Гости Guest свештеник Иван Написано Март 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2010 "О пророче, допуштено ти је да узмеш жене, којима будеш дао прћију: робиње које су по допуштењу Божијем пале у Твоје руке, кћери твојих стричева и тетака које су побјегле са тобом, и сваку врјерну жену која буде дала својудушу (саму себе) пророку, ако пророк хоће да се њом ожени. То је повластица ојуми теби дајемо мимо остале врејне. Ми знамо шта смо вам прописали о вашим женама и робињама, како у том не би било са твоје стране никаква гријаха" (с. 33. а 49-50) Ево још једне брачне повластице пророкове: "О вјерни! ... Немојте се никада женити женама са којима је он ( тј. Божији посланик) имао сношај, то би била озбиљна ствар у Божијим очима ( с. 33. а 53) Такође, кажите ми где је оно место, када Мухамед тражи жену свога пријатеља, јер је то била воља Божија? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Надам се да се неће избегавати ово питање. Заиста, много је тема покренуто, што је добро, али треба стићи и све прочитати. кад будете стигли, одговорите ми на ово питање. Коју моралну критику могу издржати ови текстови, пошто се ислам увек повезује са држањем моралних закона? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Такође, кажите ми где је оно место, када Мухамед тражи жену свога пријатеља, јер је то била воља Божија? Мислим да се ради о посинку... 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Такође, кажите ми где је оно место, када Мухамед тражи жену свога пријатеља, јер је то била воља Божија? Мислим да се ради о посинку... 0205_whistling Kuran 33,36-51. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 50. O Vjerovjesniče, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenčane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kćeri amidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po ocu, i kćeri daidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima - ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako Vjerovjesnik hoće da se njome oženi – da ti ne bi bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je riječ o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu. – A Allah prašta i samilostan je. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Надам се да се неће избегавати ово питање. Заиста, много је тема покренуто, што је добро, али треба стићи и све прочитати. кад будете стигли, одговорите ми на ово питање. Коју моралну критику могу издржати ови текстови, пошто се ислам увек повезује са држањем моралних закона? Ма и то је воља Божија која се не може докучити, привид што би се рекло. Нама се чини да је то тако али није - моша! 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 50. O Vjerovjesniče, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenčane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kćeri amidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po ocu, i kćeri daidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima - ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako Vjerovjesnik hoće da se njome oženi – da ti ne bi bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je riječ o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu. – A Allah prašta i samilostan je. И чик нека сада неко каже да ово није воља Божија него морална грешка, тј. легализовање протв природног блуда. Не знам само шта наука каже о томе - да ли је добро узети сестру од тетке за жену? Колико ја знам, то ни код оваца више не пали - већ се из такве везе рађа сакато јагње. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 И јуче су цео дан наши саговорници размишљали о историјским фактима који говоре о страдању Хрстовом, говорили "добро нам иде, ово код нас у предшколском знају", ми очекивала један маестралан одговор заснован на чињеницама на којима и они толико инсистирају, кад оно - ПРИВИД! Па зар цео дан размишљања (дан и ноћ) због ове једне речи и овог смешног објашњења? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Ја бих стварно волео да ми се одговори на ово питање. Мене ово најискреније интересује, јер просто не могу да појмим здравом логиком да је ово Божија воља. Такође и узимање жене посинку или коме већ. Која је ту логика и Божија објава? Или је баш Аллах толико волео Мухамеда, да је само њему, иако то нико није могао да види и да чује, давао потпуно невероватна права, другим речима да ради шта му је воља. да ли сте се запитали да можда није Мухамед ово измислио и придобио оно за шта му је срце било везано? Такође, ово треба повезати и са његовим казивањима о Џеннету. Човече, све сами сношаји и сношаји! Па да ли то значи да ће се и тамо људи рађати и множити, само што ће бити јоош, пуно, пуно, више жена, без мана, све са лепим грудима и пуним уснама? Морам да признам да ми је ваша есхатологија потпуно не појмљива. не би требало да се избегава одговор на ову темум треба да поразговарамо, а онда ћемо да причамо и о нашем виђењу Раја, као Царства Небеског. