Jump to content

Pravoslavlje i poreklo smrti?

Препоручена порука

Njih interesuje to kako postoji umiranje u svetu pre Adama, dakle kad umiru homo erektusi, neandertalci, mamuti, dinosaurusi i bica pre njih. Zato kazu da je Bog stvorio smrt, po tome, stim sto Shadows smatra da smrt nije postojala pre Adama pa samim tim ni da evolucija nije kompatibilna sa hriscanstvom. 

Па то не треба посматрати историјски, већ концептуално. Јер ми и намамо потпун увид у историју да би могли да то да поставимо у неки временски тренутак. То о чему разговарамо је "изван времена". Па нема никакве везе са мамутима и диносаурусима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Njih interesuje to kako postoji umiranje u svetu pre Adama, dakle kad umiru homo erektusi, neandertalci, mamuti, dinosaurusi i bica pre njih. Zato kazu da je Bog stvorio smrt, po tome, stim sto Shadows smatra da smrt nije postojala pre Adama pa samim tim ni da evolucija nije kompatibilna sa hriscanstvom. 

Evolucija nije kompatibilna sa vidjenjem Boga kao aposlutnog dobra.Dobri i predobri Bog stvara bica kroz gomilu smrti i istrebljenja i patnje bica za koje on zeli da budu vecni.Kontradiktorno malo?

Подели на овим сајтовима

Па то не треба посматрати историјски, већ концептуално. Јер ми и намамо потпун увид у историју да би могли да то да поставимо у неки временски тренутак. То о чему разговарамо је "изван времена". Па нема никакве везе са мамутима и диносаурусима.

Nisam te bas najbolje razume, al ajd. 

Kontradiktorno malo?

Zapravo je suprotno, objasnio sam ti to detaljno kada sam napisao da je smrtnost=stvorenost i da nista stvoreno logicki ne moze biti Bog tj. besmrtno. 

Kontradiktorni su upravo ti protestanski stavovi bazirani na bukvalnom tumacenju Biblije koje ovako iznosis iako nisi protestant. 

Подели на овим сајтовима

Zapravo je suprotno, objasnio sam ti to detaljno kada sam napisao da je smrtnost=stvorenost i da nista stvoreno logicki ne moze biti Bog tj. besmrtno. 

Kontradiktorni su upravo ti protestanski stavovi bazirani na bukvalnom tumacenju Biblije koje ovako iznosis iako nisi protestant. 

Pa ako je smrtnost = stvorenost onda je logicki Bog tvorac smrti.Covekov greh i njegova volja nemaju nikakve veze s time.A u Bibliji se upravo coveka tereti za nastanak smrti kroz greh.Vec sam ti navodio da ako je nesto besmrtno ne znaci da je Bog.imas andjele.Tako uci pravoslavlje a ne protestanti.Nista stvoreno logicki ne moze biti vecno jer ne postoji oduvek za razliku od Boga ali moze biti besmrtno ali i i dalje nije Bog jer je bilo vreme kada to besmrtno nije ni postojalo.

Подели на овим сајтовима

Pa ako je smrtnost = stvorenost onda je logicki Bog tvorac smrti.

Ne, jer je smrtnost jednostavno prirodna osobina tvorevine. Ili ne mozes stvoriti besmrtnu tvorevinu. A zasto? Pa objasnio sam onda kada sam lepo napisao da je Bog 1) nestvoren 2) zajednica slobodnih licnosti. I ajd sad ti ubaci svet u ovo. Sve van Boga, van te zajednice je smrtno, a u nju je ne mozes nista smrtno da ubacis jer je nemoguce.

Ne moze Bog da stvori besmrtan svet, to je logicki nemoguce, a to nema veze sa tim da je Bog tvorac smrti tj. njen uzrocnik. Uostalom, smrt se ne moze ni stvoriti posto to nije nikakvo bice kao sto je covek, konj, tigar. 

Bibliji se upravo coveka tereti za nastanak smrti kroz greh.

Da, ali kao odbijanje mogucnosti besmrtnog sveta. Zbog toga je Adam zgresio i pocinio prvi greh, sto je mogao a nije spasio svet od smrtnosti tvorevine. Kao sto vidis potpuno drugacije od protestanskog tumacenja krsenja zapovesti i kaznjavanja. Ajd objasni ti onda meni kakav je to dobri Bog koji izdaje naredbe, pa onda kaznjava kad se prekrse? To je mozda neki diktator, sudija, a ne Bog.

imas andjele

Koji su besmrtni po volji odnosno po blagodati koju su zaradili svojom voljom. A imas i demone koji su smrtni. Vidis, o ovome sto pisem kod njih je to najbolji primer jer oni su mrtvi iako mozda fizicki ako imaju neku fizicku strukturu ne mogu da se raspadnu na razne molekule i atome kao mi. 

Zivot i smrt da bi ovo razumeo moras drugacije da posmatras, ne samo kao raspadanje tela. 

ali moze biti besmrtno

Ti besmrtnost svahtas kao zivot bez kraja, a zapravo u ovom slucaju je zivot bez pocetka i kraja tj. vecnost. Besmrtnost=vecan zivot i takav ima Bog, jer vecnost nije beskonacno vreme nego vecna sadasnjost. Dakle, u vecnosti nemas vremena, nema zalaska i izlaska Sunca, pa verovatno nema nikakvog kretanja.

Ono sto ne razumes ovde jeste da smrt nije samo ono raspadanje tela i gubitak svesti (mada ce neki reci da se ne gubi svest) vec je smrt=odvojenost od Boga. A to upravo ukazuje da je svet od samog pocetka odvojen od Boga, nije u zajednici sa Njim, jer da jeste onda mi sada ovde ne bismo caskali nego ko zna sta radili. Mada to nije moguce i o tome pisah. Dakle, smrtnost=odvojenost od Boga.

E sad to ima veze i sa bioloskom smrcu, jer nase telo predstavlja deo tvorevine, a kako je ona odvojena od Boga onda postoji na svoj nacin, a to je ovaj, vremenski. Sto ukazuje da van Boga (van vecnosti) postoji vreme. Kako postoji to vreme onda postoje promene, a smrt je upravo promena, jer nase telo se menja od rodjenja do smrti, a smrt je samo promena, prelazak materije iz jednog u drugo stanje. Po vaskrsenju tela toga vise nema (ne znam kako videcemo) jer tvorevina ulazu u zajednicu sa Bogom.

Pored toga sto se nase telo menja, najveci problem je smrt licnosti, a ne telo, jer Sveti Oci nisu bas brinuli o njemu, vec licnosti. Dakle, poenta je sto smrcu umire Pera, Mika, Laza tj. oni su odvojeni od Boga sto znaci da kao licnosti ne postoje. I to je upravo pakao. Nepostojanje licnosti, bezlicnost. Zato sam pisao da su demoni prikazani kao nakaze ili kao siluete sto je samo umetnicki prikaz. Dakle, Pera koji je u paklu postoji ajd da kazem fizicki kao subjekat, posto mu je telo vaskrslo a ono je deo tvorevine i ta se tvorevina spasila. Medjutim, kao licnost zvana Pero ne postoji jer je van zajednice. To ustvari i nije Pera nego mutavi subjekat, prazna ljustara. Zato Isus kaze: Idite od mene nikad vas nisam poznavao. I mi treba da tezimo tome da ne budemo prazne ljusture. 

Подели на овим сајтовима

Pa ne moze da se kaze da smo bili mrtvi pre rodjenja.Nismo ni postojali pre rodjenja.A nesto sto ne postoji ne moze biti ni mrtvo ni zivo.Ako nam je Bog darovao ovakvu prirodu od samom nastanka coveka,smrtnu prirodu onda je Bog tvorac smrti.Ili da je ta priroda u pocetku bila besmrtna pa je covek kroz greh uveo smrt u stvoreni svet

Поставићу ти једно питање , али не мој погрешно да га протумачиш да верујем у реикернацију јер сматрам да је то највећа глупост .

Човек када умре , после извесног времена трулежно тело иструли и физички га нема , па како се тај човек може сматрати ни мртав ни жив када се упокојио пре извесног времена ?

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Sve van Boga, van te zajednice je smrtno, a u nju je ne mozes nista smrtno da ubacis jer je nemoguce.

A sta cemo sa Hristove dve prirode koje su zadrzale svoja svojstva?Ljudska,smrtna priroda je postala deo zajednice ne izmenivsi svoja svojstva.Dakle moguce je.

a, ali kao odbijanje mogucnosti besmrtnog sveta. Zbog toga je Adam zgresio i pocinio prvi greh, sto je mogao a nije spasio svet od smrtnosti tvorevine. Kao sto vidis potpuno drugacije od protestanskog tumacenja krsenja zapovesti i kaznjavanja. Ajd objasni ti onda meni kakav je to dobri Bog koji izdaje naredbe, pa onda kaznjava kad se prekrse? To je mozda neki diktator, sudija, a ne Bog.

A sta je izbacivanje iz raja?Nagrada za krsenje zapovesti?Ono prokleta da je zemlja s tebe je bio Boziji blagoslov?Ili ono s mukom ces decu radjati?To ih je Jahve blagosiljao verovatno. :))

A vidi sta kaze Novi Zavet:

Po tom znamo da ljubimo decu Božiju kad Boga ljubimo i Njegove zapovesti držimo.  

Jer je ovo ljubav Božija da zapovesti Njegove držimo; i zapovesti Njegove nisu teške.

Bas diktatorski zar ne? 0703_read

I drugo i kljucno za ovaj deo o mogucnosti besmrtnosti.Ako je Adam bio smrtan od samog stvaranja onda Bog vidi tu smrtnost svoga bica koje je stvorio po svome obliciju i kaze:

Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, dobro beše veoma. I bi veče i bi jutro, dan šesti.

Znaci logican zakljucak ako je tvoja prica tacna,Bog vidi  raspadljivost i smrtnost[svojstva prirode koje mu je dao Bog] svoga voljenoga stvorenja i ne kaze dobro bese nego jos na to dodaje veoma.Ili Adam tada nije bio smrtan vec besmrtan jer jos uvek nije pocinio nikakav greh pa ga Bog zajedno sa celim stvorenim svetom naziva necim veoma dobrim.Sta je tebi logicnije od ova dva?

Koji su besmrtni po volji odnosno po blagodati koju su zaradili svojom voljom. A imas i demone koji su smrtni. Vidis, o ovome sto pisem kod njih je to najbolji primer jer oni su mrtvi iako mozda fizicki ako imaju neku fizicku strukturu ne mogu da se raspadnu na razne molekule i atome kao mi.    Zivot i smrt da bi ovo razumeo moras drugacije da posmatras, ne samo kao raspadanje tela.

Dakle od samog nastanka oni su besmrtni sto dalje implicira da Bog itekako moze da stvori besmrtna bica.Blagodat je dar.Ako su po blagodati besmrtni onda su po daru Bozijem nosioci takve prirode.Logika brate. :D Pa demoni zive recimo potpuno odvojeno od Boga,cak sta vise idu i otvoreno protiv Boga a sta radi Bog s njima?Pokazuje svoju ljubav prema ljudima koji ga ljube tako sto njih pusta na te ljude da bi ih celicio i iskusao u toj ljubavi?

Smrt posmatram kao razdvanje duse od tela u slucaju coveka a u nekom opstem smislu kao prestanak postojanja.

Pored toga sto se nase telo menja, najveci problem je smrt licnosti, a ne telo, jer Sveti Oci nisu bas brinuli o njemu, vec licnosti. Dakle, poenta je sto smrcu umire Pera, Mika, Laza tj. oni su odvojeni od Boga sto znaci da kao licnosti ne postoje. I to je upravo pakao. Nepostojanje licnosti, bezlicnost.

