Jump to content

Владика Григорије: Не одмажите владици Артемију

Оцени ову тему

Препоручена порука

Манастир Грачаницу данас су посетили члан Светог Синода Српске Православне Цркве владика Григорије и министар вера у Влади Србије Богољуб Шијаковић. У изјави за КИМ-радио владика Григорије је казао да је срећан што је у Грачаници и што је са владикама могао да разговара о свему.

"Срећан сам што сам у Грачаници, срећан сам што нас је владика примио да заједно поразговарамо о свему, али сам најсрећнији због речи владике Артемија. Верујем да је то утисак који ће поделити многи верни људи, православни Срби широм планете, нарочито наш Патријарх коме је јако тешко што је његова патријарашка служба почела једним овако тешким проблемом. Чули сте данас шта је владика Артемије казао: он је позвао на мир и поштовање одлуке Светог Синода Српске Православне Цркве. Добро би било да му сви они који га воле не одмажу на начин на који су то досад чинили него да му помогну тако што ће се у миру и смирењу молити Богу за њега и за нашу Цркву", казао је владика Григорије.

На питање да ли је дошао у својству посредника или како би пружио подршку владици Артемију, владика Григорије је казао да је он пре свега дошао да посети Косово и Метохију. "Ја сам дошао овамо да посетим и владику Артемија, и владику Атанасија, и владику Теодосија, али пре свега Косово и Метохију. Јер, као што наша деца певају, Косово је срце Србије. Ако смо ми Срби, онда је Косово и наше срце", казао је владика Григорије.

Министар вера Богољуб Шијаковић је казао да се у Грачаници осећа исто као у својој кући и да ће ту увек долазити. "Косово није само символички део нашег бића него је један реални део територије Републике Србије и она ће тај интегритет чувати и до њега држати ма шта да буде и ма ко и ма какве одлуке доносио. Каква год решења била, привремена или трајна, Косово је у нама и оно не може никуда да оде мимо нас. Што се тиче наше Цркве на Косову и Метохији, сви знамо колико је она важна и значајна", казао је Шијаковић.

Извор: Радио КИМ, 26. фебруар 2010. године

Подели на овим сајтовима

Artemije: Niko me ne može naterati da pravim raskol u SPC

Objasnio mi je da nije zatočenik u manastiru kao i da poštuje odluke Sabora i Sinoda” kaže za „Politiku” vladika Grigorije koji je juče sa ministrom vera boravio u Gračanici

Vladika raško-prizrenski Artemije pozvao je juče u Gračanici sve one koji ga poštuju i vole da slede njegov primer i da, kao i on, ostanu u poslušnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi i time pokažu solidarnost i ljubav prema njemu, a pre svega prema srpskoj Crkvi.

U izjavi za „Politiku”, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je juče, zajedno sa ministrom vera Bogoljubom Šijakovićem, posetio Gračanicu, objasnio je da se sastao sa vladikom Artemijem i saznao od njega da episkop raško-prizrenski ne podržava metež koji je nastao u javnosti posle odluke da on bude privremeno razrešen.

– Razgovarao sam sa vladikom dva-tri sata i rekao mu da ima mnogo dezinformacija, mnogo pogrešnih, lažnih informacija u medijima. On je objasnio da ne želi da učestvuje u tome i da neće nikakav nemir. Upoznao sam episkopa i sa tim da ljudi koji navodno štite njega i njegove interese, stvaraju utisak u javnosti da je on tu u manastiru kao zatočenik. Vladika Artemije mi je objasnio da je njegov život u manastiru sasvim normalan, kao i da poštuje odluke Sabora i Sinoda, posle čega sam mu predložio da to kaže javno i da zajedno uputimo jednu poruku mira, što je on i prihvatio – kaže vladika Grigorije.

U obraćanju javnosti, prvom posle odluke Sinoda da ga privremeno razreši upravljanja eparhijom, vladika Artemije je poručio da je za njega jedinstvo Crkve najvažnije.

„Spreman sam da prihvatim odluke Sinoda, kao što sam ih i prihvatio, iako se sa njima ne slažem i ne moram uvek da se slažem, ali ih prihvatam. Niko me ne može naterati da cepam hitonu svetosavske crkve, odnosno da pravim raskol. Zato smatram da ova poruka treba da bude putokaz i svima onima koji, koristeći naše ime i položaj u kome se nalazimo, stvaraju utisak kako vladika Artemije sa nekim svojim pristalicama stvara raskol u SPC. To jednostavno nije tačno i nikada na to ne bih pristao, niti ću pristati”, rekao je vladika Artemije u izjavi za „Glas juga” i KiM radio.

Ministar vera Bogoljub Šijaković, vladika Grigorije i vladika Teodosije juče u Gračanici (Foto Beta)

Episkop raško-prizrenski dodao je da veruje da će problem koji je nastao biti legitimno rešen na predstojećem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora.

„Do tada neka se u miru, bez halabuke, stvari ispitaju, državni organi neka ispitaju sve činjenice, a onda će Sabor na osnovu svojih saznanja i kanona i Ustava SPC doneti i najcelishodnije rešenje”, rekao je vladika Artemije.

Vladika Grigorije sastao se juče i sa privremenim administratorom eparhije-raško prizrenske, episkopom Atanasijem, a susreo se i sa vikarnim episkopom lipljanskim Teodosijem.

– I ti razgovori prošli su u odličnoj atmosferi, vladika Atanasije je dosta toga dobrog već uradio u eparhiji, obišao ljude, sveštenike. Mislim, ipak, da je najznačajnija izjava vladike Artemija koji je pokazao da mu je Crkva i njeno jedinstvo iznad svega – rekao je vladika Grigorije.

Ministar vera, Bogoljub Šijaković, koji je juče zajedno sa vladikom Grigorijem posetio manastir Gračanicu, gde se nalazi privremeno sedište eparhije raško- prizrenske, rekao je novinarima da je država obavezna da poštuje odluke nadležnih crkvenih vlasti, kao i da veruje da ugled srpske Crkve ništa ne može da naruši.

Manastir Gračanicu juče su obišli i Stjuart Džons, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i Kristofer Del, ambasador SAD u Prištini.

„Manastir Gračanica je živo svedočanstvo prisustva Srbije na tlu Kosova i mi smo duboko posvećeni zaštiti ovakvih manastira, kultura i vere”, izjavio je Del, dodajući da će se nastaviti i pojačati napori da se Unesko ponovo angažuje na Kosmetu „na mnogo jači način”. Američki ambasador u Prištini objasnio je, takođe, novinarima da je slučajnost to što su oni došli u obilazak manastira u isto vreme kada su u njemu boravili i vladika Grigorije i ministar Šijaković.

ИЗВОР

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...