Баба Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Ја сам учена и васпитавана у духу поштовања институција каква је, по дефиницији, "омбудсман", иначе најпознатија шведска реч. Истовремено сам упућивана на идеју поштовања достојанства не само ове институције, већ свих других државних установа чији је основни задатак да "служе грађанима и заштите права грађана": од права на живот, преко права на слободно исповедање вере, нације, идеолошких уверења и достојанственог битисања. У то су, моји родитељи и васпитачи, свакако убрајали право на достојанствену смрт. Иако се већ дуго питам чија, у чије име и по ком критеријуму, актуелни заштитник права грађана, који ми је некада био симпатичан баш због презимена, штити, случај Предрага Гојковића ме је дубоко потресао и покренуо обиље сумњи. Наивно сам веровала да овако важну институцију "омбудсмана" мора да репрезентује човек високих моралних начела, готово аскета. А, када сам схватила да се од исказа унесрећених родитеља, брани класичним психолошким механизмом пројекције, не само да сам се разбеснела, већ и растужила. Зар је каријера заиста толико високо емоционално инвестирана, да у њој не остаје места за елементарну и крајње једноставну људскост? Да ли је "случај Предрага, који је третиран мало као "најбољи пријатељ", а мало као "досадни и удаљени суграђанин", само сметња у брилијантној каријери амбициозног Саше Јанковића? Добро, дипломирао је на Правном факултету у Београду 1996. године, а на Факултету политичких наука 2005. године завршио специјалистичке студије безбедности и стекао звање специјалисте за националну и глобалну безбедност. У време Предраговог страдања није био специјалиста, али је био "ближњи", јер иначе не схватам порив да му се неко ко није нарочито близак налази у стану, "док је одсутан". Или да га "милује по коси"! Уместо да унесрећеним родитељима пружи сваку врсту подршке, обиђе их и пита како се осећају, што није манир заштитника права грађана, него сваког пристојног грађанина, који има бар елементарну емпатију, он се дистанцирао, јер га "ране његовог рода боле", више него што боле сам тај род. Људи чиста срца, пријатељи, познаници, ближњи, траже истину, а Саша је тражио каријеру која "штити" од истине. Из биографије сазнајемо да је "од 1994. до 1997. био новинар у агенцији Бета, од 1997. до 2000. радио као стручни сарадник у Министарству за омладину и спорт, од 2000. до 2001., био секретар Савезног министарства спорта, а од 2001. до 2003. помоћник савезног секретара за спорт и омладину. Од 2003. до избора на функцију заштитника грађана, био је национални правни саветник у Одељењу за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Београду. Народна скупштина Републике Србије изабрала га је 4. августа 2012. у другом, петогодишњем мандату за заштитника грађана. Први пут је изабран у јуну 2007." Да није трагично, било би као из вица о хирургу, који пацијенту саопштава да за њега има добру и лошу вест: добра је што је хирург те вечери добио на покеру, а лоша је што пацијент умире. У овом случају, Предраг се упокојио, а Саша аванзовао. Ком' опанци, ком' обојци! Немам намеру да се "играм" истражних органа, нисам компетентна за доношење закључка тог типа. Говорим само о простом саосећању и одсуству истог код персоне која би требало да има и порив и обавезу да све нас заштити. Ако се овако штити пријатељ, онда је потпуно тачна констатација:"Поред оваквих пријатеља нису нам потребни непријатељи". Уместо психолошки примитивних механизама пројекције и научених политичких флоскула, загледајте се Саша у себе и послушајте Чорбину песму:"Погледај дом свој анђеле!". Тако је мало потребно да будете поново човек и да, уз све жеље да никада не искусите такав бол, осетите сав јад, чемер и бесмисао у коме живи породица вашег друга/ познаника/сметње каријери: Предрага! Парафразирајући речи блаженопочившег Патријарха Српског Г. Павла, рећи ћу само: "Будите човек, иако сте омбудсман!" И, још нешто: Ви се борите, бар декларативно, против дискриминације сваке врсте. Утолико су јавном прогону, без могућности јавног одговора, или Ваше заштите била изложена и деца јавних личности, попут Светлане Цеце Ражнатовић, Жељка Митровића, као и покојна Ива Бодрожић. Они нису имали заштиту омбудсмана, ваљда зато што нису довољно "подобни грађани" да би их поштедели понижења, бола и додатног страдања. Тада нисте искористили лично преферирани механизам пројекције, већ сте пустили да их "разапну", а када се доказало да нису криви, нисте имали ни жеље да бар опоменете оне који су им закуцавали ексере у ноге. У сваком случају, установили сте нови термин: "метадискриминација: дискриминација дискриминисаних". Можда ме све ово не би толико потресло, да немам и личних сазнања о томе како боли неистина, када је смрт сопственог детета у питању. Људски ужас у суочавању са смрћу младих, невиних особа, не ретко резултира у злим коментарима, које за циљ имају да жртву оптуже за сопствену смрт и тако психолошки удаље од себе идеју да се њима то никада неће догодити. Ја не могу да Предрага доживим као "даљњег", иако га, за разлику од Вас, нисам познавала "добро". Да је иакада био у мом стану, живот би дала да