Sir Oliver Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Nemojte me pogrešno shvatiti, ja nemam ništa protiv starijhi osoba koje revnuju za Crkvu pa i pojanjem, svačija je lepta dragocena... Nego sam dugo u Crkvi i naišao sam na mnoge ružne stvari, jedna od njih je nebriga starešina hramova za kvalitetu pojanja, kao da je to manje bitno od toga kakve će se i od koga odežde kupiti. Oni to jednostavno ne shvataju. Ja i neki moji prijatelji muzičari smo se igrali u Crkvi sa muzikom uživajući. Dešavalo se da nam posle službe vernici prilaze i sa oduševljenjem čestitaju, ali popovi ni mukajet... Kad treba drešiti kesu onda je sve drugo važnije. Ne razumem to... U razgovoru s prijateljima smo došli na jednu (opet nemoguću ideju), zašto ne bi svaka eparhija školovala svog protopsalta. Da se konkurs na koji bi se javio mlad čovek pred kojim je karijera, muzikalan ili već muzičar koji bi dobio stipendiju da studira u Grčkoj (tamo postoje akademije za crkveno vizantijsko pojanje) ili poslati ga u Rusiju, tamo opet postoje akademije za crkvene dirigente (regente), pa uzeti najbolje od oba sveta... Onda mu dati stalno zaposlenje do penzije ili upokojenja sa odličnom platom i zadatkom da se stara za pojanje u eparhiji, osniva škole horove uči druge itd... Samo kad bi to neko reko nekom episkopu on bi reko da je to skupo da on nema para za to, i opet dalje.... budući da sve kod nas zavisi od episkopa, kad bi taj neko ne daj Bože došao u sukob sa episkopom brzo bi ostao bez posla i bez hleba, a šteta onda truda... To bi videli ostali i niko više ne bi bio lud da pođe njegovim putem. Još bolja stvar bi možda bila da se nekako uredi da ta funkcija bude samostalna od samovolje jednog čoveka. Da se financira iz nekog unutar eparhjiskog fonda nad kojim episkop nema direktan uticaj i ta sama funkcija bude nekako odvojena... (a kako?) Eto, neka moja konkretna razmišljanja, ali opet ništa bez dizanja svega na jedan ozbiljan profesionalni nivo. I opet za one koji misle drugačije, teološka osnova je jasna, samo najbolje se prinosi Gospodu i tome treba težiti, sve ostalo je nedovoljno. Adelaida, nana, Биљана and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 U razgovoru s prijateljima smo došli na jednu (opet nemoguću ideju), zašto ne bi svaka eparhija školovala svog protopsalta. Da se konkurs na koji bi se javio mlad čovek pred kojim je karijera, muzikalan ili već muzičar koji bi dobio stipendiju da studira u Grčkoj (tamo postoje akademije za crkveno vizantijsko pojanje) ili poslati ga u Rusiju, tamo opet postoje akademije za crkvene dirigente (regente), pa uzeti najbolje od oba sveta... Onda mu dati stalno zaposlenje do penzije ili upokojenja sa odličnom platom i zadatkom da se stara za pojanje u eparhiji, osniva škole horove uči druge itd... :good2: 8086.gif Niste usamljeni niti je ideja neostvariva...mislim da joj vreme dolazi i da ce se tako nekako i razresavati problem. Samooo...., ali zaista,.... nema ni opravdanja ni logike pa ni potrebe za nekakvim nezavisnim fondom i funkcijom gde Episkop ne bi imao direktan uticaj. Ne znam iz koje si Eparhije/parohije i koja su to gorka iskustva koja vas i na tako nesto navode. Bogu hvala, kod nas se, Vladika ba] i oko horske problematike interesuje i sa dobrim namerama angazuje Драгана Милошевић and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Имамо добар хор, не верујем да им плаћају. Неколико чланова хора се нађе обавезно за певницом. није нам много лоше. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 A zašto bi episkop morao biti katica za sve? Razumeti se u muziku, ekonomiju, građevinu... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 A zašto bi episkop morao biti katica za sve? Razumeti se u muziku, ekonomiju, građevinu... pa mora.....tak`i mu krst zapada kad dobije AKSIOS!!! Adelaida је реаговао/ла на ово 1 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Ne bi reko "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 A zašto bi episkop morao biti katica za sve? Razumeti se u muziku, ekonomiju, građevinu... pa mora.....tak`i mu krst zapadne kad dobije AKSIOS!!! Ne bi reko ....onda tebi o tim stvarima nešto, definitivno, niije baš najjasnije. Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Фебруар 28, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Jasno mi je, ne brini se Evo znam jednu eparhiju u kojoj se episkop brine samo za svoju kuću koja i nije velika, radi samo ono što zna, a svi ostali rade ostalo i to odlično funkcioniše. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Once upon a time, in a far, faraway land..... Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Još bolja stvar bi možda bila da se nekako uredi da ta funkcija bude samostalna od samovolje jednog čoveka. Da se financira iz nekog unutar eparhjiskog fonda nad kojim episkop nema direktan uticaj i ta sama funkcija bude nekako odvojena... Evo znam jednu eparhiju u kojoj se episkop brine samo za svoju kuću koja i nije velika, radi samo ono što zna, a svi ostali rade ostalo i to odlično funkcioniše. ......a on o tom ostalom niti pita niti ga interesuje,...a nisu mu ba] ni informacije dostupne ! Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука