Jump to content

Зашто не обновимо православни Рим?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ја све време расправљам са јеретиком. лол xD

Pa kad se raspravljaš o papama s kim bi to htio da se raspravljaš, tamo je

sve sami jeretik kud se okreneš čim spomeneš riječ papa, ahahahahaha.

Подели на овим сајтовима

Била два брата и поделе они имање и један салаш се звао по брату Јаношу а други по брату чини ми се Милану.

Тако ти настану Пејићеви салаши.

Како се то један брат звао маџар а други србин Бог свети зна. Али има у старим катастрима да је тако.

Није тема и извињавам се, али морам да прокоментаришем. Да ли је име Јанош у мађарски ушло из словенских језика или обрнуто, не знам, али у старим српским именословима има имена Јанош, Јануш и Јањуш, а и од њих данас имамо презимена Јаношевић, Јанушевић и Јањушевић.

Слично и са мађарским Андраш и данас непостојећим српским Андријаш.

Подели на овим сајтовима

Није тема и извињавам се, али морам да прокоментаришем. Да ли је име Јанош у мађарски ушло из словенских језика или обрнуто, не знам, али у старим српским именословима има имена Јанош, Јануш и Јањуш, а и од њих данас имамо презимена Јаношевић, Јанушевић и Јањушевић.

Слично и са мађарским Андраш и данас непостојећим српским Андријаш.

Српски Јанко, мађарски Јанос, чешки Јан, а све је потекло ( мислим ) од грчког имена Иоанос.

Подели на овим сајтовима

Српски Јанко, мађарски Јанос, чешки Јан, а све је потекло ( мислим ) од грчког имена Иоанос.

Јесте, управо од грчког имена Iоанис, које је код нас најраспрострањеније у варијантама Иван и Јован, али и у варијантама са основом Јан, што данас имамо у именима Јанко, Јана, Јања. -ош као суфикс (наставак) на основу имена је карактеристично словенски: Милош, Радош, Белош, Драгош, Његош итд. У јужним крајевима је због изговора често на -уш, па имамо и Миљуш, Белуш, Његуш, Јануш итд.

Има тих неколико имена које су Словени и Мађари међусобно измењали. На пример, Тибор је старо словенско, а Урош старо мађарско име, док данас име Тибор носе Мађари, а Урош Срби.

Подели на овим сајтовима

Зашто Православна Црква не обнови римску патријаршију? Зашто једноставно не заменимо папу нашим православним папом? Као што су они покушали нама то да ураде са Мелкитима у Сирији.

Интересантна тема. Зато што Православна црква никада није водила унионистичку и експанзионистичку политику према хришћанском Западу (како римокатоликом, тако и протестантском). Зато што се чека њихов повратак православљу тј.сопственој православној традицији.

Никада Православна црква није покушала да обнови Западну православну цркву, иако је таквих иницијатива било и најчешће су долазиле са Запада. Истина, постоји православни западни лутиргијски обред, али он се користи тек у по неким парохијама (САД, В. Вританија, Аустралија...), и то је више као неко допуштење него као модел сједињења са западним хришћанима.

Римкатоличка црква је нпр. дуго водила унионистичку политику према хришћанском Истоку (и данас постоје бројне Источне католичке цркве). Протестантски мисонари су такође хрлили на Исток. Али ничег сличног није било код православних, зато што се на инославне западне хришћане увек гледало као на заблуделу браћу која треба да се врате, а не покрсте или потчине. 

Дакле, надамо се да ће кроз дијалог Православна и Римокатоличка црква обновити јединство. Надамо се да ће и протестантске цркве у свом трагању за апостолским хришћанством, доћи до сопствене православне традиције. Зато и постоји дијалог.

Пре ћемо ми покрстити запад него они исток... 

Запад је већ једном крштен, зашто би га покрштавали? Ето милијарде некрштених у Азији и Африци, њих треба крстити.

Само дебил може да води дијалог са Ватиканом и да очекује да ће се Ватикан одрекнути свог примата и теолошких грешака. 

Православна црква је увек водила дијалог са инославнима. То није новијег датума, као што неки мисле. Иницијативе за сједињење Православне и Римокатоличке цркве су долазиле са Истока. Разговарало се касније и са лутеранцима, англиканцима, старокатолицима...са свима који су то хтели. Римокатоличка црква је дуго имала врло искључив став према осталим хришћанима, па дијалог са њима дуго није ни био могућ. Кад су променили став, дијалог се наставио. Никада Православна црква није није наступала арогантно према другима. Чудно је да данас поједини православци, све гнушајући се римокатолика, усвајају средњовековну римокатоличку позицију према осталим хришћанима, која никада није била својствена Православној цркви.

Ионако је Ватикан пропао до краја од 1962. и Новус Орда, почели су кловнови да им прослављају мисе, чак сам видео и папу Фрању како са неким хипицима служи мису, нешто држе руке у ваздуху и њишу се као на концерту Здравка Чолића. 

Римкатоличка црква је Другом ватиканском сабору променила однос према Православној цркви и напустила политику уније. До тада Православна црква је смтрана за шизматичку, а од Другог ватиканског концила Римокатоличка црква Православну цркву сматра за сестринску. Дошло је до отопљавања односа, повлачења анатема, обнове дијалога...

Већина традиционалних католика би се преобратило, јер они уче да је Ватикан 2 разбојнички сабор и да од тада нема правог папе. 

Осим тога, они уче и да су православци шизматици са којима нема разговора и  које треба поунијатити.

Мала је вероватноћа да би се они окренули православном римском патријарху. 

Подели на овим сајтовима

Од када сам ја овдје, на форуму, нисам "срео" нити једног јединог муслимана, нити сам знао да сам члан екуменистичко-новотарског форума. 

Хвала, Жичанине, за препоруку да горепоменути сајт заобилазим у широком луку. 

"Ох, та ја сам Човек! Човек!" 

Подели на овим сајтовима

На сајту екуменистичко-новотарских екстремиста, „Живе речи утехе“, чије чланове чини, углавном, трећа генерација црквених револуционара, укључујући Латине,  муслимане и атеисте, - покренута је дискусија на тему „Зашто не обновимо православни Рим“. Аутор теме је човек са корисничким именом „Чварков Ђорђе“.

http://srbin.info/2015/06/29/zasto-ne-obnovimo-pravoslavni-rim-jedna-zanimljiva-rasprava-sa-jeretikom/ 

Ево, ако уредништво са Србин.инфо и даље чита ову тему, само да им кажем да наставе са својим радом као и до сада. Потребан је и један такав портал као Ваш, господо. Веома квалитетан и професионалан. Прави српски "Fox News" што се тога тиче.

Подели на овим сајтовима

Православни Рим треба правити у Вашингтону. Овај садашњи Рим има вехабијску будућност.

Pa to je genijalna ideja, a ponovo zavest jedan jedinstven jezik za zapadni pravoslavni obred umjesto tih maternjih po 2VK i Novus Ordo a tim bi bio ne više latinski već engleski jer danas smo u evroatlantskom a ne rimskom globalizovanom svijetu, hahahaha!

Je li i ovo spada pod "excommunicationem ad latae sententiae" gdje ja raspravljam s inovjercima kako ustanovit pravoslavnog papu? Moraću to provjerit u CIC-u.

:.mislise. :0222_shocked:

jujuju

No ništa, ako me izbace javim se ja za tu poziciju ali engleskog znam "very little", crnogorsko-bosanska verzija s crnogorskim naglaskom iz 80-godina prošlog vijeka, ja iz centralne Bosne a nastavnik Crnogorac, ahahahaha.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...