Гости Guest свештеник Иван Написано Март 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 8, 2010 Чорба за Перу, Мику, Лазу. сом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 8, 2010 овај поп је познат у свету теологије што пише на борби за вечеру 0104_cheesy Није борба за вечеру, него чорба за веру. crvenilo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 8, 2010 Пријави Подели Написано Март 8, 2010 Незнам да ли је стварно рекао да је Свето причешће символ или да Богу људи својом вером дају смисао? То сам чуо од неких који су критиковали в. Игњатија... Просто не могу да верујем да га толико мрзе... Прво мораш да знаш шта у православљу значи реч СимВол. То је тајанствено пројављивање невидљивога, несхвативога, тајанственога кроз видљиво и схватљиво. То исто значе и речи да се под видом хлеба и вина причешћујемо истинитим Телом и Крвљу Господњом. Значи, Символ не значи да је Причешће кобајаги Тело и Крв, већ тајанствено пројављивање. Иначе, тај израз "символ" и његово значење је преузет из списа светог Дионусија Ареопагита. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 8, 2010 Браво Ацо, одлична допуна. Но, овде је проблем што ти који не разумеју ни себе, а камоли Вл. Игнатија, говоре да Владика не каже да је хлеб и вино на Литургији истинито Тело и Крв Христова. Треба послушати предавање о еклисиологији да би се ово разумело. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 8, 2010 Пријави Подели Написано Март 8, 2010 Јесте ли оче Иване на ово мислили? Оно што је још важније напоменути, то је да је у овој другој перспективи, која није аутентично хришћанска, дошло до обоготворења самих символа, а посебно природних, који су употребљавани у символима. ...могу да наведем много примера: али данас, узимо воду која се употребљава у символу крштења, уље које се употребљава у символу у миропомазању, ХЛЕБ И ВИНО које се употребљава у символу причешћа, дакле јединство са Господом су апсолутно обоготворени!, а све друге радње, све оно друго је занемарено! Данас више нико не види присуство Христово у заједници литургијској и у његовом начелнику који служи литургију, већ је види или у објектима литургије, то су, дакле, Хлеб и Вино, које су по себи обоготворене, или у иконама, које су на дрвету! Не би се ја удубљивао у ово, нити би другима саветовао... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 8, 2010 Знаш како, ја заиста не могу да на основу овога протумачим шта си хтео да кажеш. Да ли Ти мислиш да је Владика рекао да хлеб и вино на Литургији нису Тело и Крв Христова? У сваком случају,како год, али Владика је напоменуо и друге битне ствари које су занемарене, а ти и јесте пристуство Христово у целој заједници и у нечалнику Литургије (Епископу и свештенику). Иначе, овде реч символ није деградирање Светог Причешћа, како мисле критиканти теологије Владике Игнатија (која је базирана на Светим Оцима и Светом Писму), већ правилно терминолошко одређење. На Литургији ми сви заједно јесмо Христос и то такође тајновито, символички, а началник литургијског сабрања јесте испред свих. Опет, то никако не значи да Тело и Крв нису Тело и Крв. То Владика нигде није рекао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 8, 2010 Заправо, највећи проблем је идивидуализовање Христа и наша самодовољност. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 8, 2010 Пријави Подели Написано Март 8, 2010 Не би се ја удубљивао у ово, нити би другима саветовао... Ако се ти не можеш удубити, зашто други не би могли? Сасвим је у праву Владика. Живога Христа и заједницу Тела Његовог, а то смо сви ми међусобно, занемарујемо апсолутизујући символ сам по себи. Тумачење ,,разликовања Тела Господњег'' дао је један Руски свештеник, постоји тај текст на једном нашем епархијском сајту. Он каже да је то разликовање и та потреба разликовања у томе, да свога брата који је поред нас треба да гледамо као Тело Христово, да приметимо ако је брат гладан или има какву потребу, а не само да се причешћујемо као сами себи довољни. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 8, 2010 Пријави Подели Написано Март 8, 2010 Шта рећи после овога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 8, 2010 Пријави Подели Написано Март 8, 2010 Шта рећи после овога? Postoji tačka gledišta prema apostolu Pavlu, kada piše, da čovek, da se ne bi pričestio na osudu, treba da «rasudjuje o Telu Hristovom» (1 Kor. 11, 29), imajući u vidu u stvari, da čovek pred Čašom ne treba da rasudjuje o evharistijskom hlebu, već o bližnjima – o ljudima, koji kroz Pričešće čine jedinstveno Telo Hristovo. Na osudu se može pričestiti ukoliko si ti sit i zadovoljan, a pored tebe se pričešćuje neko gladan, i ti možeš da mu pomogneš a ne pomažeš mu, i možda znajući da će on da dodje, pojedeš ono što on nema. U jednom telu ne može biti jedan deo sit, a drugi – gladan. Tako je i sa Telom Hristovim. Ko postupa protiv toga – greši protiv Tela Hristovog. Ovakvo tumačenje ovog odlomka iz Svetog Pisma, očigledno proističe iz 11-e glave Prve Poslanice apostola Pavla Korinćanima, stihovi 20-22 i 33-34, kao i iz toga kako rasudjuje apostol Pavle u narednoj 12-oj glavi o tome, šta je to «Telo Hristovo» (u njoj su najkarakterističniji stihovi 14-27). Cilj Liturgije nije da se hleb i vino pretvori u Telo i Krv Hristovu, već da se posredstvom evharistijskog Hleba i Vina, ljudi učine Telom Hristovim. Tako da cilj Liturgije nije ostvaren ukoliko nema pričasnika. http://manastir-lepavina.org/novosti/index.php/weblog/detaljnije/episkopi_o_prieivanju_mirjana_na_vaskrs/ Sveštenik Aleksandar Djagilev Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Magdalina Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Све је нужност! - каже (Павсаније). Подизо сам ја свој ум и ка небесима, и ка небеским телима. И медицином сам се бавио, и философијом сам се бавио... И орфичким записима... Али једно што сам сватио - то је да се ништа ту не може променити! И богови, каже, плачу, и труну, каже, у тамници својој, и ту нема помоћи! Богиња, каже, та, која се зове Нужност (Ананги), она не чује никаквог гласа, и њој се никакве жртве не приносе. Зато што она... ту нема промене! Јел тако? То је детерминисаност постојања! И зато су постојале код Грка и... у старој грчкој митологији, али и у религији, постојао је жртвеник! Храм богињи нужности! Шта је смешно, душо моја?! Све је нужност! - каже (Павсаније). Подизо сам ја свој ум и ка небесима, и ка небеским телима. И медицином сам се бавио, и философијом сам се бавио... И орфичким записима... Али једно што сам сватио - то је да се ништа ту не може променити! И богови, каже, плачу, и труну, каже, у тамници својој, и ту нема помоћи! Богиња, каже, та, која се зове Нужност (Ананги), она не чује никаквог гласа, и њој се никакве жртве не приносе. Зато што она... ту нема промене! Јел тако? То је детерминисаност постојања! http://www.savest.org/001/16-glupost/files/sta-je-smesno.mp3 Владика Игњатије на једном предавању.Мудре речи једног владике. И зато су постојале код Грка и... у старој грчкој митологији, али и у религији, постојао је жртвеник! Храм богињи нужности! Шта је смешно, душо моја?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ako-Heka Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Prota Mateja,je jako chestit covjek,plemenit a malo prochitajte koliko je uchinijo za Srbe,SPC u USA. 0311_womens Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука