Дарко Написано Јун 18, 2010 Пријави Подели Написано Јун 18, 2010 Мени је ово довољан разлог да их гледам као противнике Цркве Божије. SUBJEKAT OTAC ŽARKO 03 Доле наведени текст је преузет са сајта цркве св. Јована Крститеља - Петлово брдо, где имамо случај да на насловној страни пише СРБСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА - зашто СРБСКА размислите, али доњи текст је веома важан јер је неодвојиво повезан са клипом о. Ивана: Свештеника морамо да поштујемо и с њим се не расправљамо, нити изражавамо наше не слагање око ствари везаних за веру, цркву, наше спасење, посебно кад одемо по савет или мишљење. С миром и благодарењем прихватамо чак и погрду. („Ја које год љубим оне и карам и поучавам; постарај се дакле, и покај се." Откр. 3,19.) Свештена лица су од Бога изабрана лица, и на посебан начин посвећена да врше света богослужења, свете тајне и обреде. У најчешћем контакту са народом су парохијски свештеници, који служе при црквама и обављају потребне верске обреде својим верницима. Такав свештеник је парох, а народ су његови парохијани. Јер одређено црквено подручје које опслужује свештеник, зове се парохија. Свештеник се поздравља при сусрету: "Помаже Бог оче, благословите! ". Свештенику се целива рука без обзира на године свештеника и онога који целива. Свештеник се у разговору ословљава са "оче", рецимо "оче Марко", или ако је прота, може "оче прото". Владика се ословљава речима "Ваше Преосвештенство", или "Преосвећени Владико", или ако је неформални разговор само "Преосвећени". Патријарх се ословљава са "Ваша Светости", или "Свјатјејши Владико" или само "Свјатјејши". (Св. Филарет Московски). http://hramsvetogjovana.iz.rs/page6.html Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. (Јн 1,1) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јун 19, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 19, 2010 "Образ" субкултура...питам се, са обзиром на изглед и садржај сајта, како ли је просечном вернику, или још горе, некоме ко жели тек да приступи ово одбојно. Од гомиле "правила", не види ни један једини разлог зашто би ишао у цркву, ово га одбија, делује као да је тамо група "одабраних". Знам да бирам прејаке речи, али ми је заиста тешко да се изразим. Србска...заиста је несхватљиво... 229229229 http://hramsvetogjovana.iz.rs/index.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јун 19, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 19, 2010 А у вези поста: У неким нашим крајевима, пред свето причешће на десетак дана се не пије вино, нити се једе грожђе, па чак ни купине, ни било које друго воће црвене боје, јер подсећа на крв Христову, којом се верници причешћују. Ујутро пре причешћа, не узима се ништа од јела или пића, нити се пуши , све док се не причести, и не узме нафора. Чему ова "бабска" напомена??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 19, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 19, 2010 Ујутро пре причешћа, не узима се ништа од јела или пића, нити се пуши , све док се не причести, и не узме нафора. Ово је потпуно у реду с тим што може да се узме нафора. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јун 19, 2010 Пријави Подели Написано Јун 19, 2010 А у вези поста: У неким нашим крајевима, пред свето причешће на десетак дана се не пије вино, нити се једе грожђе, па чак ни купине, ни било које друго воће црвене боје, јер подсећа на крв Христову, којом се верници причешћују. Чему ова "бабска" напомена??? Али, сложићемо се да је све остало у најмању руку чудно. Гуруу однос према свештенству, употреба придева "Србски" уместо "српски" (без обзира што су и свети владика Николај и блажене успомене владика Данило употребљавали обе варијанте, данас се ово најчешће асоцира са покретом ОБРАЗ, чији представници у јавности имају понекад проблематичне ставове). Да ли је клир овог храма уопште упознат са изгледом, дизајном и садржајем сајта свога храма? Да ли је старешина храма благословио да овим сајтом буде доведен у контекст који је овде импутиран? Да ли је са овим упознат архијерејски намесник за овај део града? Да ли су обавештени СА Синод и његова светост патријарх српски Иринеј? И, можда најважније, да ли чекамо да нам иста ова и још многа друга питања поставе новинари Б 92? Тим пре, што је ово, по свој прилици, део једне неформалне групе која делује у оквирима СПЦ и организовано плете мрежу раскола. Да ли је могуће да су званичници неких православних држава наклоњени оваквим расколничким и екстремистичким групама? Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Ујутро пре причешћа, не узима се ништа од јела или пића, нити се пуши , све док се не причести, и не узме нафора. Ово је потпуно у реду с тим што може да се узме нафора. Па и каже да се узме нафора - реченица може да гласи "све док се човек не причести и не узме нафору" :0104cheesy: Него... ја сам чуо да онај Младен, вођа Образа, уопште није крштен. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дарко Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Из којих новина је овај чланак о. Агапије? pravopop Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. (Јн 1,1) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Из којих новина је овај чланак о. Агапије? pravopop Нашао сам негде на нету...не знам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Мени је ово довољан разлог да их гледам као противнике Цркве Божије. SUBJEKAT OTAC ŽARKO 03 Доле наведени текст је преузет са сајта цркве св. Јована Крститеља - Петлово брдо, где имамо случај да на насловној страни пише СРБСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА - зашто СРБСКА размислите, али доњи текст је веома важан јер је неодвојиво повезан са клипом о. Ивана: Свештеника морамо да поштујемо и с њим се не расправљамо, нити изражавамо наше не слагање око ствари везаних за веру, цркву, наше спасење, посебно кад одемо по савет или мишљење. С миром и благодарењем прихватамо чак и погрду. („Ја које год љубим оне и карам и поучавам; постарај се дакле, и покај се." Откр. 3,19.) Свештена лица су од Бога изабрана лица, и на посебан начин посвећена да врше света богослужења, свете тајне и обреде. У најчешћем контакту са народом су парохијски свештеници, који служе при црквама и обављају потребне верске обреде својим верницима. Такав свештеник је парох, а народ су његови парохијани. Јер одређено црквено подручје које опслужује свештеник, зове се парохија. Свештеник се поздравља при сусрету: "Помаже Бог оче, благословите! ". Свештенику се целива рука без обзира на године свештеника и онога који целива. Свештеник се у разговору ословљава са "оче", рецимо "оче Марко", или ако је прота, може "оче прото". Владика се ословљава речима "Ваше Преосвештенство", или "Преосвећени Владико", или ако је неформални разговор само "Преосвећени". Патријарх се ословљава са "Ваша Светости", или "Свјатјејши Владико" или само "Свјатјејши". (Св. Филарет Московски). http://hramsvetogjovana.iz.rs/page6.html darko sto se ljubi ruka svesteniku i sto se svestenici zovu ocom ,nikako shvatiti dobro bratom ja svestenik ja al otac nikako nije jasno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дарко Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Сузо, нисам сигуран да сам разумео шта се хтела да кажеш Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. (Јн 1,1) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Сузо, нисам сигуран да сам разумео шта се хтела да кажеш pitala sto se mora ruka svesteniku ljubiti ,sto se treba ocom zvati ,razumijem da se svesteniku svestenik kaze ,isto bi razumjela da se bratom zove a sto ocom se zove ovo sam procitala tu pise od tebe to Свештенику се целива рука без обзира на године свештеника и онога који целиваСвештеник се у разговору ословљава са "оче", рецимо "оче Марко", или ако је прота, може "оче прото". Владика се ословљава речима "Ваше Преосвештенство", или "Преосвећени Владико", или ако је неформални разговор само "Преосвећени al zbuba sad neces nikako razumjet uh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дарко Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Тај текст је постављен због овог пасуса: Свештеника морамо да поштујемо и с њим се не расправљамо, нити изражавамо наше не слагање око ствари везаних за веру, цркву, наше спасење, посебно кад одемо по савет или мишљење. С миром и благодарењем прихватамо чак и погрду. („Ја које год љубим оне и карам и поучавам; постарај се дакле, и покај се." Откр. 3,19.) Ако си одгледала клип који је поставио о. Иван где ''нечасни'' појединци вређају свештеника зато што ''новотари'', а онда други део људи који контролишу ове прве почињу да их бране на ТВ, погледали смо овај сајт и видели да су и ту, ''вероватно'' умешали прсте, али кажем ''вероватно'', те стога показује у каквој су контрадикторноси данашњи ''браниоци'' Православља са самим собом. А та питања што се тичу свештеника постављају се на другом делу форума, да би и остале колеге биле активне Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. (Јн 1,1) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 molimmmmm-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='ne_shvata' /> "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Из којих новина је овај чланак о. Агапије? Пише : "Недељни Телеграф". "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука