Deki992 Написано Октобар 28, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 28, 2015 Da ne bih davio sa geografijom, istakao bih jos par zanimljivosti. U pitanju je mesto sa najvecom temperaturnom razlikom na svetu (ako sam dobro cuo). Temperature leti prelaze 30 stepeni dok se zimi spustaju I do minus 60! Jedna od prvih stvari koje sam primetio tamo je I ta da su im tepisi jako debeli. Svaka izolacija dobro dodje Jos jedna zanimljivost za koju ste verujem culi je I ta da u periodu od meseca maja do polovine avgusta, kod njih nema noci. Kao dokaz prilazem vam ovu “ponocnu” fotografiju… Снежана, Милан Ракић, obi-wan and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 28, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 28, 2015 Zimi je naravno, situacija obrnuta. To bi I bio glavni razlog smirenosti lokalnog stavnovnistva. Mada, to ima I svojih losih strana. Aljaska generalno ima problem sa depresijom. Nije ni cudo, mozete zamisliti zivot sa nekoliko meseci mraka I ekstremne hladnoce, svake godine. Sa druge strane, mnogi stariji ljudi koji svoj radni vek provedu po Americi, radeci I stedeci celog zivota (slagali paru na paru, pusili najgoru krdzu, jeli koske I kacamak… J ), dolaze u penziju na Aljasku, da uzivaju u prirodi, koja je pogotovo leti- prelepa!Kako I ne bi. Dovoljno je reci da je na samo 3 sata voznja od Ferbenksa, jedan od poznatijih nacionalnih parkova u celoj Americi-Denali. Imao sam tu srecu da ga posetim I to je nesto stvarno fantasticno. Tek tada mi je bilo jasno zasto toliki turisti (a ima ih puno na ALjasci, kojoj je to I jedna od glavnih privrednih grana) iz celog sveta hrle tokom leta ne bi li posetili I videli tu bozanstvenu prirodu Denali i zastava Aljaske Милан Ракић, Grizzly Adams, Kaludjerovic Sreten and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 28, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 28, 2015 Kada smo vec kod turizma, izdvojio bih I jednu zanimljivost, sto se tice “jesenjo-zimske” sezone. Jedan bitan I velicanstven fenomen koji ova teritorija nudi turistima je I polarna svetlost. Ja sam imao priliku da je vidim samo dva puta, posto se ona u “punom sjaju” moze videti tek od ovog perioda sada, kada noci postaju potpuno tamne. Zanimljivo je da u tom periodu jako puno turista iz Azija (Japana ako se ne varam) dolazi na Aljasku, zbog polarne svetlosti. Zasto? Zato sto imaju verovanje da ce, ukoliko zacnu dete na noc polarne svetlosti, ono biti jako uspesno u zivotu. Eto, kako moze da se napravi dobar biznis I da obe strane uzivaju u njemu… Ovako je iz mog ugla izgledao prvi sustrer sa polarnom svetloscu ivanaika, Милан Ракић, Плутон and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 28, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 28, 2015 A sada malo o lokalnom stanovnistvu. Ljudi su tamo generalno jako fini. Ako se uporede sa vecim gradovima u Americi, jako, jako kulturni. Naravno, uvek je u pitanju kulturni sok, pogotovo za nekog ko dolazi sa naseg podrucja. Kao sto I sami znate, Amerikanci mnogo vise polazu racuna o formalnom ponasanju, tako da je nekima cak to u pocetku I jako smetalo. Jednostavno, nije lako u pocetku sa navici na toliko osmeha (koji cesto I nisu bas iskreni), toliko “hvala”, “izvolite”, “zelim vam lep dan”…Aljaska je sporija od ostatka Amerike, vec sam napisao zbog cega. S toga, ako ste culi da Amerikanci imaju problem sa gojaznoscu, to nije laz. I nema boljeg mesta rekao bih da se u to uverite nego da odete na Aljasku. Uzrok tome je pretpostavljam, premalo kretnje I previse nezdrave hrane. Kao sto sam na pocetku I pomenuo, u pitanju su jako povrsinski velika mesta sto je I jedan od razloga sto kod njih pojam setnje NE POSTOJI. Ne moze se videti osoba koja seta trotoarom, gotovo nikako. Svi su u kolima, sto je njima jako ekonomicno, s obzirom da im je gorivo za nekih 50 posto jeftinije nego kod nas. Plate su vece za nekih 1300 posto u proseku Opet, neke stvari su u Americi generalno visestruko skuplje, tako da kada se sve sabere I oduzme, bude mi I neprijatno koliko mi dobro zivimo. J Kada smo vec kod plate, ovo je jedan od lepih prizora koji me je cekao kada sam ujutru odlazio na posao. ivanaika, Kaludjerovic Sreten, Милан Ракић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 28, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 28, 2015 Jos malo o ljudima… Aljaska je prica za sebe. I sama Amerika im je daleko (do Sijetla, prvog “ozbiljnijeg” grada se leti 4 sata), stoga su I ljudi poprilicno ograniceni I nezainteresovani za bilo koju siru pricu. Stariji su uglavnom culi za nase ratove, oni koji prate sport za DJokovica, Divca itd. Sve u svemu, nemaju nikakvo lose misljenje o nama I generalno su bili vecinom jako ljubazni I otvoreni za svaku vrstu pomoci. Jedan od problema koji oni imaju je lokalno-nativno stanovnistvo (eskimi) I to su jedini ljudi koji se mogu videti kako setaju po ulici (Pored nas sa Balkana J ). Naime, to su ljudi koji imaju veliki problem sa zavisnoscu od alkohola, zive od pomoci drzave koja im pruza mnoge beneficije I cesto nisu osposebljeni za normalan socijlni zivot. Socijalan zivot... Милан Ракић, Снежана, ivanaika and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 28, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 28, 2015 Sto se tice religije, osvrnuo bih se I na tu temu, posto mi je to zapazanje bilo jako zanimljivo. Religija je u Americi nesto totalno drugacije od onoga na sta smo mi ovde navikli. Mnostvo razlicitih crkvi avanturistickih imena koje se, poput akcije pilecih prsa u Maksiju reklamiraju cak I na radiju. Desavalo mi se da vidjam automobile sa nalepljenim citatima iz Biblije, grupe ljudi koji se pre dobrog obroka u fast fudu mole zajedno oko stola, svi u istim majicama. Sve u svemu, nesto totalno drugacije nego kod nas.Kada sam vec pomenuo majice, valjalo bi se osvrnuti se I na odevanje, koje je tamo jako specificno. Prva stvar koju svi primete kada dodju je ta, koliko su oni u stvari “operisani” od mode. Mogu se videti svakakve kombinacije, koje uglavnom podsecaju na nesto sto se ovde nosilo pre 20-30 godina. U pocetku jako cudno, kasnije simpaticno. Ljudi jednostavno nemaju komplekse I ne opterecuju se time. Jednom mi je jedan stariji gospodin rekao zanimljivu stvar. Naime, kada imas 8,9 meseci ispod nule u toku godine, primoran da nosis jako slojevitu I tesku odecu, da li ces se opterecivati modom tokom leta trpeci stezanje I utezanje ili ces se jednostavno opustiti I obuci ono sto ti najvise prija. Slozio sam se sa njim… Jos jedna prednost toga je I dobra “kamuflaza”. Kao mesto puno starijih, jako bogatih ljudi, moze vam se desiti da razgovarate sa covekom u pamucnoj majici I obicnim farmerkama I cipelama, koji na racunu ima milione dolara. Da, istine je. Kod njih jako bogati ljudi cesto mogu proci pored vas, cak I razgovarati sa vama a da vi nemate pojma o njihovom realnom materijalnom stanju. Katolicka crkva u blizini centra grada. Dijasporka, Снежана, Grizzly Adams and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 28, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 28, 2015 Zaista se za to vreme nakupilo puno iskustava, dozivaljaja, upozna se dosta razlicitih ljudi tako da, trebalo bi bas dosta da se pise da bi se sve obuhvatilo. Nadam se da sam izneo neku sustinu i da nisam mnogo davio, pa ako nekoga zanima jos ponesto, tu sam da odgovorim. Ako nista, slike su bar lepe, to se mora priznati. :PHvala na paznji Снежана, Плутон, ivanaika and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 28, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2015 'Esi li upoznao neku Eskimku, pijanu ili treznu? Баба, Милан Ракић, Kaludjerovic Sreten and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 29, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2015 Да ли си имао прилику да упознаш неке православце а да нису са Балкана него су рецимо локално становништво? Како се тамо стиже до најближег православног попа и на колико је то најближе километара? Ако се стиже, каква је литургија тамо? А сад мало обичних питања: Да ли си имао слободног времена рецимо да идеш на пецање? Колико раја тамо проводи времена по кафићима? Како им изгледа омладина( ако имаш неку фотку) ? Да ли си се дружио са неким од тих радио секташа, и шта они зборе? Јел ти био напоран посао? И где си тренутно сад? Плутон, Милан Ракић, Deki992 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Октобар 29, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2015 Баш лепо, Деки. Имам једно питање. Пошто рече да имају проблем са депресијом због ових временских услова, интересује ме како се то одражава на посао и ту неку радну атмосферу тамо? -- Модератори, знам да имате много посла, ал' ако може, мислим да би било корисно да се Декијеви постови и остали везани за то пребаце у ову Срђанову тему са искуствима форумаша о животу у разним деловима света. https://www.pouke.org/forum/topic/17601-%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D1%83-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%99%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%81/ Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 29, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2015 -- Модератори, знам да имате много посла, ал' ако може, мислим да би било корисно да се Декијеви постови и остали везани за то пребаце у ову Срђанову тему са искуствима форумаша о животу у разним деловима света. https://www.pouke.org/forum/topic/17601-%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D1%83-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%99%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%81/ Не бих ја то пребацивао, можда копирати у ту тему. Јер ово је његов ЖРУ дневник а то се не дира. Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Октобар 29, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2015 Не бих ја то пребацивао, можда копирати у ту тему. Јер ово је његов ЖРУ дневник а то се не дира. Извињавам се, нисам имо појма да је ово дневник-тема, нисам погледо прву страну. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 29, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2015 Да ли имаш неку фотку из АФБ Ајелсон? Неког КејСи Стратотанкера и Фајтин` Фалкона? Ф-35 ил` ""брадавичасте свиње"? Са неког "Оупен Деја" мож` бити (организују га концем липња? Или барем "преко жице"? Иначе, АФБ Ајелсон, са око 4500 метара дугачком полетно слетном стазом, спада у ред најдужих ПСС на свету... Deki992 and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agaton Vuzman Написано Октобар 29, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2015 Него, како и ми обични смртници да одемо да радимо тамо? :р Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 29, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2015 Него, како и ми обични смртници да одемо да радимо тамо? :р Ти си беше на докторату из хемије? Најлакше и можда најбоље ти је да потражиш постдок негде у САД кад завршиш. Плата није нешто (у односу на оно што би могао да добијеш у индустрији), али је скроз ОК за живот и имаћеш прилику да мало обиђеш САД. А сам постдок (или било који други студијски боравак у САД) се јако вреднује у академском свету других земаља. Agaton Vuzman and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука