Jump to content

Mentalitet naroda

Препоручена порука

Zeljko je malopre na jednoj temi opisao neke navodno karakteristike Srba po raznim delovima Balkana, pa mene sad interesuje koliko ima istine u tome. 

Elem, jel postoji nesto kao mentalitet naroda? I sta je uopste mentalitet naroda (pitanje je razlog zasto sam temu otvorio na Psihologiji)? Kako se on moze definisati? Nesto blisko kulturi ili kao nekakva kolektivna svest, nacionalni duh i sta ti znam? 

Mnogo puta u diskusijama ljudi znaju reci: A nije to za nas Srbe, mi imamo drugaciji mentalitet. A nije demokratija za nas mentalitet, mi smo navikli na vodju i kralja. A nije kapitalizam za nas mentalitet, mi smo navikli na Titu. Samo je pitanje kako je uopste Tito i socijalizam bio moguc za srpski mentalitet u doba kraljevine. 

Ili je to samo lupanje i relativizovanje? 

Подели на овим сајтовима

Sigurno da svaki naropd ima neke svoje karakteristike koje ga rzlikuju od drugih. I moze se generalizovati pricajuci o karakteristikama naroda. jeste kultura, obrazovanje itd ono sto stvara te osobine koje mozemo nazivati mentalitetom ali i ta kultura i sve ostalo je takodje produkt tog naroda tako da ti imas ocigledne, opipljive razlike izmedju Srba recimo i nemac. jeste da se srbin prilagodi nemackom obrascu ponasanja kada zivi nekoliko decenije u nemackoj ali to je samo na izgled tako. kada vidis nemca na semaforu da ceka zeleno svetlo i pored njega Srbina to izgleda da su isti i da se isto ponasaju ali motivi ta dva coveka za stajanje na semaforu su dijametralno suprotni, kao da su sa dve razlicite planete. 

Ja kako vreme prolazi sve sam ubedjeniji da postoje vrlo velike razlike izmedju naroda i moze zvucati i rasisticki ali postoje razlike izmedju rasa, bele i crne, ili unutar jedne rase, bele na primer, kao izmedju >Srba i nemaca. 

Razlike postoje, vidljive su i opipljive  i samo postojanje tih razlika u ponasanju je rezultat necega, ima nesto sto je uticalo na to da nemci proizvode Audi, precizno, kvalitetno, i razlog zasto smo mi proizvodili zastavu koja nije ni dihtovala dobro kada zatvoris vrata.

• Волим 1

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Sigurno da svaki naropd ima neke svoje karakteristike koje ga rzlikuju od drugih. I moze se generalizovati pricajuci o karakteristikama naroda. jeste kultura, obrazovanje itd ono sto stvara te osobine koje mozemo nazivati mentalitetom ali i ta kultura i sve ostalo je takodje produkt tog naroda tako da ti imas ocigledne, opipljive razlike izmedju Srba recimo i nemac. jeste da se srbin prilagodi nemackom obrascu ponasanja kada zivi nekoliko decenije u nemackoj ali to je samo na izgled tako. kada vidis nemca na semaforu da ceka zeleno svetlo i pored njega Srbina to izgleda da su isti i da se isto ponasaju ali motivi ta dva coveka za stajanje na semaforu su dijametralno suprotni, kao da su sa dve razlicite planete. 

Ja kako vreme prolazi sve sam ubedjeniji da postoje vrlo velike razlike izmedju naroda i moze zvucati i rasisticki ali postoje razlike izmedju rasa, bele i crne, ili unutar jedne rase, bele na primer, kao izmedju >Srba i nemaca. 

Razlike postoje, vidljive su i opipljive  i samo postojanje tih razlika u ponasanju je rezultat necega, ima nesto sto je uticalo na to da nemci proizvode Audi, precizno, kvalitetno, i razlog zasto smo mi proizvodili zastavu koja nije ni dihtovala dobro kada zatvoris vrata.

Dobro, trebalo bi onda napraviti razliku izmedju kulture i mentaliteta. 

E sad za mentalitet se misli kao da su dva naroda drugacija po nekakvom ponasanju. Npr. da su Nemci radoholicari, a mi smo nekakav ratnicki narod sklon velikoj saradnji i solidarnosti u teskim trenucima. Ili te izjave da mi nismo za demokratiju, kapitalizam, da to kod nas ne moze i sta ti znam. 

Ili sto je Zeljko pisao da su Srbi u Krajini nekako racionalniji, da Bosanci vole druzeljubivijeg popa i sta ti znam. Ja doduse nisam to toliko primecivao, iako sam sretao ljude raznih nacionalnosti, ali primecivao sam da su neki Zemunci koje znam gotovo  isti, da svi imaju isto ponasanje i da nema razlike izmedju muskarca i zene. 

Pa sad jel ima tu nesto psiholoski, kolektivna svest ili nesvest ako cemo po Jungu posto je on bas u pocetku svoje teorije razvijao da bi pravio razlike izmedju naroda pa je kasnije modifikovao.

Ili se ipak moze navesti nekakva univerzalna definicija da je covek covek ziveo on u Aziji, Africi ili brdovitom Balkanu. 

Eto npr. da li Srbi mogu da zive u kapitalizmu i demokratiji? Ili je to potpuno nebitno nego se samo onako prica bezveze pa se svaljuje krivaca na mentalitet. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Dobro, trebalo bi onda napraviti razliku izmedju kulture i mentaliteta. 

E sad za mentalitet se misli kao da su dva naroda drugacija po nekakvom ponasanju. Npr. da su Nemci radoholicari, a mi smo nekakav ratnicki narod sklon velikoj saradnji i solidarnosti u teskim trenucima. Ili te izjave da mi nismo za demokratiju, kapitalizam, da to kod nas ne moze i sta ti znam. 

Ili sto je Zeljko pisao da su Srbi u Krajini nekako racionalniji, da Bosanci vole druzeljubivijeg popa i sta ti znam. Ja doduse nisam to toliko primecivao, iako sam sretao ljude raznih nacionalnosti, ali primecivao sam da su neki Zemunci koje znam gotovo  isti, da svi imaju isto ponasanje i da nema razlike izmedju muskarca i zene. 

Pa sad jel ima tu nesto psiholoski, kolektivna svest ili nesvest ako cemo po Jungu posto je on bas u pocetku svoje teorije razvijao da bi pravio razlike izmedju naroda pa je kasnije modifikovao.

Ili se ipak moze navesti nekakva univerzalna definicija da je covek covek ziveo on u Aziji, Africi ili brdovitom Balkanu. 

Eto npr. da li Srbi mogu da zive u kapitalizmu i demokratiji? Ili je to potpuno nebitno nego se samo onako prica bezveze pa se svaljuje krivaca na mentalitet. 

normalno da postoje razlike, imas mentalitet cak i na nivou grada, ne samo regije, postoji i neki uopsteni mentalitet naroda ako povuces neke generalizacije kojke su sigurno validne, npr. zeljko je pominjao recimo arcionalnost, evo cijela skupinma germanskih naroda su izrazeno racionalni za razliku od nas srba u tolikoj mjeri da se sablaznjavaju kad vide kakvi smo mi rasipnici u bilo cemu, mislim da te stvari proucava antropologija

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

i jos nesto nije to samo neka manita posljedica sredine, vec imas i genetsku predodredjenost, hormoni umnogome uticu na ljudske postupke, a opstepoznato je da razni narodi imaju razlicite nivoe nekih hormona, posebno testoosterona, govorim generalno ne o izuzetcima, tako  ti prosjecni gedza ima znatno vise testosterona od prosjecnog bavarca sto se odmah vidi i po dubini glasa i po temperamentu, po fizickoj izdrzljivosti itd...

Подели на овим сајтовима

Grupni mentalitet sigurno postoji ali nacionalni svakako ne.

Npr, srbin iz dimitrovgrada i bugarin iz nekog pogranicnog mesta su daleko slicniji po mentalitetu nego srbin iz dimitrovgrada i srbin iz subotice...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Grupni mentalitet sigurno postoji ali nacionalni svakako ne.

Npr, srbin iz dimitrovgrada i bugarin iz nekog pogranicnog mesta su daleko slicniji po mentalitetu nego srbin iz dimitrovgrada i srbin iz subotice...

to je zato sto se svako naziva srbinom))), nego vidis ja po mentalitetu sam bio znatno razlicit od hrvata a u istom gradu zivimo 400 godina u rikverc i nemamo zajednicki mentalitet, svakako da postoji i neki mentalitet naroda, recimo ovi muslimani iz bosne svi od reda imaju neke posebnosti sto se tice mentaliteta i to se vidi iz starog ruskog satelita

Подели на овим сајтовима

to je zato sto se svako naziva srbinom))), nego vidis ja po mentalitetu sam bio znatno razlicit od hrvata a u istom gradu zivimo 400 godina u rikverc i nemamo zajednicki mentalitet, svakako da postoji i neki mentalitet naroda, recimo ovi muslimani iz bosne svi od reda imaju neke posebnosti sto se tice mentaliteta i to se vidi iz starog ruskog satelita

Ogromnu ulogu u utvrdjivanju mentaliteta igraju nase predrasude kojih cesto nismo ni svesni...

Подели на овим сајтовима

to je zato sto se svako naziva srbinom)))

To ne bih znao, za razliku od vas direktnih potomaka stefana nemanje mi ostali nemamo srbometar u grudima :-D

Подели на овим сајтовима

Код сваке групе људи постоји нешто заједничко. Ако је група била изолована од других група дуго времена и ако је била компактна, као што су то народи били све негде до каснијег почетка двадесетог века, нормално је да ће тај народ да развије неке заједничке карактеристике.

Такође, оно што изолује људе једне од других, и што обликује некакве заједничке црте у менталитету, нису само границе, него и језик, свест о заједничком пореклу, обичаји и слично.

Са друге стране, има и она Јунгова о колективном несвесном. Колко год је рационално одбацивали, ипак се показује да је не можемо и а приори одбацити, посебно кад видимо степен ирационалности код целих група људи понекад. Овде не мислим само на "српску ирационалност", односно често инфантилно сагледавање политике, него, рецимо, на поступке Немаца у току и посебно крајем Другог светског рата, на поступке Грка врло често у својој историји, на поједине поступке Албанаца, Јапанаца и слично.

Рецимо, кад видиш старе и децу како заједно излазе пред Русе у већ изгубљеном рату да погину код Немаца, или клинце који се авионима закуцавају у бродове или јуре мачевима на тенкове код Јапанаца кад је већ све пропало, видиш да људи раде нешто што је у потпуној супротности са основним људским нагоном који води све остало у животу - нагон за самоодржањем. Чак ни о жртви се у поменутим случајевима не може говорити јер је свакоме тада било јасно да те жртве ништа неће значити и да их шаљу у узалудну смрт, а опет су ишли као да иду на свадбу. Такође, кад се српска војска повлачила у Првом светском рату и тражила мир у појединим подручјима у Албанији, под претњом страшних одмазди, људи из села нападну војску, знајући да ће их побити све, да тај њихов напад неће ништа значити, као и да тиме доводе у реалну и ужасну опасност животе својих најмилијих.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ono, kad nemas kud, mora se...

Ма могли су. Тад је свуда био распад, а они стајали у реду да се жртвују без икаквог циља и смисла. Чак им није било ни за понос. Једноставно су стајали у реду, ко на покретној траци за узалудну смрт.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Dobro, fino ste svi odgovorili, dakle mozemo reci da postoji nekakav mentalitet naroda. 

Sad me interesuje, da li se moze reci da neke stvari jedan narod ne moze da usvoji zbog mentaliteta? Eto npr. Srbi nisu za demokratiju, kapitalizam, komunizam, jer nam je takav mentalitet pa bismo trebali da njemu prilagodimo sisteme tipa ako u narodu vlada misljenje da nam treba vodja, onda cemo uvesti nekakvu prosvetljenu diktaturu (procitao sam takve izjave na nekim mestima po netu). 

Ili npr. mi Srbi ne mozemo da usvojimo nemacku ili japansku radnu etiku zbog mentaliteta, iako ovako posmatrano nema razlike izmedju Japanca i Srbina u nekakvom fizickom i intelektualnom kapacitetu u smislu da Srbin ne moze da radi ko Japanac zbog snage i zdravlja, sto jel te nije tacno posto je covekovo telo na neki nacin univerzalno, svi imamo isti mozak svi smo homo sapiens sapiensi ne racunajuci tu sad neke ekstreme tipa genije i mentalno zaostao covek. 

Da li su takve izjave tacne ili su obicna odvala pa bi to znacilo da stvarno mozemo da budemo ko japanci samo treba obrazovati ljude tako da budu nalik japancima i nemcima, sto je opet politicko pitanje? Ili pak ne mozemo jer eto mi smo Srbi, takakv je mentalitet? 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...