Jump to content

Vojska rasprodaje tenkove, topove..

Препоручена порука

Ignjatije заводи ред на теми :D

Ех, сад. Ја то волонтерски. Без овлашћења, обавеза и бесплатно. :)

Видим да је Ракић ту и схватим у чему је проблем. Нисмо га означили у порукама тако да добије обавештење, а није био ту када је тема била активна. Рекох да га обавестим. ;)

Подели на овим сајтовима

Ех, сад. Ја то волонтерски. Без овлашћења, обавеза и бесплатно. :)

Видим да је Ракић ту и схватим у чему је проблем. Нисмо га означили у порукама тако да добије обавештење, а није био ту када је тема била активна. Рекох да га обавестим. ;)

Знам него ми деловало као када профа прозове ученика. Оно искуство када си као ђак гледао нека своја посла а профа истим тоном говора уведе у проблематику и само понови твоје име, као питао сам те нешто.   :)

Подели на овим сајтовима

Јуче је изашло званично саопштење Министарства одбране:

А ја мислио да ће написати како су добили паре од железаре да им прода чист челик који ће само да претопе у штангле, продају и после је затворе јербо је нерентабилна.

За разлику од раније, средства из овог фонда ће се искључиво користити за истраживање, развој и набавке новог наоружања за потребе Војске Србије.

Подели на овим сајтовима

@@Милан Ракић, не знам кол'ко си упућен, ал' сигурно више од свих нас. Има ли смисла ова распродаја? Је л' могуће да је толика количина наоружања постала непотребна?

Као што рекох и малопре, ради се о оруђима и наоружању које је се не употребљава већ дужи низ година, сем два поменута оклопна возила пешадије, где претпостављам да се ради о нечему што је давно расходовано и сада је потреба да се "раскњижи". Такође, упада у очи и овај део из саопштења МОРС, где се каже, цитирам: "У претходних неколико месеци, на сугестију министра одбране и захтев Војске Србије, из продаје су повучена одређена средства наоружања и војне опреме која су раније била оглашена сувишним, пре свега инжињеријска средства која се могу користити за помоћ локалном становништву у оквиру треће мисије Војске Србије, као и нека убојна средства за потребе вежби."

Не "рачунајући" панегиричан тон, типа Министар одбране сугерисао, овај део охрабрује, нарочито у мери прича да је претходних година распродаван вишак неплански и немилице... 

Са друге стране, можда је могло нешто да се конзервира и остави за злу не требало, као што раде Амери и Руси, који поред званичног ваздухопловства нпр. имају још једно такво у резерви отприлике, али и одржавање конзервисаних средстава кошта, а и опет се враћамо на почетак где се види, опет уз ограду дела средстава која су у потреби, да су то давно "одбачена" оруђа... 

Опет, видећемо на крају шта ће и како ће бити...

Подели на овим сајтовима

Са друге стране, можда је могло нешто да се конзервира и остави за злу не требало, као што раде Амери и Руси

Тако и ја мислим. Ситуација у свету је сада најузаврелија од завршетка Другог рата. Сукоб у Украјини, Исламска Држава, терористи са Косова, НАТО јача присуство у Европи, укључујући Румунију и Бугарску, са Хрватском се заоштрава однос...

Нека је старо. Али ако припуца може много да значи. Пре бих у том старом тенку ишао на непријатеља него у најмодернијој униформи. Није брз, не бије на делеко, али ипак бије, превози те у оклопу од челика и штити те.

Подели на овим сајтовима

@@Милан Ракић, хвала. 8086.gifПретпостављао сам да су новинари мало напумпали, ал' пошто сам дудук, нисам имао појма да л' је реч о нечему што се употребљава ил' не, колико може да значи итд.

Стра' ме од овог Гашића. :)
Подели на овим сајтовима

Тако и ја мислим. Ситуација у свету је сада најузаврелија од завршетка Другог рата. Сукоб у Украјини, Исламска Држава, терористи са Косова, НАТО јача присуство у Европи, укључујући Румунију и Бугарску, са Хрватском се заоштрава однос...

Нека је старо. Али ако припуца може много да значи. Пре бих у том старом тенку ишао на непријатеља него у најмодернијој униформи. Није брз, не бије на делеко, али ипак бије, превози те у оклопу од челика и штити те.

Ja sam u vojsci bio pionirska inžinjerija pa smo na tenkove kopali mine.

Sad postoje mnogo modernija sredstva za njih a bez ikakvog kopanja.

To onda radije budem sjedjet negdje u zakopu ili jarku pa šta Bog i sreća

junačka da, nego u ovom, da neko od mene pravi ogromnu prskalicu za jelku.

co dokáže protitanková střela

Подели на овим сајтовима

Ја бих пре ишао у униформи него у матором тенку . Заборавио си да те сви виде и чују на километар, а тај оклоп од челика није толико безбедан колико мислиш, ни у новијим тенковима а Т55 је ипак возило старо пола века и постоји гомила лако доступног пешадијског наоружања које га пробија без по муке  . Мада, не размем зашто продају противавионске топове и хаубице . Не верујем да је њихово конзервирање и складиштење нешто посебно скупо .

Подели на овим сајтовима

Ја бих пре ишао у униформи него у матором тенку . Заборавио си да те сви виде и чују на километар, а тај оклоп од челика није толико безбедан колико мислиш, ни у новијим тенковима а Т55 је ипак возило старо пола века и постоји гомила лако доступног пешадијског наоружања које га пробија без по муке  . Мада, не размем зашто продају противавионске топове и хаубице . Не верујем да је њихово конзервирање и складиштење нешто посебно скупо .