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Saladin Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 "О пророче, допуштено ти је да узмеш жене, којима будеш дао прћију:Dakle, dozvoljene su mu žene kojima je dao darove, pristanak za ženidbu mora biti obostran.робиње које су по допуштењу Божијем пале у Твоје руке, tj. dozvoljen je brak sa ženama koje dopadnu iz plijena, tako je npr.posjedovao Safijju i Džuvejriju, oslobodio ih, i oženio se njima, svakako, pristanak za brak mora biti obostran. кћери твојих стричева и тетакаpreciznije:"i kćeri stričeva tvojih, i kćeri tetaka tvojih po ocu, i kćeri daidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po materi" Nazovimo ovo-zlatnom sredinom, u odnosu na jevreje koji uzimaju bratičnu i sestričnu, i kršćana-koji ne uzimaju ženu ako između njega i nje ima manje od 7 koljena. које су побјегле са тобом,"Koje su se s tobom iselile", tj. u Medinu. и сваку врјерну жену која буде дала својудушу (саму себе) пророку, ако пророк хоће да се њом ожениPrenosi se od Ibn Abasa da poslanik nije imao ni jednu ženu koja mu se poklonila, a takvih je bilo dosta, tj. nije prihvatio ni jednu, iako mu je bilo dozvoljeno, samo njemu specifično.. То је повластица ојуми теби дајемо мимо остале врејне.Tj. ako se pokloni nekome drugom, nije mu dozvoljena dok joj ne da nešto (na ime mehra.) Ми знамо шта смо вам прописали о вашим женама и робињама, како у том не би било са твоје стране никаква гријаха" (с. 33. а 49-50)Tj. ograničavanje na 4 žene. Ево још једне брачне повластице пророкове: "О вјерни! ... Немојте се никада женити женама са којима је он ( тј. Божији посланик) имао сношај, то би била озбиљна ствар у Божијим очима ( с. 33. а 53) Zato što su one njegove žene i na ovom i budućem svijetu, i kao što je prethodilo-majke vjernika.Такође, кажите ми где је оно место, када Мухамед тражи жену свога пријатеља, јер је то била воља Божија? , morao bih pogledati, ne mogu da skontam gdje je to.Sad se možemo vratiti na kratko mom pitanju sa ovog linka: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4623.375.html "Jesi upoznat sa djelima episkopa Porfirija, Kračkovskog, knjigama Nikolaja Berga, Aleksandra Osipova, liturgiste Dimitrievskog, peterburškog profesora Uspenskog, u kojima se bave, citiram "razotkrivanjem tajne tzv. blagodatnog ognja". To se inače smatra najvećim čudom u Pravoslavlju, a evo pravoslavci ga "razotkrivaju". Da li se radi o običnoj propagandi (mada čudno mi zašto bi išli protiv samih sebe), ili zaista ima istine u svemu tome?." Možeš odgovoriti na onoj temi, da ne mutimo ovu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Аако Мухамед каже некој жени: Аллахова је воља да будеш моја! Сме ли да одбије? Бојим се да није било таквих. Што каже Селкоба, можеш ли то поткрепити нечим? Часна реч, ја стварно не знам ништа о светом огњу без што сам чуо да долази ни од куд. Нисам никада био у Јерусалиму нити сам изучавао какву литературу. А и не волим да разглабам о чудима. Мислим, ако су аргументи вере само у чудима, онда је то јадна вера. Чуда има на све стране. Сам је човек једно велико чудо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 кћери твојих стричева и тетака preciznije:"i kćeri stričeva tvojih, i kćeri tetaka tvojih po ocu, i kćeri daidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po materi" Nazovimo ovo-zlatnom sredinom, u odnosu na jevreje koji uzimaju bratičnu i sestričnu, i kršćana-koji ne uzimaju ženu ako između njega i nje ima manje od 7 koljena. Tj. ograničavanje na 4 žene .Ko ti je ovo rekao ,ovo nije istina Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Saladin Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Koje?, svašta si citirao ne mogu da skontam na šta misliš? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 kršćana-koji ne uzimaju ženu ako između njega i nje ima manje od 7 koljena. ovo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Saladin Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 kršćana-koji ne uzimaju ženu ako između njega i nje ima manje od 7 koljena. ovo Ok, moj kiks, nailazio sam na takve informacije, da u ono vrijeme nije bilo dozvoljeno..šta je onda tačan info? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука