Jakov Edeski Написано Јун 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 toliko tacaka,a ni jedna se ne tice parohijskog zivota.Prica se o nekim nebulozama,pola naroda ne zna kako ni u sta veruje.Pitanje dijaspore je vaznije od pitanja misije.Porodica u krizi,a koplja se lome oko diptiha i autokefalije.Smesno,ali zaista.Ako ne priznaju Fotijev sabor,i Isihasticki iz 14 veka,onda ce to biti samo grupno slikanje,za neki istorijski udzbenik,koji sumnjam da ce imati ko da cita,pogotovo ako ovako nastave.Sa druge strane raduje me to da su predstavnici SPC bas ti koji zauzimaju odredjenu inicijativu da se neka vazna pitanja rese i pokrenu.Na tome skidam kapu,nema reci. What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Јун 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Vidi... a ja mislio da tako nesto i ne postoji... tim postom se nisam obratio tebi,i nema potrebe za ironisanjem,jer kriza u kojoj se nalazi pravoslavlje, koje po svim svojim faktima treba da izrazava sabornost u Hristu,lici na sve samo ne na pokusaj izrazavanja te sabornosti.Ali cak nije ni to ono sto je problematicno.Problematicno je to sto ljudi u Crkvi nisu spremni sebi da priznaju,da je pravoslavlje danas asocijacija folklornog drustva sa nekom tamo tradicijom,za koju niko ni predstave nema,ni odakle dolazi, ni sta znaci,ni kome je upucena,ni radi koga.Blago receno,rasulo.Mada,uvek ima izuzetaka,koji nazalost samo potvrdjuju pravilo. Ламех је реаговао/ла на ово 1 What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 tim postom se nisam obratio tebi,i nema potrebe za ironisanjem,jer kriza u kojoj se nalazi pravoslavlje, koje po svim svojim faktima treba da izrazava sabornost u Hristu,lici na sve samo ne na pokusaj izrazavanja te sabornosti.Ali cak nije ni to ono sto je problematicno.Problematicno je to sto ljudi u Crkvi nisu spremni sebi da priznaju,da je pravoslavlje danas asocijacija folklornog drustva sa nekom tamo tradicijom,za koju niko ni predstave nema,ni odakle dolazi, ni sta znaci,ni kome je upucena,ni radi koga.Blago receno,rasulo.Mada,uvek ima izuzetaka,koji nazalost samo potvrdjuju pravilo. Dobro. A da pitam - kakvo bi resenje ti npr. predlozio, i kako npr. dovodis u vezu to neko resenje sa videom koji je postavljen? Obzirom da si jos od pocetka teme istakao sasvim negativan stav prema ovom ceskom arhiepiskopu, sta bi tacno bila njegova krivica po tebi? Pitam sasvim opusteno, nikog ne napadam niti sam usao u bilo kakav cinizam i ironiju. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Nije zbog toga Апсолутно је због тога. to nije uradila samo zbog carske podrske, vec prvenstveno zbog velike blagodati, koja se pokazivala u ljudima i delima te crkve. Нити више, нити мање него у другим помесним Црквама...а ти ако желиш да верујеш у супротно, ти изволи. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 У свету какав јесте, најприродније је да прва по части буде јерусалимска патријаршија. Она је уистину мајка свим Црквама. ..и ово би евентуално могло доћи у обзир. Много се пржимо ми на грандиозности и масу! Да је тако, под један, све старе патријаршије, које реално имају најмање верника у односу на све остале патријаршије које су касније постале, не би данас имале место које имају. Под два, да ли то значи, да су се у прошлости верни "пржили" на грандиозност и масу када су изабрали да престонице царства, Рим а касније и Цариград, буду први по части? Одговор на ово питање је веома битно и разјашњава много тога. Под три, уверен сам да није у питању "пржење", барем не код нормалних људи, већ озбиљни разлози које би Црква, у контексту реалних савремених духовних и историјских дешавања, требала да уважи. obi-wan, Pontifex Emeritus and lab_man је реаговао/ла на ово 3 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Апсолутно је због тога. Nije tacno. Нити више, нити мање него у другим помесним Црквама...а ти ако желиш да верујеш у супротно, ти изволи. Ako ne vladate istorijskim cinjenicama o znacaju konstantinopljske patrijarsije, onda ja dalje necu nastaviti. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 ne znam sta da ti kazem.Il ja ne razumem ovo kad on njega ( kos.patr) naziva i poredi izmedju redova sa jereticima,il je arh.Rastislav Pastir Dobri,pa on onako sve po redu,sveto/otacki sa citatima i izvodima,objasnjava politiku,u kojoj avaj nikoga po imenice ne proziva,vec samo pet minuta tupi,oni ovo,oni ono... Ко је тај архиеп. Симеон кога помиње Растислав а да је долазио у Ниш, потајно да склапа некакве дилове са Цариградом? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Nije tacno. Ako ne vladate istorijskim cinjenicama o znacaju konstantinopljske patrijarsije, onda ja dalje necu nastaviti. Mnogo ti dobar ovakav stos u razgovoru, moracu malo da te kopiram... Ламех је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Јун 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Dobro. A da pitam - kakvo bi resenje ti npr. predlozio, i kako npr. dovodis u vezu to neko resenje sa videom koji je postavljen? Obzirom da si jos od pocetka teme istakao sasvim negativan stav prema ovom ceskom arhiepiskopu, sta bi tacno bila njegova krivica po tebi? Pitam sasvim opusteno, nikog ne napadam niti sam usao u bilo kakav cinizam i ironiju. Pre svega parohijski zivot,jer eparhija je danas samo institucija za globu.Nema od nje ljeba,sto kazu u mojim krajevima.A jedino realno resenje pitanja prvenstva je ono, da gde sluze,domacin nacalstvuje,diptiha pominjanje po lokalnoj tradiciji,autonomije i autokefalije,da majka crkva daje blagoslov,i obavestava sve,dijaspore,kao i do sada svako u svoj tor,sa jednim telom koje deluje u okviru predstavnistva pred zakonom i drzavom,itd Pri osnivanju npr.nemackih pravosla.opstina njima se daje prednost,i tome slicno.Znam da deluje naivno,ali je politika tipa i vuci siti,i ovce na broju,no nema leba od toga.Vlast i sila su ono sto se racuna. What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Nije tacno. Ako ne vladate istorijskim cinjenicama o znacaju konstantinopljske patrijarsije, onda ja dalje necu nastaviti. Владам боље него што мислиш. Нема проблема...са твојим таквим надобудним ставом, а Бога ми и "знањем", заиста не мораш наставити разговор. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Јун 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Obzirom da si jos od pocetka teme istakao sasvim negativan stav prema ovom ceskom arhiepiskopu, sta bi tacno bila njegova krivica po tebi? nemam ja negativan stav prema njemu,samo ovo sto on radi je otvoren put u raskol,bez grama bilo kakvog smirenja,a pre svega strpljenja.To je problem. What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 nemam ja negativan stav prema njemu,samo ovo sto on radi je otvoren put u raskol,bez grama bilo kakvog smirenja,a pre svega strpljenja.To je problem. Zasto mislis da je to put u raskol? Prema kome? Koliko sam video na snimku, bas oni o kojima arhiepiskop prica, a koji su sponzorisani sa Fanara, ponasaju se otprilike kao bivsi ep. Artemije i ljudi oko njega u ovoj nasoj sredini. Dakle, ta ekipa, da tako kazem, koja je iz - ocigledno - ciste politike stala nasuprot arhiepiskopu i ljudima oko njega, jeste izvor problema i vuce na raskol, a ne obrnuto. Uostalom, zar nije i vise od smirenja sto tim uzurpatorima i dalje dozvoljavaju da sluze, samo kad bi ovi hteli? Nekako si mi obrnuo ovde stvari naopacke, ne vidim da to tako stoji prema ovom svedocenju. Orthophill and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Јун 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Ко је тај архиеп. Симеон кога помиње Растислав а да је долазио у Ниш, потајно да склапа некакве дилове са Цариградом? Mislim da je to nase gore list Simeon Jakovljevic. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD_(%D0%AF%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87) What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Нисам упућен у нијансе тог случаја. Али оно што рече митр. Амфилохије и што ови причају (архиеп. Растислав) расуђујем да су они у праву. Овај Симеон се понаша ко харамбаша. У многим стварима се слажем са Јаковом по питању православног сабора. Прича да неће да причају о нечему око чега се не слажу је мени типа, ми јадне и смирене владике смо принцезе на зрну грашка; да нас нешто, не дај Боже, не нажуља. У ко(ји)м бре свету (-овима) они живе?! Ако треба и да се за браде вуку! Али да донесу нешто што неће половина после годину дана да одбаци. Као не можемо ми то. obi-wan, александар живаљев and Jakov Edeski је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Mislim da je to nase gore list Simeon Jakovljevic. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD_(%D0%AF%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87) Otac Srbin, majka Čehinja: http://www.pametnaroda.cz/story/jakovljevic-radivoj-arcibiskup-simeon-1926-1036 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука