezotericara nema mnogo. Ми смо Црква Христова. Ван Цркве су они који су одступили од светог Предања Духа Светога. Макар себе и називали "Православном Црквом", таквима то ништа не вреди... 1924.године су направили раскол од Цркве они који су увели осуђену новотарију а не они који су остали верни Предању. Ако теби ови личе на езотеричаре, онда немам речи- http://www.churchgoc.blogspot.com/ (сајт наших верника у Грчкој) Ovo su sve za sebe govorili i Arijanci i posle toga latini. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sergian Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Anglosaksonski izraz za ezoterijski red, manju grupu.Немам везе са езотеријом а што се тиче мањине - то није само по себи антихришћански. Хришћани никад и нису били у већини (у односу на остали свет). IPC ili to cudo u cemu si ti moze biti samo svrstano pod ezoterijski red jer je van Crkve. A rec coven sam upotrebio jer se ono koristi da doticnih ezotericara nema mnogo. Ми смо Црква Христова. Ван Цркве су они који су одступили од светог Предања Духа Светога. Макар себе и називали "Православном Црквом", таквима то ништа не вреди... 1924.године су направили раскол од Цркве они који су увели осуђену новотарију а не они који су остали верни Предању. Ако теби ови личе на езотеричаре, онда немам речи- http://www.churchgoc.blogspot.com/ (сајт наших верника у Грчкој) Ovo su sve za sebe govorili i Arijanci i posle toga latini. Логично. Свако каже тако за себе али нема свако аргументе, чињенице... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука