Jump to content

Архиепископ Јован: Време е македонската црква канонски да се осамостои и да се обедини

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мене највише брине што је толики народ, а Македонци су најпобожнији део нашег народа, у расколу. То кога ће да помиње архиепископ и ко ће коме да плаћа порезе је најмањи проблем. Проблем је пре свега црквено јединство и да попови нису склони политици и да им је заиста Христос изнад и испред свега и брига за сопствени народ ово би давно било решено.

Ви мене сврштавате у Српски (ваш) народ? Ја нисам Србин. 

Немојте се борити против македонског етнофилетизма, на исти начин на који и фанариоти су се борили против бугарског! Фанариотске митрополите су спаљивали словенске књиге,  бацали анатеме на словенски језик, учили мале деце да су Грке, да смо потомци Александра Македонског (баш ко сада премијер Груевски), учили деца да забораве мајчин језик; а у Константинопољ су сазвали Сабор против бугарског етнофилетизма... Зар нису се и сами осудили?

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 47
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Немојте се борити против македонског етнофилетизма, на исти начин на који и фанариоти су се борили против бугарског! Фанариотске митрополите су спаљивали словенске књиге,  бацали анатеме на словенски језик, учили мале деце да су Грке, да смо потомци Александра Македонског (баш ко сада премијер Груевски), учили деца да забораве мајчин језик; а у Константинопољ су сазвали Сабор против бугарског етнофилетизма... Зар нису се и сами осудили?

Ovamo svojatate Aleksandra Makedonskog, a sa druge strane kažete da niste Grci...Nešto mi tu šizofreno... :.mislise.

možeš da budeš Srbin, Bugarin ili Grk...biraj... :bendoff:

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

За мене је "наш народ" мало шири појам од Срби у овом случају.

Говорим о "Нашем народу" наше Цркве, словенском народу православне цркве дојучерашње исте помесне цркве која је сад у расколу. У овом случају нисам говорио са националне тачке него са верске. Извињавам се на нејасноћи.

Са националне тачке мислим да је део македонског народа ипак српски, део није, пре свега није јер вам никад нећу заборавити убиство краља. 

Фанариотске митрополите су спаљивали словенске књиге, бацали анатеме на словенски језик, учили мале деце да су Грке

Српско присуство у Македонији је мало ипак извесније од Грчког довољно је само поменути српске задужбине и цркве по Македонији које датирају још од Немањића па и раније.

Подели на овим сајтовима

Ovamo svojatate Aleksandra Makedonskog, a sa druge strane kažete da niste Grci...Nešto mi tu šizofreno... :.mislise.

možeš da budeš Srbin, Bugarin ili Grk...biraj... :bendoff:

Може да буде шта год хоће. То није проблем. Проблем је што не треба да заснива свој идентитет на негирању туђег. Мада то важи и обратно.

Подели на овим сајтовима

За мене је "наш народ" мало шири појам од Срби у овом случају.

Говорим о "Нашем народу" наше Цркве, словенском народу православне цркве дојучерашње исте помесне цркве која је сад у расколу. У овом случају нисам говорио са националне тачке него са верске. Извињавам се на нејасноћи.

Са националне тачке мислим да је део македонског народа ипак српски, део није, пре свега није јер вам никад нећу заборавити убиство краља. 

do linije debar-Skopje-kumanovo je naseljen narodom srpskog porekla...jug je već bliži bugarskom nacionalnom korpusu..

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

Подели на овим сајтовима

Није одговарајућа аналогија али је свакако занимљива.

Пре свега комунистичка партија је створила МПЦ да би наштетила и разрушила СПЦ. Мехмед Соколовић није стварао Пећку Патријаршију она је већ постојала, он ју је само обновио и при том није наштетио ни једној Цркви. Дакле пре свега контекст није исти. Исто је само то да су у оба случаја биле политичке одлуке.

Политичка одлука Мехмеда је била да кроз обједињену Цркву Срба ојача Турску империју, јер је овим гестом амортизовао дотадашње силне српске устанке и буне по Балкану. Стварањем МПЦ није ојачавана Југославија већ напротив се подилазило национализму једне регије што је касније и довело до распада Југославије.

Приде да не понављам да је пећска патријаршија постојала и пре Макарија и пре Мехмеда.

Аналогија са српским краљевима је већ мало реалнија, мада опет није доследна.

Ако већ признајеш улогу комуниста у креирању МПЦ, што јесу одређене историјске околности, немој покушавати то оправдавати. Јер ни ми Срби се не поносимо оним што је урадио Цар Душан кад је довео нашу цркву у раскол са Цариградом.

Ниси у праву за све.

Обновљење Пеќке Патријаршије је било на штету Охридске Архиепископије. 

Као што је постојала Пеќка Патријаршија пре Мехмеда, тако је постојала и Охридска Архиепископија пре Тита и Лаза. Македонска Црква (и Албанска Црква) је наследница Охридске архиепископије. 

Као што је саздана Пеќка архиепископија да би ојачала Отоманска царевина, тако је саздана и МПЦ да би ојачала НФР Југославија. Факт је да Македонски народ је комунистичка творевина, али то је за да би престале братске мржње меѓу Македонаца заражених од грчко-српске и од бугарске пропаганде. 