Znaci satana po tebi nije licnost?A s kim se Jahve kladio u prici o Jovu?Ko je kusao Hrista?Neka bezlicna sila ili licnost?

Подели на овим сајтовима

Поставићу ти једно питање , али не мој погрешно да га протумачиш да верујем у реикернацију јер сматрам да је то највећа глупост .

Човек када умре , после извесног времена трулежно тело иструли и физички га нема , па како се тај човек може сматрати ни мртав ни жив када се упокојио пре извесног времена ?

Ne razumem sta me pitas.Rekao sam da pre rodjenja mi nismo ni postojali.U tom smislu nismo bili ni mrtvi ni zivi.Da bi nesto moglo da umre mora najpre da bude zivo,da taj zivot prestane.Kako moze da zivot prestane pre svog nastanka?Nelogicno je.

Подели на овим сајтовима

A sta cemo sa Hristove dve prirode koje su zadrzale svoja svojstva?Ljudska,smrtna priroda je postala deo zajednice ne izmenivsi svoja svojstva.Dakle moguce je.

Pa ljudska priroda u Hristu je upravo postala obozena zahvaljujuci slobodnoj odluci Bogorodice. Tj. da bi se uopste Logos ovaplotio bilo je potrebno DA tvorevine u ovom slucaju Marije, inace se ne bi ovaplotio. Kada se ovaplotio, preuzeo je na sebe ljudsku prirodu i nosio do samog vaskrsenja. I onda je na vaskrsenju upravo nju vaskrsao i obozio. Eto kad bas volis bukvalno, kako li je prolazio kroz vrata i sta ti znam? Dakle, imao je ljudsku prirodu i sad ima ljudsku prirodu, ali je ona obozena i takvu cemo mi imati kad vaskrsnemo.

Bas diktatorski zar ne?

Pa jel diktatorski npr. kamenovati preljubnicu zato sto je to toboze Bog zapovedio, a zapravo napisao neki ondasnji Jevrej za kog je to bilo potpuno normalno?

Drugo, mi i treba da se drzimo Njehovih zapovesti a to su one dve: Ljubi Gospoda i ljubi bliznjeg.

A sta je izbacivanje iz raja?

Niko nikog nije izbacio iz raja. Adam i Eva su sami izasli iz njega. To je kao kad bi ti usao u neku kafanu u koju te Bog pozvao i onda razgledas, smoris se i izadjes. Potpuno slobodna odluka. 

Ovo sto ti iznosis bi bilo da je Bog njih izbacio iz kafane jer su popili rakiju a on rekao da ne smeju da piju. Pa kao sto ne postujete pravila, dobijete sankciju. Pravo nema veze sa religijom i ontologijom. 

Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, dobro beše veoma. I bi veče i bi jutro, dan šesti.

Ovo ti objasnjeno na nekim drugim temama, cini mi se Juan ili Grizli su to obrazlozili.

Sta je tebi logicnije od ova dva?

Da procitas ono sto sam postavljao od vladike Ignjatija :D

Ako su po blagodati besmrtni onda su po daru Bozijem nosioci takve prirode.

A blagodat dobili po sopstvenoj odluci, jer da je tako kao sto pises demoni ne bi postojali. Logiko moja :D

Znaci satana po tebi nije licnost?A s kim se Jahve kladio u prici o Jovu?Ko je kusao Hrista?Neka bezlicna sila ili licnost?

Ne. Sa zlim duhom (subjektom). Zli subjekat. Zli subjekat nije isto sto i licnost.

Subjekat je u filosofiji nosilac dozivljaja, posmatrac. Licnost je nesto drugo, to je ono sto kreiras od sebe i sto zavisi od odnosa sa drugim licnostima tj. ona postoji samo u zajednici. 

Da bi ti bilo jasnije zamisli sebe pre 10-20 godina kad si bio mladji, ne znam koliko imas godina. Ti tad i ti sad ste potpuno drugacije licnosti, ali si to i dalje ti kao subjekat. Ili zamisli nekog lopova, ubicu, silovatelja, manijaka koji je to skoro ceo zivot i onda se promeni postane dobar, ljubazan, pokaje se, ljubi bliznje svog, nosi svoj krst. Jel to ista licnost? Ne. A subjekat? Da. Tako da se mi radjamo kao subjekti, ali licnosti postajemo kroz zivot. Beba nije licnost vec subjekat. 

Sotona nema licnost jer je izasao iz zajednice. Kazes i sam da se odvojio od Boga, a to u hriscanstvu znaci da je mrtav bez obzira sto on tumara tamo-vamo. Tako da su svi oni u zajednici sa Bogom zivi, postoje kao licnosti. Svi van nje su mrtvi iako postoje kao subjekti. I to je pakao i ta druga smrt kako je opisana. 

Подели на овим сајтовима

@@Deja Vu,

Zanimljivo da je stalno koristis analogiju Boga i kafane Bog i pivo i sl. :)) Pa znaci da nisi bio u pravu da nista smrtno ne moze postati deo te zajednice i da je to nemoguce.Priznaj ko covek. :pivo:

Niko nikoga nije izbacio iz raja? joooj

I Gospod Bog izagna ga iz vrta edemskog da radi zemlju, od koje bi uzet;

Podseti me tog objasnjenja .El Bog vidi smrt svoga stvorenja i naziva je necim veoma dobrim ili ne vidi pa je mozda zbog toga rekao dobro bejase veoma?Vis mozda bidne i to da nije znao da su smrtni pa zbog toga. :D

Pa jel diktatorski npr. kamenovati preljubnicu zato sto je to toboze Bog zapovedio, a zapravo napisao neki ondasnji Jevrej za kog je to bilo potpuno normalno?

Pa sto je diktatorski.Slobodna volja.Ko nije cinio preljubu nije ni dobijao kamen u lobanju.Ko ih je terao da se kecaju?

Drugo, mi i treba da se drzimo Njehovih zapovesti a to su one dve: Ljubi Gospoda i ljubi bliznjeg

A Bog se ljubi tako sto se ne postuju njegove zapovesti? 

Ne. Sa zlim duhom (subjektom). Zli subjekat. Zli subjekat nije isto sto i licnost. Subjekat je u filosofiji nosilac dozivljaja, posmatrac. Licnost je nesto drugo, to je ono sto kreiras od sebe i sto zavisi od odnosa sa drugim licnostima tj. ona postoji samo u zajednici.  Da bi ti bilo jasnije zamisli sebe pre 10-20 godina kad si bio mladji, ne znam koliko imas godina. Ti tad i ti sad ste potpuno drugacije licnosti, ali si to i dalje ti kao subjekat. Ili zamisli nekog lopova, ubicu, silovatelja, manijaka koji je to skoro ceo zivot i onda se promeni postane dobar, ljubazan, pokaje se, ljubi bliznje svog, nosi svoj krst. Jel to ista licnost? Ne. A subjekat? Da. Tako da se mi radjamo kao subjekti, ali licnosti postajemo kroz zivot. Beba nije licnost vec subjekat.    Sotona nema licnost jer je izasao iz zajednice. Kazes i sam da se odvojio od Boga, a to u hriscanstvu znaci da je mrtav bez obzira sto on tumara tamo-vamo. Tako da su svi oni u zajednici sa Bogom zivi, postoje kao licnosti. Svi van nje su mrtvi iako postoje kao subjekti. I to je pakao i ta druga smrt kako je opisana. 

Pa satana nije samo posmatrac nego i deluje.Kad bi bio samo posmatrac ne bi mogao da kusa ljude i da je mrtav ne bi tumarao po zemlji.Postoje i zle i dobre licnosti.I vidis sam kazes on nije u zajednici ali je i dalje ziv,otima se za Mojsijevo telo sa Arhandjelom Mihajlom,kusa Hrista,i Apostol Pavle predaje neke na mucenje tela da bi se dusa spasila,cak ga i sprecava da dodje do nekih svetih itd.Sta sve uradi tako mrtav. 0703_read

A blagodat dobili po sopstvenoj odluci, jer da je tako kao sto pises demoni ne bi postojali. Logiko moja

Ne po sopstvenoj odluci nego po Bozijoj blagodati.Bog im je stvorio ili ti darovao takvu prirodu. 

Подели на овим сајтовима

Zanimljivo da je stalno koristis analogiju Boga i kafane Bog i pivo i sl.

Bolje to nego da sad pisem neke teoloske filosofske termine koje niko ziv ne razume. A i sta cu kad volim pivo :D

Pa znaci da nisi bio u pravu da nista smrtno ne moze postati deo te zajednice i da je to nemoguce.Priznaj ko covek.

Pa ne moze osim ako to smrtno slobodnim izborom ne odluci da udje u tu zajednicu. A to ne mozes bez Sina Bozjeg. Zato je on bitan. Da tvorevina kaze: Hocu Boze biti sa tobom, odavno bi bila. Kako ne moze, tu je bitan Isus. 

I Gospod Bog izagna ga iz vrta edemskog da radi zemlju, od koje bi uzet;

To ih je samo ispratio do ulaza. I mani se tih silnih citata :D 

Podseti me tog objasnjenja

Bas ga se secam :D 

Pa sto je diktatorski.

Zato sto je van svake civilizacijske pameti. Pogotovo u 21. veku. Kao sto znas, samo u nekim muslimanskim zemljama imas takve pojave na koje se sav civilizacijski svet zgrazava. A i sam Isus je odbrusio farisejima za to kamenovanje i oprostio preljubnici.

A Bog se ljubi tako sto se ne postuju njegove zapovesti? 

Odakle to izvuce?

Pa satana nije samo posmatrac nego i deluje.

Ne znaci subjekat bukvalno posmatrac. Naravno da deluje kao i svaki subjekat jer ima volju i svest. 

Sta sve uradi tako mrtav.

Jos da shvatis da biti mrtav ne znaci isto sto i biti fizicki u raspadnutom stanju tj. ne postojati kao telo. Mnogo je to mrtvilo vise od takvog shvatanja, kao i sam zivot. 

Bog im je stvorio ili ti darovao takvu prirodu. 

A jel darovao demonima? Jesu li i oni nako prokleti dobili blagodat?

Besmrtna priroda nije isto sto i besmrtna licnost. Po prirodi oni mogu ziveti milionima godina ako uopste kod njih postoje godine, dok su van zajednice sa Bogom mrtvi itekako.  

Подели на овим сајтовима

I Gospod Bog izagna ga iz vrta edemskog da radi zemlju, od koje bi uzet

Покушај да разумеш Божју вечност. Божја вечност се односи само и искључиво на заједницу са Богом? Не?

Е сада, у рају је постојало дрвце живота а плодови тога су били све оно што се Богу радује и створење чини истински слободним, један од плодова је љубав а само дрво живота јесте Христос.

Међутим, постоји и дрво познања добра и зла, које је ђавал предложио еви а она прихватила и појела плод, наравно да није умрла телесно и то превари и самог адама, па и он узме плод.

Е сад настаје драма, будући да су први људи адам и ева унели у себе и ђавалов предлог, чије плодове као последицу познајемо и данас, мука,жалост, пропадљивост, смртност... онда је било логички да Бог не дозволи више плодове са дрвца живота, тј рећи ћемо вечности, јер би тако ђавалов плод постао вечан.

Дакле плод са дрвета живота, која јесте вечност, не губи на тежини своје савршене бесмртности, то дрвце би учинило људе вечно робовима злих плодова.

Разумеш да је дрво живота непромењива категорија коју називамо вечност? Постојала је опасност да људи буду вечно зли, тако да истеривање адама и еве з раја и немогућност, да такви будући зли окусе вечност, где више не би било повратка. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...