Видим да је конзервиран одређен број хаубица 122мм, док су "Гвоздике и "Норе" сада актуелне, као и Бофорси...

Подели на овим сајтовима

Mi smo se riješili te stare zardjale gvoždjurije, ionako ju niko neće.

Poslali smo ih Nigerijcima da s njima ganjaju Boko Haram i Iračanima

da sa njima poganjaju ISIL-ovce, preko stotinu komada oklopnih sredstava.

Radi se o renovovanim pješadijskim oklopnim samohotkama BVP-1 i tenkovima T-72.

Moraće pazit da im ih ne zaplijene ISIL-ovci ili ti iz Boko Haram, bude to onda loše po njih.

A šaljemo i poslali smo i im već brdo municije, ne znamo ni sami koliko,

skoro za džaba, samo da imaju s čim rastjerat sve te teroriste tamo.

Riješite se i vi te stare harampadi, pošaljite je njima, biće presretni.

To više nije za upotrebu, još da počne eksplodirat i ubijat opslužioce.

Danas je i municija sasvim drugačije kvalitete, nova municija treba novo oružje.

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/62077/ceska-firma-doda-iraku-tanky-a-obrnence-nezmocni-se-jich-islamsti-teroriste.html

.053-21-strnad-1.jpg

Tenkovi iz Šterberka (depozit tenkova) idu u Irak ratovat protiv te takozvane Islamske države

http://domaci.ihned.cz/c1-63494580-tanky-ze-sternberka-pojedou-do-iraku-bojovat-s-islamskym-statem

473961-top_foto1-rejvo.jpg?1423225805

Češka firma dodaje Iraku tenkove i okopna sredstva za borbu protiv samozvane Islamske države.

http://www.novinky.cz/domaci/360976-ceska-firma-dodava-iraku-tanky-a-obrnence-pro-boj-s-islamskym-statem.html

1-150130-ostrava-mosnov-letiste-raketome

150126-ostrava-antonov-an-225-mrija-leta

Tenkove iz Šternberka prevozi do Afrike najveći avion na svijetu Mrija

Galerija sa 25 slika:

http://olomoucky.denik.cz/galerie/tanky-ze-sternberka-presouva-do-afriky-nejvetsi-letoun-na-svete.html?mm=5826514

Članak:

http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/tanky-ze-sternberka-presouva-do-afriky-nejvetsi-letoun-na-svete-20150131.html

Подели на овим сајтовима

A bez dobro obučenih vojnika je sva ta tehnika i municija k ničemu,

mladenci kad ništa ne ume i ne znaju s tim onda sve to ne vrijedi ništa.

To najviše zavisi najviše na ljudskom faktoru, kako budu sposobni ti irački

i nigerijski mladenci, inače će figurovat samo kao pokretne mete teroristima.

Tankový prapor - scénka

Tankový prapor

Подели на овим сајтовима

Tenkove iz Šternberka prevozi do Afrike najveći avion na svijetu Mrija

И код нас је ономад слетао његов "млађи брат"... Мислите о томе :)))

https://www.pouke.org/forum/topic/37847-najve%C4%87i-serijski-avion-na-svetu-sleteo-na-aerodrom-nikola-tesla/

Подели на овим сајтовима

Оглашавање вишкова наоружања и војне опреме

header_cir.png

Поводом великог интересовања за оглашавања наоружања и војне опреме напомињемо да је реч о средствима која нису неопходна за нормално функционисање система одбране.

D201502100336.jpg

Средства која су оглашена вишком су застарела, са истеклим ресурсима и веком употребе и оваквим поступком никако неће доћи до слабљења одбрамбене моћи Републике Србије.

D201502100125.jpg

Војска Србије располаже довољним бројем модернијих средстава исте класе и намене. У претходних неколико месеци, на сугестију министра одбране и захтев Војске Србије, из продаје су повучена одређена средства наоружања и војне опреме која су раније била оглашена сувишним, пре свега инжињеријска средства која се могу користити за помоћ локалном становништву у оквиру треће мисије Војске Србије, као и нека убојна средства за потребе вежби.

D201502100178HDR.jpg

Важно је напоменути да ће сав наплаћен приход од будуће продаје вишкова наоружања и војне опреме бити уплаћен у Буџетски фонд за наоружање који се у складу са законом као новина, управо оснива у Министарству одбране. За разлику од раније, средства из овог фонда ће се искључиво користити за истраживање, развој и набавке новог наоружања за потребе Војске Србије. 

D201502100442.jpg

У питању је претходна најава о продаји вишкова наоружања и војне опреме. Да разјаснимо, нисмо прецизирали временски орочен позив за достављање понуда. 

D201502100449.jpg

Овакав поступак има за циљ постизање максималне транспарентности у процесу продаје, тј. давање довољно времена заинтересованим предузећима да пронађу купце. Наиме, на тендеру могу учествовати предузећа регистрована за спољнотрговински промет контролисане робе којих има више од 150, као и предузећа регистрована за производњу НВО којих сада има 51.

visak%20nvo.jpg

Истичемо да ће оглашавање и продаја вишкова наоружања и војне опреме бити потпуно транспарентни и у складу са законом. Циљ нам је да предупредимо евентуалне пропусте и малверзације у свим фазама поступка продаје, укључујући и јавно надметање заинтересованих предузећа по моделу аукције, чиме су остварене продајне цене у просеку три до четири пута веће од почетних. 

D201502100518.jpg

Напомињемо да је претходни модел продаје био далеко нетранспарентнији и доводио је до продајних цена које су биле незнатно увећане, а биле су присутне и незаконитости које су довеле до хапшења појединих лица.

D201502100695.jpg

D201502100148.jpg

D201502100458.jpg

МОРС

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...