Jump to content

Архиепископ Јован: Време е македонската црква канонски да се осамостои и да се обедини

Оцени ову тему

Препоручена порука

Од куд онда Макарије?

Makarije je bio čovek od poverennja. On nije bio čak ni bliži rod Mehmed-paše. Ovaj je bio fanatičan musliman, tri puta je išao na hadžiluk. Ibrahim-paša je, nasuprot, važio za ljarmana, dvoverca...Od takvog se i moglo i očekivati da obnovi Pećku patrijaršiju.

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 47
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Него ја читам македонску штампу и видим много тога антисрпског у Македонији, док с друге стране у Србији сем неких испада националиста по фејсбуку не видим уопште антимакедонски став.

Чему то?

Откуд тај антисрбизам кад већ 20 и нешто година нисмо у истој држави нити се трпамо у вашу државу?

Нешто ту није у реду.

Гледам пре неки дан неки видео у коме нека локална тв станица конструише теорију завере по којој је Милошевић хтео тенковима да уђе у Македонију.

Каква будалаштина, Слоба да је то хтео он би то и урадио.

Али је очигледно подесна прича о злом чика Слоби да се јаче учврсти македонски етно идентитет на србофобији.

Па људи моји вама су реална опасност Шиптари а не Срби, Срби више не знају где ударају, толико су нас сви ишутирали од браће до душмана да се нама више не живи, а поготово не на овим просторима.

С друге стране Срби би веома радо помогли браћи Македонцима у свакој прилици, поготово у случају агресије Албанаца. И то без икакве личне користи за себе, чисто зато што и дан данас Срби имају јак осећај за Македонце да је то један "наш народ", као и Црногорци што су, без обзира што се не зову Србима.

Тренутна политика Македонске владе (бар Македонског дела) је просрпска. Ако си гледао Васко Ефтов, ваљда би сазнао и да је Тито био Лењинов син. Васко Ефтов и његове теорије заговора су посебне приче.

У меѓувремену, пушти било које македонске телевизије и изаќиќе ти српске емисије које се код вас емитовали пре 15 година...

• Волим 1

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Значи партизани и четници.

Очекивано...

Nikako, pre bih rekao četnici i ove druge, ne znam kako da ih nazovem...

postoji i jedno 30% stanovništva koje je indiferentno i kojim je moguće manipulisati, u zavisnosti od situacije,

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

Подели на овим сајтовима

Makarije je bio čovek od poverennja. On nije bio čak ni bliži rod Mehmed-paše. Ovaj je bio fanatičan musliman, tri puta je išao na hadžiluk. Ibrahim-paša je, nasuprot, važio za ljarmana, dvoverca...Od takvog se i moglo i očekivati da obnovi Pećku patrijaršiju.

Ово је за мене новост. Истина нисам се превише удубљивао у тај период историје.Свакако ћу почети мало да истражујем.

Подели на овим сајтовима

Тренутна политика Македонске владе (бар Македонског дела) је просрпска. Ако си гледао Васко Ефтов, ваљда би сазнао и да је Тито био Лењинов син. Васко Ефтов и његове теорије заговора су посебне приче.

У меѓувремену, пушти било које македонске телевизије и изаќиќе ти српске емисије које се код вас емитовали пре 15 година...

Мислим да јесте неки/тај Васко де Гама.

Нисам сигуран.

Не гледам ни српску тв тешко да ћу маћедонску. Читам само онлајн штампу а то баш и није просрпска штампа.

Подели на овим сајтовима

Ово је за мене новост. Истина нисам се превише удубљивао у тај период историје.Свакако ћу почети мало да истражујем.

nikako nemoj da zaobiđeš ni turske deftere..oni su bili izuzetno precizni u opisima i popisima stanovništva i krajeva.

Подели на овим сајтовима

Мислим да јесте неки/тај Васко де Гама.

Нисам сигуран.

Не гледам ни српску тв тешко да ћу маћедонску. Читам само онлајн штампу а то баш и није просрпска штампа.

Епа читаш ПлусИнфо, соросоидан портал. ;) Читај мало Курир, Република, Сител, Канал5, Алфа... :D

ПС: Васко Ефтов је последно је радио на албански канал.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

postoje dokazi da je Sokolović, u srpskoj crkvi je zapisano. ne postoje da je Mehmedov blizak rođak..

U vreme uspostavljanja Pećke patrijaršije veliki vezir je bio Ibrahim-paša, dok je Mehmed paša bio tek treći vezir na porti...

Подели на овим сајтовима

Колико знам има ћитап хиландарски да јесте.

dekret o postavljenju, darovnice Hilandarskim manastirima, Letopis Dečanski i Pećki...više je dokaza koji nedvosmisleno potvrđuju da je Makarije Sokolović

Подели на овим сајтовима

Ваљда Рустем-паша Опуковић?

U pravu si..Hvala na ispravci... joooj

Подели на овим сајтовима

Ваљда Рустем-паша Опуковић?

čitam sada o inflaciji koja je u Turskoj postojala u vreme Ibrahim-paše, pa mi se vrzma po glavi... Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

U vreme kada je Mustafa-paša postao sandžak-beg Bosne, Mehmed je bio na zenitu svoje moći. U to vreme Makarije je već bio učvrstio položaj na pećkom tronu. Darovnice i dokumenta koja mi pominjemo su iz ranijeg perioda. Osmanlije su bile vrlo detaljne kada su opisivale svoje državnike, pa i običan svet...Za Makarija decidno stoji Sokoliu... 

Подели на овим сајтовима

@ orthofil:

nikako da razumem da li u Skopskom polju i Pologu postoji antagonizam između Albanaca i Turaka i otkud tolika pretapanja jednih u druge? 

Подели на овим сајтовима

Стварно где је брат Бане? Скоро две године нисам чуо ништа од њега... Јел имаш мати попадијо неке новије информације о њему?

Последњи пут пре годину дана смо се дописивали мејловима.Био је у околини Скопља,кренуо је нешто да ради,он је грађевинац по струци али пошто знају да припада ПОА,имао је велике проблеме због тога :(

Није ми се јавио дуго.Надам се да је добро и да је здрав.Недостаје....

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...