Да ли је Вама нормално да у једној породици: отац је Грк, старији син Бугарин, а млаѓи Србин? Пример за то вам је и сама Мара Бунева, несреќна девојка, која је убила српског чиновника у Скопљу, а онда се самоубила и била је Бугарка заједно са један брат, а друга два брата су јој били Срби...

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

do linije debar-Skopje-kumanovo je naseljen narodom srpskog porekla...jug je već bliži bugarskom nacionalnom korpusu..

Знам те приче о презименима која су била прво -ић па онда -ски па сад -ов.

Него до линије Скадар на Бојани и Дубровник су такође Срби па ајд им то објасни.

Комунисти су одрадили своје и сад је готово. Прошле су генерације и генерације и ако се неко изјашњава да није Србин, која је вајда да га тераш да буде Србин?

Боље нека буде Македонац србофил него набеђени Србин србофоб.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ниси у праву за све.

Обновљење Пеќке Патријаршије је било на штету Охридске Архиепископије. 

Као што је постојала Пеќка Патријаршија пре Мехмеда, тако је постојала и Охридска Архиепископија пре Тита и Лаза. Македонска Црква (и Албанска Црква) је наследница Охридске архиепископије. 

Као што је саздана Пеќка архиепископија да би ојачала Отоманска царевина, тако је саздана и МПЦ да би ојачала НФР Југославија. Факт је да Македонски народ је комунистичка творевина, али то је за да би престале братске мржње меѓу Македонаца заражених од грчко-српске и од бугарске пропаганде. 

Да ли је Вама нормално да у једној породици: отац је Грк, старији син Бугарин, а млаѓи Србин? Пример за то вам је и сама Мара Бунева, несреќна девојка, која је убила српског чиновника у Скопљу, а онда се самоубила и била је Бугарка заједно са један брат, а друга два брата су јој били Срби...

А Охридска је била под влашћу Грка и преузела је делове старе Пећке патријаршије, тако да није шија нег је врат.

Наравно да је то све несрећа, али то није само ваша несрећа то је општа несрећа словенског народа на Балкану пре свега православног.

То ти је сад тако у Црној Гори. Деда Србин, татко комуниста а син Дукљанин Црногорац и србофоб.

У Хрватској је исто било таквих случајева, Ено ти Емир Кустурица за  пример. итд да не набрајам много је тога.

Јер смо "Наш народ" у сендвичу између разних сила, које користе наше племенско и атавистичко зарад својих интереса а не на наше добро.

Подели на овим сајтовима

Наравно да је то све несрећа, али то није само ваша несрећа то је општа несрећа словенског народа на Балкану пре свега православног.

То ти је сад тако у Црној Гори. Деда Србин, татко комуниста а син Дукљанин Црногорац и србофоб.

Nekada bilo Željko, ne važi taj obrazac i sada u Crnoj Gori...

Подели на овим сајтовима

Него ја читам македонску штампу и видим много тога антисрпског у Македонији, док с друге стране у Србији сем неких испада националиста по фејсбуку не видим уопште антимакедонски став.

Чему то?

Откуд тај антисрбизам кад већ 20 и нешто година нисмо у истој држави нити се трпамо у вашу државу?

Нешто ту није у реду.

Гледам пре неки дан неки видео у коме нека локална тв станица конструише теорију завере по којој је Милошевић хтео тенковима да уђе у Македонију.

Каква будалаштина, Слоба да је то хтео он би то и урадио.

Али је очигледно подесна прича о злом чика Слоби да се јаче учврсти македонски етно идентитет на србофобији.

Па људи моји вама су реална опасност Шиптари а не Срби, Срби више не знају где ударају, толико су нас сви ишутирали од браће до душмана да се нама више не живи, а поготово не на овим просторима.

С друге стране Срби би веома радо помогли браћи Македонцима у свакој прилици, поготово у случају агресије Албанаца. И то без икакве личне користи за себе, чисто зато што и дан данас Срби имају јак осећај за Македонце да је то један "наш народ", као и Црногорци што су, без обзира што се не зову Србима.

Подели на овим сајтовима

ствар је у томе што Српску Цркву није обновио Мехмед-паша Соколовић, него један други Србин- Рустем-паша Опуковић. то за Соколовића је романтичарска заблуда из историографије 19. века. истина је нажалост сасвим другачија- Мехмед-паша је вероватно највећи непријатељ и крвник Српске Цркве, јер је као велики везир конфисковао црквена и манастирска здања и њихову целокупну имовину и разрезао огромне цене за откуп. цркве које нису имале да плате, продате су. путописци сведоче да је сам Мехмед-паша тако ''купио'' три хришћанске богомоље у Београду, које је дао да се разруше и од камена сагради његов (ако се добро сећам) безистан. његово доба је међу Србима запамћено по злу. ојадио је Српску Цркву да се она никад од тога није сасвим опоравила.

Ovo je apsolutno tačno! U manastiru Dečani se čuva letopis u kome se monasi žale na zulume koje turske vlasti uvedoše u vreme Sultana Selima, kako kažu "vinopije i bludnika". Ako se uzme da je za svo vreme vladavine Selima veliki vezir bio Mehmed-paša Sokolivić, istina se sama nameće...

Подели на овим сајтовима

Који је сад?

Oštra podela na prosrpske i produkljanske...po dedinoj liniji...Jednostavno su preskočili očeve i nastavili su dedovu ideologiju.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...