трагам за истином и кроз покајање, обезбедим мир себи и његовој породици. Витез се, особо у улози омбудсмана, не постаје француским орденом за заслуге у рангу витеза, који сте добили ове године: витешки је признати, утешити, суочити се с истином, како год она била неповољна за каријеру. Како ћете, ако ником другом, погледати Предрагу у очи, у тренутку када више нема маркетинга, лажи и преваре! Александра Јанковић, психолог http://vojvodjanskenovine.rs/aleksandra-jankovic-budite-covek-iako-ste-ombudsman/ Дуња and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Иако се већ дуго питам у чије име и по ком критеријуму, актуелни заштитник права грађана, штити, случај Предрага Гојковића ме је дубоко потресао и покренуо обиље сумњи. Ko je sad Predrag Gojkovic zbog koga je obdusman isprozivan...? Ne razumem...ne citam novine i ne gledam TV pa nisam u toku... Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Ko je sad Predrag Gojkovic zbog koga je obdusman isprozivan...? Ne razumem...ne citam novine i ne gledam TV pa nisam u toku... Navodno se ubio u njegovom stanu 93...iz njegovog pistolja... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 ono pao na noz ubo se u ledja i tako jedno 30 puta... Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 ono pao na noz ubo se u ledja i tako jedno 30 puta... Adelaida and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Procitao sam tekst dva puta. Stvarno sam imao jaku zelju da ga procitam po drugi put hladne glave oslobodjen svih predrasuda... i tada je tekst cisto propagandno smece. I kad se to dokazalo da je sin Zeljka Mitrovica nevin? Nesto sam propustio? Утолико су јавном прогону, без могућности јавног одговора, или Ваше заштите била изложена и деца јавних личности, попут Светлане Цеце Ражнатовић, Жељка Митровића, као и покојна Ива Бодрожић. Они нису имали заштиту омбудсмана, ваљда зато што нису довољно "подобни грађани" да би их поштедели понижења, бола и додатног страдања. Тада нисте искористили лично преферирани механизам пројекције, већ сте пустили да их "разапну", а када се доказало да нису криви, нисте имали ни жеље да бар опоменете оне који су им закуцавали ексере у ноге. Данче* and Sasa Kolbas је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Navodno se ubio u njegovom stanu 93...iz njegovog pistolja... ... dok Janković nije bio tu... (sitan detalj) RYLAH је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Ono kad bagra koja zloupotrebljava nečije samoubistvo i nesreću njegovih roditelja za svoje gadne političke smicalice poručuje žrtvi svog progona da "bude čovek"... RYLAH, Sasa Kolbas, Плутон and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Зашто ова жена сад помиње децу Светлане Ражнатовић и Жељка Митровића??? О Боже, жено склони се и буди лични психолог и саветник "српској мајци", али немој нас смарати са њеном децом, која нам ионако искачу из фрижидера. Adelaida је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gaggia Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Kakvo ludiloo..osoba je skroz odlepila Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Baš se lepo uplela u kučinu... i to sasvim sama... istraga protiv Mitrovićevog sina je završena (a protiv Jankovića kao nije?)... linč Mitrovića neće vratiti nesrećnu devojčicu (a linč ombudsmana će da vrati Petra Gojkovića?)... ona brani one koje bi drugi da razapnu (u teksu koji je deo organizovanog razapinjanja ombudsmana od strane vlasti)... napiši tekst u kojem nekog prozivaš da nije čovek pa onda kukaj "udarite po meni, svi vi koji greha nemate"... jadno... Плутон, feeble, Данче* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Да, да... Немој, Александра, нама продавати те приче. Сви знамо ко су они које ти браниш. Некада си причала паметне ствари, данас се брукаш дружећи се са горе поменутим индивидуама. "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Ignjatije Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 A šta kaže porodica Gojković? Da li ombudsman i dalje ima moralni kredibilitet? To što je Informer pokrenuo priču ne znači da je priča beznačajna. Килер метиљавих попова Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Ignjatije Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Да, да... Немој, Александра, нама продавати те приче. Сви знамо ко су они које ти браниш. Некада си причала паметне ствари, данас се брукаш дружећи се са горе поменутим индивидуама. "И одлазећи Исус оданде виде човека где седи на царини, по имену Матеја, и рече му: Хајде за мном. И уставши отиде за њим. И кад јеђаше у кући, гле, многи цариници и грешници дођоше и јеђаху с Исусом и с ученицима његовим. И видевши то фарисеји говораху ученицима његовим: Зашто с цариницима и грешницима учитељ ваш једе и пије? А Исус чувши то рече им: Не требају здрави лекара него болесни. Него идите и научите се шта значи: Милости хоћу, а не прилога. Јер ја нисам дошао да зовем праведнике но грешнике на покајање." – Јеванђеље по Матеју, глава 9:9-13 (превод Вука Караџића) wikipedia.org Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Килер метиљавих попова Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука