Jump to content

''Социјални контекст богословља Св. Игњатија Антиохијског''- Дејан Мачковић

Оцени ову тему

Препоручена порука

Po meni je najbitnije da jedno ne isključuje drugo a problem nastaje upravo kod onih koji ovo predstavljaju crno-belo.

Ima jedna genijalna misao svetog Isaka Sirina koja kaže (nalazi se na početku neke Janarasove knjige)

Kada staneš na put pravednosti, spoznaćeš da je sloboda sve.

Upravo tako doživljavam ovo o čemu pričamo - Crkva, sabranje je put pravednosti. Kada to shvatimo, ostaje još da vidimo - šta dalje, kuda dalje?

Upravu tu je sloboda - sve. I upravo tu - mnogi (da upotrebim Pantićev izraz iz Tesne kože) opandrknu : )

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ма аутор (Мачкић) уопште није хтео да ту "демистификује" св. Игњатија. Чак мислим, да поред свог тог аналитичког метода и донекле присутне напетости институција-благодат, да је Мачкић хтео да покаже да су сви остали хришћански центри и епископи били "тактичнији" од Игњатија. И да је он човек срцем ишао, и зато био тако категоричан. И у томе и јесте његова величина.

А иначе, сам назив чланка, "Социјални контекст..." по мени са социологијом нема везе. Пре је историјско-еклисиолошки.

Оно што мени смета, не само у овом тексту, јесте некакво као уврежено мишљење да хришћанство какво познајемо јесте искључиво формирано у 4. веку и да је пре тога та опција била минорна. Па да је била минорна, не би превладала, да гледамо логиком масе. А када у ту логику "ставимо" Духа Светог, онда се стварно те спекулације претварају у то како мали Ђокица замишља да је изгледало хришћанство у прва три века. (Овде не мислим на Мачкића, него пре на западњаке) 

Подели на овим сајтовима

Nisam hteo da lazno hvalim ili da na ovaj nacin "produbljujem odnose sa Ivonom" Ako me razumete

jao Marko  :1314_womens:

elem šalu na stranu, znam da je tvoja hvala iskrena i dobronamerna, jer kao i ja znaš, ako je i nešto dobro od nas, onda  je od Boga.

Da se ne ponavljam u svojim hvalama za ovaj portal, mogla bih da dodam, ili opet ponovim, kolika je ogromna formativna  uloga ovakvog portala, makar u mom slučaju, od sadržaja koje sam naišla ovde do ljudi koje sam imala prilike  da upoznam, jednostavno ko to ne ume da prepozna i ceni, zaista u najmanju ruku mi je žao vremena kog su ostavili ovde. Odatle i moji skromni doprinosi, kao izraz velike zahvalnosti i u krajnjoj liniji ljubavi koju zaista gajim prema ovoj zajednici!

A tebi još jednom iskreno hvala za svaku podršku u zajedničkim nastojanjima da nam ovo vreme ovde zaista bude na korist i spasenje duše!

:drugarstvo:

viber_zpsyey5mxiw.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...