Jump to content

Гради се крст од 33 метра и коштаће 100.000 евра

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

Данас сам чуо на вестима. Коштаће близу 200.000 евра. Ја само питам: чему? Слушам једног свештеника данас на ТВ-у, каже да нас (Крст) уједини, сабере. Оче, а чему нам онда служи Света Литургија? Да ли ви знате да нам промили декларативних православаца долазе на Свету Литургију? А без ње нема и не може бити уједњиња о којем говорите. Ниакве мегаломанске грађевине нам не могу помоћи без литургијске свести.

Glasam da ovo bude "zeleni" post...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ма шта ће нама новац ѕа обнову храма, чему то? Боље да те паре дамо у породилишта.

Само да ми наиђе на следећој Литургији бата са тацном, тачно ћу му је отети и однети у неку потребиту болницу.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ма шта ће нама новац ѕа обнову храма, чему то? Боље да те паре дамо у породилишта.

Не мешај бабе и жабе. Храмови су богослужбени простор, а овај крст је само нека врста рекламе и атракције (по мом мишљењу тотално безукесне и беспотребне). 

Подели на овим сајтовима

Чудно, ја то не доживљавам тако а колико видим и део Литургијске заједнице, такође дели моје мишљење.

То би било ваљда довољно, да ја не спочитавам никоме безукус и беспотребност, славе Богу Живоме.

Но, да не разводњавамо, ти имаш своје мишљење, ми своје а сви смо део Литургијског живота.

Надам се да не мислиш, да сви Литургијски освећени људи и Богу угодних, деле твоје мишљење.

Крст је добио благослов, ми смо добили Крст. По снази његове симболике он представља управо сабрање и заједницу.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Не мешај бабе и жабе. Храмови су богослужбени простор, а овај крст је само нека врста рекламе и атракције (по мом мишљењу тотално безукесне и беспотребне). 

Kako moze, brate, osvestani krst da bude prosto reklama i atrakcija? Razumeo bih da je ovo neko drugi rekao, ali tebe ne razumem.

I odma` da kazem - iskreno, da je neko mene pitao, ne znam da li bih sad gradio taj krst, imao bih razloge i za i protiv. Medjutim, sad kad vidim na ovoj jednoj temi ovoliko potpuno neosnovane srdzbe i maltene ruganja ovom potezu zicke eparhije, lako bih se odlucio da odmah pocnem sa gradnjom.

...

"Krst nije samo i prosto znak hrišćanina, to je oružje koje odgoni zlu silu. Gospod je za vreme krsnih stradanja ostavio na Krstu svetlost i ljubav, zato se iz Krsta izlučuju zraci blagodatne svetlosti i Božanske ljubavi. Blagodatna svetlost koja iz Krsta ishodi pali zlobnu mračnu silu, a ljubav sve obuhvata."

Starac Sava Pskovo Pecerski

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

A šta je bogoslužbeni prostor?I krst isto može da postane bogoslužbeno mesto,gde se vrše verske službe.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Naravno, sve mi znamo - i kakve sve neverovatne propuste i greske cine klirici danas, a narocito episkopi, i kako vrlo cesto krajnje nerazumno bukvalno bacaju novac na kojekakve gluposti, a za one koji su zaista potrebiti ne daju ni pare, ali sam prilicno siguran da izgradnja ovog krsta ne spada u tako nesto...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Kako moze, brate, osvestani krst da bude prosto reklama i atrakcija? 

A šta znači to da je osveštan?Ima neko posebno dejstvo sam po sebi ili je možda bitnije kako će ljudi da ga dožive?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Gladni po Srbiji. Shvatas li ti da Crkva ovim krstom upravo deli ribu gladnima? To ce ljudi raditi za platu. Je li tebi to jasno?

Ko priča za graditelje? Pričam o desetinama hiljada (čitaj mi sa usana još jednom: "NA DESETINE HILJADA") kosmetskih Srba ispod Ibra koji su na kazanima!! Koji dobijaju petkom (više i to čak ne dobijaju) po dva hleba i parče kobasice, dakle na nedeljnom nivou!! O tome pričam! Možda sam sad jasniji!? Da li sam dovoljno glasan i da li me čuješ?

Za svaki slučaj da ponovim: reč je o desetinama i stotinama hiljada gladnih posvuda  -  ispod Ibra, u zabačenim krajevim istočne Srbije, u zabitima Stare planine etc etc ...

Подели на овим сајтовима

A šta znači to da je osveštan?Ima neko posebno dejstvo sam po sebi ili je možda bitnije kako će ljudi da ga dožive?

Pre svega, osvestan znaci ukljucen u bogosluzbeno bice Crkve, dakle, nije prosto ukras, nego je namenjen molitvi i - buduci da je ovde rec o krstu, dakle sasvim specificnom predmetu - osvestavanju prostora i vremena.

Takodje, sve sto je molitvom osvestano svetinja je, i kao takvo zasluzuje narocitu paznju u postovanje.

Подели на овим сајтовима

Pre svega, osvestan znaci ukljucen u bogosluzbeno bice Crkve, dakle, nije prosto ukras, nego je namenjen molitvi i - buduci da je ovde rec o krstu, dakle sasvim specificnom predmetu - osvestavanju prostora i vremena.

Takodje, sve sto je molitvom osvestano svetinja je, i kao takvo zasluzuje narocitu paznju u postovanje.

I opet te pitam da li je to nešto sveto samo po sebi ili je pak sveto zato što ga mi,ljudi smatramo svetim?

Подели на овим сајтовима

I opet te pitam da li je to nešto sveto samo po sebi ili je pak sveto zato što ga mi,ljudi smatramo svetim?

A ja ti opet kazem procitaj sta sam ti odgovorio. A ako to ne razumes, onda treba malo da poradis na nekim osnovnijim stvarima u pogledu Crkve i crkvenosti. Inace, ukratko - ni jedno, ni drugo od ovoga sto si ti napisao.

Подели на овим сајтовима

A ko je. To umro od gladi?

Tugo, pa ti ne znaš? Nedavno u unutrašnosti majka i sin; pre mesec dana bračni par iz Beograda; još nekoliko slučajeva samo u protekle dve godine. Raspitaj se malo za mišljenja i stanje ljudi ispod Ibra ...na Kosovu, pa ćeš saznati ponešto što, eto, do sada nisi čuo!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...